missgien.log
sinds 2001
Sneeuwklokjes!
"Lente: mijn fiets heeft een afwijking naar grasveldjes en slootkantjes" - Loesje
 
De Laatste Dag
vrijdag, 31 december 2004 om 12:39 uur
En dan is het ineens 31 december.
Over een paar uur luiden we met ons allen een nieuw jaar in, een jaar dat -hopelijk- meer geluk en minder ellende brengt, want 2004... daar zal ik over het algemeen niet met veel plezier aan terug denken... en ik word altijd een beetje somber op een dag als vandaag, eerlijk gezegd: ik hou niet van oud en nieuw: mensen spuiten voor miljoenen aan luchtverontreiniging de lucht in omdat ze dat mooi vinden. Andere jaren vond ik dat al vreselijk, vanwege de vuiligheid, dit jaar staat het me nog meer tegen want we weten allemaal dat er aan de andere kant van de wereld mensen zijn die alles, maar dan ook werkelijk alles, hebben verloren. Neemt u die gedachte mee, als u vanavond de champagne laat knallen?

Ik wens het u!
Bloed
vrijdag, 31 december 2004 om 11:39 uur
En toen zat ik hier met vier vingers in de pleisters...
Ik moest vandaag mijn bloedprikkunstje doen. Normaal gesproken is dat een kwestie van 5 minuten, inclusief het klaarzetten en opruimen van de nodige apparatuur.
Vanmorgen, echter, had mijn bloed er geen zin in. De eerste poging mislukte jammerlijk: een miniem druppeltje bloed kwam er tevoorschijn en dat was te weinig. Het machientje piepte en gaf duidelijk aan dat hij meer wilde, het bloeddorstige ding. De tweede poging ging al niet veel beter.
Een nieuw naaldje dan maar en de derde poging ging van start. Weer een bak met heet water, vingers erin, goed afdrogen en prikken maar! Ja, kijk, dat is een druppel! Maar helaas viel de druppel naast het vakje van 2 vierkante milimeter en liet zich niet meer verplaatsen. Grmbl.
Laatste, allerlaatste poging, zo nam ik me voor: "als het nu net lukt, bel ik ze dat ik het maandag opnieuw probeer!" Ik besloot mijn handen te warmen aan de radiator: Auw! Dat was heet, maar mijn vingertop gloeide en ik prikte en een enorme druppel wist ik vanaf mijn vinger te loodsen naar het onmogelijk kleine vakje. Ik wachte... en wachte... -jeetje, wat kan een minuut lang duren- en vreesde alweer het vreselijke piepje te horen dat aangaf dat het niet goed was. Maar gelukkig... het andere piepje klonk en de cijfers blonken mij vanaf het machientje tegemoet.
Mission accomplished.
Vrekkige Staten van Amerika
17:55 uur
De VS is gierig als het gaat om noodhulp. Dat schrijft de The New York Times vandaag in een redactioneel commentaar. Het bedrag dat de VS in eerste instantie voor directe noodhulp heeft gedoneerd was slechts $ 15 miljoen: dat is nog niet de helft van het bedrag dat begin volgend jaar wordt gespendeerd aan de inauguratie van Hoofdvrek Bush!
Na hevig commentaar en druk vanuit de Verenigde Naties is daar nog $ 20 miljoen bijgelegd. Een druppel op de gloeiende plaat. Overigens kan onze eigen regering er ook wat van: Zalm had aangekondig dat er € 2 miljoen was vrijgemaakt. De VVD vindt echter dat de 100 miljoen die was gereserveerd voor Darfur beter gespendeerd kan worden in Azië.
De VS zijn altijd nogal krenterig als het gaat om gaat om geven van geld voor hulp en ontwikkelingssamenwerking: in 2003 gaf de VS in totaal $ 16,2 miljard tegenover $ 37,1 miljard die vorige jaar door de Europese Unie aan hulp werd gegeven. Daarnaast heeft de VS de naam om meer te zèggen te doneren dan dat er daadwerkelijk wordt uitgegeven, zo heeft Bush in 2002 beloofd om ieder jaar $ 5 miljard aan hulp te geven aan Afrikaanse landen. De eerste dollar moet echter nog worden overgemaakt, aldus The New York Times.

[The New York Times: Are We Stingy? Yes registratie vereist]
[lees verder]
Goed voornemen
donderdag, 30 december 2004 om 12:19 uur
Jawel, wij hebben er ook één, we delen er eentje, Lief en ik.
Wij gaan met ingang van volgende week een uurtje per week hier aan onze conditie werken. Het zijn onze achterburen, dus van een drempel om te gaan is nauwelijks sprake. Dat was echter niet de reden om deze te kiezen, dat was hun cardiofitness, wat wel zo verstandig is voor een hartpatiënt die al jaren niets gedaan heeft om haar conditie op peil te houden, behalve de afgelopen twee jaar vijf dagen in de week een berg opfietsen.

Straks ga ik met vriendin A. de stad in, op zoek naar goede schoenen en een sport-bh... en natuurlijk voor koffie en kwebbels! :-)
De Brug
donderdag, 30 december 2004 om 12:00 uur
Uit De Brug van gisteren:
VERMIST
[...]
Kater, gecastreerd, 6 jaar, rood met witte borst, witte voorpoten, buik en wat wit op achterpoten. XXXXstraat Nijmegen 65XX

--
Helaas is de straat niet correct, maar de postcode wel. En nu maar afwachten... alweer afwachten...
Ramses
woensdag, 29 december 2004 om 16:01 uur
En toen kwam "Sammy" van Ramses Shaffy op de radio en ik was weer helemaal in tranen...
Soms word ik niet goed van mezelf!
Zeebeving
15:18 uur
Help slachtoffers aardbeving Azië

Ik weet het, ik heb er nog geen woord aan gespendeerd: eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wat ik erover moet zeggen. Geen superlatief lijkt te voldoen bij een ramp als deze.
Het enige wat 'we' kunnen doen, is in de buidel tasten: Giro 555. € 2,7 14,3 miljoen is er al op deze rekening gestort, de laatste dagen. Helaas is dat nog lang niet genoeg!

[Update 30-12]
1. N.a.v. de opmerking van Carin: de actie die Marti is gestart, kun je hier vinden. Die actie loopt nog tot 8 uur vanavond!
2. Een initiatief van de Top 2000-luisteraars: 1 cent voor elke plaat uit de Top 2000. Dus: maak 20 euro over op giro 555 voor de slachtoffers in Zuid-Oost Azië. De actiewebsite is aangepast: je kunt er nu ook 20 euro doneren. [Update 30-12]
1. N.a.v. de opmerking van Carin: de actie die Marti is gestart, kun je hier vinden. Die actie loopt nog tot 8 uur vanavond!
2. Een initiatief van de Top 2000-luisteraars: 1 cent voor elke plaat uit de Top 2000. Dus: maak 20 euro over op giro 555 voor de slachtoffers in Zuid-Oost Azië. De actiewebsite is aangepast: je kunt er nu ook 20 euro doneren.
[lees verder]
Mejsogge
woensdag, 29 december 2004 om 13:05 uur
Wordt u ook zo gestoord van al die radio-reclames voor ziektekostenverzekeringen? En állemaal zijn ze de goedkoopste! Yeah, sure!
Brandend zand
woensdag, 29 december 2004 om 11:49 uur
Terwijl Radio 2 Brandend Zand van Anneke Grönloh uitzendt, komt T. binnen gelopen, luistert even en huivert vol walging: "Wat is dit nu weer voor een kattengejank!?"

Hij heeft smaak, mijn zoon!
Geheugen van de stad
09:06 uur
Wanneer de website online is gegaan, is mij niet bekend. Lang geleden kan het echter niet geweest zijn.
Hoe dan ook, ik ben aangenaam verrast door het bestaan van de website "Geheugen van de stad" die een beeld moet gaan geven van wat er gedurende 15 jaar archeologie in Nijmegen allemaal naar boven is gehaald en Nijmegens rijke historie bekend moet maken tot ver buiten de stadsgrenzen.

De website is goed begonnen met de grootste vondst van de afgelopen 5 jaar: de vrouwe uit de Burchtstraat - op de website de 'Loden Lady' genoemd naar de loden sarcofaag waarin ze in 2001 tijdens rioleringswerkzaamheden werd gevonden. Over haar ontdekking is een fotoserie te zien op de website. De 'Loden Lady' zal ook deel uitmaken van de presentatie van de website, eind januari 2005. Een sculptuur van de kunstenaars LaSalle uit Ede (Albert Goederond en Patty Struik) zal dan worden onthuld op de plaats waar de vrouwe is gevonden.

De website doet nu nog wat magertjes aan, maar 15 jaar archeologie heeft een hoop bodemschatten opgeleverd. Mijn verwachting is dat aan het einde van het jubileumjaar deze schatten te zien zullen zijn op deze website. Een goede reden om Geheugen van de stad regelmatig met een bezoekje te vereren.
De website is een initiatief van 'De Romeinse Alliantie', een samenwerkingsverband tussen Museum Het Valkhof, Bijbels Openluchtmuseum en de Gemeente Nijmegen.

[Links: Afdeling Archeologie gemeente Nijmegen | Geheugen van de stad]
[lees verder]
Leuk idee, foute uitvoering
woensdag, 29 december 2004 om 08:38 uur
Leuk idee, natuurlijk, om Amalia de aankondiging te laten doen van de komst van een broertje of zusje... maar dat táálgebruik! Tsk! Als er zo tegen dat kind gepraat wordt, kan het niet anders of het wordt een kopie van d'r oma. Overigens was de zwangerschap natuurlijk al publiek geheim.
Slechte verliezer
15:09 uur
Na het tellen van alle stemmen is Joesjtsjenko uitgeroepen als winnaar van de presidentsverkiezingen in de Oekraïne. Zijn tegenstanders Janoekovitsj, die de eerste verkiezingen door middel van fraude wist te winnen, heeft echter verklaard "nooit zijn nederlaag te erkennen". Hij deed deze uitspraken ruim voordat de verkiezingsuitslag bekend was: hij moet dus al nattigheid hebben gevoeld.
Volgens Janoekovitsj zijn de verkiezingen ongeldig "omdat de grondwet en de rechten van de mens'' met voeten zijn getreden. Moet hij nodig zeggen... Hij heeft bij de kiescommissie een aantal klachten over fraude neergelegd. Deze klachten moeten eerst worden onderzocht voordat Joesjtsjenko tot premier kan worden beëdigd.
Joesjtsjenko heeft 53% van de stemmen binnen gehaald, Janoekovitsj 44,2%.

Kort en goed: Janoekovitsj is een slechte verliezer, maar dat wisten we al toen we Joesjtsjenko gezicht zagen nadat hij met dioxine was vergiftigd.
[lees verder]
Spammers beboet
12:20 uur
Het college van Opta, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft de eerste boetes opgelegd aan verzenders van spamberichten. Het gaat om spam verzonden per email en per sms. De hoogste boete is in totaal € 42.500. Naast de bestrijding van Nederlandse spam heeft Opta de afgelopen maanden ook het initiatief genomen de samenwerking met Europese toezichthouders te verbeteren.
De thans beboete spammers zijn natuurlijke personen en kleine ondernemingen, waarvan Opta verder geen persoonsgegevens verstrekt. In de meeste gevallen bestaan de totale boetes uit afzonderlijke boetes voor de overtreding van het versturen van spam, het achterwege laten van de juiste (adres)gegevens van de verzender van het bericht en het niet opnemen van een afmeldingsmogelijkheid.

Je leest het volledige persbericht hier.

Op zich ben ik blij met deze actie, maar het gaat mij nog lang niet ver genoeg. Wat is € 42.500 nu voor zo'n bedrijf: die boetes moeten zo hoog zijn dat het bedrijf gelijk failliet gaat: dat schrikt pas echt af!
[lees verder]
't Sneeuwt
dinsdag, 28 december 2004 om 10:08 uur
En het enige waar ik aan kan denken is aan Sam, die daar buiten ergens is, het koud heeft en de weg naar huis niet kan vinden... Stilletjes houd ik er rekening mee dat hij niet meer terug komt...
Radio
maandag, 27 december 2004 om 16:56 uur
Lief, die vandaag het boodschappen doen op zich nam omdat ik tot weinig in staat blijk, bracht een kadootje voor me mee: een kleine transistor/wereldontvanger, zodat ik de komende dagen geen minuut hoef te missen van de Top 2000.
Mijn oude radio stopte er vorige week, vlak voor kerst, mee: geen geluid meer uit te krijgen.
Die schat doet werkelijk van alles om mijn aandacht van Sam's verdwijning af te leiden. Of zou hij toch willen voorkomen dat de afwas tot na nieuwjaar blijft staan....? ;-)
Ondertussen
maandag, 27 december 2004 om 12:02 uur
... proberen wij onze gedachten af te leiden door keihard de Top 2000 te laten galmen uit de boxen van mijn computer. Hier kun je per uur volgen welke nummers er worden gedraaid.
Sam is zoek
09:04 uur

Het mistte hier gisteren vreselijk: zicht tot 50 meter, zoals ze dat dan zo mooi zeggen bij de verkeersinformatie.
Toen wij gistermorgen naar Oma J. gingen, volgde Sam ons zoals hij dat wel vaker doet. Pogingen om hem over te halen om terug te gaan, wilden weer niet baten. Sam volgde ons de hele Tollensstraat af, de hoek om tot op de Graafsebrug. Daar vond ik het te gevaarlijk voor hem. En ik besloot 'em een stukje terug te brengen. Daar had Sam helemaal geen zin in. Hij spoot de spoorkuil in, en na een klaaglijk mauwtje verdween hij in de mist. En sindsdien heb ik hem niet meer gezien. Wij kwamen gisteravond rond een uur of 7 thuis, maar Sam was nergens te bekennen. Ik rammelde met de brokjesbus, Lief stapte op de fiets en reed een rondje door de wijk, maar Sam liet zich niet zien. Zou hij boos zijn op ons, of zou er iets ergers zijn? Het bleef maar door mijn hoofd spoken en na een uur wakker te hebben gelegen in bed, stelde Lief voor om toch nog maar een keer door de wijk te lopen. De mist was opgeklaard, en sterren fonkelden ons vrolijk tegemoet. Ik riep en riep en keek en keek, maar geen Sam. Droevig ging ik terug naar bed.
Nu zul je misschien denken dat katten wel vaker een nachtje wegblijven, maar Sam niet. Sam gaat op z'n hoogst een uurtje aan de wandel, en als hij er dan niet in kan gaat hij voor de deur zitten of op ons overdekte balkon liggen wachten tot er iemand hem naar binnenlaat of thuiskomt. Als hij toevallig een nachtje buitenblijft, zit hij de volgende ochtend allang te wachten om naar binnen te mogen.
Het eerste wat ik deed toen ik een halfuurtje geleden wakker werd, was kijken of Sam zat te wachten: niks, noppes, nada.
Ik pakte de telefoon en belde de dierenambulance, ik werd doorverbonden naar de nachtdienst, maar daar werd me verteld dat hij gisteravond of vannacht in ieder geval niet was binnengebracht. Om half tien is de dagploeg terug en kan ik bellen (of kijken, ze zitten hier vlakachter) of hij gisteren is binnen gebracht.
T. is verdrietig, want hij denkt dat Sam boos is omdat hij niet mee mocht naar Oma J. Ik hoop het, ik hoop het toch zo. Maar eerlijk gezegd ben ik bang dat hij gisteren, in die dikke, dikke mist, tegen een auto of een trein is aangelopen...


[update 10.25 uur] Net weer even een rondje gelopen. Roepen, zoeken, kijken. Op gegeven moment liep er een rode kat achter me aan. Ik dacht dat het Sam was, maar toen hij dichterbij kwam, zag ik dat hij dikker was en een minder wit op zijn borst had. Ik had het niet meer. Ik heb ondertussen de Dierenambulance en Amivedi ingelicht. Als hij vanavond nog niet terug is, komt zijn beschrijving a.s. woensdag in het plaatselijke sufferdje. Ik zou niet weten wat ik op dit moment nog meer zou kunnen doen.
[lees verder]
:-)
zondag, 26 december 2004 om 09:05 uur
Nieuws?
zondag, 26 december 2004 om 08:56 uur
Vandaag moet u het doen met een aantal Engelse nieuwsberichten op Archeonet.
Wat dacht je van het archeologische bewijs dat in 5.000 jaar geleden de vrouwen het voor het zeggen hadden in Iran? Of meer nieuws over de oude stad in Peru die geen stad blijkt, maar een compleet rijk? Of de ontdekking dat de enige archeologische vondst die het bestaan van Salomo bewijst een vervalsing is?

Cool, hè, archeologie....!?
BoRhap nog steeds de beste!
zaterdag, 25 december 2004 om 11:55 uur
Het kon niet missen, natuurlijk. Het nummer is nu eenmaal grandioos. Gisteravond zag ik het nummer weer eens bij de BBC (TOTP2): Bohemian Rhapsody van Queen.
Voor het zoveelste jaar is in door de Nederlanders verkozen tot het beste nummer aller tijden: het is weer nummer 1 in de top 2000 (voorheen bekend als de top 100 aller tijden). Ook de nummer 2 en 3 handhaafden hun positie: Hotel California van The Eagles en Child in time van Led Zeppelin Deep Purple.
Gelukkig maar... ik was eerlijk gezegd bang dat deze kanjers zouden worden verdreven door één van de niemendalletjes die tegenwoordig in elkaar worden gefrot.
Stelletje sukkels
zaterdag, 25 december 2004 om 11:31 uur
"We moeten actie voeren! Laten merken dat we het er niet mee eens zijn dat de persvrijheid te beperkt is!"
"Een leuke ludieke actie, misschien?
"Jaaaa! Laten we het kantoor van Poetin binnendringen!"
"Goed idee! Dan nemen we nog wat oude vlaggen mee!"
"Er liggen er bij ons op zolder nog een paar met hamers en sikkels."

Als je zoiets probeert, in Rusland, dan vráág je toch om problemen...
Natuur wint van landbouw
vrijdag, 24 december 2004 om 10:27 uur
Mijn geboorteplaats, Wolfheze, ligt op de zuidgrens van de Veluwe midden tussen bossen en landbouwgebieden. Vereniging Natuurmonumenten heeft daar een groot stuk landbouwgebied aangekocht genaamd De Reijerscamp, dat zal worden teruggeven aan de natuur, hierdoor ontstaat er een natuurlijke schakel tussen de Veluwe en de uiterwaarden van de Rijn (waar ook een industriegebied eveneens wordt teruggegeven aan de natuur).

Meer lezen?
Wild krijgt ruimte bij Wolfheze - De Gelderlander. (Login: missgien@xs4all.nl / Paswoord: missgien)
Belangrijke nieuwe natuurschakel tussen Veluwe en Rijn Vereniging Natuurmonumenten
Een kerstverhaal
08:58 uur
Het was de zomer van 1987 toen ik G leerde kennen.
Hij was het vriendje van mijn vriendin A en samen met mijn toenmalige lief P waren we een kwartet dat veel met elkaar optrok. Die vriendschap werd nog versterkt toen A een kamer kreeg boven het huis waar wij woonden. Maar na drie jaar gingen G en A uit elkaar en verloren we elkaar enigszins uit het oog totdat P een baan kreeg waar -oh, toeval- G ook bleek te werken. P en ik waren ondertussen op elkaar uitgekeken maar woonden nog in dezelfde wijk en gingen naar dezelfde kroeg. Een mooie diepe vriendschap kwam er voor de romantische gevoelens in de plaats.
De jaren gleden voorbij en we leefden ons leven. Mijn 29e verjaardag besloot ik uitgebreid te vieren in het kleine huiscafé waar ik ondertussen op de zaterdagen als vrijwilliger werkte. Op de gastenlijst stonden uiteraard ook P, A, en G en toen hij binnenstapte leek het wel of ik hem voor het eerst zag. Ik meende echter dat het de sfeer van de avond was, de alcohol of wat dan ook en besteedde er verder geen aandacht aan.

In de zomer van 1994 zocht ik een baan nadat ik een omscholing tot management assistente met succes had afgerond. De organisatie waar P en G allebei nog steeds werkten zocht iemand om het secretarieel team te versterken en zo werden onze levens opnieuw met elkaar verweven, al werkte G op een andere vestiging. Al snel was het gewoonte op om vrijdagavond de kroeg in te gaan met een clubje waarvan ook P en G deel uitmaakten en op een avond merkte ik het... ik was verliefd. Op G! Hoe was het mogelijk dat je verliefd wordt op iemand die je al 7 jaar kent? Ik was radeloos, want de kans dat zo'n liefde wederzijds is, is miniem.

En toen werd het kerstmis en gaf 'de baas' een kerstfeest en waar alle andere feestjes altijd de hele meute aanwezig was, waren alleen G en ik op het feestje aanwezig. We besloten na een paar uurtjes het feest te verlaten en we fietsten door de winterkou naar de stad: ik tegen zijn warme rug. In de loop van de avond werd het langzaam maar zeker duidelijk dat ook hij meer voelde dan alleen vriendschap en hij bleef slapen. Nou ja... slapen...
De volgende ochtend vertrok hij, om een paar uur later weer voor mijn neus te staan. Vanaf dat moment is hij gebleven en nooit meer weggegaan. Hij werd mijn Lief en vandaag is hij dat precies 10 jaar!
[lees verder]
Laffe Lullo
donderdag, 23 december 2004 om 20:46 uur
Bruidegom geeft bruid de bons met sms
Een Maleisische bruidegom heeft kort voor de bruiloft met een sms zijn huwelijk afgezegd. De afgewezen bruid eist smartengeld en stapte naar de rechter, meldden Aziatische media woensdag.
De profvoetballer stuurde zijn verloofde de dag voor de bruiloft een sms met de boodschap dat ze niet voor elkaar zouden zijn bedoeld. De totaal verbouwereerde 23-jarige bruid besloot het traditionele trouwfeest toch door te laten gaan. De ongeveer duizend gasten waren er getuige van dat de bruidegom niet kwam opdagen. De voetballer wordt al gestraft door zijn club, die hem de laan uitstuurt. [Bron: nu.nl]
Vooruitzicht
donderdag, 23 december 2004 om 18:00 uur
Wegens werk en ziekte bij de vaste logeeradressen kijk ik nu naar twee weken aan met een duracell-konijn op driedubbele hoeveelheid batterijen in huis...

Of: hoe een springkonijn het ontspannen gevoel van het stukje hiervoor in een paar uurtjes teniet kan doen

was het alvast maar weer 9 januari...
Verwennerij
donderdag, 23 december 2004 om 14:48 uur
Toen ik vanmorgen in de spiegel keek, wist ik dat het tijd geworden was: ik moest echt naar de kapper!
Dus nadat ik T. bij school had afgezet, nam ik de bus terug naar het centrum en stapte de kapper binnen. Ik kon gelijk de stoel in, want er was zojuist een afzegging geweest.
Of ik gewone shampoo wilde of plantaardige? De plantaardige was duurder, maar daarbij hoorde dan wel gelijk een hoofdhuidmassage. Hmmm, dat leek me wel wat. Ik werd naar een wasbak gebracht met daarvoor, in plaats van de gebruikelijke stoel, een ligbank. De wasbeurt op zich was al heerlijk (ik vind het zalig als iemand anders in mijn haar zit te wroeten - alweer zo'n tik) maar de massage was pure verwennerij: ik voelde alle spanning uit mijn nek verdwijnen en genoot van de vingers op mijn hoofd en in mijn nek.
Het knippen was eigenlijk zo gebeurd: de dode punten eraf en opknippen, zodat mijn haar niet meer plat naar beneden hangt, maar mijn krullen weer vrolijk om mijn hoofd heenspringen.
Ik voel me als herboren!
Bijzondere vondst
donderdag, 23 december 2004 om 07:45 uur
Nabij Norte Chico, aan de kust van Peru, zijn resten van een oude beschaving ontdekt. Die zou gebloeid hebben tussen 3000 en 1800 voor Christus. Er zijn de overblijfselen van een twintigtal grote nederzettingen ontdekt in een streek op 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lima. De bevolking zou geleefd hebben van jacht, visvangst op de Stille Oceaan en landbouw. Het zou gaan om een belangrijke cultuur die onder meer piramides bouwde met een hoogte van 26 meter.

Dit is een eerste bericht over deze vondst die naar buiten is gebracht. En dit is 'huge', want zover ik weet is er nog nooit zo'n oude beschaving gevonden in Zuid-Amerika! En ik weet het: ik heb een tik, maar van zulke vondsten krijg ik dus echt kippenvel!
Jaaroverzichten
donderdag, 23 december 2004 om 07:26 uur
Ik hield het lang droog, gisterenavond, zappend van Nederland 1 naar RTL4.
Tot Theo voorbij kwam... toen zat in ineens weer te snotteren.

Kan er niet een keer een GoedNieuwsJaaroverzicht worden gemaakt, juist in een jaar als deze?
Voetbalrechten
19:46 uur
Ze zijn eruit: de uitzendrechten voor de samenvattingen van de eredivisie gaan naar de meest-betalende. Wie had iets anders verwacht? Sinds de commercialisering van het voetbal gaat het immers niet meer om het spelletje, maar om de knikkers. Mijn zegen hebben ze: laten ze het spelletje vooral nog meer kapot maken.
"Het hart is uit Studio Sport getrokken", aldus Evert ten Napel. Wat een onzin. Het heette immers geen Studio Voetbal, maar Studio Sport, maar aan andere sporten behalve het miljonairsspelletje wordt nauwelijks aandacht besteed, op uitzondering van het schaatsen na.
Aangezien Studio Sport een programma is van een publieke omroeporganisatie lijkt het me niet meer dan logisch dat een dergelijk programma juist die sporten laat zien die niet al te veel aandacht krijgen. Neem bijvoorbeeld het basketbal in Nederland: ziet u daar ooit meer dan een paar flitsen van op tv? Hockey, volleybal, korfbal (een hollanders sport bestaat bijna niet), er zijn er nog veel meer te bedenken die domweg meer aandacht verdienen dan ze nu krijgen. En aangezien Studio Sport vandaag 32 miljoen euro (!!!) heeft uitgespaard, kunnen die mooi aan andere 'rechten' worden uitgegeven.
Studio Sport heeft geen hart verloren: het heeft een nieuw hart gekregen. Nu moeten de programmamakers alleen nog even laten zien dat ze dat hart net zo goed aan het werk krijgen als het oude...

[Link: Studio Sport]
[lees verder]
Bush aapjes
woensdag, 22 december 2004 om 13:56 uur

Het kunstwerk "Bushmonkeys" werd vorige week verwijderd uit een tentoonstelling wegens klachten. Nu is het omstreden portret van de Amerikaanse president een maand lang op een enorm reclamebord in New York te zien. Dat is nu wat ik noem een 'strakke actie'...

Nu.nl vertelt je het volledig verhaal.
'Kerstmarkt'
09:16 uur
Ieder jaar wordt er zo tegen kersttijd op Plein 44 een grote tent neergezet waarin een kerstmarkt wordt gehouden. Al jaren zijn wij er langs gelopen, maar afgelopen zondag besloten wij eens binnen een kijkje te nemen, want ik was nog op zoek naar een flinke bos mistletoe. Wat een tegenvaller!
Want we hebben behoorlijk moeten zoeken naar een kraam waar échte kerstspullen worden verkocht.
De meeste kramen waren wel opgetuigd met kerstversiersing, maar wat er werd verkocht had meestal in verste verten nog niets met Kerst te maken.
Ik zag een kraam met zwaarden. Zwaarden? Zwaarden?? Mooie dingen, hoor, daar niet van, maar zwaarden op een kerstmarkt? Volgens een artikel in de Gelderlander verkochten ze nog prima ook! Ziet u het al voor u: een zwaard onder de kerstboom? Kunt u daar nog iets van 'vrede op aarde' in vinden? Gewapende vrede, misschien, wat wel tekenend is voor de tijd waarin wij leven, maar niet bepaald een kerstgedachte.
Een volgende kraam, met speelgoed, maakt het minstens even bont: op batterijen rijdende tanks strijden om een plekje met vervaarlijk uitziende soldaatjes. Ik herhaal mijn vraag: wat heeft dit met Kerst te maken?
Kraam na kraam blijkt de markt niets anders te zijn dat een verzameling commerciële troep waarbij geen middel wordt geschuwd om je tot kopen over te halen. Van zelfgemaakte kleding tot gotische sierraden, van beschilderde keien tot kleipoppetjes die je aan je vensterbank kunt hangen, van tweedehands boeken en platen tot naammokken: de meest onverkoopbare troep werd op deze 'kerstmarkt' aangeboden.
Is het nu echt teveel gevraagd om op een kerstmarkt kramen te verwachten waar kerstspullen worden verkocht? Overigens geen mistletoe te vinden, niet in de tent op Plein 44 maar ook nergens anders in de stad. Er zal spontaan gezoend moeten worden, dit jaar.

[Dit stuk is vandaag ook verschenen op Nijmegen Centraal]
[lees verder]
Ontsnapt
dinsdag, 21 december 2004 om 13:54 uur
Een 18-jarige jongen uit Zweden wist de gevangenis, waar hij een straf uitzat, te ontsnappen met behulp van zijn broer... zijn tweelingbroer, om precies te zijn. Broer kwam op bezoek en terwijl de bewakers hen wat privacy gunden, wisselden de twee van kleding. Gevangene kon zo zonder enig probleem de gevangenis verlaten en Broer meldde de fout bij de bewaking, toen de vogel gevlogen was. Broer werd aangehouden wegens hulp bij een misdrijf, maar werd na een aantal uren vrijgelaten.
De gevangenisleiding geeft eerder toe dat ze 'erin zijn gelopen'. De broers zijn spoorloos, maar een klopjacht moet ervoor zorgen dat er in ieder geval weer één weer achter de tralies verdwijnt... als ze dan maar wel de goeie oppakken. [Bron: nu.nl]
Uitdaging
dinsdag, 21 december 2004 om 11:14 uur

[klik]

Esscher's Relativity van Lego

T. is een echte lego-tijger. Zijn kamer staat vol met de meest fantatische bouwwerken, maar hij heeft nog een hoop te leren voordat hij het zo goed kan als deze heren...
Drugstoerisme
10:44 uur
In Venlo komen er coffeeshops dichtbij de grens met Duitsland. Zo wordt de stad ontlast van het drugstoerisme, aldus minister Dekker van Volksgezondheid. Dekker komt hiermee lijnrecht tegenover college Donner van Justitie te staan, die faliekant tegen verplaatsing van legale coffeeshops naar de landsgrenzen is.
Niet alleen Venlo probeert het drugstoerisme buiten de binnenstad te houden, Maastricht heeft onlangs verklaard een 'wietboulevard' te willen in Eijsden, eveneens op de grens met Duitsland. Ik zou wel eens willen weten wat de bestuurders van het buurland daarvan zouden vinden, overigens...

Kan Nijmegen dat ook niet doen? Want hier struikel je ook over de Duitsers die en masse de maximale hoeveelheid van 5 gram koopt en vervolgens doodleuk de volgende coffeeshop binnenloopt voor eenzelfde bestelling. De Vlaamse Gas (het steegje waar een aantal coffeeshops bij elkaar zitten) zou beter kunnen worden omgedoopt tot de Duitse Gas...
Ergens, net voorbij Beek, bijvoorbeeld, dat lijkt me wel een leuk plekje... ;-)

[lees verder]
Irak heikel punt in VS
dinsdag, 21 december 2004 om 10:31 uur
Rumsfeld moet vertrekken, vindt een krappe meerderheid van de inwoners van de VS.
Ruim tweederde van hen vindt bovendien dat het aantal slachtoffers dat valt in Irak 'onacceptabel hoog', maar des ondanks vindt bijna 60% dat de aanwezigheid van de VS in Irak moet worden gehandhaaft.
Het vreemde is daarentegen dat 56% van de Amerikanen vindt dat de oorlog in Irak 'fout' is.

Met andere woorden: die Amerikanen weten niet wat ze willen. Maar dat was al gebleken bij de verkiezingen :-(
Virus?
maandag, 20 december 2004 om 11:55 uur
Gisteren, terwijl we buiten liepen te genieten van het heerlijke winterweer, vroeg T.: "Hoe heet dat virus ook al weer waar ik last van heb?"
"Virus?", dacht ik, "ik weet van geen virus!" Toen wist ik ineens waar hij het over had! Hij bedoelde het Syndroom van Asperger! Dus vertelde ik hem dat Asperger geen virus is, maar een kleine handicap. En dat in dit geval betekent dat dat er iets in zijn hersenen ervoor zorgt dat hij sommige dingen beter en sommige dingen minder goed kan dan andere kinderen.
Zijn reactie: "Oh, dan kom ik dus ook nooit meer vanaf!"
Dat is voor het eerst dat hij zich bewust lijkt te zijn van het feit dat hij 'anders' is dan andere kinderen.
En geloof me, als ouder is het moeilijk om je kind zo te zien en je realiseren dat hij nog een lange, moeilijke weg heeft te gaan.
Vrijheidsstrijder krijgt standbeeld
maandag, 20 december 2004 om 10:07 uur
Julius Civilis, de eerste vrijheidsstrijder van de Lage Landen, krijgt een levensgroot standbeeld in Elst in de Betuwe. Civilis, die in 69 CE een opstand begon tegen de Romeinen (en uiteindelijk verloor) is de eerste inwoner van de Lage Landen die zich verzet tegen vreemde overheersers.
Elst lijkt het hart te zijn van de Bataafse beschaving: er zijn gallo-romeinse tempels gevonden (waarvan een pal onder de grote kerk in het centrum van Elst) en beeldjes van Hercules Magusanus (de plaatselijke godheid), romeins en bataafs muntgeld, vele beeldjes, resten van huizen en andere gebouwen.
Om de geschiedenis van het plaatsje te promoten en de Bataven de plaats in de geschiedenis te geven die ze verdienen, is er het plan opgevat op Civlis met een standbeeld te vereren.
Ik vind het geweldig! :-)

[Meer over de Tempels van Elst PDF-file]
[Zie ook: Batavians in het Engels]
Terug naar de 18e eeuw
maandag, 20 december 2004 om 09:33 uur
Als het aan de werkgevers ligt gaan we met ons allen terug naar de 18e eeuw: zij zijn de baas en wij hebben maar te werken. Althans het lijkt die kant op te gaan als je het artikel in De Gelderlander leest. (Login: missgien@xs4all.nl / Pasw: missgien)
De Heren Werkgevers (ooit wel eens een vrouw tussen al die strakke pakken zien zitten?) hebben nu als "harde aanbeveling" voor de komende CAO-onderhandeling de betaling van het ziektegeld in twijfel op de tocht gezet. De Heren Werkgevers vinden dat ze voortaan niet meer tot 100% hoeven te betalen, zelfs niet in het eerste jaar waarin iemand ziek wordt. En dat staat haaks op het sociaal akkoord van begin november.
De bonden zijn woedend en beloven "grote oorlog in de bedrijven" als de werkgevers hieraan vasthouden.

Dat kan nog een warme winter gaan worden... misschien moet Nederland gewoon eens een week volledig plat worden gelegd, zodat de werkgevers zich weer realiseren wie er nu eigenlijk het werk doen!
Afblijven
maandag, 20 december 2004 om 08:43 uur
Ik heb een moedervlek. Nu ja, ik heb er wel meer, allen al op mijn gezicht een stuk of 25 (nee, het zijn geen sproeten!). Vreemd genoeg valt het de meeste mensen niet eens op. Maar het gaat nu over één specifieke moedervlek.
Het is een zgn. schoonheidsvlek en hij zit rechtsboven mijn mond. Hij zit er ook al jaren, zo niet mijn hele leven en tot nu ben ik er altijd blij mee geweest. Maar nu is dat over. Want hij doet pijn! De oorzaak: er zit een puistje half tegen/half onder mijn moedervlek en die vlek is nu twee keer zo groot geworden. Dat het er niet uitziet kan me niets schelen, als het maar niet zo'n verrekte pijn deed...
En afblijven, hè, afblijven!
Ritsma verliest zijn 'cool'
zondag, 19 december 2004 om 20:10 uur
Rintje Ritsma is vanmiddag boos weggelopen voor de microfoon en camera van NOS Studio Sport. De reden: men vroeg hem wanneer hij ging stoppen met wedstrijdschaatsen.
Een onterechte vraag is het echter niet: Ritsma behoort, met zijn 34 jaren, tot de absolute oude garde. Hoewel hij zich vanmiddag nog op de 7e plaats wist te vestigen, is het verschil tussen hem en de nieuwbakken Nederlands Kampioen maar liefst 16 jaar. Maar Ritsma wil zich niets laten aanpraten en kon het niet nalaten om Henk Gemser, de ongekroonde coach-koning van het Nederlandse schaatsen, een sneer te geven: "Bepaalt Henk Gemser dat ik moet stoppen? Die zit in de studio op zijn stoel zit en doet verder niets!"
Ritsma wordt een oude zeur en een chagrijn. Bovendien kan hij allang niet meer mee met de jonkies... dus Ritsma: wanneer stop je nu eindelijk eens een keer?

[Zie ook: Woedende Ritsma kan 'stoppen' niet meer horen]
En dan dit nog...
zondag, 19 december 2004 om 11:41 uur
O, gottogot
zondag, 19 december 2004 om 10:31 uur
Na roze, gele en oranje armbandjes is er nu een "Doe-Je-Ding-Ring". Nee, ik maak geen grapje: het is echt waar.
De ring is een idee van de Viva en is sinds gisteren via hun website te bestellen. De ring komt samen met een kleine opdracht. Die lopen uiteen van 'geef drie mensen een welgemeend compliment' en 'meld je aan als donor bij een bloedbank'.
De opbrengst van de ringen gaat naar oneMen, wéér een nieuwe hulporganisatie. Dat alleen is al reden genoeg om er geen te kopen, want al die verschillende organisaties kosten een vermogen aan overheadkosten, waardoor het geld niet terecht komt waar het hoort, maar zijn weg terug vindt naar de portemonnees van hen die het echt niet nodig hebben.

Wordt u ook zo ziek van al die armbandjes en ringen? Het wachten is op een ketting die je vanzelf wurgt als je niet genoeg weggeeft...
Oud wijf
zondag, 19 december 2004 om 09:41 uur
Het is gebeurd. Het is zo ver: ik ben definitief een oud wijf.
Kijk, het zit zo. Bareuh! heeft haar lijstje favo-nummers van het afgelopen jaar online gezet en... ik ken ze niet! Althans het merendeel zou ze net zo goed uit haar duim gezogen kunnen hebben, want mij komen ze onbekend voor.
Niet allemaal, zo heb ik zijdelings wel eens gehoord van N*E*R*D en natuurlijk zijn de Beasty Boys mij wel bekend maar de rest?
Zo zag ik "The Blues Explosion" staan: dat kwam bekend voor. Maar toen bedacht ik mij ineens dat het "The Jon Spencer Blues Explosion" was waar ik aan dacht waarvan ik in Roosje een aantal geweldig spetterende concerten heb gezien. Een beetje rondneuzen op internet doet mij realiseren dat het inderdaad dezelfde band moet zijn.
Tjonge... ik ken er wel drie!

Kortom: ik ben er helemaal uit, uit de popmuziek. Concerten bezoek ik nauwelijks meer, als ik nieuwe CD's koop, dan zijn ze meestal van oude bekenden, hetzelfde geldt voor DVD's.
Ziet u nu: ik ben een oud wijf.
Nieuw
zondag, 19 december 2004 om 09:22 uur
Een nieuwe dag geeft gelijk een heel nieuwe blik op het geheel. Het feit dat de Kleine Man mij tot 9 uur liet uitslapen heeft er beslist ook mee te maken.
Ben benieuwd hoe de rest van de dag gaat verlopen...
The land of the free
zaterdag, 18 december 2004 om 18:19 uur
Behalve als je een bijstandsuitkering hebt...
Medijuana
12:56 uur

Meerderheid VS steunt gebruik mediwiet
Bijna driekwart van de oudere Amerikanen is voorstander van het legaliseren van marihuana voor medicinale toepassingen. Dat blijkt uit een peiling van Amerika's grootste advocatengroep voor ouderen, de AARP. Meer dan de helft van de ondervraagden zei te geloven dat marihuana als medicijn nuttig kan zijn. Een meerderheid is het er ook over eens dat de drug verslavend is. "Het gebruik van medicinale wiet is van toepassing op veel oudere Amerikanen die baat hebben bij het gebruik van cannabis", oordeelt een woordvoerder van AARP. Van de ruim 1700 volwassenen die door AARP werden ondervraagd, gaf dertig procent aan wel eens wiet gerookt te hebben. In totaal 72 procent is van mening dat het gebruik van medicinale cannabis toegestaan moet worden als dat door een arts wordt aanbevolen.
Opvallend is dat van mensen ouder dan zeventig jaar 69 procent het gebruik van medicinale wiet steunt, maar dat minder dan de helft van deze groep ook gelooft dat dit medische voordelen heeft. In de leeftijdscategorie van 45 tot 49 jaar is dat geloof met zeventig procent een stuk sterker. Het zijn ook voornamelijk oudere Amerikanen die van mening zijn dat cannabis verslavend is: 83 procent tegen 61 procent onder de groep 45-49-jarigen.
De regering van president George Bush is fel tegenstander van het gebruik van marihuana voor medicinale toepassingen. Volgens Bush zou dat drugsbestrijdingsprogramma's ondermijnen. Bovendien vreest hij dat wiet die voor medische doeleinden wordt gekweekt op de illegale markt terechtkomt. [Bron: Nieuws.nl]


[lees verder]
Kut
zaterdag, 18 december 2004 om 11:27 uur
Wat een KUT-dag!
Wat zeg ik?
Wat een KUT-week/maand/jaar!
Soms vraag ik me af hoelang we dit nog volhouden...?
Leidse archeologen doen bijzondere vondst in Syrië
vrijdag, 17 december 2004 om 17:50 uur
Archeologen uit Leiden hebben in Syrië tientallen potten, kannen en kruiken uit de periode 6800-6300 voor Christus gevonden. Volgens eigen zeggen van de archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden en de Leidse Universiteit is de vondst het oudst bekende aardewerk uit Syrië.
De onderzoekers concludeerden ook dat de vindplaats, de ruïneheuvel Tell Sabi Abyad, rond 6300 plotseling werd verlaten door de bewoners, hetgeen te maken kan hebben met een grote klimaatsverandering in die periode. Het team heeft ook 37 kleitabletten uit ongeveer 1200 voor Christus gevonden, met daarop teksten in spijkerschrift. [Bron: nu.nl]
Op straat blowen mag in Nijmegen
12:15 uur
Een joint opsteken op straat blijft toegestaan in Nijmegen. De burgemeester wilde een verbod hierop, althans zodra het roken van een jointje gebeurt in groepen van meer dan vier personen. Een meerderheid van de gemeenteraad (GroenLinks, SP, Stadspartij Nijmegen, D66 en Nijmegen Nu) dwarsboomt echter haar plannen. Dat bleek woensdagavond in de raadsvergadering na een motie van GroenLinks. Volgens de burgemeester gaat het haar niet om het onnodig opjagen van softdrugsgebruikers: "Wanneer iemand een joint rookt zonder dat anderen daar last van hebben, zal de politie niet optreden. Maar de politie heeft een instrument nodig om te kunnen optreden indien er sprake is van overlast. Groepsgebruik is de kapstok daarvoor."
Ter ondersteuning van haar betoog wees Ter Horst op allerlei andere grotere gemeenten waar het verbod wel geldt: "Het blijkt daar goed te werken." Ze verweet de raadsleden inconsequentheid: "U hebt ook ingestemd met een verbod op alcoholgebruik op straat. Niet omdat u zo nodig alcohol wil verbieden, wel omdat de overlast aangepakt moet kunnen worden."
De tegenstribbelende partijen bleven woensdagavond in de gemeenteraad evenwel bij het standpunt dat een jointje roken een maatschappelijk geaccepteerd gebruik is, net als het roken van een gewone sigaret. "U heeft al genoeg maatregelen om hinderlijk gedrag aan te pakken", gaf VVD-fractieleider P. Leferink op Reinink gepikeerd aan.
De GroenLinks-motie kon ook op de steun rekenen van Nijmegen Nu. Fractieleider B. van Hees: "De burgemeester wil de wet weer eens oneigenlijk gebruiken. Daar pas ik voor." [Bron: De Gelderlander]
[lees verder]
Firewall XP deugt niet
11:44 uur
Beveiligingsprobleem in firewall XP ontdekt
Door een configuratiefout in de firewall van Windows XP zijn bestanden mogelijk met de hele wereld gedeeld. Door het probleem hebben gebruikers die Service Pack 2 hebben geïnstalleerd én printer- en bestandsdeling hebben geactiveerd, hun bestanden en printers mogelijk met de rest van internet gedeeld.
De functie waarmee bestanden kunnen worden gedeeld binnen het netwerk geeft de firewall van Windows opdracht computers binnen het 'lokale netwerk' toegang te geven tot gedeelde bronnen. Naar nu blijkt is de definitie van dat lokale netwerk afhankelijk van de gebruikte internetprovider.
In bepaalde gevallen, vooral wanneer internetters nog analoog inbellen, staat het lokale netwerk namelijk gelijk aan het gehele internet, aldus Microsoft.
"In de standaardconfiguratie van Windows XP SP2, stond de instelling van de firewall waarschijnlijk iets te ruim afgesteld", aldus Gary Schare van Microsoft.
Ook met de update is het echter mogelijk dat een lokaal netwerk niet zo lokaal is als een gebruiker zou wensen. Microsoft raadt gebruikers dan ook aan een extra firewall te plaatsen voor het netwerk (zoals een router met firewall-functie).
"Als je bestanden- en printerdelen activeert, willen we dat je er bij nadenkt dat je bestanden via het netwerk deelt. Als je verbonden bent met internet, kan dat netwerk groter zijn dan je denkt."

Voor iedereen die nog steeds XP op zijn computer heeft draaien en er echt niet vanaf wil: de zoveelste patch. Alle Mac-ers lachen weer in hun vuistje en ben ik blij dat ik Win98 op mijn computer heb geïinstalleerd...
[lees verder]
VN afgeluisterd
vrijdag, 17 december 2004 om 11:33 uur
Afluisterapparaat gevonden bij VN
In het kantoor van de Verenigde Naties in Geneve is een afluisterapparaat gevonden. Dat heeft de Zwitserse televisiezender TSR donderdag gemeld. De VN hebben het bericht bevestigd.
Het apparaat, waarschijnlijk van Russische of Oost-Europese makelij, werd in de herfst van dit jaar ontdekt tijdens de renovatie van een belangrijke vergaderzaal, de zogenoemde Franse salon.
Woordvoerster Marie Heuze van de VN in Genhve zei dat het om een geavanceerd apparaat ging. In de Franse salon houdt het hoofd van de VN in Genhve, Sergej Ordzjonikidze, elke woensdag een telefonische vergadering met VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Ook staatshoofden, ministers en delegatieleiders maken gebruik van de zaal.
De VN zijn er naar eigen zeggen nog niet achter wie het apparaat in de vergaderzaal heeft geplaatst. Het apparaat moet volgens deskundigen drie of vier jaar geleden zijn gemaakt. [Bron: nu.nl]
Kers-puhket
vrijdag, 17 december 2004 om 08:04 uur
Gisteravond kwam Lief, net als een jaar geleden, met een grote doos thuis.
Een paar maanden geleden mailde hij me, dat we weer een pakket mochten uitzoeken. Welke van de vijf het moest zijn, waren we vrij snel uit en gisteren kwam hij dan:Eerst Thomas naar school brengen en daarna aan de slag met ons nieuwe speledingetje. Ik heb al de beste lokatie voor brooddeeg in Nijmegen gelokaliseerd: De St. Annamolen

:-)
Britse terreurwet illegaal
donderdag, 16 december 2004 om 17:41 uur
Buitenlandse terreur-verdachten vasthouden zonder proces is in strijd met mensenrechte, dat heeft het hoogste Britse rechtbank bepaald.
De "House of Lords" bracht de anti-terreur maatregelen van de Britse regering een zware slag toe door met overgrote meerderheid van de rechters (8 tegen 1) in het voordeel van negen verdachten te beslissen.
De rechters zeiden dat de maatregelen niet verenigbaar was met de Europese wetten aangaande mensenrechten, maar Minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke verklaarde dat de verdachten in de gevangenis zullen blijven. Hij zei verder dat de maatregelen van kracht zouden blijven totdat de wet nader was bekeken. [Meer bij de BBC]
Coole site
donderdag, 16 december 2004 om 12:47 uur
Deze website verwoordt precies mijn ideaal.
"Star Wars"
donderdag, 16 december 2004 om 07:36 uur
De VS blijft maar spenderen en spenderen, terwijl de hele wereld weet dat ze diep-dieper-diepst in de schulden zitten. Na de enorme bedragen voor de campagne en inauguratie van Bush, is er nu het fiasco van het raketschild. Het project heeft 85 miljoen dollar gekost: de test gisteren liep uit op een vreselijke vertoning toen de raket die de 'aanvallende' raket uit de lucht moest schieten, niet eens werd gelanceerd.
Star Wars zoals het project heet dat al in de 80-er jaren door Reagan is gestart als defensie tegen de toenmalige "dreiging" uit het oosten, is nu aangepast om de gemene plannen van 'schurkenstaat' Korea tegen te kunnen houden.

Ik vroeg het me in '85 al af, ik doe het nu het nu weer: hebben die jongens vroeger niet genoeg met soldaatjes gespeeld, of misschien juist teveel?
Red de Noordzee
woensdag, 15 december 2004 om 14:27 uur

Het project "Save the North Sea" wordt, na drie jaar, aan het einde van dit jaar beëindigd.
Meer dan 2000 mensen en meer dan 200 organisaties hebben op een of andere manier meegewerkt aan het project, leren om een andere houding te krijgen en geen rotzooi meer in de zee te gooien.
Een van de belangrijkste onderdelen van het project was het Noordse Stormvogel-onderzoek gedaan door het Nederlandse onderzoekscentrum Alterra. Dat onderzoek heeft aangetoond dat bijna 98% van alle stormvogels in de Noordzee plastic in hun maag, gemiddeld maar liefst 50 stukjes per vogel!
De resultaten van dit onderzoek zijn vandaag gepresenteerd.

[Zie ook: Noordzee bij Nederland het meest vervuild]
Fifteen geopend
woensdag, 15 december 2004 om 10:04 uur

Jamie Oliver heeft gisteren zijn tweede opleidings-restaurant geopend, Fifteen Amsterdam, geopend.
Het restaurant is een direct gevolg van het Net5-programma Jamie's Kitchen Amsterdam, het enige reality-programma waar ik zo af en toe eens naar kijk.
Inauguratie van 40 miljoen
woensdag, 15 december 2004 om 09:52 uur
Bush heeft het hoog in de bol. Dat wisten we al, natuurlijk.
Maar nu heeft hij het helemaal voor elkaar: zijn inauguratiefeestje is begroot op zo'n 40 miljoen dollar. Dat bedrag moet bij elkaar worden gescharreld door de verkoop van de kaartjes voor de inauguratie. Deze kaartjes kosten tussen de $ 100.000 en $ 250.000.
Voor de Bush-aanhangers zal dat echter niets zijn vergeleken met het bedrag dat zij bij elkaar gescharreld hebben voor zijn campagne: die kostte maar liefst $ 273 miljoen.
[Volledig artikel]
Excuus-Truus en Alibi-Ali
07:38 uur
Hirsi Ali is al weken (zo niet maanden) niet meer in de Tweede Kamer te zien. Karin Spaink heeft een visie over haar thuisblijven en haar strijd voor de emancipatie van de moslima...
-----
Excuus-Truus en Alibi-Ali

Hirsi Ali – het gaat haar goed, ze is ondanks de bedreigingen aan haar adres onverdroten strijdbaar, liet ze laatst per brief aan het VVD-congres en per interview in NRC Handelsblad weten – werkt momenteel aan Submission 2 en aan een nieuw boek, waarin ze zal aantonen dat de islam vrouwen onderdrukt. Haar afwezigheid uit de kamer, zo liet ze volk en partij tezelfdertijd weten, is 'uit vrije wil'.

Me dunkt dat die laatste opmerking tegen de klippen op strijdlustig is, uit vrije wil duikt niemand onder. Zeggen dat ze onder haar vrijheidsbeperkingen lijdt beschouwt ze mogelijk als een zwaktebod: ze wenst voor alles te laten zien dat ze ongebroken is.
Maar juist met die overdreven stoerheid roept Hirsi Ali nieuwe vragen op. Ze hoort haar werk in de Tweede Kamer te doen, ze hoort niet niet 'uit vrije wil' afwezig te zijn en een boek te schrijven. Had ze gezegd dat ze van de nood een deugd maakte, dan was haar schrijverij meer dan te billijken geweest, maar nu is de enige vraag die ik heb of de royalties van dat boek dan aan het parlement zullen toekomen: ze schrijft immers in werktijd.

Dat is echter kibbelarij. Belangrijker is de vraag wie Hirsi Ali met dat boek denkt te helpen. Ze blijft unverfroren volhouden dat haar doel is de moslima's te bevrijden, maar wie een beetje heeft opgelet – en dat zijn helaas te weinig mensen – moet constateren dat Hirsi Ali, ondanks de massieve publiciteit voor haar ideeën in de afgelopen jaren, nog steeds amper aanhang heeft onder moslima's.
Hoewel Opzij haar juichend inhaalt als de stem van de derde feministische golf, heeft Ali (anders dan voortrekkers van de eerste en de tweede golf zoals Aletta Jacobs en Joke Smit) géén golf onder vrouwen teweeg gebracht, laat staan een van feministische herkenning.

Sterker, Hirsi Ali zoekt helemaal geen aansluiting met vrouwen. Niet met de organisaties die al jarenlang strijden voor een zelfstandige verblijfstitel voor buitenlandse vrouwen (de afhankelijkheid van de verblijfsvergunning van hun man betekent dat zij moeten kiezen tussen mishandeling dan wel uitzetting naar hun land van herkomst). Niet met de islamitische vrouwen die in Blijf-van-mijn-lijfhuizen zitten. (Ik schrok erg toen Hirsi Ali in een tv-gesprek met hen al hun gedegen bezwaren tegen Submission zonder argumentatie terzijde schoof.) Niet met de Marokkaanse vrouwenorganisaties. Niet met Nederlandse feministen. Hirsi Ali zoekt – en vindt – alleen aansluiting bij de VVD (waar ze momenteel vooral fungeert als een dam tegen de wassende overloop naar 'de groep' Wilders), bij de Vrienden van Van Gogh, nu niet bepaald mannen die bekend staan om hun warme feministische gevoelens, en bij Cisca Dresselhuys, die hoofddoekjes en integratie al langer tot speerpunt maakte.

Zijn die moslima's soms te dom – sorry: te 'achterlijk' – om Hirsi Ali te kunnen begrijpen en haar te steunen? Of speelt er wellicht iets anders? Bijvoorbeeld dat Hirsi Ali zich inzet voor een strijd die helemaal niet om het feminisme en vrouwenbelangen draait, maar over wij-tegen-zij, het zogenaamde verlichte Westen tegen hullie-van-daar? Een strijd waarbij met de mond beleden feminisme wordt ingezet als neo-kolonistisch argument: dat 'wij' die inboorlingen wel eens flink zullen gaan opvoeden, en hen – eindelijk – beschaving zullen bijbrengen? Ik vrees het laatste. Hirsi Ali is niets dan een excuus-Truus voor de VVD. Het erge is dat haar lawaaierige optreden ons verhindert écht te luisteren naar moslima's.

© Karin Spaink
Het Parool, 14 december 2004
[lees verder]
Rel rond Bush-portret van apen
dinsdag, 14 december 2004 om 10:29 uur
Tjonge, jonge, die amerikanen kunnen ook nergens meer tegen:

Rel rond Bush-portret van apen
Een geschilderd portret van de Amerikaanse president Bush waarin talrijke kleine chimpansees zijn afgebeeld, heeft tot de voortijdige sluiting van een hele kunstexpositie in New York geleid. De kunstwereld spreekt over een beperking van de vrijheid van meningsuiting.
De organisatie zag zich tot de sluiting gedwongen na klachten van de directie van het openbare complex waarin de expositie plaatsvond. De kunstexpo in Chelsea Market had sinds de opening eind vorige week al duizenden bezoekers getrokken.
Het omstreden werk Bush Monkeys van de 23-jarige Christopher Savido lijkt van een afstandje op Bush. Dichtbij bekeken blijkt het om apen te gaan die in een moeras zwemmen. Het werk was voor 3500 dollar te koop. [Bron: ANP]
Dictee -2-
dinsdag, 14 december 2004 om 09:48 uur
Zojuist lees ik op de website van het Groot Dictee der Nederlandse taal dat de jury gisteren een fout heeft gemaakt: "pampus moet niet met een hoofdletter maar met een kleine letter worden geschreven.", Dat betekent dat ik geen 12 maar slechts 11 fouten had. Ik was nog beter dan ik dacht, en ik was er al zo verbaasd over ;-)

Mijn fouten waren, overigens:
cadans (ik had met een k)
gedachte-exercitie (gedachtenexercitie)
egards (égards)
gecraqueleerde (gekrakkeleerde - ja, wist ik veel!)
fourneerde (ik verstond Freriks weer eens niet goed: fouilleerde)
antraciet (tja, ik had die h er natuurlijk tussenstaan)
kwibus ('t is vreselijk: quibus)
primus inter pares (ik had: interpares)
schietprevelementje (koppelteken tussen schiet en prevelementje)
pats-boem (zonder koppelteken, met spatie)
vileine (fileine)
Nederlander van het jaar
dinsdag, 14 december 2004 om 07:52 uur
De Volkskrant heeft een 'Nederlander van het Jaar'-wedstrijd uitgeschreven:
"U kunt uit onderstaande lijst van vijftig namen, door de Volkskrant geselecteerd, aan vijf namen punten toekennen, tussen de een en vijf. Wie u het hoogst acht, kent u vijf punten toe, nummer twee krijgt er vier, enzovoorts. U kunt slechts eenmaal meedoen. Stemmen is mogelijk tot en met 21 december. De uitslag wordt op 23 december bekend gemaakt.", aldus de Volkskrant.

Ik vond het nog best wel moeilijk...
Dictee
maandag, 13 december 2004 om 22:03 uur
... maar 1211 fouten...
daar ben ik toch wel even stil van
Museum
maandag, 13 december 2004 om 10:34 uur
In augustus van dit jaar werd Boscastle (UK) door een overstroming getroffen, de beelden ervan zijn de hele wereld over gegaan. Ook de in het plaatsje gevestigde heksenmuseum: the Museum of Witchcraft werd daardoor getroffen en de eerste beelden gaven geen goed vooruitzicht.
De curator van het museum zag zijn collectie weggespoeld of onder water staan en verwachtte niet dat het ooit nog goed zou komen. Maar uit de hele wereld kwam hulp, in de vorm van nieuwe museumstukken en in de vorm van donaties die het mogelijk maakten om het museum schoon te maken en waar nodig te renoveren. Op haar website is te zien en te lezen hoe de afgelopen maanden is gewerkt om het museum weer toonbaar en open te krijgen.

Bij BBC Breakfast zag ik er vanmorgen een item over, een redelijk goed item. Alleen de afsluiting vond ik wat minder, er werd gezegd dat "de duivel goed voor de zijnen zorgt". Als de mensen van de BBC nu ook eens een kijkje hadden genomen in het museum en zich hadden verdiept in de hekserij hadden ze zo'n domme fout niet gemaakt: de duivel heeft helemaal niets met hekserij te maken.
Tssssk!
maandag, 13 december 2004 om 08:56 uur
Nou ja, zeg! Gebeurt er eens echt hier in de wijk, in de straat tegenover ons huis nog wel. En wat dat missgien: die mist het! Nou ja, misschien maar goed ook, want als ik had gezien hoe ze werden afgevoerd, was ik vast heel verdrietig geweest:

Geen vuurwerk, wel hennep
Vanwege een tip over illegaal vuurwerk nam de politie zaterdagavond een kijkje in een woning aan de Schonckstraat in het Nijmeegse Willemskwartier.
Vuurwerk troffen de agenten niet aan, maar de bewoner had zowel op zolder als in de kelder een hennepkwekerij geïnstalleerd. De 235 planten en de apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. De 42-jarige man is gearresteerd. [Bron: De Gelderlander]
Een grote schande!
zondag, 12 december 2004 om 17:06 uur
130 miljoen voor terrorismebestrijding
Het kabinet trekt naar verwachting ongeveer 130 miljoen euro uit voor terrorismebestrijding. Dat heeft minister Zalm van Financiën zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof.
Een fors deel gaat naar de uitbreiding van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Zalms inschatting is dat de dienst hiervoor ongeveer vijfhonderd extra medewerkers kan inzetten. Vrijdag beslist het kabinet over het voorstel van Zalm, zijn collega Remkes (Binnenlandse Zaken) en minister Donner (Justitie).
Na de moord op Theo van Gogh, begin november, bleek al dat het kabinet de AIVD, politie en justitie meer geld wilden geven om meer potentiële terrorismeverdachten in de gaten te kunnen houden en hun onderzoeken verder te intensiveren. Het was alleen nog niet duidelijk om hoeveel geld het ging. [Bron: ANP]

Aan alle kanten wordt er dik bezuinigd: de ziektekostenpremies vliegen bij iedereen door het plafond, maar ons excuus voor een regering presteert het wel om 130 miljoen vrij te maken voor het najagen van een spookbeeld.
Hartelijk gefeliciteerd! Big Brother wordt nu definitief in gang gezet!
Shogun
zondag, 12 december 2004 om 15:19 uur

De afgelopen week hebben we veel films gekeken. En daarvan was de tv-serie Shogun uit 1980. Ik kan me wel herinneren dat die op tv was, maar ik geloof dat ik er op de leeftijd van 15 jaar niet veel interesse voor had. Deze week heb ik die schade ingehaald: 10 uur film, verdeeld over 4 dvd's...
Ik was onder de indruk: niet alleen van het verhaal (ik vond het einde een beetje onbevredigend), maar vooral hoe je een film, waarin in veel Japans wordt gesproken waarvan ongeveer de helft wordt vertaald, toch zo goed kunt volgen.

En je leert er een paar woordjes Japans van:
domo = dank u wel / dozo = alstublieft
hai = Ja / iye = Nee
sepukku = rituele zelfmoord
shogun = hoogste militaire leider
wakarimasu = ik begrijp het
wakarimasen = ik begrijp het niet

[Link: uitgebreide recensie van Shogun]
Complot
zondag, 12 december 2004 om 15:02 uur
Voor wie van complottheoriën houdt, is er DaanSpeak, met onder andere theorië over de moord op Fortuyn, de aanslag op 11 september, diverse over het koninghuis en nog veel meer.
Smullen, maar wel met flink wat korreltjes zout.
Nog een liedje...
14:04 uur
... maar dan alleen de tekst. Dit is, volgens mij, het meest grappige to-the-point kerstliedje ooit geschreven:

Suddenly It's Christmas
Copyright ©1993 Snowden Music, Inc.

Suddenly it's Christmas,
Right after Hallowe'en.
Forget about Thanksgiving;
It's just a buffet in between.
There's lights and tinsel in the windows;
They're stocking up the shelves;
Santa's slaving at the North Pole
In his sweatshop full of elves.
There's got to be a build-up
To the day that Christ was born:
The halls are decked with pumpkins
And the ears of Indian corn.
Dragging through the falling leaves
In a one-horse open sleigh,
Suddenly it's Christmas,
Seven weeks before the day.

Suddenly it's Christmas,
The longest holiday.
When they say "Season's Greetings"
They mean just what they say:
It's a season, it's a marathon,
Retail eternity.
It's not over till it's over
And you throw away the tree.

Outside it's positively balmy,
In the air nary a nip;
Suddenly it's Christmas,
Unbuttoned and unzipped.
Yes, they're working overtime,
Santa's little runts;
Christmas comes but once a year
And goes on for two months.

Christmas carols in December
And November, too;
It's no wonder we're depressed
When the whole thing is through.
Finally it's January;
Let's sing "Auld Lang Syne";
But here comes another heartache,
Shaped like a Valentine.

Suddenly it's Christmas,
The longest holiday.
The season is upon us;
A pox, it won't go away.
It's a season, it's a marathon,
Retail eternity.
It's not over till it's over
And you throw away the tree.

No, it's not over till it's over
And you throw away the tree;
It's still not over till it's over
And you throw away the tree.
[lees verder]
Prikkels
zondag, 12 december 2004 om 11:19 uur
Het eindejaarsgevoel begint nu alweer bij me te kriebelen... nog even er duiken overal weer lijstjes op waarin men tracht 2004 samen te vatten in gebeurtenissen.
Hoe zeer we het ook zullen proberen: 2004 zal de geschiedenis in gaan als het jaar waarin Juliana en Bernhard overleden en waarin Theo van Gogh werd vermoord.

Nog even en er duiken ook overal lijstjes met eindejaars-liedjes (ook wel kerstliedjes geheten) op. Ik wil echter de grote massa voor zijn en heb ik mijn archieven gegraven. Ik realiseerde me pas zojuist dat ik vorig jaar hetzelfde nummer aan u presenteerde.
Maar omdat het voor mij het mooiste eindejaarsliedje is, krijgt u het dit jaar gewoon nog een keer: Christmas was a friend of mine van Fay Lovsky!
Hieperdepiep!
zondag, 12 december 2004 om 10:54 uur
Het is alweer 12 december...
en het is al de 72e keer dat je jarig bent:

Van Harte, Moeder!
Weerstand tegen megacontract overheid en Microsoft
16:12 uur
In een brief aan het kabinet hebben 23 maatschappelijke organisaties en bedrijven hun bezorgdheid geuit over exclusieve onderhandelingen van de overheid met Microsoft. Ze noemen het dubieus dat het contract dat een waarde van 147 miljoen euro zou hebben, niet openbaar is aanbesteed.
Overheidsdiensten en enkele gemeenten zouden op het punt staan een contract af te sluiten voor de levering van programmatuur voor 245.000 werkplekken. Verder zijn de onderhandelingen strijdig met een motie die de Tweede Kamer twee jaar geleden unaniem heeft aangenomen.
De regering moet concentraties in de softwaremarkt tegengaan en gebruik maken van zogenoemde open source software, oordeelde de Kamer destijds. Naar aanleiding van berichten in de vakpers hebben SP, D66, PvdA en GroenLinks afgelopen week vragen gesteld aan de regering.
Automatiseringsgids
De betrokken ministeries willen in afwachting van de antwoorden het bestaan van de geheime onderhandelingen met Microsoft niet bevestigen. De Automatisering Gids meldde een week geleden dat het contract voor vijf jaar gaat gelden. WebWereld publiceerde vrijdag een brief waarin de Vereniging van Nederlandse Gemeenten haar leden om deelname aan het project vraagt om de kosten te kunnen drukken.
Onder meer de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, de Consumentenbond, Internet Society Nederland, Nederland Kennisland en Stichting NLnet hebben de open brief ondertekend. [Bron: ANP]
[lees verder]
USA for Copycat
zaterdag, 11 december 2004 om 10:38 uur
Net als (bijna) 20 jaar geleden, toen Amerika het niet over zijn (haar?) kant kon laten gaan dat de Engelsen zo'n geweldige actie hadden georganiseerd met Band Aid en zij halsoverkopmet een Amerikaanse versie op de proppen kwamen, wordt ook dit jaar We Are The World opnieuw uitgebracht.

Heb je wel eens goed naar die tekst geluisterd: "We are the ones who make a brighter day.." Pardon? Hoe arrogant moet je wel niet zijn om zo'n tekst te kunnen bedenken en dan ook nog massaal te laten zingen.
Doortrippen...
zaterdag, 11 december 2004 om 10:28 uur
In Frankrijk zijn religieuze uitingen op scholen sinds enige tijd verboden. Deze nieuwe wet leidde ertoe dat chocolade-sinterklazen werden geweigerd door een juffrouw die kruisjes op de mijtertjes van de sintjes ontwaardde:
"Elk jaar jaar regelt de gemeente Coudekerque-Branche kleine chocolade sinterklaasfiguren voor de kinderen op lagere scholen. De kartonnen dozen met dit snoepgoed worden op het gemeentehuis verzameld.
De burgemeester gaf toe aan de klagende lerares. De Sinterklaasjes werden snel omgewisseld voor neutraal gevormde chocolaatjes." [het volledige verhaal]

Als dit geen doortrippen meer is, weet ik het ook niet meer...
Feestboom!
vrijdag, 10 december 2004 om 12:09 uur

(klik voor een grote boom)

Steevast, in het weekend na Sinterklaas, komt bij ons de Joelboom tevoorschijn. Maar omdat Sint dit jaar op zondag zijn feest vierde, en met name de Kleine Man niet nog "een heeeeele week" wilde wachten, hebben we hem gisteren samen opgetuigd, de Kleine Man en ik.
's Morgens zijn de Grote Man en ik nog speciaal naar de stad gegaan om lampjes te halen (want waar die zijn gebleven mag Joost weten): we kozen paarse lampjes. Helaas bleken ze alleen paars te zijn zolang ze niet aanwaren, zodra de stekker in het stopcontact zit worden ze roze...
Unieke vondst in Prinsenbeek
vrijdag, 10 december 2004 om 09:18 uur

Nabij Prinsenbeek in de gemeente Breda zijn deze week unieke archeologische vondsten gedaan: er zijn sporen aangetroffen van Laat-Romeinse huizen. Tot nu toe was men ervan uitgegaan dat de Romeinen met de toename van de aanvallen van Germaanse stammen zich hadden teruggetrokken uit wat we nu Nederland noemen: deze vondsten tonen het tegendeel aan.

Meer over deze vondst kun je lezen bij Planet en bij Archeonet (verschillende artikelen).
De meest realistische Arthur
donderdag, 09 december 2004 om 10:36 uur

Over de legende van Koning Arthur zijn al vele films gemaakt:
"Excalibur" van Boorman is voor velen echter de ultieme Arthurfilm (persoonlijk vond ik het wat vreemd om ridders in 'shining armour' te zien rondlopen in de donkere middeleeuwen). De miniserie "Merlin" is een fraaie bewerking van het verhaal maar neemt Merlijn als centraal figuur in plaats van Arthur; deze bewerking staat echter bol van de magie en dat maakt hem erg interessant. "First Knight" is een leuk ridderfilmpje maar heeft op zich niets met de legende van Koning Arthur te maken. Een andere miniserie "The Mists of Avalon" is ook fraai, maar ook hier neemt een ander de centrale rol in plaats van de koning zelf: Morgaine vertelt het verhaal vanuit haar visie als vrouw. "Monty Python and the Holy Grail" is beslist de meest absurde en hilarische verfilming van het verhaal.

Recentelijk kwam "King Arthur" uit op DVD (in Nederland). Deze bewerking is, in mijn ogen, de meest realistische ooit. Arthur is een half Britse/half Romeinse soldaat in dienst van het Romeinse leger. Hij is in Brittannie opgegroeid en als de Romeinen vertrekken, heeft hij de keuze om naar Rome te gaan of in Brittannie te blijven: hij kiest voor het laatste om zo zijn landgenoten te beschermen tegen de invasie van de Saksen.

Ik heb nog een bon liggen... ik denk dat ik daarvoor de Director's cut van deze film in huis ga halen.
Lennon
woensdag, 08 december 2004 om 11:05 uur
Via Noviomagum kom ik erachter dat het vandaag 24 jaar geleden is dat John Lennon werd vermoord. Dat betekent dat ik pas 15 was toen dat gebeurde. Waar ik was en wat ik deed, weet ik niet meer, maar ik weet nog heel goed de schok die door me heen ging: zo'n goed mens domweg neergelegd zonder reden!

Afgelopen week keken wij naar een stukje Live Aid: Patti Labelle zong "Imagine" op haar heel eigen wijze, Paul McCartney bracht een prachtige pianoversie van "Let it be" (massaal meegezongen door het publiek) en ik weet nog dat ik dacht: "Dit, Live Aid, daar had Lennon bij moeten zijn!"

Hij was er ook, 'in spirit' so to speak.
Bussen
woensdag, 08 december 2004 om 10:25 uur
Wijzigingen in dienstroosters. Lees erover bij Nijmegen Centraal
Loek de Levita overleden
woensdag, 08 december 2004 om 09:47 uur

Fabeltjeskrant-producent Loek de Levita overleden
Televisieproducent Loek de Levita is maandagavond op 74-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon, filmproducent Alain de Levita, dinsdag bekendgemaakt.
Loek de Levita produceerde diverse internationale documentaires en televisieprogramma's voor onder meer de BBC. Hij was als producent verantwoordelijk voor diverse legendarische kinderseries, zoals Bolke de Beer, Paulus de Boskabouter en de Fabeltjeskrant.
In 1968 kwam de Fabeltjeskrant voor het eerst op televisie. De serie liep tot 1975 en elke werkdag verscheen een aflevering op tv. In totaal zijn er 1650 afleveringen van de langlopende reeks geproduceerd. De Fabeltjeskrant behaalde ook internationaal succes. De serie werd in maar liefst veertig verschillende landen uitgezonden en won diverse internationale prijzen.
Warmte
dinsdag, 07 december 2004 om 14:32 uur

Het huis wordt zo langzamerhand weer lekker warm, het water is al op temperatuur... de heren Installateurs zijn klaar en ik ga nu eerst even genieten van een harde straal warm douchewater in de hoop dat ik daardoor ook weer warm word...
Bush Bashing
dinsdag, 07 december 2004 om 12:02 uur
De Sint is goed voor mij geweest: ik heb veel moois gekregen. Onder andere twee DVD's: Fahrenheit 9/11 en Bush's Brain.
Bush's Brain gaat over de man achter Bush: Karl Rove. Velen menen dat de kracht van de Bush-machine niet komt van de leider maar van Karel Rove. Dat is de man die Bush uitkoos om de verkiezing voor gouverneur voor Texas te worden, die hem onderwees over regeren en hij was de man achter de Bush-campagnes die ervoor zorgden dat Dubya in het Witte Huis terecht kwam.

"If you were haunted by "Fahrenheit 9/11", BUSH’S BRAIN will give you nightmares."

Dat wordt dus een avondje Bush Bashing hier in huize Missgien.
Sorry...
dinsdag, 07 december 2004 om 11:29 uur
maar er komt echt niets zinnigs uit, vanmorgen.
Later wellicht?
Kapotte ketel -3-
maandag, 06 december 2004 om 17:24 uur
Het ziet ernaar uit dat onze ketel-problemen snel worden opgelost: vanmorgen gebeld, vanmiddag langsgeweest en morgen wordt-ie geplaatst!
Ik kijk er nu al naar uit om niet elke dag de ketel meer te hoeven bijvullen, het aanrecht om het halfuur droog te dweilen en bakjes water niet meer leeg te gooien... :-)
Foute lolly
maandag, 06 december 2004 om 13:15 uur
De Reclame Code Commissie heeft de Consumentenbond in het gelijk gesteld. De laatste had een klacht ingediend tegen de zgn. "gezonde" lolly's die tutje Deckers zo gezellig in de reclame voor Chupa Chups aanbeveelt met de mededeling dat er fruit inzit. De commissie plaatst ook kanttekeningen bij het optreden van Deckers in het spotje. De reclamecode verbiedt adverteerders om mensen die gezag genieten bij bepaalde publieksgroepen, op te laten treden in spotjes op radio en tv. (nu.nl)

Hopelijk zijn we nu van die vreselijk reclame verlost!

[Comsumentenbond: Chupa Chups verslikt zich in lolly]
[Eerder op missgien.log: Deckers valt door de mand]
Foutje.... bedankt!
maandag, 06 december 2004 om 13:07 uur
Staatsloterij publiceert verkeerde uitslagen
De Staatsloterij heeft maandag in verschillende kranten de uitslagen van een trekking uit november gepubliceerd, onder de kop; uitslagen 5 december 2004. Dat meldde een woordvoerder maandag.
Op teletekst en de website van de Staatsloterij staan maandagochtend inmiddels de juiste uitslagen, die van de trekking van 5 december. De loterij vreest dat mensen hun loten weggooien wanneer ze zien dat ze niets gewonnen hebben, "terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn'', aldus de woordvoerder. [Bron: nu.nl]

Je zult maar denken dat je een ton hebt gewonnen...
Van Sint kregen wij ook een lot, maar dan voor de Oudejaarsloterij. Hopelijk publiceren ze dan wel de juiste uitslagen...
Hoppetee!
maandag, 06 december 2004 om 13:01 uur
Een nieuw e-mailprogramma én een nieuwe news-reader! En dat allemaal met één installatie van Thunderbird.

Ikke is blij! :-)
Dringend gezocht
maandag, 06 december 2004 om 11:30 uur
Ten behoeve van de actualiteit van Archeonet ben ik op zoek naar een abonnee van de regionale krant BN/De Stem (Breda en omstreken).
BN/De Stem heeft nl. haar site volledig dichtgetimmerd voor niet-leden, ook voor hen die zich netjes hebben geregistreerd bij Wegener. Hierdoor kunnen we een aanzienlijk aantal berichten niet op Archeonet plaatsen want BN/De Stem heeft zeer regelmatig archeologisch nieuws.
Dus: ben je woonachtig in of om Breda of ken je iemand die deze krant heeft, wil je dan even contact met mij opnemen, bij voorkeur via e-mail.

Mijn lezers en ik zullen u er dankbaar voor zijn!

(zegt het voort! zegt het voort!)
Schandalig
maandag, 06 december 2004 om 10:24 uur
Zijn jullie ook allemaal zo schandalig verwend, gisteren?
John de Mol - Studio Sport: 1-0
maandag, 06 december 2004 om 09:56 uur
John de Mol heeft de uitzendrechten voor de voetbalwedstrijden in de eredivisie verworven door een bedrag van 40 miljoen euro op tafel te leggen (sommigen zeggen 36, blijft belachelijk veel). Studio Sport heeft dus achter het net gevist, heeft gegokt en heeft verloren.
Na een jarenlange dominantie waar het de wedstrijden van Neerlands hoogste divisies betrof, moest Studio Sport een aantal jaar geleden al de uitzendingen van de eerste divisie overhandigen aan SBS6, nu gaat dus ook de eredivisie naar de commerciëlen.
En dat is goed want dan kan Studio Sport eens gaan doen wat ze eigenlijk zou al die jaren had moeten doen: sport laten zien. Veel sport, verschillende soorten sport, onbekende sporten, unieke sporten.
Want zoals ze van Studio Sport op hun eigen website schrijven: 40 uitzendingen per week, 20 uur televisie met louter sport, Studio Sport. En nu kan al die tijd worden besteed aan sporten die niet (zo)veel aandacht krijgen. Want daar is de publieke omroep toch voor bedoeld: om dat in beeld te brengen wat anders niet in beeld zou worden gebracht?
"Reclaim your mailbox"
zondag, 05 december 2004 om 09:03 uur

Mozilla lanceert testversie e-mailprogramma
Nog geen maand na de lancering van webbrowser Firefox 1.0, komt Mozilla met een testversie van e-mailprogramma Thunderbird. De concurrent voor Microsofts Outlook Express beheert niet alleen e-mail, maar ondersteunt ook RSS-feeds en is uitgerust met spamfilters. [Meer bij nu.nl]

In de tijd dat ik gedwongen was met Outlook te werken, omdat het op mijn werk het standaardprogramma was, heb ik een enorme afkeer van het programma gekregen: het programma runde mij in plaats van dat ik het programma runde!
Al jaren gebruik ik Eudora voor mijn mail, de pro-versie met reclame want ik vertik het om te betalen voor internetsoftware, en daar ben ik best tevreden over. Echter Thunderbird heb ik nooit goed kunnen bekijken en beoordelen, ik geloof dat de tijd daarvoor gekomen is...

[Reclaim your mailbox!]
"Big Mouth" overleden
zondag, 05 december 2004 om 08:41 uur

Willem Duyn, het mannelijke deel van het duo Mouth & MacNeal is gisteren overleden aan een hartstilstand.
Samen met Maggie MacNeal scoorde hij in de jaren '70 een aantal hits, waarvan "How Do You Do" de grootste was. In 1974 vertegenwoordigde het duo Nederland bij het Eurovisie Songfestival met het nummer "Ik zie een ster" waarmee ze derde werden.
Eind jaren '70 nam Big Willem nog een solonummer op: "Willem (wat heb je grote handen)"
Zijn laatste grote optredens had hij samen met Normaal; toen Bennie Jolink herstelde van een van zijn motorongevallen, naam Willem de zangpartijen over onder de noemer "Willem dut Normaal".
Willem werd 67 jaar.
BBC & HBO: tv-serie over het oude Rome
zaterdag, 04 december 2004 om 13:59 uur
De BBC en HBO gaan samen een 12-delige tv-serie produceren die zich afspeelt in het oude Rome.
BBC meldt: "Rome wordt een unieke dramaserie die ons een beeld geeft van het begin van het Romeinse Rijk door de ogen van gewone burgers zowel als door historische figuren zoals Julius Caesar, Marcus Antonius en Octavius."
In "Rome" wordt het verhaal verteld van twee gewone Romeinse soldaten en hun families. Een intiem drama van liefde en verraad, meesters en slaven, mannen en vrouwen. Het verhaalt over de tijd die de val van de republiek en de opkomst van het befaamde Romeinse Rijk inluidde.

[BBC Persbericht]
[Rome in de Internet Movie Database]
XS4all stapt uit NLIP
zaterdag, 04 december 2004 om 13:15 uur
De NLIP is de branche-organisatie voor internetproviders die mede door XS4all is opgericht. Er moet dus nogal wat aan de hand zijn, als XS4all er uitstapt. "XS4ALL is van mening dat haar belangen als internetprovider niet langer op de juiste manier door het NLIP worden behartigd.", zo schrijft Nederlands eerste provider voor particulieren op haar website..
Het boterde al langer niet tussen de NLIP en XS4all, maar de recente ontwikkelingen rondom de bewaarplicht heeft de provider doen besluiten haar lidmaatschap van de branche-organisatie op te zeggen.
Om het gat op te vangen heeft XS4all samen met branche-genoot BIT het platform ISPO (ISP Overleg) op.
Daarnaast zijn XS4all en BIT de actie tegen een mogelijke bewaarplicht verkeersgegevens: bewaarplicht. Het statement op deze website is al door ruim 180 providers ondertekent, daarnaast hebben zich 21 sympathisanten gemeld.
Bussen en strijdwagens
zaterdag, 04 december 2004 om 09:40 uur
Sommige plekken zijn gemaakt voor een bepaalde functie. Althans dat lijkt de vondst van een Romeinse rustplaats onder een Duits busstation te bevestigen: de plek die in gebruik was voor de rustplaats was echter veel groter dan het huidige busstation.
Archeologen in Neuss hebben de vondst eind november bekend gemaakt. De rustplaats was gevestigd aan de zgn. Lange Weg, die van de Noordzee doorliep tot Zuid-Italië. Dergelijke rustplaatsen waren er velen, maar er zijn er maar weinig teruggevonden. Deze rustplaats was uitgebreid met een servicestation voor (strijd)wagens, een restaurant en een hotel met centrale verwarming. Daarnaast werd er hevig handel gedreven bij dergelijke rustplaatsen. Die Romeinen hadden het, ruim 2000 jaar geleden, al goed voor elkaar!
Het opmerkelijke aan deze vondst is dat het duidelijk maakt dat een reiziger nu en een reiziger rond het begin van de huidige tijdrekening min of meer dezelfde behoeften had: een plek om te rusten en te zitten, iets te eten of een slaapplaats en een dienst om je voertuig te onderhouden: zie daar een uitgebreid benzinestation aan de snelweg van tegenwoordig. [Lees er meer over bij Discovery Channel]
[Meer van dit soort nieuws vind je op Archeonet]
If only... if only...
zaterdag, 04 december 2004 om 09:01 uur
Bush arrested in Canada for war crimes
On the first of his two-day planned visit to Canada, George W. Bush was taken into custody by Canadian authorities citing war crime charges. Under Canadian law, even a non-citizen can be charged for crimes committed outside of Canada once that individual enters the country.
The arrest claims that President Bush has been "party to the crime of torturing prisoners held in Guantánamo Bay and Abu Ghraib."
Canadian Prime Minister Paul Martin released a written statement indicating that "proceedings have commenced against President George W. Bush under the Crimes Against Humanity and War Crimes Act (s. 9(3))." [Lees meer bij CNN]
[Lees ook: The case against U.S. President George Walker Bush: Case Foundation en World-CNN]
Grmbl
zaterdag, 04 december 2004 om 07:50 uur
Als ik ergens sjagrijnig van word, dan is het wel van wakker worden met hoofdpijn!
(Gelukkig zijn er pijnstillers in huis...)
Woord van het Jaar
vrijdag, 03 december 2004 om 15:22 uur
De Amerikaanse uitgever van woordenboeken Merriam-Webster heeft 'blog' uitgeroepen tot woord van het jaar 2004.
'Blog' (weblog) staat op de eerste plaats van de lijst met meest gezochte woorden. Merriam-Webster stelt jaarlijks een toptien op met woorden waarnaar bezoekers van de sites van de uitgever het meeste zoeken. Scheldwoorden en woorden die jaar in jaar uit voor problemen zorgen (zoals 'affect' en 'effect') worden buiten beschouwing gelaten.
Een woordvoerder van Merriam-Webster verklaart tegenover persbureau Reuters dat de term 'blog' sinds juli 'tienduizenden keren per maand' is opgevraagd. De uitgever zal het woord opnemen in de 'Merriam-Webster Collegiate Dictionary' van 2005.
Van de andere woorden in de toptien hebben de meeste te maken met politiek ('incumbent', 'electoral' en 'partisan'). Ook het natuurgeweld ('hurricane) dat de staat Florida dit jaar herhaaldelijk trof, is in de lijst met veelgezochte woorden terug te vinden. [Bron: WebWereld]
Robot?
vrijdag, 03 december 2004 om 09:29 uur
Soms staan twee verschillende koppen zo dicht bij elkaar, dat ze bij elkaar lijken te horen. Zoals deze, in Planet Magazine:
Dichter des Vaderlands
vrijdag, 03 december 2004 om 09:20 uur
De verkiezingen voor een nieuwe Dichter des Vaderlands gaan vrijdag van start. In boekhandel Donner in Rotterdam zal de Rotterdamse columniste Carrie de eerste stem uitbrengen. Tot 2 januari kan via internet en organisator NRC Handelsblad gestemd worden op de opvolger van Gerrit Komrij. Op 26 januari wordt de winnaar bekend in een speciale tv-uitzending van de NPS.
Komrij legde dit jaar zijn taken als nationale dichter neer. De Dichter des Vaderlands mag zelf weten hoe hij zijn taken invult, maar doorgaans schrijft hij gedichten op belangrijke historische momenten. Zo moest Komrij opdraven toen Prins Claus overleed en toen Pim Fortuyn werd vermoord. Nadat Gerrit Komrij zijn functie had neergelegd, werden zijn taken op interimbasis overgenomen door Simon Vinkenoog. [Bron: nieuws.nl]

[Link: Website Dichter des Vaderlands, alwaar vanaf maandag gestemd kan worden]
Nieuwjaarsmeeting
donderdag, 02 december 2004 om 13:23 uur
Op 15 januari vindt er een nieuwjaarsmeeting plaats om 16:00 in Florin te Utrecht. Routebeschrijving.

Ik heb me nog niet aangemeld, maar hou het zeker in mijn achterhoofd. Het is al veel te lang geleden dat ik sommige logkoppen heb gezien en er zijn er ook een heleboel die ik nog nooit heb gezien...
Ben ik toch benieuwd wie van u van plan is te gaan...?
Held!
donderdag, 02 december 2004 om 12:50 uur
T. heeft zich de afgelopen week van zijn onzelfzuchtige kant laten zien (en geloof me: dat zien we niet vaak). L. het dochtertje van Jolie wilde heel erg graag een pop van de Teletubbies, maar die zijn niet of nauwelijks meer te verkrijgen. De Teletubbies zijn verdrongen door Bob de Bouwer en SpongeBob Squarepants.
T. heeft al jaren een pop van Po. Po moest vroeger altijd mee naar het kinderdagverblijf en logeerpartijen, anders kon hij niet slapen. Maar de laatste jaren ligt Po, samen met de meeste andere knuffels, in een la van T.'s speelgoedkast te wachten tot zij er weer even uitmag.
Toen ik het las van L.'s wens, vertelde ik het aan T. en die bood spontaan aan: "dat meisje mag mijn Po wel hebben, want die ligt toch maar in de kast. Is ook veel leuker voor Po!" Ik ontplofte zowat van trots en besloot het popje naar L. op te sturen. En... kijk een hoe blij ze ermee is!
Verbod op vervolg "Submission" geëist
donderdag, 02 december 2004 om 11:56 uur
Advocaat R. Moszkowicz eist namens een aantal islamitische cliënten een verbod op het uitbrengen van een vervolg op de film Submission van VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali en de vermoorde filmmaker Theo van Gogh. Vorige week werd bekend dat de VVD-politica werkt aan een vervolg op Submission.
Ook willen deze moslims dat de rechter Hirsi Ali verbiedt om zich voortaan nog kwetsend, grievend of godslasterlijk uit te laten over de islam. Deze film van haar en Van Gogh ging over de mishandeling van moslimvrouwen. Het thema van het tweede deel van Submission is de manier waarop volgens Hirsi Ali de islam het individu onderdrukt.
Het kort geding waarin het verbod wordt gevraagd, wordt naar verwachting bij de rechtbank in Den Haag behandeld, zegt Moszkowicz. Dat was volgens hem de laatste bekende woon- en verblijfplaats van Hirsi Ali. Een datum is nog niet bekend. [Bron: ANP]

Wat een onzin, zeg! Dan hadden films als "Last Temptation of Christ" en "The Passion of Christ" ook verboden moeten worden, want die zijn ook kwetsend voor hele groepen Christenen. Of al die films waarin heksen worden afgeschilderd als lelijke oude gemene typetjes. Dit is een typisch geval van doorslaan!
Je mag toch aannemen dat een Moszkowicz wel weet dat films onder vrijheid van meningsuiting vallen?
Ondertussen in Huize Missgien
donderdag, 02 december 2004 om 08:00 uur
... ligt Lief in de lappenmand, al probeert hij er wel uit te komen,
... is ondergetekende amper verstaanbaar en werkelijk stront-stront-strontverkouden
... huppelt T. vrolijk door zijn leven zonder zich al te veel aan te trekken van de regels
Bernhard
donderdag, 02 december 2004 om 06:56 uur
Prins Bernhard is dood. Maar dat wisten jullie vast al wel...


(en daar ik wil aan toevoegen dat ik het lichtelijk overdreven vond dat rond half 10 alle publieke zenders dezelfde beelden uitzonden)
Kapotte ketel -2-
woensdag, 01 december 2004 om 15:27 uur
Hij doet 't weer... voorlopig. Maar de monteur maakte duidelijk dat hij óf moest worden gerepareerd, hetgeen flink in de papieren gaat lopen, óf er moet een nieuwe komen. En zijn advies was eigenlijk dat we het laatste het beste kunnen doen, want die ketel die wij -nog geen vier jaar geleden!- hebben aangeschaft is gewoon een hele slechte: als hij 'em repareert, kan hij niet garanderen dat hij het nog tien jaar blijft doen: een jaar of drie is het maximum en dan doet zich weer hetzelfde probleem voor.
Het is natuurlijk ook niet voor niets dat die club waar wij hem vandaan hebben, failliet is...
Ik ga online es even shoppen naar een ketel, geloof ik want wij kijken nu tegen een hele grote uitgave aan. Da's altijd fijn, zo vlak voor de feestdagen :-(
Kapotte ketel
11:19 uur
Onze combi-ketel lekt, hij lekt heel erg: we moeten om de dag de ketel bijvullen en dat is toch echt teveel van het goede. Vanmorgen, ik stond net met mijn haren in de sop onder de douche, stopte hij er ineens mee. Lief probeerde 'em nog bij te vullen, maar hij wilde echt niet meer.
Na een uurtje kregen we 'em weer aan de praat, maar toch willen we nu zo snel mogelijk een monteur erbij. Bellen dus...
Eerst het nummer van Warmte Garant gebeld, want die hebben de ketel geleverd. We wisten echter al dat ze failliet waren, maar je weet maar nooit of zo'n nummer wordt doorgeschakeld. Helaas... dat bleek niet het geval.
Nuon dan maar: eerst een gratis nummer waarna we worden doorverwezen naar een 0900-nummer. Weer een doorschakeling, nu naar een bedrijf in Duiven. Die kunnen ons niet helpen en zij verwijzen ons naar "een bedrijf in de regio Nijmegen": kijkt u maar in de Gouden Gids. (Ja, dat hadden we zelf ook wel kunnen bedenken).
Via Internet zoek ik naar bedrijven die onze ketel installeren en het levert drie telefoonnummers op: de eerste weet ons te vertellen dat er een speciaal nummer is voor storingen: de Energie Service.
En nu is het - na 6 telefoontjes - is het raak: vanmiddag tussen 12 en 5 komt er een monteur. Naar de kosten hebben we maar niet gevraagd... dat zien we later wel weer.
[lees verder]
Uitslag Browser Poll
woensdag, 01 december 2004 om 08:47 uur
Goed zo! Jullie hebben goed jullie best gedaan!
Het is overduidelijk dat met name Firefox-gebruikers erg trots zijn op hun browser: zij hebben het meeste geklikt, waardoor de uitslag gecharcheerd is. Maar who gives a sh*t...
Wereld Aids Dag
woensdag, 01 december 2004 om 08:43 uur
Veronica heeft de hele avond gewijd aan Wereld Aids Dag: om half 9 de film Philadelphia, gevolgd door een A Concert For Life: A Tribute To Freddie Mercury om kwart voor 11.
[Stop Aids Now]
missgien.net/weblog
missgien.nl

Archief
2005:
[04/05] [03/05] [02/05] [01/05]
2004:
[12/04] [11/04] [10/04] [09/04] [08/04] [07/04] [06/04] [05/04] [04/04] [03/04] [02/04] [01/04]
2003:
[12/03] [11/03] [10/03] [09/03] [08/03] [07/03] [06/03] [05/03] [04/03]
Oudere archieven (06/2001 - 03/2003) zijn helaas verloren gegaan

missgien.log