Officieel Logo Nijmeegse Vier Daagse== == == == == == == == == == == == == == == == ==

maandag, 22-07-2002

De cijfertjs van de 4daagsefeesten 2002

Totaal aantal bezoekers: >> 1,2 miljoen;

Totaal aantal arrestaties: 85;
... wegens wildplassen: 23 (boete: 46 euro);
... wegens beledigen agenten: 14 (boete: 260 euro);
... wegens mishandeling: 8 (boete: 400 euro);
... wegens vechtpartijtejs: 39;

Extra ingezette agenten: 100;
Extra manuren: 8500;
Bereden politie: 6 (12 tijdens de slotavond);
Gewonde agenten: 4;
Gebruik pepperspray bij arrestatie: 2;

Wegcontroles: 11.500
Aanhoudingen/boetes: 105
... wegens rijden onder invloed: 56 (waarvan 9 rijbevoegdheid werd opgeschort)
... wegens onverzekerd rijden: 10
... wegens geen autogordel: 39

Conclusie: Bezoekers van de Nijmeegse 4daagsefeesten hebben zich uitermate netjes gedragen!!

HULDE !!

Gien
09:52

== == == == == == == == == == == == == == == == ==

zaterdag, 20-07-2002

Nijmegen krijgt nieuw festival

Plannen naar mijn (muziek)oren:

De organisatie van de Valkhofaffaire heeft vergevorderde plannen voor een tweede festival tijdens de Vierdaagsefeesten. Het gaat om de 'Kronenburger Romance' in het Kronenburgerpark, een festival met jazz en klassieke muziek.

Volgens Godfried Verstegen van de Valkhofaffaire gaat het om een vierdaags festival, dat zich afspeelt op de dagen van de Vierdaagse zelf. Mogelijk komt er op de eerste zondag van de feesten ook een zondagmiddagconcert. Op het programma staan per avond ťťn jazzoptreden en een klassiek concert. Het plan is informeel al onder de aandacht gebracht van de gemeente, maar wordt daar volgende week officieel gepresenteerd.
Het succes van de Valkhofaffaire deze en voorgaande jaren is de aanzet geweest voor dit vervolg, zegt Verstegen. "Op een affaire volgt altijd een romance. We willen proberen op twee locaties net buiten het centrum een alternatief te bieden voor de commercie. In voetbaltermen: een aanval over de flanken, zeg maar."
Verstegen denkt dat het Kronenburgerpark zich uitstekend leent voor wat de organisatie voor ogen heeft: "Het park is een mooie plek in de stad, een stiltegebied. Daarin past wat we willen: sfeer en kleinschaligheid."
Om te zien of de formule aan kan slaan, had Verstegen dit jaar al wat potentiŽle muzikanten voor de Romance geboekt voor de Valkhofaffaire. "We hadden Boenox en Groove Troopers. Boenox is een klassiek kwartet en de Groove Troopers speelt new jazz. Toch kwamen daar dik duizend man op af. Dat is het aantal waar we na streven voor de Kronenburger Romance. We richten ons daarmee niet op grote stromen bezoekers."
Naast de Kronenburger Romance gaat de Valkhofaffaire volgend jaar in ongewijzigde vorm verder.

(Bron: de Gelderlander)

Het Kronenburgerpark is landelijk bekend geworden door Frank Boeijen's lied erover. Het is een echt stadspark, met een vijver, ligweides met lommerrijke bomen en wandelpaden. En hoogteverschillen, die bij de aanleg van het park zijn aangebracht.

Gien
12:38

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

Over en uit

Het is weer voorbij en ik moet bekennen: ik heb er weinig van meegekregen en weinig overlast van gehad, dit jaar. Ik werkte gewoon en dat is de beste methode als je niet into de 4daagse(feesten) bent.

Het scheelt dat ik in een wijk woon waar je, als je dat niet wilt, niet met de 4daagse(feesten) geconfronteerd hoeft te worden, zelfs al is de Via Gladiola een paar honderd meter verderop. Zorgen dat je de stad niet perse in hoeft en alleen de stad ingaan als je er echt zin in hebt: dat zijn de beste ingrediŽnten voor het "overleven" van de Nijmeegse 4daagse.

Op zich ben ik er best wel trots op dat mijn stad een evenement als de 4daagse(feesten) kan organiseren: er zijn -zover ik weet- geen incidenten geweest. Er zijn wel elke avond wat mensen opgepakt maar daar is nauwelijks iets van te merken geweest, heb ik vernomen. Bij verkeerscontroles zijn slechts 22 boetes uitgedeeld, waarvan slechts zeven wegens drinken onder invloed. Nijmegenaren zijn dan ook al jaren gewend te 'bobben', wij noemden dat hier jaren geleden al: Fris rijdt? It's a deal.

Een tikje blamerend was wel de bijna lege VIP-tribune: genodigden lieten het massaal afweten: slechts 4 van de 60 uitgenodigde ambassadeurs zijn komen opdagen. Wie er wel waren? De ambassadeurs van AustraliŽ, Ierland, Zuid-Afrika en het jubilerende Canada. Frankrijk en Zwitserland vaardigen hun consul af, daarnaast vertegenwoordigers van de top van de Nederlandse landmacht, luchtmacht en marine, de marsleiding van de Vierdaagse, de Nijmeegse wethouders en natuurlijk burgemeester Guusje. Een andere opvallende afwezige was Commissaris van de Koninging Jan Kamminga: andere jaren altijd trouw aanwezig.

Kane sloot gisteravond met een concert aan de Waalkade de Vierdaagsefeesten af. Nu is het aan de opbouwers om alle tribunes en podia weer af te bouwen... en dan over naar het volgende grote Nederlandse evenement...

Gien
09:27

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

De cijfertjes...

Aantal inschrijvingen41.545
Startkaart niet opgehaald1.888
Starters dag 139.657
Uitvallers dag 1685
Starters dag 238.972
Uitvallers of niet gestart dag 21.615
Starters dag 337.357
Uitvallers of niet gestart dag 3885
Starters dag 436.472
Uitvallers of niet gestart dag 4319
4 DAAGSE UITGELOPEN36.153

Gien
08:25

== == == == == == == == == == == == == == == == ==

vrijdag, 19-07-2002

Via Gladiola [2]

Dankzij TV Gelderland kunt u thuis vanachter uw pc mee genieten van de fraaie beelden die zich voordoen op de Via Gladiola.

Gien
14:19

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

Via Gladiola

Wie de Vierdaagse uitloopt wordt de laatste kilometer vooruit geschreeuwd door een haag van mensen die langs de straat staan. De Via Gladiola zoals de straat voor 1 dag per jaar heet, is vernoemd naar de bloemen die traditioneel aan de uitlopers worden uitgedeeld. Werkelijk tienduizenden gaan er in die ene week in juli over de toonbank hier in Nijmegen.

Maar waar komt die Gladiool vandaan?
Van een Romeinse gewoonte, wat de band met Romeinse verleden van de stad nogmaals benadrukt:
"De Dood of De Gladiolen" Deze uitspraak hoort bij de tijd dat de gladiatoren vochten in de Romeinse amfitheaters. Zij die wonnen kregen vanaf de tribune Gladiolen toegeworpen als symbool voor hun overwinning.
De bloem, die in het Nederlands zwaardlelie wordt genoemd, ook omdat het blad van de bloem scherp en spitstoelopend is. Gladiolus is het verkleinwoord van gladius, wat zwaard betekent
Zij die de 4daagse tot een goed einde weten te brengen, zijn de overwinners, hebben dus de Gladiool verdiend.

Gien
09:08

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

De landen

Een record aantal landen is dit jaar vertegenwoordigd op de 4daagse: maar liefst 60!
Allemaal op een rijtje met tussen () het aantal deelnemers per land [per 16 juli 2002]:

Algerije (2), ArgentiniŽ (1), Aruba (4), AustraliŽ (39), BelgiŽ (262), BraziliŽ (1), Canada (227), China (1), Denemarken (926), Duitsland (1.563), Filippijnen (1), Finland (77), Frankrijk (46), GeorgiŽ (2), Ghana (1), Groot-BrittanniŽ (1.981), Guinee-Bissau (2), Hongarije (5), Ierland (10), IJsland (1), India (1), IndonesiŽ (9), Iran (2), IsraŽl (26) , ItaliŽ (22), Japan (87), Kameroen (1), Kazachstan (1), Kenia (1), Korea, Zuid (1), Letland (1), Libanon (1), Luxemburg (47), Marokko (1), Mexico (1), Nederland (31.936), Nepal (3), Nieuw Zeeland (3), Noorwegen (427), OekraÔne (1), Oostenrijk (38), Polen (72), Portugal (1), RoemeniŽ (1), Rusland (11), SloveniŽ (1), Slowakije (4), SomaliŽ (1), Spanje (4), Sri Lanka (1), Suriname (3), Thailand (2), TsjechiŽ (39), TunesiŽ (1), Turkmenistan (1), Turkije (1), Verenigde. Staten (529), Zuid-Afrika (12), Zweden (201), Zwitserland (366).

Gien
08:38

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

De cijfertjes...

Aantal inschrijvingen41.545
Startkaart niet opgehaald1.888
Starters dag 139.657
Uitvallers dag 1685
Starters dag 238.972
Uitvallers of niet gestart dag 21.615
Starters dag 337.357
Uitvallers of niet gestart dag 4885
Starters dag 436.472

Gien
08:31

== == == == == == == == == == == == == == == == ==

donderdag, 18-07-2002

Kort nieuws

Zelfde aantal uitvallers als vorig jaar
Volgens een woordvoerder van de Vierdaagse ligt het aantal uitvallers op de tweede dag ongeveer gelijk aan vorig jaar. De tweede etappe van het wandelevenement telt altijd het grootste aantal uitvallers, blijkt uit de statistieken.

Bij 1500 mensen blaren doorgeprikt
De Vierdaagse is tot nu toe zonder wanklanken verlopen, aldus de woordvoerder. Het goede wandelweer draagt daar aan bij. Bij de hulpposten van het Rode Kruis was het desondanks druk. Circa 1500 wandelaars kwamen langs om blaren te laten prikken, terwijl 430 deelnemers kampten met pijnlijke gewrichten of andere klachten. Ook bij de massagetafels was het druk.

'Bergetappe'
De wandelaars zijn donderdagochtend in alle vroegte begonnen aan de 'bergetappe' van het wandelevenement. De route voert door Malden, Mook en over de glooiende Zevenheuvelenweg bij Berg en Dal.

Begraafplaats Groesbeek
De route voert onder meer langs de Canadese militaire begraafplaats in Groesbeek, waar omgekomen soldaten uit de Tweede Wereldoorlog begraven liggen. Canadese militairen die meelopen in de Vierdaagse, zullen op de begraafplaats een groet brengen.
Ook de minister van defensie van Canada is daarbij aanwezig, evenals de Canadese ambassadeur in Nederland. Het is de vijftigste keer dat Canadese militairen aan de Vierdaagse deelnemen. Vrijdag is de laatste dag van de Vierdaagse. Het wandellegioen trekt dan naar Cuijk om vervolgens feestelijk onthaald te worden in Nijmegen.

Gien
18:53

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

4daagse [2]

Kuan Kho van Badlog loopt de 4daagse mee, en heeft een hele mooie verslagpagina op badlog staan, met foto's. Het tekstverslag vind je op het badlog zelf.

Gien
17:06

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

De cijfertjes...Aantal inschrijvingen41.545
Startkaart niet opgehaald1.888
Starters dag 139.657
Uitvallers dag 1685
Starters dag 238.972
Uitvallers of niet gestart dag 21.615
Starters dag 337.357

Gien
07:59

== == == == == == == == == == == == == == == == ==

woensdag, 17-07-2002

De 4daagse is en blijft van Nijmegen

'Start blijft in Nijmegen'

De start en finish van de Nijmeegse Vierdaagse blijven hoe dan ook in Nijmegen. Volgens burgemeester Ter Horst is er 'geen sprake van' dat hier verandering in komt.
De KNBLO liet vorige week weten dat ze de Vierdaagse verder wil laten groeien, mogelijk naar meer dan 45.000 deelnemers. Dat zou dan wel betekenen dat goed gekeken moet worden naar de hele organisatie rond de Vierdaagse, om een te grote drukte op sommige plekken te voorkomen.

Om de toename van het aantal deelnemers op te kunnen vangen, noemde de KNBLO de optie te starten in de dorpen rondom Nijmegen. Volgens Ter Horst is dat echter helemaal niet aan de orde. "Uitbreiden is prima, maar de startplaats blijft Nijmegen." Volgens de burgemeester denkt de KNBLO er inmiddels ook zo over.
Wel moet gekeken worden waar de echte knelpunten zitten als er nog meer wandelaars meelopen. Met de huidige 40.000 deelnemers is er al een aantal plekken waar de lopers 'in de file' terecht komen.
"Na de zomer gaan we daarover praten met de KNBLO", zegt Ter Horst. "En dan gaan we in goed overleg met de organisatie en de andere gemeenten bekijken wat er allemaal mogelijk is en of het wenselijk is verder uit te breiden. Want de veiligheid van de wandelaars staat uiteraard voorop."
Een andere optie om de drukte te spreiden, is volgens de KNBLO het splitsen van de routes. Zo kan bijvoorbeeld een tweede weg erbij getrokken worden op plekken waar het altijd erg druk is. De KNBLO analyseert of knelpunten als bruggen en tunnels eventueel uit de route moeten verdwijnen.
In 2008 bestaat de KNBLO honderd jaar. Dan wil de wandelorganisatie een aanzienlijk groter legioen Vierdaagselopers bij elkaar hebben. De bond richt een speciaal comitť op om dit idee verder uit te werken.
Marsleider Wim Jansen deed vorige week een oproep aan het Vierdaagsepubliek, de wandelaar op alle plekken vooral de ruimte te geven. De ervaring van voorgaande jaren leert dat de toeschouwers in hun enthousiasme met name bij de Wedren een stuk van de weg innemen. De wegversmalling veroorzaakt opstoppingen onder de lopers.
(Bron: de Gelderlander, 17 juli 2002)

Gien
20:11

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

Weer Online

Weer Online houdt deze week het vierdaagse weer in de gaten met een speciale pagina, zelfs!

Gien
19:46

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

De cijfertjes....

Aantal inschrijvingen41.545
Startkaart niet opgehaald1.888
Starters dag 139.657
Uitvallers dag 1685
Starters dag 238.972


Gien
08:49

== == == == == == == == == == == == == == == == ==

dinsdag, 16-07-2002

Moe'j nu es kieke

About.com about walking

Gien
17:55

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

4daagse

Vandaag zijn ze gestart: de ruim 40.000 wandelaars van de 4daagse. Ieder jaar weer voel ik de onrust voor de 4daagse begint: al die wandelaars die bezit nemen van je stad en -erger nog- al die jonge feestvierders die zich nog asocialer gedragen: het eerste wat ik vanmorgen toen ik om kwart over 7 uit het raam keek, zag, was een jongmens dat vol overgave stond over te geven in het perkje tegenover.
Ook goeiemorgen!

Niettemin begint de 4daagse-koorts mij nu ook te bevangen. Vanavond staat de Waal in Vlammen en als Thomas zich vandaag gedraagt en hij houdt het vol mag hij mee om naar het vuurwerkspectakel te kijken.
Ook de landelijke media beginnen de grootsheid van de 4daagse te erkennen. Grootsheid? Ja, grootsheid. Want het is nogal wat voor zo'n klein stadje van ruim 150.000 inwoners. Niet alleen moeten er 40.000 wandelaars worden gehuisvest, neem ook nog eens het legioen aan feestvierders en natuurlijk de feestmakers. Op elke hoek van de straat staat wel een bandje te spelen, al die mensen moeten ook eten en slapen... en als het aan burgemeester Guusje ligt wordt de 4daagse de komende jaren nog veel groter!!
SBS6 en TV Gelderland zenden allebei een dagelijks "4daagse-journaal" uit. Het leuke is het verschil in presentatie: SBS6 zoals je van ze mag verwachten en Pascal en Angelique van TVG doen het op hun eigen spontane manier. Angelique is niet bang om haar irritatie over die vele mensen die de stad in bezit nemen.

Gien
08:32


L I N K S   

4daagse   
4daagse (KNBLO)   
1-2-3-vierdaagse   
4daagseweer   
4daagse special   
4 daagse   
vierdaagse nijmegen   

walk online   
4daagse club   
de blarentrappers   
4daagse   
afstandsmarsen   
go to vierdaagse   
walk to 4daagse   

4daagsefeesten   
4daagsefeesten   
vierdaagsefeesten   

in de media   

De Gelderlander
   
TV Gelderland    
4dfm   

foto's   
Dave van Brenk   
JW's 4daagse foto's   
newsletter   
   e-mail