Koninginnedag 2002


Links in nieuwvenster:

gekroonde links
koninginnedag.nl
koninginnedag.net
koninginnedag.com
koninginnenach kindersite KH
koninklijk huis
hoogeveen
meppelZoek in
Much Ado About Nothing   
 


Welkom...

...op deze Koninginnedag-themapagina.
Wat je hier vindt is een neerslag van een Koninginnedag in Nijmegen en in de rest van het land. Persberichten en krantenartikels, etc.
dinsdag 30 april

Koninginnedag 2002: nat, rustig, maar wel gezellig
De konining was opvallend ontspannenDe Nederlandse Spoorwegen, na de problemen van vorig jaar op alles voorbereid, had halverwege de middag volgens eigen opgave ongeveer 130.000 mensen naar Amsterdam vervoerd. Dat waren er ongeveer 70.000 minder dan verwacht. De meeste treinen reden volgens het boekje, meldde een woordvoerder van NS.
Volgens de politie zijn er dit jaar 400.000 mensen naar de festiviteiten in Amsterdam gekomen tegen vorig jaar 700.000. Dat er minder mensen naar de hoofdstad waren gekomen, was onder meer te merken op de vrijmarkt. Veel ‘standhouders’ waren niet op komen dagen, of hielden het al vroeg voor gezien. Wie het wel de hele dag volhield, pakte zichzelf en z’n handelswaar goed in tegen regen en wind.
Wel druk was het bij het optreden van de legendarische popgroep Queen op het Museumplein. Sinds het overlijden van zanger Freddy Mercury in 1991 had de band dat nog maar een keer eerder opgetreden. Het laatste nummer werd meegezongen door zangeres Trijntje Oosterhuis. (bron: NOS nieuws)

Prinses Juliana
Prinses JulianaWe zouden het met alle festiviteiten, Maxima en zwangere schoondochters bijna vergeten, maar het is vandaag de verjaardag van de koningin-moeder: Prinses Juliana. Voluit heet zij Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina, prinses van Oranje-Nassau, hertogin van Mecklenburg en ze is geboren in Den Haag op 30 april 1909 als dochter van koningin Wilhelmina en prins Hendrik, prins der Nederlanden, hertog van Mecklenburg. De prinses leeft nu een teruggetrokken leven met haar echtgenoot op paleis Soestdijk.
Moge zij de 100 halen ;-)
(bron: Oranjeweb)

De actuele weersverwachting om 15.00 uur
Hoe het weer bij u is, weet ik natuurlijk niet. Maar hier in Nijmegen is het heerlijk: er staat een briesje, maar de lucht is blauw tussen de witte wolken door en zelfs de zon laat zich regelmatig zien. Weersverwachting om 14.50 uurIk ben blij dat de weersverwachting er (hier in ieder geval) flink naastzat.
Het KNMI is wat realistischer: In het algemeen veel bewolking en met name in het noorden en westen perioden met regen. Middagtemperatuur ongeveer 13 graden. Vannacht enige tijd regen. Minimumtemperatuur omstreeks 9 graden. Morgen overdag half tot zwaar bewolkt en vooral in de middag enkele buien, mogelijk met onweer. Middagtemperatuur ca. 14 graden. (bron: KNMI, 30 april 2002)

De score
Vanmorgen waren wij al relatief vroeg op pad: nog voor 10 uur waren wij in het centrum van Nijmegen te vinden, waar het toen nog akelig rustig was. De draaimolen op Plein '44 had zijn jasje nog om en op de Grote Markt waren de opbouwers nog druk bezig met het podium.
We besloten eerst maar via de Grote Straat naar de Waalkade te lopen, waar altijd wel vroege vogels te vinden zijn met hun spulletjes. Dat leverde een fraaie zon op in heldere kleuren voor aan de muur en een dominospel voor ons mannetje. Via de Valkhoftrappen (zucht, steun) naar het Valkhofpark waar er al meer verkopers te vinden waren. Daar vond ik een Lectron Junior (te vergelijken met het Elektro-spel van vroeger) waar Thomas nu druk mee aan het pspelenbezig is. Nog verder gelopen de stad in, een pauze in Café Lux waar ik, tegen de gewoonte in, mezelf trakteerde op appelgebak met slagroom.
Verder de Marikenstraat door, naar Plein '44 waar het nu al drukker was bij de stalletjes en de draaimolen. Thomas ging er drie keer in: tjonge jonge, wat een feest!. Uiteindelijk kwamen we ergens waar Lief en ik konden uitleven: de boekwinkels. Met 10 boeken kwamen we weer thuis, het merendeel over hekserij en de vroege middeleeuwen.
Tot slot hebben we vast een kadootje voor Thomas' verjaardag gekocht: een opblaasbaar kasteel voor in de tuin. Ik ben benieuwd naar zijn reactie daarop, maar daar zal ik nog drie weken op moeten wachten, helaas. (bron: Gien, 30 april 2002)

De actuele weersverwachting om 08.30 uur
Weersverwachting om 08.45 uurVandaag trekt er in de ochtend vanuit het zuidwesten een regengebied het land binnen en deze storing gaat roet in het eten gooien voor Koninginnedag 2002. Plaatselijk kan het flink doorre-genen. Omdat ook de temperatuur niet veel hoger uitkomt dan een graad of 12 voelt het kil aan. Niet alleen regen wordt verwacht; ook veel wind. In de middag dient men rekening te houden met een stormachtige windkracht 8 aan zee. Boven land is de wind iets zwakker, maar toch haalt deze nog een vrij krachtige tot krachtige windkracht 5 à 6. De wind komt uit zuid tot zuidwest.
Morgen trekt de storing verder naar het oosten en vanuit het noordwesten klaart het op. De opklaringen bereiken de oostgrens in de namiddag. De temperatuur varieert van 12 graden in het noordwesten tot een graad of 13 in het zuiden van het land. De wind neemt in de loop van de dag in kracht af. Eerst is deze boven land matig windkracht 4 en aan zee windkracht 5. In de namiddag neemt deze af tot zwak tot matig. (bron: WeerOnline, 30 april 2002)

Prins Claus volgt Koninginnedag vanaf ziekbed
Prins Claus zal Koninginnedag dinsdag in het AMC kunnen volgen op de televisie. "Het is heel waarschijnlijk dat de prins op die manier kennis neemt van de feestelijkheden, zeker een deel van de dag''. Dit meldt de RVD maandag.
De artsen zijn tevreden over het herstel van prins Claus. Sinds afgelopen week sterkt hij in een gewone ziekenhuiskamer verder aan. "Het gaat goed met hem, hij is stabiel'', aldus RVD-woordvoerder Brouwers. Zijn gezondheidssituatie is volgens hem verbeterd en er hebben zich geen nieuwe complicaties voorgedaan. De prins is 'wandelend' patiënt. Hij neemt veel rust en moet oefeningen doen.
Koningin Beatrix zal waarschijnlijk haar man aan het eind van de dag of begin van de avond bezoeken in het ziekenhuis. Zoals gebruikelijk na afloop van de viering, zal zij ook haar moeder Juliana bezoeken. De prinses wordt vandaag 93 jaar en leidt een teruggetrokken leven op paleis Soestdijk. (bron: De Gelderlander, 30 april 2002)

De Koningin op stap

Koninginnedag in Hoogeveen en Meppel, foto: Robin Utrecht

Hare Majesteit de Koningin en leden van de Koninklijke familie vieren dinsdag 30 april Koninginnedag mee in Hoogeveen en Meppel, in de provincie Drenthe. Zoals bekend had de Koningin vorig jaar al het voornemen in deze steden de festiviteiten bij te wonen, maar ging dat toen niet door in verband met de mond- en klauwzeerproblematiek in de regio. Wel bracht een delegatie uit beide steden begin mei een bezoek aan paleis Huis ten Bosch. De Koningin bevestigde bij die gelegenheid dit jaar graag alsnog de feestelijkheden te willen bijwonen. De Koninginnedagprogramma's in de beide steden zijn in grote lijnen gelijk aan die van vorig jaar.
Hoogeveen, met 53.000 inwoners, is de derde stad van Drenthe. De oorsprong van de plaats ligt in de afgraving van een groot veengebied en het transport van turf naar het Westen. Industrialisatie en de bouw van nieuwe woonwijken en voorzieningen zorgden ervoor dat Hoogeveen in de jaren zestig de snelst groeiende plaats was van Nederland. Het huidige Hoogeveen is een moderne industriekern midden in het Drentse landschap. De Stichting Viering Nationale Gedenkdagen organiseert jaarlijks een aantal activiteiten op Koninginnedag. De gemeente coördineert dit jaar de organisatie van het koninklijk bezoek en de festiviteiten.

Meppel, met 30.000 inwoners, is een stad met een ruim en groen karakter. Het ligt al eeuwen op een kruispunt van riviertjes en stroompjes. De verbinding met het water is gebleven: het Meppelerdiep is toegankelijk voor grote schepen. De industriële bedrijvigheid is dan ook met name langs het water te vinden. De stad heeft een regiofunctie voor tal van voorzieningen. De Koninginnedagviering wordt elk jaar georganiseerd door de Stichting Nationaal Feestcomité in Meppel en de Oranjevereniging in Nijeveen.

Het is de tweede keer dat de Koningin en haar familieleden de Koninginnedagviering in Drenthe bijwonen. In 1982 bezochten zij het feest in Zuidlaren. (bron: www.koninklijkhuis.nl)KoninginneNach trekt circa 250.000 bezoekers
Naar schatting 250.000 mensen zijn maandagavond in Den Haag voor de dertiende editie van KoninginneNach. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd. Het jaarlijkse festival aan de vooravond van Koninginnedag trok vorig jaar ongeveer 275.000 bezoekers.  Volgens de organisatie van de KoninginneNach hebben zich tot dusver geen incidenten voorgedaan. Het evenement in de binnenstad verloopt rustig. Op vier openluchtpodia spelen bands uit binnen- en buitenland, dj's zorgen op twee pleinen voor dansmuziek. (Bron: ANP, 30 april 2002)maandag 29 april 2002

Het weer op Koninginnedag
Het KNMI voorspelt een regenachtige, bewolkte Koninginnedag 2002. Met name in de middag neemt de kans op buien toe. In het noorden met hagelslag, onweer en zware regenbuien. Het zonnetje zal sporadisch doorbreken. De kans op zonneschijn is 20%. De temperatuur schommelt rond de 12 graden. De windkracht is matig tot krachtig.
Na 30 april stijgt de temperatuur naar een graad of 15. Het blijft regenen.(Bron: Kabelkrant Gelderland)

vrijdag 26 april 2002

Meer Nederlanders vieren Koninginnedag
Dit jaar heeft 48% van de Nederlandse bevolking het voornemen om Koninginnedag te vieren. Dit blijkt uit een marktonderzoek van Interview/NSS dat deze week in opdracht van de Nederlandse Staatsloterij is uitgevoerd. Vorig jaar had 40,5 % dat voornemen. In 2002 geeft 45 % aan geen activiteiten in het kader van Koninginnedag te ondernemen, 7 % heeft nog geen plannen gemaakt.
Plaatselijke festiviteiten favoriet
Van het deel (48% van de gehele Nederlandse bevolking) dat Koninginnedag gaat vieren zegt 43% vrijmarkten en andere locale activiteiten te bezoeken. Vorig jaar was dat nog 28% van de feestvierders.
De belangstelling voor de Amsterdamse vrijmarkt neemt toe: van de feestvierders zegt 10,7% de festiviteiten in de hoofdstad te bezoeken. In 2001 was dat 7,1%, in 2000 6,5%.
Bezoek Koninklijke familie aan Hoogeveen en Meppel
Vorig jaar werd het bezoek van de Koninklijke familie aan Hoogeveen en Meppel in verband met de MKZ-crisis afgelast. Dit jaar worden deze plaatsen alsnog door de Oranjes bezocht. Op de vraag wie van hen het meeste in de belangstelling zal staan antwoordde 59% Prinses Maxima. Zij wordt gevolgd door Koningin Beatrix met 12%, 10 % verwacht dat Prins Willem Alexander het meeste in de belangstelling zal staan.
Koninginnedagloterij
De Koninginnedagloterij van de Nederlandse Staatsloterij (trekking 30 april a.s.) is na de Oudejaarsloterij de populairste loterij van Nederland. De hoofdprijs bedraagt 2,5 miljoen euro, de jackpot groeit naar ruim 6 miljoen euro. (Bron: De Telegraaf)

donderdag 25 april

Koninginnedag rechtstreeks op tv bij NOS
Het bezoek van koningin Beatrix aan Hoogeveen en Meppel in Drenthe op 30 april wordt rechtstreeks uitgezonden door de NOS op Nederland 2. De uitzending begint om 09.53 met de felicitatie van premier Kok aan prinses Juliana met haar 93ste verjaardag.
Vanaf 10.00 uur volgt een verslag van het bezoek van het koninklijke gezelschap aan Hoogeveen. Rond 11.45 uur arriveert de koningin in Meppel. De uitzending eindigt rond kwart over een 's middags.
's Avonds is van 19.25 tot 19.50 uur op Nederland 2 een samenvatting van het bezoek in Drenthe te zien. (bron: ANP)

dinsdag 16 april

Strenge regels alcoholgebruik Koninginnedag
Er stroomt gewoon bier in plaats van het slappe evenementenbier uit de taps, maar dat is dan ook de enige concessie die de gemeente Amsterdam doet aan het gebruik van alcohol op Koninginnedag. Het tappen en drinken van een glas is omgeven met een waslijst aan strenge regels.
De buitentaps, maximaal twee per café, mogen pas om elf uur 's morgens open en moeten om negen uur 's avonds weer dicht. Happy hours of andere kortingsacties zijn uit den boze, evenals het verkopen van meters bier. Glazen flesjes of glazen zijn buiten niet toegestaan, beschonken bezoekers moeten aan de frisdrank.
Gemixte drankjes, zoals breezers, mogen niet buiten worden verkocht. Speciale contactpersonen houden in de gaten of ondernemers zich aan de regels houden.
Feestvierders die op straat lopen met meer dan een flesje of blikje alcohol worden beschouwd als handelaar en raken hun voorraadje kwijt. Wie dronken over straat zwalkt of in een bootje vaart, loopt het risico op een bekeuring. (bron: De Telegraaf)

maandag 15 april

NS voorbereid op drukte Koninginnedag
De Nederlandse Spoorwegen gaat de drukte op Koninginnedag in Amsterdam op dezelfde wijze aanpakken als tijdens de huwelijksdag van Willem-Alexander en Máxima, begin februari. Met deze extra maatregelen hoopt de NS de chaos die vorig jaar tijdens Koninginnedag ontstond op het Centraal Station van Amsterdam te voorkomen.
Zo is het CS in vier blokken verdeeld, vertelt regionaal woordvoerder van de NS, H. Wind. "Hierdoor kruisen de treinen elkaar niet. Als er dan ergens een trein komt stil te staan, heeft dat geen gevolgen voor de rest van het treinverkeer."
De NS zet ook extra en langere treinen in en beschikt over een paar honderd man extra personeel, zoals treinsurveillanten die toezicht houden op de perrons en in de treinen. Ook zetten de Nederlandse Spoorwegen extra spoorwegpolitie met honden in en is er camerabewaking op het station. Het personeel is voor Koninginnedag gekoppeld aan dezelfde trein. (bron: De Telegraaf)

 


 
<<< TERUG