missgien.log
sinds 2001
Sneeuwklokjes!
"Lente: mijn fiets heeft een afwijking naar grasveldjes en slootkantjes" - Loesje
 
Preview
dinsdag, 30 november 2004 om 19:58 uur
Officieel gaat-ie morgen pas de lucht in, maar jullie mogen nu vast wel gaan kijken:


(Stiekum ben ik nl. heel erg trots op dit design van mij...)
Daar gaan we weer...
dinsdag, 30 november 2004 om 12:59 uur
Over een uurtje meld ik me weer, voor de tigste keer in een maand tijd, bij een balie van het Radboud-ziekenhuis. Bij de afdeling Cardiologie, deze keer. De onderzoeken, waar ik anderhalve week geleden ineens een oproep voor kreeg, worden vanmiddag gedaan. De MRI, echter, komt pas eind februari.
Lekkere planning, weer!

[Update] Het zag er allemaal goed uit, althans dat zei de cardioloog. Mijn bloeddruk neigt hoger te worden, maar vooralsnog is het niet te hoog. Voor de zekerheid begin 2005 nogmaals laten controleren bij de huisarts. Eind februari dus de MRI en daarna, medio maart, een telefonisch consult en over anderhalf jaar (mei 2006) terug voor de volgende controle. 't Moet maar, allemaal...
Oorlogstrompetten
dinsdag, 30 november 2004 om 08:05 uur
Die Kelten, die wisten wat oorlogvoeren was: je zorgt ervoor dat je enorme trompetten met angstaanjagende koppen maakt die hoog boven alles uitsteken en je maakt er een vreselijk kabaal mee, zodat je tegenstander zijn haren te berge rijzen en het in zijn broek doet van angst. Dat die trompetten bestonden wisten we, maar nu zijn ze ook gevonden.
Hee psssst!
dinsdag, 30 november 2004 om 07:46 uur
Internetaanbieders ageren tegen bewaarplicht
dinsdag, 30 november 2004 om 07:37 uur
Aanbieders van internet hebben zich verenigd in hun verzet tegen een plan om alle gegevens over het telefoon- en internetverkeer minimaal een jaar te bewaren. "De bewaarplicht gaat waarschijnlijk vele miljoenen euro's kosten", schrijven onder meer XS4ALL, Wanadoo en UPC in een brief aan de justitie-experts in de Eerste en de Tweede Kamer. [...]
"De nu voorgestelde bewaarplicht richt zich niet alleen op daders of verdachten, maar op iedere internetter, verdacht of niet."
Verder menen de internetaanbieders dat de bewaarplicht een zware hypotheek legt op de toekomst van de telecomindustrie. "Innovatieve nieuwe communicatiediensten kunnen alleen uitgeprobeerd worden als ze op voorhand voldoen aan strenge opsporingseisen ten aanzien van aftapbaarheid en, straks, de bewaarplicht." Sinds 2001 hebben de internetproviders een aftapverplichting. [Meer bij nu.nl]

Ben benieuwd hoelang het nog duurt voordat een kind aan zijn ouder vraagt: Mam, vroeger hadden jullie nog privacy, he?
Boobs
maandag, 29 november 2004 om 15:58 uur
Georgina haalt met haar X-Ray-boobs zelfs de internationale pers...
Gallische schat
maandag, 29 november 2004 om 13:51 uur
Archeologen vinden Gallische schat
Archeologen hebben in de omgeving van de Franse stad Tulle een schat aan voorwerpen gevonden die dateert uit de periode van een tot vier eeuwen voor onze jaartelling. Het gaat om dingen die de Galliërs in die tijd gebruikten als zij oorlog voerden.
Dat hebben de archeologen verklaard, die sinds ruim drie jaar bezig zijn met opgravingen in Naves, waar ooit een Gallisch-Romeinse tempel heeft gestaan.
Onder de 470 objecten en fragmenten van objecten springen vijf zogenoemde oorlogstrompetten of carnyx in vrijwel complete staat eruit, vertelde Christophe Maniquet, die de leiding heeft van de opgraving. Die trompetten werden gebruikt om de tegenstander af te schrikken.
Verder troffen de archeologen in een soort kelder onder de tempel bronzen helmen aan. [Bron: ANP]
Tweeling voor Julia
maandag, 29 november 2004 om 12:38 uur
Ruim een maand te vroeg, maar waarschijnlijk vindt Julia Roberts dat helemaal niet erg: ze is gisteren bevallen van haar tweeling. De jongen (Phinnaeus Walter) en het meisje (Hazel Patricia) maken het, net als de moeder, uitstekend.
Julia Roberts heeft tijdens haar zwangerschap reeds aangekondigd zeker 5 jaar niet te acteren en zich aan haar kinderen te wijden. We zullen haar dus een poosje moeten missen in de bioscoop, maar gelukkig staan er nog twee films op stapel: Ocean's Twelve en Closer.
Al jaren vind ik Julia Roberts een kanjer van een actrice: ze viel mij het eerst op in Steel Magnolia's waarin ze schitterde naast namen als Sally Field, Olympia Dukakis, Dolly Parton, Daryl Hannah en Shirley MacLaine. Het 'grote publiek' maakte pas kennis met haar in Pretty Woman en andere romantische niemendalletjes.
Haar eerste Oscar kreeg ze voor Erin Brockovich waarin ze de titelpersonage op meesterlijke wijze vertolkte.
Netjes
maandag, 29 november 2004 om 11:32 uur
Gisteren kochten wij een Sint-kado bij Van Leest.
En terwijl ik afrekende, praatte wat gezellig met de verkoper over zijn leuke shirt (knalgeel met een enorme Obelix erop) en verliet het pand met tas-en-kado.
Bij de volgende zaak, echter, viel het me op dat ik een tientje miste in mijn portemonnee: ik had mijn wisselgeld niet gekregen!! Ik vond mezelf stomstomstom en na kort overleg met Lief besloten we terug te gaan... je weet tenslotte maar nooit. De verkoper-met-Obelix-shirt had echter net pauze. Ik legde aan de verkoopster uit wat er -volgens mij- gebeurd was en stelde voor dat ze mijn naam en telefoonnummer zou noteren en dat ze me zouden bellen als er inderdaad een kassa-overschot van een tientje zou zijn. Daarmee ging ze akkoord. Gisteren, na vijven, hoorden we echter niets.
Zojuist ging de telefoon: Van Leest met de mededeling dat ze een kassa-overschot hadden geconstateerd van precies een tientje... Mijn tientje! Ik hem mocht komen ophalen.
Kijk, dat vind ik nou netjes...
Sjappoo
maandag, 29 november 2004 om 08:07 uur
Op Komma Punt Log een prachtig stuk: Some are more equal than others: over Theo van Gogh, Van Aartsen en de Nederlandse politiek.
Belangrijk nieuws?
maandag, 29 november 2004 om 07:56 uur
Ligt het aan mij? Ben ik nu echt zo'n rare?
Ik verbaas me hooglijk over het feit dat elke, maar dan ook elke, nieuwspagina die ik deze ochtend bezoek als eerste en in koeieletters laat weten dat Mohammed B. vanavond herkenbaar op tv komt. Wat is dit? Een actie van de afdeling PR van de AVRO? Krijgt Opsporing Verzocht niet de beoogde kijkcijfers? Wat is dit voor een sensatielust?
Persoonlijk vind ik het groot nieuws dat de inwoners van de Oekraïne zich blijven roeren, dat er op Tasmanië meer dan 100 zeezoogdieren zijn aangespoeld en gestorven en dat "off all people" Bot de vergadering EU-Israël-Palestijnen voorzit; dat er ruim 2 miljoen euro is opgehaald door Dance4Life t.b.v. van het AIDS-fonds... en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Wat kan mij die kop van die moordenaar schelen?
Wodan en St. Nicolaas
zondag, 28 november 2004 om 11:25 uur

Dat Sinterklaas een katholiek bisschop is weten we allemaal. Hij heeft echt bestaan en hij zetelde in Myra. Sinterklaas is een typisch voorbeeld van een gekerstend heidens feest. Sinterklaas -of eigenlijk St. Nicolaas- was nl. oorspronkelijk Wodan. Dat, en meer, staat uitgelegd op een serie pagina's van de KU Leuven over de goedheiligman:
De gelijkenissen tussen Wodan en Nicolaas zijn opmerkelijk. Beiden worden aangeroepen als beschermheren van de scheepvaart en de handel. Ze beschikken over wondere krachten en zijn milde schenkers: Wodan schenkt de zaden voor de oogst. Nicolaas beschermt z'n volk tegen hongersnood.
[...]
Aan de aan Wodan toegeschreven uitvinding der runen (germaanse lettertekens) doen heden ten dage de chocolade-, boter- en banketletters nog denken. Door het eten van deze tekens van wijsheid maakt men zich die wijsheid eigen.


[KU Leuven: Sint Nicolaas | KU Leuven: over Sint Nicolaas en Wodan]
Klus geklaard
zondag, 28 november 2004 om 08:43 uur
Op wat bende na is de klus geklaard, tot onzer aller tevredenheid. Er moet alleen nog even wat puin worden geruimd.
De boekenkast bleek inderdaad de ergste klus, die nam ook de meeste tijd in niet in het minst om dat we gelijk alle boeken op onderwerp wilden neerzetten, er een zootje naar de slaapzolder is verhuisd en boel van mijn heksenboeken staan nu weer beneden. We hadden indertijd toch die hogere boekenkasten moeten kopen, al vraag ik me af of die ook niet stampvol zouden zijn, als we alle boeken van de slaapzolder in een kast kwijt zouden willen.
Tweede klus was het op zijn plek zetten van een groot zwaar houten meubel, maar met behulp van een handdoek ging dat van een leien dakje en ook de bank stond in no-time op zijn nieuwe plek. Op dit punt ging Lief met T. boodschappen doen en nam ik even pauze. Even. Ik ging verder met het verplaatsen van de tafel-met-stoelen en tot slot het verrijdbare meubel met de tv en de nodige andere apparatuur.
De mannen kwamen weer terug, oooh- en aaaah-den even (heel even!) en het puin ruimen begon. Tot we geen zin meer hadden.
En nu is er beneden een hele grote kamer met een hoop rommel dat nog een nieuwe plek moet krijgen. En dat moet af vanmorgen, want vanmiddag gaan we sintshoppen voor ons zelluf...!
Tijd voor iets anders
zaterdag, 27 november 2004 om 12:03 uur
"Het wordt tijd voor iets anders". Wie van ons tweeën het zei, weet ik niet meer. Wat ik me nog wel herinner is dat de ander het er volledig mee eens was. Dat was een paar weken geleden.
En dit weekend wordt het er tijd voor, maken we er tijd voor: de her-indeling van onze woonkamer.
Struikelblok is de boekenkast: die is er neergezet toen we hier bijna 4 jaar geleden kwamen wonen en is alleen maar voller en voller geworden... en nu moet-ie verplaatst. Dus moeten alle boeken eruit, de kasten worden verplaatst en dan alle boeken er weer in, het liefst een beetje geordend (voor zover het nog geordend is...).
Als dat een beetje vlot gaat, gaan we vandaag nog verder met de bank en de rest van de 'zithoek', anders gaan we gewoon morgen verder.
En wie wil zien hoe het geworden is, moet zelf maar even komen kijken ;-)
Sintshoppen -2-
zaterdag, 27 november 2004 om 10:29 uur
Lief denkt er anders over: we moeten nog een aantal mensen extra verwennen.
Okee, doen we dat :-)
Derde
zaterdag, 27 november 2004 om 09:07 uur
Nijmeegs beste café vindt wederom waardering
Café Jos is, door Misset Horeca tot de derde van de Café Top 100 verkozen, net als vorig jaar. En daar zullen ze vast trots op zijn, daar in Oost!
Sintshoppen
vrijdag, 26 november 2004 om 14:49 uur
Het lijkt hier ondertussen wel een van Sint's pakjeshuizen.
Ik stop ermee: nu moet het maar genoeg zijn!
Zelfmeten
vrijdag, 26 november 2004 om 11:01 uur
Na gisteren de tweede en -voorlopig- laatste cursusdag te hebben gehad van de Zelfprikcursus van de Trombosedienst, moest ik er vanmorgen voor het eerst 'voor het echie' aan.
Gisteren vertelde de trombosedienst-arts ons over hoe stolling werkt, wat voor invloed eten heeft op de dikte van je bloed (wat wordt uitgedruk in INR), over andere medicatie (zo kwam ik erachter dat er geen enkele reden is waarom ik de pil niet meer zou mogen gebruiken) en over de invloed van bepaalde vitaminen. Ik vond het allemaal erg interessant.

Zojuist heb ik mezelf dus voor het eerst geprikt om een uitslag te kunnen doorgeven. Het prikken ging goed en de INR is ook binnen mijn parameters, dus ik ben tevreden. Gelukkig is ook bij de trombosedienst het digitale tijdperk ingetreden, dus ik kon mijn uitslag gewoon even mailen.

Over drie maanden, als onze eerste periode erop zit en alles is soepel verlopen, krijgen we de laatste les van de cursus: zelf doseren. Nu moet ik mijn uitslag nog opsturen, maar dan leer ik hoe ik zelf mijn doses voor de komende week kan gaan bepalen. Ook hoef ik vanaf heden nog maar 1 keer per 3 maanden naar de trombosedienst toe om daar de gegevens uit mijn controle-aparaatje te laten halen.
Donner wil weer wat...
vrijdag, 26 november 2004 om 07:56 uur
Donner wil verbod op slaan kinderen
Minister Donner (Justitie) wil een wettelijk verbod op het slaan van kinderen door hun ouders. Hij zegt dat vrijdag in een gesprek met dagblad Trouw. "Ik wil als wettelijke norm vastleggen dat slaan niet mag", aldus Donner in het artikel dat is gewijd aan huiselijk geweld.
De minister hoopt dat mensen een andere houding krijgen tegenover het slaan van kinderen, als er in de wet een verbod is opgenomen. "Buitenstaanders zullen zich vrijer voelen om eerder commentaar te leveren, als ze zien dat een ouder een kind een tik geeft", aldus Donner.

Zeg, mijnheer Donner, denkt u nu eens even goed na: op deze manier wordt al het huiselijk geweld geheim geweld. Ouders die zich ervan bewust zijn dat ze hun kind niet mogen slaan, doen het dan waar het niet wordt gezien. Dat lijkt mij geen oplossing.
En een kind mag zo af en toe best een pak voor zijn billen krijgen. Als T. echt, echt, echt niet wil luisteren, dan kan hij een tik voor zijn billen krijgen! Hij weet heel goed dat hij heel fout zat en zal het niet zo 1-2-3 herhalen. [Bron: nu.nl]
Heilige Graal
vrijdag, 26 november 2004 om 07:43 uur
Raadsel rond Heilige Graal opgelost
Britse codebrekers zeggen dat ze een raadsel rond de Heilige Graal hebben opgelost. Een mysterieus 18e eeuws inschrift in een monument blijkt geen verwijzing naar de beker van Jezus, meldden Britse media donderdag.
Volgens het wereldberoemde echtpaar Oliver en Sheila Lawn gaat het mogelijk om een inscriptie van een oude christelijke sekte, de Priorij van Zion. Het duo, dat in de Tweede Wereldoorlog al hielp bij het ontcijferen van de Duitse codeermachine Enigma, boog zich zeven maanden over de letters D.O.U.O.S.V.A.V.V.M. De Lawns kwamen tot de vertaling: "Jezus, als godheid, verzet je". De boodschap wordt geïnterpreteerd als de ketterse opvatting van de sekte dat Jezus een aardse profeet was, geen goddelijk wezen.
Het inschrift bevindt zich in een marmeren plaat van een 250 jaar oud monument op het Engelse landgoed Shugborough, Staffordshire. Het gedenkteken is een stenen nabootsing van het schilderij De Herders van Arcadië van Nicholas Poussin. De kunstenaar geldt als een van de Grootmeesters van de Tempeliers, een orde die tijdens de kruistochten Jeruzalem innam en de Heilige Graal zou beheren. Zelfs Charles Darwin, de bedenker van de evolutietheorie en mogelijk ook een grootmeester, zou de letters hebben willen ontraadselen.
De zoektocht naar de Heilige Graal staat onder meer centraal in het uiterst populaire boek "De Da Vinci Code" van Dan Brown. De beker van Jezus was ook het doel van filmheld Indiana Jones in zijn Last Crusade.
Uit mijn In-box
11:25 uur
From Her Majesty, Queen Elizabeth II

To the citizens of the United States of America:

In the light of your failure to elect a proper President of the USA and thus to govern yourselves, we hereby give notice of the revocation of your independence, effective today. Her Sovereign Majesty Queen Elizabeth II will resume monarchial duties over all states, commonwealths and other territories. Except Utah, which she does not fancy. Your new prime minister (The Right Honourable Tony Blair, MP for the 97.85% of you who have until now been unaware that there is a world outside your borders) will appoint a minister for America without the need for further elections.
Congress and the Senate will be disbanded. A questionnaire will be circulated next year to determine whether any of you noticed. To aid in the transition to a British Crown Dependency, the following rules are introduced with immediate effect:

1.
You should look up "revocation" in the Oxford English Dictionary. Then look up "aluminium". Check the pronunciation guide. You will be amazed at just how wrongly you have been pronouncing it. The letter 'U' will be reinstated in words such as 'favour' and 'neighbour', skipping the letter 'U' is nothing more than laziness on your part. Likewise, you will learn to spell 'doughnut' without skipping half the letters. You will end your love affair with the letter 'Z' (pronounced 'zed' not 'zee' and the suffix "ize" will be replaced by the suffix "ise." You will learn that the suffix 'burgh is pronounced 'burra' e.g. Edinburgh. You are welcome to respell Pittsburgh as 'Pittsberg' if you can't cope with correct pronunciation.
Generally, you should raise your vocabulary to acceptable levels. Look up "vocabulary". Using the same twenty seven words interspersed with filler noises such as "like" and "you know" is an unacceptable and inefficient form of communication. Look up "interspersed". There will be no more 'bleeps' in the Jerry Springer show. If you're not old enough to cope with bad language then you shouldn't have chat shows. When you learn to develop your vocabulary then you won't have to use bad language as often.

2.
There is no such thing as "US English". We will let Microsoft know on your behalf. The Microsoft spell-checker will be adjusted to take account of the reinstated letter 'u' and the elimination of "-ize."

3.
You should learn to distinguish the English and Australian accents. It really isn't that hard. English accents are not limited to Cockney, upper-class twit or Mancunian (Daphne in Frasier). You will also have to learn how to understand regional accents - Scottish dramas such as "Taggart" will no longer be broadcast with subtitles. While we're talking about regions, you must learn that there is no such place as Devonshire in England. The name of the county is "Devon". If you persist in calling it Devonshire, all American States will become "shires" e.g. Texasshire, Floridashire, Louisianashire.

4.
Hollywood will be required occasionally to cast English actors as the good guys. Hollywood will be required to cast English actors to play English characters. British sit-coms such as "Men Behaving Badly" or "Red Dwarf" will not be re-cast and watered down for a wishy-washy American audience who can't cope with the humour of occasional political incorrectness.

5.
You should relearn your original national anthem, "God Save The Queen", but only after fully carrying out task 1. We would not want you to get confused and give up half way through.

6.
You should stop playing American "football". There is only one kind of football. What you refer to as American "football" is not a very good game. The 2.15% of you who are aware that there is a world outside your borders may have noticed that no one else plays "American" football. You will no longer be allowed to play it, and should instead play proper football. Initially, it would be best if you played with the girls. It is a difficult game. Those of you brave enough will, in time, be allowed to play rugby (which is similar to American "football", but does not involve stopping for a rest every twenty seconds or wearing full Kevlar body armour like nancies). We are hoping to get together at least a US rugby sevens side by 2005. You should stop playing baseball. It is not reasonable to host an event called the 'World Series' for a game which is not played outside of America. Since only 2.15% of you are aware that there is a world beyond your borders, your error is understandable. Instead of baseball, you will be allowed to play a girls' game called "rounders" which is baseball without fancy team strip, oversized gloves, collector cards, or hotdogs.

7.
You should declare war on Quebec and France, using nuclear weapons if they give you any merde. The 97.85% of you who were not aware that there is a world outside your borders should count yourselves lucky. The Russians have never been the bad guys. "Merde" is French for "****". You will no longer be allowed to own or carry guns. You will no longer be allowed to own or carry anything more dangerous in public than a vegetable peeler.
Because we don't believe you are sensible enough to handle potentially dangerous items, you will require a permit if you wish to carry a vegetable peeler in public.

8.
July 4th is no longer a public holiday. November 2nd will be a new national holiday, but only in England. It will be called "Indecisive Day."

9.
All American cars are hereby banned. They are crap and it is for your own good. When we show you German cars, you will understand what we mean. All road intersections will be replaced with roundabouts. You will start driving on the left with immediate effect. At the same time, you will go metric with immediate effect and without the benefit of conversion tables.
Roundabouts and metrication will help you understand the British sense of humour.

10.
You will learn to make real chips. Those things you call French fries are not real chips. Fries aren't even French; they are Belgian though 97.85% of you (including the guy who discovered fries while in Europe) are not aware of a country called Belgium. Those things you insist on calling potato chips are properly called "crisps". Real chips are thick cut and fried in animal fat. The traditional accompaniment to chips is beer which should be served warm and flat. Waitresses will be trained to be more aggressive with customers.

11.
As a sign of penance 5 grams of sea salt per cup will be added to all tea made within the Commonwealth of Massachusetts, this quantity to be doubled for tea made within the city of Boston itself.

12.
The cold tasteless stuff you insist on calling beer is not actually beer at all, it is lager. From November 1st only proper British Bitter will be referred to as "beer", and European brews of known and accepted provenance will be referred to as "Lager." The substances formerly known as "American Beer" will henceforth be referred to as "Near-Frozen Knat's Urine", with the exception of the product of the American Budweiser Company whose product will be referred to as "Weak Near-Frozen Knat's Urine". This will allow true Budweiser (as manufactured for the last 1000 years in Pilsen, Czech Republic) to be sold without risk of confusion.

13.
From December 1st the UK will harmonise petrol (or "Gasoline" as you will be permitted to keep calling it until April 1st 2005) prices with the former USA. The UK will harmonise its prices to those of the former USA and the Former USA will, in return, adopt UK petrol prices (roughly $6/US gallon - get used to it).

14.
You will learn to resolve personal issues without using guns, lawyers, or therapists. The fact that you need so many lawyers and therapists shows that you're not adult enough to be independent. Guns should only be handled by adults. If you're not adult enough to sort things out without suing someone or speaking to a therapist then you're not grown up enough to handle a gun.

Tax collectors from Her Majesty's Government will be with you shortly to ensure the acquisition of all revenues due (backdated to 1776).

Thank you for your cooperation.

Elizabeth II
[lees verder]
De Nijmeegse Kerkboog
08:02 uur
Het is het beroemdste gebouw van Nijmegen. Niet de Stevenstoren. Niet de Waalbrug. Niet de Waag. Nee, het is de kerkboog, het poortgebouw dat het Stevenskerkhof verbindt met de Grote Markt. Dit gebouw wordt in elk standaardwerk over de architectuurgeschiedenis genoemd en getoond. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Daarom is het volgens Gerard Lemmens het onzalige idee om de kerkboog te verkopen, zoals de gemeente van plan is. Nijmegen wil alle gemeentelijke panden verkopen.
Voor de kerkboog zou ze een uitzondering moeten maken: de topgevel van de kerkboog is rond 1605 gebouwd naar een ontwerp van Thomas Singendonck. Hij gebruikte een weelderige stijl die onder deskundigen bekend staat als die van Hans Vredeman de Vries ofwel 'maniëristische renaissancestijl'. Bij alle architectuurhistorici komt de Nijmeegse kerkboog op het netvlies als het gaat om Vredeman de Vries. Dat maakt het gebouw voor Nijmegen uniek.
Lemmens vindt het passen bij 'een soort stedelijke trots' dat de gemeente dit pand in eigen bezit houdt. "We hebben iets heel bijzonders in handen."
Lemmens oproep komt nu op het bureau van B&W terecht. De commissie beeldkwaliteit adviseert het college. Doorgaans nemen B&W de adviezen van de commissie over. Volgens een gemeentelijke woordvoerster wil het college vooralsnog niets veranderen aan de lijst met te verkopen gebouwen. Eerder haalde het wel de Belvédère en het Waaggebouw van deze lijst. [Bron: De Gelderlander]
[Meer foto's van de kerkboog vindt je bij Noviomagus]
[lees verder]
Boek 'Gevaarlijk veilig' en reactie Donner
17:57 uur
Boek: Gevaarlijk veilig. Terreurbestrijding in de democratie
Auteur: Herman van Gunsteren
Uitgeverij: Van Gennep 2004, € 14,95

Minister van justitie Donner heeft op 15 november uitgebreid gereageerd bij de presentatie van het boek 'Gevaarlijk veilig' van Herman van Gunsteren. Volgens van Gunsteren is de rechtstaat in gevaar door allerlei snel genomen anti-terrorisme maatregelen. Niet omdat sommige maatregelen onnodig zouden zijn, maar omdat ze niet in tijd en doel zijn beperkt en niet gelegitimeerd door een uitgebreid debat tussen voor- en tegenstanders. Daardoor ontstaat er volgens hem een permanente uitzonderingstoestand waarin burgerrechten permanent tekortkomen.

De huidige politici en beleidsmakers hebben teweinig oog voor de gevaren op lange termijn van het ondermijnen van vrijheid en vertrouwen van burgers, stelt Van Gunsteren. Met tal van anecdotes, metaforen en historische vergelijkingen met oa Hitler, Stalin, de DDR en het kolonelsregime in Griekenland illustreert de auteur zijn centrale stelling: 'Ze [onze democratische leiders] hebben oog voor de gevaren van terrorisme, maar missen een tweede oog waarmee ze de gevaren van hun eigen aanpak in de gaten kunnen houden. Eenogige leiders."

Waarom zoveel burgers zich de nieuwe maatregelen laten welgevallen, en gretig vermelden dat ze niets te verbergen hebben, verklaart Van Gunsteren uit de grote angst voor terreur en onveiligheid, die door allerlei uitspraken van autoriteiten aangewakkerd wordt. De keerzijde van 'niets te verbergen hebben' is de gedachte dat wie verdacht wordt, zeker wel iets te verbergen heeft. Zelfdisciplinering is het gevolg, om geen onpatriottisch buitenbeentje te lijken, en daarmee, een mogelijke verdachte.

De Nederlandse democratie begint op een ziekenhuis te lijken. "In een ziekenhuis moet de patiënt zich laten disciplineren opdat hij de daar georganiseerde medische weldaden kan ontvangen. (...) Nu de democratie zich bedreigd weet door terroristen is die op zo'n ziekenhuis gaan lijken. Het gaat natuurlijk om de veiligheid (gezondheid) van de burger (patient), maar om die te verzekeren moet die zich wel 'normaal' gedragen (...) Hoe de burger zich moet gedragen, wat 'normaal' is, wordt door de beveiligers (medici) gedefinieerd."

Daarbij worden de bevoegdheden van de staat steeds verder uitgebreid. "Alarmfases worden in kleuren ingesteld. Opdat de mensen weten hoe bang ze moeten zijn. En opdat er over de bevoegdheden van autoriteiten geen twijfel bestaat (doorgaans: hoe roder het alarm, hoe centraler de bevoegdheid) en de burgers weten wie ze moeten gehoorzamen en wie niet."

Volgens minister Donner overdrijft Van Gunsteren schromelijk, en zouden beleidsmakers en politici geprezen moeten worden om hun vasthouden aan de rechtstaat, terwijl de bevolking om meer en strengere regels roept. Tegelijkertijd verdedigt Donner de snelheid waarmee diezelfde overheid desondanks voortdurend nieuwe wetten en maatregelen introduceert. "Wil de democratische rechtstaat haar karakter niet verliezen en overgeleverd worden aan uitvoerende diensten die resultaat tot norm verheffen, dan is een eerste vereiste dat steeds de wet in acht genomen wordt. Maar in onzekere, onvoorspelbare tijden zullen wettelijke regels en bevoegdheden altijd ruimer gesteld moeten worden, om de overheid in staat te stellen om ook op het onverwachte te kunnen reageren. In rustiger tijden zal de praktijk dan weer in regels kunnen uitkristalliseren." [Bron: Bits of Freedom nieuwsbrief nr. 2/2004 ]


[Link: Toespraak minister Donner 15-11-04]

[lees verder]
Vrijheid van meningsuiting in de VS
14:53 uur
De beslissing van een school om een leerling te gebieden de tekst op zijn shirt te bedekken heeft in de Appoquinimink School District geleid tot een herziening van het beleid t.a.v. vrije meningsuiting.

Steven Truszkowski, een leerling aan de Everett Meredith Middle School in Middletown droeg het bovenstaande shirt, op de rug staat "End The Tyranny". De schoolleiding vond de teskt 'ongepast' en tenzij hij de tekst zou bedekken, zou hem een schorsing boven het hoofd hangen.
De jongen, 13 jaar oud, die voorheen altijd eieren voor zijn geld koos en alles bedekte wat de school 'ongepast' achtte, kwam deze keer in opstand tegen de directeur: hij vond dat de school zijn recht om zijn mening te uiten belemmerde aangezien hij het shirt droeg vanwege zijn mening over de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. [Bron: Michael Moore Latest News]
[lees verder]
Interpunctie
woensdag, 24 november 2004 om 11:23 uur
"Alexander" in de rechtzaal
woensdag, 24 november 2004 om 10:36 uur
Een groep Griekse advocaten hebben gedreigd een rechtszaak te beginnen tegen Warner Bros. en Oliver Stone: hun film zou "de suggestie wekken dat Alexander de Grote bisexueel zou zijn geweest"
De advocaten eisen dat Warner Bros. een disclaimer uitvaardigt waarin WB verklaart dat "Alexander" een fictief verhaal is. Ze menen dat de film, die overigens nog niet in de bioscopen is verschenen, refereert aan Alexander de Grote's vermoedelijke homosexualiteit, een feit dat nooit in enig historisch document over Alexander is verschenen.
In "Alexander" wordt de legendarische veldheer, die de toenmalig bekende wereld op 25-jarige leeftijd had veroverd, geportreteerd door Colin Farrell, Oliver Stone is de regisseur van de spraakmakende film. [Bron: Novinite]

["Alexander" bij Warner Bros.]
[Defending 'Alexander' Een interview met Oliver Stone over de film]
[Queer eye for the Macedonian guy]
Knevel is weer lekker fout bezig
08:36 uur
Jahoor! Lulhannes Knevel heeft 't weer voor elkaar! Het is 'em weer eens gelukt om iemand helemaal in een verkeerd licht te plaatsen in zijn programma Het Elfde Uur. Nu is dat op zich niet zo raar, want Knevel holt zelf al jaren achter een verkeerd licht aan...
Overal in de pers valt het vandaag te lezen: Abdul-Jabbar wenst Wilders dood. En natuurlijk, iemand doodwensen -zeker publiekelijk- is niet kies. Zeker niet gezien de recente gebeurtenissen en de persoon die het zegt.
Maar hebben we het allemaal niet eens gedaan: gewenst dat er iemand dood ging of domweg verdween? Werden wij er gelijk op aangekeken als we een dergelijke uitspraak deden of wist een ieder wel hoe het werkelijk zat? Laat het maar aan Knevel over of flink wat olie op het vuur te gooien. Want vuurtjes stoken, dat kunnen ze wel en daar zijn in het verleden ook de nodige slachtoffers bij gevallen.
Abdul-Jabber heeft echter meer op zijn kerfstok: hij heeft ook Theo van Gogh doodgewenst en die wens is uitgekomen, daar heeft Allah wel voor gezorgd. Andries is gewoon jaloers: zijn god is minder sterk dan die van Abdul-Jabber. Want al zou hij het niet toegeven, reken erop dat Andries regelmatig zijn knieën blauw heeft gebeden om de dood van eender welke vreemde godsdienstaanhanger. Dat lees je zo aan die hypocriete gristelijke kop af.

Ik moet die Wilders ook niet en ik zou hem ook liever zien verdwijnen met zijn enge ideetjes. Wedden dat niemand erover valt als ik dat zeg?

[Zie ook: Wens om dood Wilders niet strafbaar]
[lees verder]
Godslastering -3-
dinsdag, 23 november 2004 om 15:04 uur
D66-motie godslastering haalt geen meerderheid
De Tweede Kamer zal zich niet scharen achter een motie van D66 om artikel 147 over godslastering te heroverwegen. De PvdA-fractie onthoudt haar steun op dit moment, zo blijkt na het fractieoverleg. Daardoor krijgt het voorstel dinsdagmiddag geen meerderheid en wordt het verworpen.
Voor zover bekend zullen de VVD en LPF de motie wel steunen. Op zich vindt ook de PvdA dat het artikel 147 eventueel geschrapt kan worden, maar de fractie meent dat het tijdstip van de discussie verkeerd is. Fractieleider Bos zal vooraf een verklaring afleggen over het stemgedrag, net als het CDA. [Bron: ANP].

Doen ze een keer een fatsoenlijk voorstel, laat de PvdA het afweten!

[zie ook op de website van D66: D66 heeft toch een motie ingediend om godslastering uit het wetboek van strafrecht te halen.]
Weblog van een cameraman
dinsdag, 23 november 2004 om 12:07 uur
De cameraman van CBS, die vorige week vastlegde hoe een Amerikaanse soldaat zonder pardon een reeds gewonde, ongewapende Irakees doodschoot, geeft op zijn weblog een verslag van de gebeurtenissen zoals hij ze heeft ervaren. Een gedeelte over hoe hij wordt beschreven in de Amerikaanse pers:
This week I've even been shocked to see myself painted as some kind of anti-war activist. Anyone who has seen my reporting on television or has read the dispatches on this website is fully aware of the lengths I've gone to play it straight down the middle - not to become a tool of propaganda for the left or the right.

[Kevin Sites blog: "Open Letter to Devil Dogs of the 3.1"]
Raden maar...
dinsdag, 23 november 2004 om 11:41 uur
Wat is dit?De oplossing vindt u hier
Be-lach-e-lijk!!!
dinsdag, 23 november 2004 om 10:21 uur
GSM voor kleuters op de markt
Kleine kinderen hebben steeds vaker ook een mobieltje, zodat ze voor hun ouders bereikbaar zijn.
Daarom is er nu voor deze doelgroep een speciale prepaid gsm ontworpen, die 29 november (vlak voor Sinterklaas) op de markt komt. De Foony heeft vijf voorgeprogrammeerde nummers die de kleuter kan bellen, bijvoorbeeld voor papa en mama, opa en oma, de juffrouw en de buurvrouw. Meer telefoonnummers bellen of sms-en is niet mogelijk met het toestel.
Er zitten drie knopjes op het speels vormgegeven toestel. De kleine kan ook gebeld worden; aan het aantal lampjes dat brandt kan een slimme eigenaar/eigenaresse zien wie er aan de lijn hangt. Verkoper Telecom Center Nederland meldt dat er meer modellen van de Foony in aantocht zijn.
[Bron: HCC]

Ik vind dit zo ongelooflijke kolder dat u niet eens een link van me krijgt!
Dit is te belachelijk voor woorden!
Minst intrigrerend
dinsdag, 23 november 2004 om 09:32 uur
Michael Moore 'minst intrigerende' ster
Michael Moore is maandag uitgeroepen tot de minst intrigerende en inspirerende ster uit Hollywood. De filmmaker staat bovenaan de lijst Frigid 50 (Kille 50) die het online filmmagazine filmthreat.com jaarlijks opstelt.
Moore is vooral bekend van zijn satirische documentaire Fahrenheit 9/11, waarmee hij probeerde een herverkiezing van de Amerikaanse president Bush te voorkomen. De sterren op de lijst hebben het publiek "koud gelaten met hun dominerende persoonlijkheden, zwakke carrièrekeuzes en hun chronische onmacht om zich niet langer als dwazen te gedragen''. Moore bereikte de eerste plaats omdat hij volgens de samenstellers een bovenmaats ego heeft.
Nummer twee op de lijst is actrice Halle Berry, die na haar Oscarwinnende rol in Monster's Ball speelde in minder geprezen films als Gothica en Catwoman. Derde is topman Michael Eisner van het amusementsconcern Walt Disney.

[Website Filmthreat]
Hekel
dinsdag, 23 november 2004 om 07:47 uur
Er is niets waar ik zo'n hekel aan heb, als 's morgens vroeg als ik koud mijn bed uit ben boos moet worden omdat ik mijn kind betrap op iets waarvan hij toch wel zo goed weet dat hij dat niet mag! Gatverdamme! Daar word ik toch wel zo verschrikkelijk chagrijnig van!
Bleh!
Gezond is een rekbaar begrip
11:27 uur
De trombosedienst belde zojuist, alweer! De afgelopen weken - sinds mijn eerste bezoekje aan de kaakchirurg - heb ik ze minstens drie keer per week aan de telefoon gehad. Op zich ben ik blij dat ze hun taak zo serieus nemen, maar zo onderhand word ik er een beetje gallisch van dat ik elke keer weer met mijn neus wordt gedrukt op mijn ziektes. Even een week doen alsof er niets aan de hand is, even een week geen telefoontjes van trombosedienst of cardiologie, even een week 'alleen maar' mijn medicijnen, dat zou heerlijk zijn.
Vorige week belde een arts van de afdeling Cardiologie. Mijn laatste bezoek daar was in januari: de uitslagen waren goed en ik hoefde pas over drie jaar terug te komen. Maar naar aanleiding van de kaakoperatie is mijn dossier eens goed doorgenomen. De cardioloog die mijn laatste onderzoek deed is er niet meer. Deze arts denkt anders over 'over drie jaar terugkomen'. En nee: ik hoefde me geen zorgen te maken, ze wilden alleen even kijken hoe het met mijn aorta was, want die leek nogal extreem wijd te worden.

Dat 'alleen even kijken' heeft echter nogal wat voeten in de aarde. Afgelopen weekend ontving ik een uitnodiging voor onderzoeken: een echocardiografisch onderzoek met oa. doppler, een elektro cardiogram en een algehele controle van mijn gesteldheid. Later komt er dan nog een MRI gedaan omdat "je via deze methode je hart heel goed kunt bekijken en dus ook die verwijde aorta".
Maar ik moest me vooral geen zorgen maken, dat was helemaal nergens voor nodig.

Ammehoela, geen zorgen maken. Als mij in januari wordt verteld dat ik over drie jaar terug moet komen en men vervolgens in november opbelt voor een afspraak, die dan ook binnen twee weken is geregeld (!), dan kan ik me toch niet onttrekken aan enige onrust.
En ik wil rust. Ik wil weer even 'gewoon leven', gewoon de dingen doen die ieder mens rond deze tijd doet, zonder om de haverklap te worden gewezen op het feit dat je niet gezond bent. Je zou je er ziek door gaan voelen.
[lees verder]
Singletjes
maandag, 22 november 2004 om 09:52 uur
Met al het gedoe rondom Band Aid 20, al het gedoe rondom de eerste Band Aid-single[*] ben ik op zoek gegaan naar mijn allereerste singletje. Het was een franstalig nummer van Gérard Lenorman. Ik weet nog hoe mijn oudste zus me leerde hoe je dat moet uitspreken, ze moet zich een kriek hebben gelachen om mijn steenkolenfrans. Ik was een jaar of 7 toen ik het singletje -ik meen- voor mijn verjaardag kreeg: La Ballade de Gens Heureux.
Daarna stapte ik al snel over op het wat ruigere werk: ik heb nog steeds een stuk of drie singletjes van The Sweet: Poppa Joe, Block Buster en natuurlijk Co Co!
En u? Heeft u nog singletjes uit uw prille jeugd?

[*] voor de 'jongere' lezers: een singletje was een kleinere versie van een LP: zwart plaatje dat je op een pick-up speelde op 45 toeren.
"Stroomdip" veroorzaakt vertragingen
maandag, 22 november 2004 om 09:29 uur
Rondom Den Haag heeft het treinverkeer maandagochtend een klein uur stil gelegen door een stroomstoring. Het treinverkeer wordt inmiddels weer hervat, maar het duurt waarschijnlijk nog tot ver in de ochtend totdat alle treinen weer volgens schema rijden, aldus ProRail Verkeersinformatie. Hierdoor lopen tienduizenden reizigers in de ochtendspits forse vertraging op.
De storing, die rond acht uur ontstond, werd veroorzaakt door een stroomdip bij energieleverancier Eneco. Daardoor was er tot ongeveer kwart voor negen geen treinverkeer mogelijk tussen Den Haag en Leiden, Gouda, Delft, Rotterdam Hofplein, Utrecht en de Zoetermeer Stadslijn. [Bron: nieuws.nl]

Je zult maar op een station in de buurt van Den Haag staan te wachten, in de kou, zonder wachthokje, koffie en wat dies meer zij!
Stroomdip, gelul!
Ik word gek!
zondag, 21 november 2004 om 16:14 uur
Een of ander onverlaat heeft missgien.nl geregistreerd! Afblijven, verdomme! Die is van mij!!
Kijk maar:

Dus ik denk: ff kijken bij SIDN wie dat dan wel geweest is! En wat krijg ik daar voor een melding?
Precies:

Daar wordt een mens toch mesjokke van?
Letters
zondag, 21 november 2004 om 15:06 uur
bent u ook zo dol op fontjes? Dan moet u eens een kijkje gaan nemen bij DaFONT: 4310 fonts waarvan 1187 met accenten en 579 met het Euro-teken.
Brrrrr
zondag, 21 november 2004 om 13:44 uur
Het is me eigenlijk veel te koud om naar buiten te gaan. Het liefste zou ik lekker de hele dag in mijn kloffie binnen blijven scharrelen, maar ik moet er nog even uit. Even een boodschapje doen, want mijn wiet is helemaal op...

Dus daar ga ik: aankleden en wegwezen en zo snel mogelijk weer terug zijn...
Firefox populair
zondag, 21 november 2004 om 12:12 uur
Firefox, een van de browsers van Mozilla, is in Nederland enorm in populariteit aan het toenemen, met name onder webloggers is de Firefox dé browser, zo blijkt uit een arikel bij Planet.
Onder mijn bezoekers is Firefox nog niet de grootste, maar het is hard op weg om een realistische bedreiging te worden voor Internet Explorer, 51% van mijn bezoekers gebruikt dat onding nog tegenover bijna 41% vuurvosjes!
Eens kijken of deze cijfers zich ook vertalen in een poll: doet u even mee aan de linkerrechterkant? Fijn!

[Mozilla Firefox]
[Planet]
Dreamkeeper
10:46 uur

I want to tell you a story as it was told to me. Zo begint het verhaal over de verhalen, die eigenlijk ook weer niet over die verhalen gaan. In "Dreamkeeper" passeren oude Indiaanse legendes de revue, een ervan wordt als rode draad door het verhaal verteld: een raamvertelling.
Grootvader Old Pete Chasing Horse is verhalenverteller in de Pine Ridge Reservation en wil nog een laatste keer naar de grote Pow-Wow. Zijn kleinzoon Shane -17 jaar en diep in de shit- krijgt de opdracht zijn opa te vergezellen. Een bijzondere roadmovie waarin geschiedenis en heden hand in hand gaan en de mooiste Indiaanse verhalen worden verteld.
De miniserie (de film duurt bijna 3 uur) is daarmee een promotiefilm voor het bewaren van de oude verhalen, met de verhalenverteller, verdwijnen de verhalen ook. Dreamkeeper is te huur bij de betere videotheek.

[Dreamkeeper]


[lees verder]
Virusnieuws
zondag, 21 november 2004 om 08:53 uur
Nu.nl en Startpagina getroffen door virus
De sites van Ilse Media, waaronder Nu.nl en Startpagina.nl, zijn zaterdag besmet geraakt met een Trojaans paard. Bezoekers raakten geïnfecteerd.
Van 's morgens negen tot 's middags één uur hebben kwaadwillenden kans gezien een code te verspreiden via de advertenties op de sites van Ilse media. Over de omvang van de verspreiding is nog weinig bekend, noch over de schade die het Trojaanse paard aanricht, aldus Ilse in een verklaring.
De code van het virus maakt naar het zich laat aanzien gebruik van een lek dat aanwezig is oudere versies van Internet Explorer, het zogenoemde I-Frame Exploit. Andere browsers en Windows XP in combinatie met SP2 zijn niet kwetsbaar. [zo meldt: WebWereld]
Godslastering -2-
11:53 uur
Okee, okee, ik heb me er een poos buiten gehouden, maar nu wordt het me te gortig. Met een verwijzing naar Jolie (17 nov.) wil ik me er ook mee gaan bemoeien. Jolie heeft -heel terecht- opgemerkt dat de een zijn godslastering de ander zijn belijdenis kan zijn.
Voor mij, bijvoorbeeld, is de verkrachting van Moeder Natuur -zoals deze dagelijks plaatsvind- een 'gods'lastering! Vele anderen wijzen naar hun voorhoofd en vinden mijn denkbeelden niet van deze wereld. Maar waarom zou mijn godsbeeld minder waard zijn dan dat van een Christen, een Moslim of een Jood? Joden zien God als een eenling, Christenen hebben hem 'gesplitst' in drieën: de Vader, de Zoon en de Geest en voor Moslims is Mohammed een soort van heilige waarmee je niet spot terwijl hij voor ieder ander niets meer of minder is dan een mens die een religie heeft opgestart (in mijn ogen: een zij-splitsing heeft gemaakt na het Christendom).
Na jarenlang in nl.religie te hebben verbleven is het mij duidelijk dat menigeen van mening is dat God en Allah de enige goden is die je zou kunnen belasteren, niets is natuurlijk minder waar!

Dus, mijnheer Donner, als u die godslastering inderdaad strafbaar wilt stellen: begint u dan alstublieft met het beboeten (of beter nog: sluiten) van alle vervuilende fabrieken die Moeder Natuur langzamerhand kapot maken? Dan praten we weer verder...
[lees verder]
Done!
zaterdag, 20 november 2004 om 11:33 uur
En het is alweer gepiept.
Mocht u echter rare dingen tegenkomen, laat u mij dat dan weten?
Dank u!
Onder constructie
zaterdag, 20 november 2004 om 10:34 uur
Okee, okee! Ik geef me gewonnen!
Het was gisteren zó koud en vlakbij T.'s school ontwaarde ik -hoog op de heuvel- zelfs een heel klein beetje sneeuw. Vandaag worden er weer 'winterse buien' verwacht, dus waar wacht ik eigenlijk nog op... ik ga omkatten!

Mijn voorpagina blijft gewoon staan, dus als er rare dingen gebeuren hoeft u zich geen zorgen te maken: het komt vanzelf allemaal wel weer goed...
Godslastering...
zaterdag, 20 november 2004 om 10:10 uur
Tekening: Stefan Verwey
Kuise 'Barbie'
09:56 uur
Barbie heeft concurrentie gekregen van Razanne, een pop die vooral is bedoeld voor moslim-kinderen. Razanne mist de wulpse rondingen en het decolleté van haar Amerikaanse evenknie. Ze draagt geen minirok, laag uitgesneden shirt of bikini, maar een burka. Razanne mist de wulpse rondingen en het decolleté van haar Amerikaanse evenknie. Ze draagt geen minirok, laag uitgesneden shirt of bikini, maar een burka.
De alternatieve Barbie verovert in Engeland in ras tempo de harten van moslimmeiden. Jonge moslima's én hun ouders lopen met haar weg.
Barbie hoeft zich niet bedreigd te voelen. Razanne probeert immers niet te concurreren met haar sex-appeal. De moslimpop heeft een weinig flatteuze borstomvang die ze bovendien bedekt als ze buiten komt.
Ze heeft volgens de makers het lijf van een kind, maar de aspiraties van een vrouw, waarmee moslimmeisjes zich kunnen vereenzelvigen. Zo is er een Razanne voor 'binnen en buiten', de standaardpop met kambaar haar en make-up die met twee verschillende uitrustingen wordt geleverd: een gebloemde jurk die ze thuis kan dragen en een burka en traditionele jas voor buiten.
Verder is er de scholier, padvindster en lerares. Dokter Razanne en astronaut Razanne liggen op de tekentafel. En zeker niet onbelangrijk ze bidt op vaste tijden op haar eigen gebedskleedje.

[Razanne]
[lees verder]
Frank spookt door mijn hoofd
09:05 uur
De hele week al speelt er een lied van Frank Boeijen door mijn hoofd. Ik hoorde het vorig weekend en het viel me ineens op hoe ontzettend actueel het nummer nog is, al is het al 1994 verschenen op de CD "De Ontmoeting"...

De politicus zegt dat zijn boodschap niet overkomt
Heb je hem door (we hebben hem door)
De commissaris zegt dat hij het niet geweten heeft
Heb je hem door (we hebben hem door)
Want waar macht is, is machtsmisbruik
En waar rook is, is vuur
Zelfs een kind heeft dat in de gaten
Nu de wereld in de war is
En er geen enkel systeem is
Waar je oprecht in kunt geloven

Wat verbergt de president onder die glimlach
Heb je hem door (we hebben hem door)
De regering heeft het altijd over het landsbelang
We hebben ze door (we hebben ze door)
Want waar macht is, is machtsmisbruik
Waar rook is, is vuur
Zelfs een kind heeft dat in de gaten
Nu de wereld in de war is
En er geen enkel systeem is
Waar je met goed fatsoen in kunt geloven

De zanger zegt dat de wereld in de war is
(De wereld is in de war!)
[lees verder]
Sint-dag
18:28 uur
Ik ben me toch druk geweest vandaag. En toch staan de afwas en de mand opvouwwas nog steeds te wachten.
Vandaag heb ik me uitsluitend beziggehouden met sint-dingen. Vanmorgen, nadat ik T. bij school had afgezet, heb ik de bus genomen naar de stad. Eerst een bakkie, want de winkels waren nog niet open en vervolgens op kadootjes-jacht. Bij de eerste de beste winkel was het gelijk raak: drie dingen voor T. De tweede klus ging minder goed. Beide dingen die ik moest hebben waren er niet. Het ene kon "elk moment binnenkomen", het andere duurde te lang om te bestellen.
Maar weer verder: het hoogtepunt van de dag. Heel veel knutselspul gekocht voor twee kadootjes die ik zelf wilde maken. Hup, de bus weer in en naar huis.
Daar was er in no-time een enorme bende in de woonkamer: als missgien gaat knutselen maakt ze troep, heel veel troep; maar de stofzuiger is er goed voor. Na ruim twee uur waren ze klaar: ik was trots op mezelf. Wat ik heb geknutseld wilt u weten? Sorry, maar aangezien degenen voor wie het is hier ook regelmatig komen kijken, doe ik geen boekje open.
Al met al heb ik nu ongeveer de helft in huis, is er al een gedicht echt helemaal af en ga ik volgende week verder met mijn sint-shopperij.

Ondertussen ben ik benieuwd wat "sint" dit jaar voor mij aanschaft...
[lees verder]
Broodnodig
vrijdag, 19 november 2004 om 14:27 uur
als je wilt dichten
en het lukt niet zo goed
je wilt je hemd wel lichten
maar weet niet hoe dat moet?
Ga dan maar fijn op zoek
in dit rijmwoordenboek
en als je het daar niet vindt
is er ook nog deze voor de hulpsint.
De Zelfprikcursus
07:56 uur
Frozen gaf al aan dat 'het wel niet veel zou voorstellen', en daar heeft-ie gelijk in.
Het prikken op zich stelt inderdaad niets voor: met een pen, waarin een venijnig naaldje is vastgezet, prik je jezelf in je vinger. De kunst zit 'em erin om, zonder te knijpen (want dat geeft wondvocht) in één keer zo'n grote druppel te krijgen dat je teststrookje goed gevuld is. Later bijvullen mag niet, want dan zit er al stolling in je bloed wat een verkeerde waarde geeft.
Het was vooral gezellig: we waren met vrijwel allemaal 'hartkleppen' wat toch een binding geeft. Drie keer geprikt in drie verschillende vingers, twee keer op het machientje getest. Het ging allemaal van een leien dakje.
Het zit 'em vooral in de handigheid-de tijd die je hebt tussen het openen van het teststrookje tot het plaatsen van de druppel is vrij beperkt. Deze hele week moet ik mezelf dagelijks een vingerprik geven en handigheid met het machientje krijgen.

[Link: Coagu-Chek]
[lees verder]
Reintje kan weer lachen
07:41 uur
Vossenjacht definitief afgeschaft in Engeland en Wales
Het Britse Lagerhuis heeft donderdagavond definitief de vossenjacht afgeschaft. Door gebruik te maken van de Parliament Act kon het Hogerhuis worden omzeild. Deze had het verbod tot dusver altijd verworpen.
Het is de vierde keer in de laatste vijftig jaar dat van deze noodmaatregel gebruik wordt gemaakt om een wet aan te nemen zonder dat deze door het Hogerhuis is goedgekeurd. [Bron:nu.nl]

Zie ook: Legal challenge to ban on hunting, Hunt ban forced through Commons, Hunt supporters 'defiant, determined', allen bij de BBC, waar er nog veel meer over dit onderwerp is te vinden.
[lees verder]
Cursus
donderdag, 18 november 2004 om 12:55 uur
Alsof ik nog niet genoeg heb geprikt de afgelopen dagen, ga ik vanmiddag naar de zelfprik-cursus van de Trombosedienst.
Doel: leren zelf de hoogte van mijn medicatie te bepalen, zodat ik niet elke week/twee weken naar de trombosedienst hoef, zie hier.

[update] Ik ben een natuurtalent, althans dat zeggen de cursusleiders ;-)
De Julia Roberts van het Stenen Tijdperk
12:49 uur
Archeologen hebben een bijzonder skelet -9.000 jaar oud- gevonden: het had nog een perfect gebit. Daarom hebben ze het skelet "Julia Roberts" genoemd.
De tanden van de oude dame waren allen nog geheel intact en bovendien prachtig recht. De archeologen zijn van mening dat mensen in het Stenen Tijdperk een vorm van tandpasta moeten hebben ontwikkeld. Vondsten rondom het skelet gaven aan dat haar dieet gelijk was aan ieder ander in het Stenen Tijdperk, hoewel haar gebit er vele malen beter uitzag dan dat in menig ander skelet uit dezelfde periode.
Het skelet werd aangetroffen in Bulgarije, en wordt algemeen aangenomen als het oudste in Europa.
De vinder: "Ze moet een bijzondere schoonheid zijn geweest en had de concurrentie aan kunnen gaan met de Hollywood-figuren van tegenwoordig. Ze is de Julia Roberts van het Stenen Tijdperk: ze moet een perfecte glimlach hebben gehad. Maar voor ons is het vooral een groot mysterie.
Vorig jaar berichtten Weense historici dat ze een bijzondere ontdekking hadden gedaan in het oude Egypte: een manier om tandpasta te maken, en het zag ernaar uit dat het om massaproductie ging.
In oude Egyptische geschriften wordt gewag gemaakt van een 'poeder voor witte en perfecte tanden' dat, gemengd met speeksel, een 'schoonmaakpasta' vormde.
Volgens het recept heb je ervoor nodig: een halve gram zout, 1 gram munt, een kwart gram iris en 20 peperkorrels. Deze allen moeten worden geplet en vermengd met speeksel om het perfecte gebit te bewerkstelligen. [Bron: Ananova]

[Meer van dit soort berichten vind je bij Archeonet]
[lees verder]
Doodnormaal
10:46 uur
RTL4 komt met een serie reportages over de dood, onder het mom van: "doodgaan is doodnormaal". En al ben ik over het algemeen geen fan van de programma's op RTL4, vanwege het feit dat de omroep aandacht besteed aan het normaal-zijn van de dood, wil ik er aandacht aan besteden.
Bekende Nederlanders blikken in de achtdelige serie vooruit op hun dood en hun uitvaart. Men vertelt hoe men wil worden begraven. Anderen geven antwoord op de vraag hoe zij het liefst herinnerd willen worden. Daarnaast is het programma ook informatief. Doodnormaal laat in reportages zien wat de mogelijkheden op uitvaartgebied zijn en hoeveel het kost. Verder komen de kistenmaker, de koetsier en de aflegger aan het woord.

Voor mij is de dood geen einde: het is een nieuw begin. Een nieuwe kans om de cirkel des levens nogmaals te volbrengen. De dood brengt natuurlijk verdriet bij de achterblijvers, maar als die zich realiseren dat het geen einde is, kan dat het verdriet ook verminderen.
[lees verder]
Angst overwint gezond verstand
18:10 uur
Maar liefst twee-derde van de Nederlandse bevolking heeft er geen problemen mee privacy in te leveren voor 'veiligheid'. Dat blijkt het dit artikel. Ik schrik daarvan, want wie garandeert dat de nieuwe maatregelen ooit nog worden teruggedraaid.
Mijns inziens duikt de politiek heel handig op de angst die onder de Nederlandse bevolking leeft en weet zo haar macht te vergroten. Door aan te dringen op het inleveren van privacy om vooral toch veilig in Nederland te kunnen wonen, worden de angstgevoelens niet verminderd maar aangewakkerd. En zo kan men doorgaan tot er helemaal geen sprake meer is van privacy.
We worden al dagelijks talloze malen gefilmd zonder dat we daar erg in hebben, er worden hier in Nederland jaarlijks meer telefoons afgetapt dan de VS en nog is het niet genoeg? Wat willen ze? Een camera in iedere woonkamer, zodat Big Brother geen tv-serie meer is maar bittere realiteit?
[lees verder]
Nijmeegse Logs Webring
woensdag, 17 november 2004 om 15:29 uur
Ik heb een heuse webring aangemaakt! Voor Nijmeegse logs.
Dus als je uit Nijmegen komt en je hebt een weblog, meld je dan aan...
Ei
woensdag, 17 november 2004 om 13:06 uur
T. vond vanmorgen een rood verrassingsei in zijn schoen, zegt-ie: "Hihi, een SinterPaasEi!" (en ligt vervolgens helemaal slap van de lach om zijn eigen grap)
Retro
10:11 uur

BNN brengt "Dallas" terug op TV
J.R. & Sue-ellen, Pamela & Bobby, Miss Ellie & Jock en Lucy: ze komen terug op de Nederlandse televisie. BNN gaat de serie uitzenden op vrijdagavond van 11 tot 12 uur 's avonds, vanaf 7 januari 2005.
In 1978 werd de eerste uitzending van de nu legendarische serie over de oliemagnaten-familie uitgezonden. De serie liep 13 jaar lang, tot 1991 en was een wereldwijd succes.
In de VS was de serie zo populair dat er op gegeven moment meer mensen naar "Dallas" keken dan er gingen stemmen en in Turkije werd zelfs een vergadering van het parlement onderbroken om geen deel te hoeven missen.
BNN begint, zoals het hoort, met het uitzenden van de eerste afleveringen uit 1978.

[Ultimate Dallas]

[lees verder]
Nederlanders zijn zo gek toch niet...
08:07 uur

Willem toch de Grootste!!
Niet Pim Fortuyn, maar Willem van Oranje heeft de meeste stemmen gekregen tijdens de verkiezingen van de Grootste Nederlander aller tijden. Dat heeft de KRO, die de verkiezing maandagavond rechtstreeks uitzond, bekendgemaakt in een persbericht.
[...]
Op het moment dat de uitzending werd afgesloten stond Fortuyn volgens de telling op dat moment aan kop. Hij had 115.000 stemmen, tegen 111.000 voor Willem van Oranje. Maar telling van álle stemmen na de uitzending gaf Willem van Oranje een overtuigende voorsprong: 161.000 tegen 130.000. [Lees verder bij NOS Nieuws]
[lees verder]
Kinderzoekmachine
woensdag, 17 november 2004 om 08:03 uur
Er is een nieuwe Nederlandstalige zoekmachine online gebracht. Dit is geen gewone zoekmachine: hij is speciaal voor kinderen gemaakt. Onderwerpen zijn naar leeftijdscategorie of naar schooltype te vinden. Je kunt zoeken in 'basisonderwijs' en dan specificeren in welke groep je zit, of in 'voortgezet onderwijs' en dan specificeren naar schooltype.
De zoekmachine heet Davindi en is te vinden via Kennisnet.
Column van Karin Spaink
19:53 uur
In Het Parool van vandaag verscheen van de hand van Karin Spaink de volgende column. Omdat Karin het weer veel beter weet te verwoorden dan ik ooit zou kunnen, geef ik 'em hier even door:

Gedraag je, allemaal!

Te zien hoe Van Gogh nu op een voetstuk wordt geheven verrast me. De man was in zijn stukjes een rasprovocateur. Er zit veel onwaarachtigs in alle eerbetoon die hem de afgelopen twee weken ten
deel is gevallen: alsof de moord op hem zijn schotschriftjes in kwaliteit deden stijgen.

En al die mensen in één moeite door maar vragen of de moslimgemeenschap zich alsjeblieft wilde distantiëren van die moord. Ik vond dat een ronduit onbeschoft verzoek: elke fatsoenlijke
burger verwerpt moord immers, zodat de grondslag van het verzoek niets anders was dan een verkapte motie van wantrouwen aan het adres van alle moslims. Die vraag om afstand te nemen van de moord op Van Gogh zei eigenlijk: 'diep in ons hart geloven wij dat jullie die gruweldaad steunden. Spreek ons tegen.' (Werd de Dierenbescherming of Milieudefensie gevraagd om afstand te nemen van de moord op
Fortuijn toen bleek dat die was gepleegd door een dierenactivist?)
Het dringende verzoek om afstand te nemen van de moord op Van Gogh was een vanuit de onderbuik naar boven kruipen van een raar wij-zij denken, waarbij 'wij' aan 'hen' een uitermate gebrekkig beschavingsniveau toekenden. Dat is ronduit vals. En uit tactisch oogpunt buitengewoon dom.

Wie ook maar iets heeft gelezen over onderzoeken naar de aantrekkingskracht van politiek extremisme, naar sektarisch gedrag en naar radikalisering weet dat hameren op een wij-zij gevoel daarin cruciaal is, of het nu over de Rote Brigades, Scientology, Al Qaida of Janmaat gaat. Wat helpt om sektarisme tegen te gaan is mensen te blijven aanspreken als burgers: ze voor vol aan te zien, ze te respecteren, hun rechten te verdedigen. Mensen raar aankijken zuiver omdat ze moslim zijn, _bevordert_ sektarisme en radikalisme. Aan beide kanten van de vermeende scheidslijn.

Toch is dat precies wat we de afgelopen twee weken volop hebben gedaan. Zelfs mensen die ik waardeer - in casu John Jansen van Galen en Joost Zwagerman - schreven tot mijn schrik dat ze plotseling onrustig raakten als ze iemand zagen die islamitisch oogde. Als je zoiets ondervindt, heb je jezelf als redelijk denkend mens tot de orde te roepen door erover na te denken, in plaats van het plompverloren als 'zinnige observatie' in de krant te schrijven. Je maakt immers een onbehoorlijke manoeuvre door een keurige groep de wandaad van een verdwaasde aan te rekenen.

Als je al overgaat tot groepsdenken, dan graag consistent: gelijke monniken, gelijke hoofddoekjes. Maar ik heb de mensen die publiekelijk eisten dat moslims afstand namen van de gruwelijke moord op Van Gogh de dagen daarna niet horen roepen dat Nederlanders als groep publiekelijk afstand moeten nemen van de talloze aanslagen op moskeeën en islamitische scholen. Die aanslagen worden gepleegd door gekken, denken 'wij', weldenkende Nederlanders. Maar Mohammed B. was in die zin ook een gek en de angst die moslims de afgelopen weken hebben opgelopen door de daden van 'gekke' Nederlanders, daartoe aangezet door stupide wij-zij gevoelens, worden gebagatelliseerd.

Vijf weken voor de moord op Van Gogh feliciteerde minister Zalm, toen plaatsvervanger van premier Balkenende, de Pakistaanse president Musharraf publiekelijk wegens zijn liquidatie van Hussain Farooqi. Musharraf had Farooqi - verdacht van terrorisme - niet voor de rechter gesleept maar hem laten 'elimineren'. Zalm, plaatsvervangend optredend als Nederlands minister-president, feliciteert Musharraf daarmee in plaats van hem een veeg uit de pan te geven.
Zo bezien was Mohammed B. simpelweg te goed geïntegreerd.
[lees verder]
Bevers maken dam van gestolen geld
15:17 uur
Duizenden dollars zijn gestolen van een Casino in Greensburg, Louisiana en later gedumpt in een rivier. De biljetten werden gevonden door bevers die ze gebruikten voor hun dam. Ze hebben de geldzakken opengescheurd, weefden de biljetten tot stukjes dam.
Agenten die de dam ontdekten, vonden ook nog twee ongeopende zakken, een lag tegen de dam. Tot nu toe is ongeveer de helft van de gestolen 40.000 dollar teruggevonden. De biljetten in de dam bleken allemaal nog heel te zijn: de bevers hadden ze netjes opgerold. [Bron: Ananova]
[lees verder]
Spuiten -2-
dinsdag, 16 november 2004 om 10:08 uur
Zul je altijd zien! Een tegenvaller; ik moet in ieder geval tot en met donderdag nog spuiten!
Bah, bah en nog es bah. Al is het een kleinigheid als je de kunst onder de knie hebt, het blijft altijd even pijnlijk en mijn dijen zijn letterlijk pimpelpaars met een geel randje.
Goeiemorgen deze morgen
dinsdag, 16 november 2004 om 07:29 uur
Het gaat goed hier! Op een vaag pijntje in mijn kaak na -er zit tenslotte een gat in- voel ik me primabella!
Straks T. naar school brengen, dat doe ik toch nog maar wel even met de bus, want het is vanavond om 5 uur alweer zo schemerig dat ik het niet verantwoord vind om dan met een kind over straat te gaan tijdens de spits.
Verder moet ik nog maar even zien wat ik ga doen vandaag. Waarschijnlijk verder met mijn winterthema, want als is de voorpagina klaar... er moet verder ook nog het een en ander gemaakt worden, natuurlijk.

Laterrrrrr....
Dat was-t-ie dan...
12:55 uur
Het ging allemaal heel goed!
Mijn bloed had een perfecte dikte. Normaal gesproken zou ik me een ongeluk schrikken bij zo'n uitslag, vandaag was ik er blij me: ik mocht een uurtje naar buiten en heb me bezig gehouden met het zoeken naar kadootjes in de kadoshop van het ziekenhuis.
Helaas vergaten de verpleegkundigen mij de anti-biotica te geven, dus mocht ik om half 12 gelijk te stoel weer uit en moest ik 6 kanjers van capsules slikken en nog een poosje in de wachtkamer gaan zitten. Uiteindelijk om kwart over 12 was ik aan de beurt: drie spuiten voor de verdoving (auw!). En toen was het zo gepiept: nog geen 10 minuten later stond ik weer naast de stoel en nog geen kwartier daarna was ik thuis dankzij de bus die gelijk met mij bij de bushalte aankwam.
Vandaag even rustig aan doen, straks de trombosedienst bellen om te horen hoe het nu verder moet en dan kan ik deze episode afsluiten.
[lees verder]
Opnemen en loggen
maandag, 15 november 2004 om 09:23 uur
Blogging the Band Aid recording
The BBC News website's entertainment reporter Ian Youngs was inside the studio where the new Band Aid single was recorded on Sunday. The Darkness, Busted, Will Young and Jamelia were among those taking part. [meer bij de BBC]

zie ook: Geldof hails new Band Aid single en de lijst met artiesten die dit jaar meezingen voor Africa. Ook te zien bij de BBC: een fotoserie van artiesten.
Daar gaat-ie dan...
maandag, 15 november 2004 om 08:42 uur
Over een uur brengt Lief me naar het ziekenhuis, alwaar om 10.00 uur bloed wordt geprikt om te kijken of het de juiste dikte heeft om te kunnen 'opereren'. Als dat zo is, ga ik rond half 12 de stoel in... en ik schijt 7 kleuren, bij voorbaat... Denkt u aan mij?
Winterkriebels
14:58 uur
Ik heb me weer helemaal laten gaan. Drie versies voor het winterthema voor missgien.log staan klaar. Ik weet al welke het gaat worden, maar helaas moeten jullie nog even wachten. Er zitten tenslotte nog steeds blaadjes aan de bomen... en over ruim een maand gaat de winter pas officieel beginnen. Ik stel me echter zo voor dat ik wacht tot de eerste krakend-vriezende nacht is geweest of er hier (in Nijmegen, dusch) de eerste sneeuw valt, net wat eerder komt. En met een beetje pech gebeurt dat geen van beiden voordat het 21 december is en moeten jullie nog 5 weken wachten...

Zo, als het goed is barsten jullie nu van nieuwsgierigheid... :-p
[lees verder]
Deckers valt door de mand
09:10 uur
'Daphne Deckers misleidt met lolly'
De Consumentenbond is boos op Daphne Deckers. De bond vindt dat zij haar status als bekende Nederlander en schrijfster van opvoedingsboeken misbruikt om Chupa Chups aan te prijzen.
In het spotje vertelt Deckers dat deze lolly's vruchtvlees bevatten en daarmee vergelijkbaar zijn met fruit. "Zomaar snoepen dat doen wij niet. Bij ons is het fruit!" aldus Deckers in het spotje. Volgens de schijfster zit er ècht vruchtvlees in de lolly’s, en bovendien geen vet.
De Consumentenbond: “Er zit maar drie procent vruchtvlees in. En de lolly's bevatten dan weliswaar geen vet, maar wel maar liefst 82 procent suiker, wat je lichaam uiteindelijk wel weer omzet in vet." [meer bij planet]

---
Vet fout dusch, Daphne, net zoals Micheline onlangs nog schreef.
[lees verder]
Hij komt... hij komt...
zaterdag, 13 november 2004 om 15:55 uur
Sinterklaas is aangekomen in Alkmaar
Sinterklaas is weer in het land. De goedheiligman en zijn gevolg kwamen om 12.20 uur met de Pakjesboot 12 aan in Alkmaar.

[Link: sinterklaas.pagina.nl]

(Eerlijk gezegd ben ik er nog helemaal niet aan toe!)
Opa gedumpt
10:37 uur
Familie dumpt grootvader in ziekenhuis met bord om de nek
Een Britse grootvader is door zijn familie die in Spanje woont, achtergelaten in een Londens ziekenhuis met een bord om zijn nek. "Gelieve voor hem te zorgen, wij kunnen het niet meer", stond op het bord te lezen. De 82-jarige Alzheimerpatiënt was 'verward en geërgerd' toen men hem aantrof in een wachtkamer van de spoedafdeling, deelde het ziekenhuis mee.
De autoriteiten zijn er ondertussen achtergekomen dat de man door zijn in Spanje levende vrouw is achtergelaten en ze verzoeken contact met hen op te nemen.
Help the Aged, een hulporganisatie voor ouderen, veroordeelde het geval als het "totnogtoe ergste in zijn soort". Het is echter typerend voor het toenemende probleem van veel families die overbelast zijn door de verzorging van hun verwanten. "Een dergelijke situatie kan uiterst vermoeiend zijn", vertelde een woordvoerder van Help the aged. "De les voor betrokkenen moet zijn dat ze professionele hulp moeten inroepen, voordat de druk ondraaglijk wordt". [Bron: The Daily Telegraph]
[lees verder]
Niet weer!!!
zaterdag, 13 november 2004 om 09:50 uur
Brand in moskee in Helden
In een houten moskee aan de Ruijsstraat in Helden in Limburg heeft zaterdagochtend vroeg brand gewoed. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd. Niemand raakte gewond. Over de oorzaak van de brand en de omvang van de schade is nog niets bekend. [meer bij nu.nl]
Prachtkado
zaterdag, 13 november 2004 om 08:58 uur
Normaal gesproken ben ik niet zo voor het geven van kadotips, maar deze keer kan ik het niet laten. Een poosje geleden schreef ik al over Bob Geldof en zijn plannen voor een nieuwe Live Aid. Wanneer dat allemaal staat te gebeuren is vooralsnog nog niet in de media gebracht. Maar voor iedereen die er zo'n 20 jaar geleden getuige van was, is er nu een DVD uitgekomen.
Een DVD-box met 4 (vier!) DVD's van de "Band Aid" en "USA for Africa"-concerten en voor £39,99 = (ca. €57,25). Ik weet het, het is niet voor niets. Maar het geld gaat tenminste naar een goed doel en komt niet in de zakken van toch al rijke artiesten en hun nog rijkere platenbonzen.

[Live Aid]
Bush krijgt zijn zin niet
08:21 uur
Washington hoopt dat Nederland in Irak blijft
De Verenigde Staten willen graag dat Nederland zijn contingent in Irak handhaaft. Washington heeft dat vrijdag laten weten naar aanleiding van het feit dat het kabinet zijn besluit van juni om per half maart de 1350 Nederlandse militairen terug te trekken uit Irak, nogmaals heeft bekrachtigd.
"Wij moedigen zeker de Nederlanders aan te bestuderen hoe ze een bijdrage kunnen blijven leveren in Irak, via de NAVO of direct", zei woordvoerder Richard Boucher van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij maakte duidelijk dat Washington hoopt dat het besluit van Den Haag niet onomkeerbaar is. [Bron: ANP]
[Zie ook: Geen verlenging Nederlanders in Irak]

Meneer Bush schijnt niet te begrijpen dat dergelijke beslissingen uiteindelijk door de Tweede Kamer worden gemaakt en die heeft zich toch heel duidelijk uitgesproken tegen verlenging. Ik hoop dat ook andere Europese landen zich gaan terugtrekken en dat de VS zijn eigen (blauwe) boontjes kan gaan doppen.
[lees verder]
Geen verlenging Nederlanders in Irak
18:07 uur
Kabinet bekrachtigt besluit: in maart weg uit Irak
Het kabinet heeft vrijdag een besluit van afgelopen juni nogmaals bekrachtigd: half maart gaan de 1350 Nederlandse militairen weg uit Irak. Dat zei minister Kamp van Defensie vrijdag na afloop van de ministerraad.
Over het vertrek van de Nederlandse militairen was onlangs enige onduidelijkheid ontstaan, omdat minister Bot van Buitenlandse Zaken ruimte leek te laten voor een verlenging. Hij zei dat het kabinet "bij onvoorziene omstandigheden" voor overleg terug zou komen bij de Tweede Kamer. Maar een grote meerderheid van de Kamer wil geen verlenging in Irak. [Bron: nu.nl]
[lees verder]
Uit den ouden doosch
vrijdag, 12 november 2004 om 14:23 uur

Herontdekt: Mahjongg classic
Opvolger Fahrenheit 9/11 in de maak
10:53 uur
Michael Moore komt met opvolger Fahrenheit 9/11
De Amerikaanse documentairemaker Michael Moore komt met een opvolger van zijn gelauwerde anti-Bushfilm Fahrenheit 9/11. Dat heeft het Amerikaanse blad Variety bericht.
"De camera's lopen al en over twee of drie jaar is de film klaar'', aldus Moore. Net als in de eerste film zullen de strijd tegen terreur en de oorlog in Irak centraal staan. De Amerikaan werkt overigens al aan een nieuwe film met de titel Sicko, over de Amerikaanse gezondheidszorg. [Bron: ANP]

[Update] Bij de 'American Book Center' is nog een boek van Michael Moore m.b.t. Iraq verkrijgbaar: Will They Ever Trust Us Again? met brieven van soldaten in Irak, gestuurd aan Moore.
[lees verder]
Verrassend.... (not)
vrijdag, 12 november 2004 om 09:57 uur
Remkes mag blijven (en daar hebben ze tot drie uur vanmorgen over lopen soebatten, terwijl het voor de hele Nederlandse bevolking allang duidelijk was dat je in een 'crisissituatie' geen ministers van Binnenlandse zaken op straat gooit. - duh!)
Neen tegen Extreem
vrijdag, 12 november 2004 om 08:51 uur

Het hoofd koel, het hart warm: Neen tegen Extreem!

[via]
Spuiten
10:57 uur
Na het een paar dagen bij mezelf te hebben gedaan, kan ik zeggen dat het een vreemde gewaarwording is om jezelf in te spuiten. Mijn beide dijen, ik spuit om en om, zijn nu al bont en blauw en ik ben nog maar net twee dagen bezig. Dat kan nog leuk worden ;-)
De eerste keer vond ik het echt heel eng, zelfs al deed ik dat onder begeleiding van een doktersassistente van mijn huisarts. De tweede keer ging ook nog wat onwennig, gisteravond ging het al een stuk beter en vanmorgen heb ik, voor dag en dauw -de mannen lagen nog te slapen- mijzelf ingespoten. Pottekijkers wil ik daarbij niet hebben!
Het valt dus mee, maar zal anderszijds blij zijn als ik de spuiten weer kan laten voor wat ze zijn en weer gewoon pillen moet gaan slikken...
[lees verder]
Nijmeegse monopoly
08:24 uur
In verband met het 2000-jarig bestaan van de stad, volgend jaar, wordt er een speciale editie van Monopoly uitgegeven: de Nijmegen-editie! Kijk maar!
T., sinds kort een fanatiek monopoly-speler, staat bij voorbaat al te dansen van pret. Een monopolyspel met allemaal straten die hij ècht kent: iets gavers kan hij zich op dit moment echt niet voorstellen! :-)

[Lees meer bij Identity Games]
[lees verder]
Arafat dood
donderdag, 11 november 2004 om 07:40 uur
Een arts van het militair ziekenhuis even buiten Parijs bevestigde het overlijden van de Palestijnse president Arafat donderdagmorgen. "Arafat stierf in het militaire ziekenhuis Clamart op 11 november 2004 om 03.30 uur", zei behandelend arts Christian Estripeau tegen verslaggevers buiten het ziekenhuis. [meer bij nu.nl]

[zie ook de fotogalerij van de BBC]
Lang Leve de Neven
donderdag, 11 november 2004 om 07:35 uur

Vandaag worden de Neven Y. en L. resp. 8 en 6 jaar oud. Van harte gefeliciteerd (en de kaarten zijn onderweg!)
Hertogin mag cannabis, opium en cocaïne verbouwen
14:17 uur
De hertogin van Norhtumberland heeft van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk toestemming gekregen om cannabis, opium, 'magic mushrooms', tabak en cocaplanten te verbouwen.
Volgens the Times mag zij die verbouwen op haar landgoed, Alnwick Castle, voor educatieve doeleinden. Bezoekers van het tuinen krijgen de mogelijkheid om de diverse hallucinerende middelen te bewonderen, plukken mag echter niet.
Ze zullen tussen ongeveer 50 andere planten, gedefinieerd als 'gevaarlijk' worden geplant, waarmee de tuinen van Alnwick Castle de grootste publieke 'giftuin' wordt van Brittannië.
De hertogin: "De Giftuin zal een nieuwe vorm van onderwijs worden, zodat kinderen buiten hun klaslokaal kennis kunnen maken met drugs zoals ze in de natuur voorkomen." Daarnaast hoopt de Hertogin dat ze een discussie op gang kan brengen over het gebruik en misbruik van drugs. "Ik ben geïnteresseerd in planten die een medicinale werking hebben, of deze nu positief of negatief bekend staan.
[lees verder]
En dan dit nog...
10:49 uur
Anti-terreur actie gaande in Den Haag
Drie agenten gewond, waarvan tweer ernstig doch buiten levensgevaar. Buurtbewoners worden zonder pardon de wijk uit gezet, zodra ze een stap op straat doen. Ik snap best dat dat voor eigen veiligheid is, maar geef mensen de kans om een en ander te regelen, zeg!
Een enorme overmacht aan ME, MP en anti-terreureenheden van het leger... Handgranaten worden gegooid. Wat is dit? Wild West?

Zo onderhand begin je je serieus af te vragen waarom je hier blijft, in dit land met zijn geweld, zijn haat en nijd over en weer, met zijn corrupte ministers en dito kamerleden.
[lees verder]
Is-ie 't of is-ie 't niet?
10:42 uur
Uit Parijs komen berichten als zou Arafat overleden zijn. Maar of het ook zo is, laat ik even in het midden. Diverse groeperingen hebben er belang bij als Arafat dood wordt verklaard, zelfs al het nog niet zo is.
Al Jazeera meldt dat hij hersenbloedingen zou hebben gehad en dat euthanasie geen optie is omdat dat is verboden volgens de Islam.

Wat denkt u?
Is-ie dood? Of is-ie nog in leven?
[lees verder]
Weer school in brand
10:34 uur
Zijn ze nu helemaal gek geworden daar in Brabant? Wat is dit? Allochtoontje pesten?
Wat heeft het voor zin om kinderen te betrekken in iets waarvan de volwassenen niet eens begrijpen wat er aan de hand is.
En wat is dat met dat White Power? Wat nou, white power? Vooralsnog zie ik alleen maar zielige, laffe acties die 's nachts worden uitgevoerd omdat ze het daglicht niet kunnen verdragen. Net zoals de moordenaar van Theo een extremistische gestoorde is, is(zijn) de dader(s) van de brandstichtingen net zo gestoord en extremistisch. En laat één ding duidelijk zijn: voor extremisten is geen plaats in dit land, niet zolang ze zich misdragen. En dan heb ik het over alle extremisten: blank, zwart, geel, roze of paars!

Nu is het genoeg geweest! Verdomme!
[lees verder]
This Guy is truly amazing
17:42 uur
"I was struck by lightning," he recalls.
"It was just a man and a guitar and a harmonica around the neck.
It was so accurate at getting to an emotion, getting to a place.
Just this man with an acoustic guitar, but it was more powerful than the punk, electric blues or Tin Pan Alley I had seen.
I just thought to myself, that's what I want to do."

[muziek in zijn puurste vorm]
[lees verder]
De Doos
14:45 uur
Ik mocht 'em vandaag ophalen, of vorige week of zelfs volgende week. Hij stond op mij te wachten, tussen heel veel dozen voor evenzoveel andere mensen. Ik mocht er zelfs zelf eentje uitzoeken. Een bronzen. Geen zilveren of gouden, neen, mijn 'bon' was goed voor een bronzen doos.
Eenmaal thuisgekomen kon ik niet nalaten om 'em gelijk open te maken. Hij zat vol met allerlei spullen die ik zelf nooit zou hebben gekocht: een fles 'muscle' (dat soort troep komt er normaal gesproken bij ons niet in), een of ander nieuw schoonmaaksponsje, een zakje pasta en een zakje noten, een blik tomaten-crèmesoep. Kortom: de co-op heeft haar opslagruimtes opgeruimd en de restanten weggegeven aan haar klanten.
[lees verder]
Nederlandse Amerikanen
07:46 uur
Na de moord op Theo van Gogh vindt de Nederlandse bevolking alle middelen geoorloofd om moslimextremisten aan te pakken. Nederlanders geven daarvoor zonder morren hun privacy op en er klinkt een ongekend harde roep om ingrijpen. De overheid mag hierbij eigen wetten overtreden. 40 procent hoopt dat moslims zich niet meer thuis voelen in Nederland. Kamerlid Hirsi Ali moet haar toon tegenover moslims niet matigen, vindt een meerderheid (56 procent). [Bron: De Gelderlander]

Dit is de trieste opsomming van een volk dat zo gewend is aan de overkant van de plas af te kijken hoe 'big brother' het allemaal doet en het domweg na-aapt. Zijn Nederlanders apen geworden, niet meer dan kopiën van de maatschappij die ons behalve voorspoed ook vervuiling en individualisering bracht?
Ik had toch gehoopt dat 'we' hier wijzer zouden zijn, dat 'we' WOII te kort achter ons hadden liggen om maatregelen die groepen beperken in hun bewegingsvrijheid te willen tolereren. Niets is minder waar: Nederlanders zouden zo hun have en goed (of in dit geval hun privacy en bewegingsvrijheid) opgeven.
En om het allemaal nog erger te maken, is er nu ook nog een of andere militante moslimgroepering die Nederland gaat bestoken met aanslagen, althans dat zeggen ze. En waarom? Omdat een stelletje ongelooflijke sukkels moskeeën bekladden en scholen opblazen en het vuurtje zo nog even lekker opstoken.
[lees verder]
Kaak -5-
17:37 uur
Vanmiddag hebben we eindelijk stappen genomen om de wortel uit mijn kaak te verwijderen. Het komt erop neer dat ik met mijn bloedverdunners moet stoppen en ervoor in de plaats een ander middel moet nemen, wat ik mezelf moet inspuiten (griezel!). Daarvoor heb ik een brief voor de trombosedienst en een recept meegekregen.
Maandag moet ik me om een uur of 10 melden, dan wordt mijn bloed geprikt en gekeken of het de juiste dikte heeft. Als dat zo is, wordt ik rond half 10 behandeld. Het ergste is: ik zal het deze keer allemaal mee gaan maken, want ik blij 'bij'.

De zenuwen gieren me nu al door de keel!
[lees verder]
Spoedcursus haat zaaien
11:06 uur
President George W. Bush wil in zijn tweede termijn een amendement in de grondwet van de Verenigde Staten opnemen dat het homohuwelijk verbiedt. Dat zei Bush' belangrijkste politieke adviseur Karl Rove zondag in een vraaggesprek met het televisiestation Fox News.
Bij de verkiezingen van 2 november stemden de inwoners van elf Amerikaanse staten voor het opnemen van een bepaling in de grondwet van hun staat waarin het huwelijk alleen is voorbehouden aan man en vrouw. Overigens strandde vorig jaar een poging van Bush om het verbod op het homohuwelijk op te nemen in de nationale grondwet in het Congres. [Bron: nu.nl]

Op basis waarvan bepaald hij dat het huwelijk is voorbehouden aan man en vrouw? Niet aan de bijbel, want Staat en Kerk zijn strikt gescheiden door de Founding Fathers, en met goede reden, waarschijnlijk.
Ik vraag me dus af op basis hoe hij meent dit te kunnen doen zonder problemen te krijgen met de anti-discriminatie wetgeving.
[lees verder]
Wat mot dat mot
09:22 uur
't Is me een beetje te druk vandaag. Vorige week was Lief grotendeels thuis, deze week is het helaas andersom: hij werkt slechts 2 dagen thuis, deze week :(
Vanmorgen eerst met T. naar school gefietst, bij thuiskomst eerst kaakchirurgie gebeld voor een afspraak. De communicatie onderling daar is echt heel goed, want toen ik mijn naam noemde wisten ze gelijk wie ik was en waarvoor ik belde.
Straks weer voor een extra bezoekje naar de trombosedienst, want door de antibiotica kan het zijn dat mijn bloedverdunners niet goed werken. Op de terugweg boodschappen doen, want er moet wel gegeten worden, vanavond en eigenlijk moet ik ook nog afwassen.
Vanmiddag dat T. weer met de fietst ophalen van school. Dan moet ik om half 4 bij de kaakchirurg zijn en daarover ben ik nog in dubio: neem ik T. mee en laat ik hem spelen in de wachtkamer terwijl bij mijn de controle wordt gedaan, of vraag ik vriendin A. om te komen oppassen. Daar ben ik nog niet uit...

Eerlijk gezegd: ik zie er tegenop. Het is teveel voor mijn koorstige hoofdje, maart 't mot. En wat mot dat mot. Schijnt...

[update] Vriendin A. bood aan om T. te op te halen, zich over hem te ontfermen èn hem hier thuis af te leveren als ik heb gebeld dat ik er weer ben!!
[lees verder]
Donald Jones (72) overleden
07:38 uur
De zanger, danser, acteur en cabaretier Donald Jones is op 72-jarige leeftijd overleden. Dit bevestigde theaterkenner Kick van der Veer zaterdag. Jones, geboren in New York, kwam in de jaren vijftig naar Nederland. Hij was de eerste zwarte ster op de Nederlandse televisie. Hij werd bekend met het liedje "Ik zou je het liefste in een doosje willen doen".
De beweeglijke man met het Amerikaanse accent werkte in de loop der jaren mee aan vele theaterproducties, zoals de musical 'Kiss me Kate' en shows van André van Duin. Op de tv was hij onder andere te zien in 'Mik en Mak', 'Pipo en de Waterlanders' en in de 'Avonturen van Pa Pinkelman en Tante Pollewop'. Hij speelde ook een rol in de film 'Grijpstra en De Gier'.
Jones is getrouwd geweest met Adèle Bloemendaal. De acteur en komediant John Jones is hun zoon.
[lees verder]
Van Agt geeft Balkenende billenkoek
07:15 uur
"Hij gedraagt zich nu even dom als ik eind jaren '70" [Van Agt over JP Balkenende]

Van Agt zei dat hij daarom teleurgesteld is in zijn partij. Hij leek te willen duidelijk maken dat hij momenteel met enige tegenzin lid is van het CDA. "Ik betaal nog wel contributie." [Artikel over het gesprek waarin Van Agt deze uitspraak deed, gistermorgen bij Buitenhof]
[lees verder]
Aanslag op moslimschool Eindhoven
07:14 uur
[...] Het afgelopen weekeinde waren er al pogingen tot brandstichting bij moskeeën in Huizen (Noord-Holland), Breda en Rotterdam. De schade bleeft in alle gevallen zeer beperkt. In Huizen en Almere zijn drie mensen aangehouden in verband met de poging tot aanslag in Huizen. [Meer bij de: NOS]

Ik hoorde gisteravond nog dat "het kabinet zich zorgen maakt om deze ontwikkeling". Wat had het kabinet dan verwacht nadat er de oorlog wordt verklaard aan het terrorisme? Er zijn altijd wel van die idioten die het recht in eigen hand willen nemen en die zo'n verklaring als een vrijbrief zien.
Het enige wat bereikt is met die domme opmerkingen van Zalm is meer onrust, meer wantrouwen en kansen op problemen. Zalm, kouwe vis, je wordt weer hartelijk bedankt!

[Zie ook: Politici ongelukkig over oorlogstaal Zalm]
[lees verder]
Sorry...
10:45 uur
Zo'n 50% van de Amerikanen zijn ook niet blij met de herverkiezing van Dubya en ze laten dat op opmerkelijke manier zien."America is sorry", dat willen de makers van deze website zeggen.


[via]
[lees verder]
Kaak -4-
10:29 uur
Gistermorgen weer terug voor controle: de tandarts was tevreden en ik "mag" maandag weer terugkomen. Ondertussen blijf ik (enorme knotsen van) antibiotica slikken en het ziet ernaar uit dat die echt aanslaan. De zwelling is zo goed als weg - helaas is de pijn gebleven al is het gereduceerd tot een constant aanwezige irritant gezeur in mijn kaak, geen geklop en geen scherpe scheuten meer- en mijn linkerwang/kaak is prachtig geel. En dat doet mij denken aan de eerste week na mijn hartoperatie.
Ik had nauwelijks pijn (hoera voor morfine) maar het was overduidelijk zichtbaar dat er iets was gebeurd: mijn borsten waren pimpelpaars, hier en daar blauw/geel/groen. Toen vond ik eigenlijk al dat ik daar een foto van moest maken voor het nageslacht (dat op dat moment ongeveer 15 maanden oud was), maar het is er niet van gekomen. Toen ik afgelopen dinsdag opstond met een zwelling van het formaat mandarijn, had ik hetzelfde idee: foto! Maar weer kwam het er niet van. U zult het dus met uw eigen fantasie moeten doen, zowel voor de mandarijnkaak als voor de paarse borsten.
[lees verder]
Bush blundert door
10:03 uur
Bewijzen tegen Saddam zijn zoek
Bewijzen voor de misdaden van Saddam Hoessein in Irak zijn massaal verdwenen of onbruikbaar geraakt. Het gaat daarbij niet alleen om belangrijke documenten, maar ook om massagraven. Dit zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een rapport over Irak.
De organisatie verwijt met name de Amerikaanse troepen en de Iraakse overheid grove nalatigheid. Volgens HWR bestaat nu de kans dat Saddam en zijn handlangers hun straf grotendeels ontlopen.
HRW stelt dat er nooit een goed plan is geweest om alle voor Saddam en zijn handlangers belasttende documenten op te sporen, te verzamelen en te archiveren. Veel stukken zijn door de betrokkenen vernietigd, door plundering verdwenen of bij bombardementen verloren gegaan. Stukken die wel verzameld werden zijn vaak zo slecht en ondeskundig behandeld dat ze niet meer bruikbaar zijn. Nog steeds is er geen centraal archief van alle materiaal.
HRW wijst er verder op dat in dertig jaar onder het bewind van Saddam tussen 250.000 en 290.00 mensen in Irak zijn verdwenen. Er zijn tot nu toe 259 massagraven ontdekt. Van die graven hebben er 55 een vluchtige beoordeling gekregen. Bij twee zijn de echte werkzaamheden begonnen.
Door ondeskundige opgravingen in het verleden en slechte identificatie zijn duizenden lichamen uit de graven ’verloren gegaan’, aldus HRW. Om welke personen het ging en hoe zij aan hun einde zijn gekomen, valt niet meer na te gaan. Dus kunnen ze ook niet meer als bewijsmateriaal gebruikt worden.
HRW wijst erop dat de plaatsen van massagraven niet worden bewaakt. [Bron: ANP]

[Link: dossier Irak bij HRW]
[lees verder]
Dagje alleen
13:18 uur
Gisteren is T. hier naar toe vertrokken om met Oma J. een gezellig weekendje te hebben. Lief is vanmorgen opgehaal om naar België te gaan vanwege Crisis.
En ik? Ik heb de hele dag het rijk alleen. En dat is -gezien de omstandigheden- best wel prettig.
Vriendin A. kwam vanmorgen met dochter om te checken of alles goed is (de schat!) en zojuist, nadat ze zijn vertrokken, heb ik mezelf getrakteerd op een kop erwtensoep met roggebrood en katenspek. Dat roggebrood was wellicht niet zo'n goed idee maar erwtensoep zonder, dat kan niet in huize Missgien.
En de rest van de middag ga ik languit op de bank liggen kijken naar Nederland 2. Want daar is dit weekend de start van het schaatsseizoen te zien: de NK Afstanden worden verreden in Assen en stiekum ben ik wel blij dat ik daar lekker rustig in mijn eentje van kan gaan genieten :)

Wat overigens niet wegneemt dat ik heel erg verdrietig ben omdat ik de Samhain-viering moet missen, die vandaag en morgen in Goes wordt gehouden...
[lees verder]
Zalm ziet zijn kan schoon
07:53 uur
[...] Vice-premier Zalm gaf aan dat het kabinet heeft besloten de inlichtingen- en opsporingsmogelijkheden verder uit te breiden. Voor uitbreiding van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wordt extra geld uitgetrokken. [Bron: nu.nl]

En gaan we dat wel pikken met ons allen? Onze burgerrechten worden geschonden vanwege een Amsterdams Pikkie met een te groot Ego! Dat je die aan wilt pakken, daar ben ik helemaal voor. Maar om deze gelegenheid aan te grijpen om gelijk maar weer de "inlichtingen- en opsporingsmogelijkheden verder uit te breiden" vind ik wel erg opportunistisch. Nederland is al een van de landen die erg hoog in de top staat als het gaat om beperkingen van privacy, en dat wordt nu alleen nog maar erger.
[lees verder]
Ojee!
vrijdag, 05 november 2004 om 12:06 uur
Kaak -3-
vrijdag, 05 november 2004 om 12:00 uur
Nou, dat was een 'makkie' vanmorgen. Het bleek dat ze alleen wilden controleren of de zwelling al minder wordt. Morgenochten om 9 uur nogmaals hetzelfde ritueel.
Vooralsnog moet de anti-biotica zijn werk gaan doen om de ontsteking zoveel mogelijk te beperken. Ondertussen overlegd men met mijn cardioloog over hoe de afgebroken kies het beste kan worden verwijderd.

[wordt vervolgd]
Doet u maar...!
vrijdag, 05 november 2004 om 08:29 uur
Nijmegen wil proef met korting op biologische producten
De gemeente Nijmegen heeft zich bij minister Veerman aangemeld voor een proef met korting op biologische producten. Minister Veerman van Landbouw wil consumenten minder laten betalen voor biologische producten.
De korting zou tijdelijk kunnen worden gegeven, tot de vraag dusdanig is gegroeid dat schaalvoordelen leiden tot een kostprijsverlaging. Juist de relatief hoge prijs van biologische levensmiddelen weerhoudt consumenten er nu nog van ze te kopen. Veerman heeft wel enig vertrouwen in prijsprikkels. Met duurzame producten als groene stroom en loodvrije benzine is het ook gelukt, aldus de minister. Hij doet zijn voorstel voor een proef in de beleidsnota biologische Landbouw 2005-2007, die deze week in de Tweede Kamer wordt behandeld. [Bron: de Gelderlander]
Mogge
vrijdag, 05 november 2004 om 08:27 uur
Hoe ik heb geslapen, wilt u weten? Prima! Geen enkele keer wakkergeworden, maar wel laat in slaap gevallen.
Hoe ik tegen mijn bezoekje straks aankijk? Mag ik het daar nog ff niet over hebben? Ik wil er nog ff niet aandenken!
Kaak -2-
17:58 uur
Verschikkelijk!
Dat is mijn eerste gevoel na mijn bezoek aan de kaakchirurg vanmiddag.
Iedereen was hartstikke aardig, lief en rustig. Iedereen deed heel hard zijn best om mij gerust te stellen, maar het mocht niet baten. Het angstzweet stroomde letterlijk van mijn slapen naar mijn wangen en in mijn nek. Vijf verschillende mensen hebben me gezien: de laatste drie bemoeiden zich echt met het probleem. En het probleem is niet zozeer die ontsteking (wat op de foto was overduidelijk te zien dat het een joekel van een ontsteking zit) als wel het feit dat ik bloedverdunners slik. Naar oplossingen wordt druk gezocht.
Ik zal u besparen wat ze precies hebben gedaan, maar ik vond het echt verschrikkelijk. Kort en goed komt het erop neer dat ze een hoop rotzooi hebben verwijderd om de zwelling te verminderen. En het deed pijn. Zo vreselijk veel pijn dat ik het niet meer hield en in die stoel domweg lag te janken.

Morgenochtend "mag" ik weer. Dan neem ik ook de naam van mijn cardioloog mee (die kon ik me echt niet herinneren met al die ellende, hetgeen men ook niet vreemd vond) en gaat de hoofdkaakchirurg in overleg met haar voor verdere stappen.

Straks begin ik met een anti-bioticakuur en dan met een tweetal paracetamol-met-cafeïne naar bed. Eigenlijk had dat paracetamol-met-codeïne moeten zijn, maar dat wilde de apotheek niet meegeven zonder recept...

Ik hoop dat ik vannacht kan slapen.
[lees verder]
Rampweek
donderdag, 04 november 2004 om 12:06 uur
Het begint behoorlijk op een rampweek te lijken:
2 november: Theo van Gogh vermoord
3 november: Bush herkozen
4 november: Arafat in coma
Kaak
donderdag, 04 november 2004 om 11:29 uur
Ben zojuist naar de huisarts geweest: ik wist het domweg niet meer, werd gek van de pijn en de frustratie.
En als ik dan zie dat zij met één telefoontje een afspraak weet te regelen bij de angstkliniek van Tandheelkunde, dan vraag ik me af waarom ik niet eerder bij haar naar binnen ben gestapt. Mijn huisarts is een kanjer!

Vanmiddag om 14.45 uur word ik verwacht: enkel om een diagnose te stellen. Maar ik ben allang blij dat ik in de molen zit...
Denkt u aan mij, als ik me zit te verbijten in de wachtkamer en in de stoel?
Tsssk!
donderdag, 04 november 2004 om 09:23 uur
Dat roepen wij al maanden!!
Dat het beleid niet beter moet worden uitgelegd, maar dat het anders, beter moet. En nu gaan die CDA-prominenten ermee aan de haal! Wat denken ze wel?!
Op zich prima, hoor, dat de oude garde de jonge broekies achter hun vodden zitten, maar dit is toch wel zo ongelooflijk doorzichtig. Zo vreselijk gericht op het herwinnen van stemmen die zijn verloren doordat oudere fervente aanhangers van het CDA er de brui aan hebben gegeven.

[Prominente CDA'ers uiten kritiek op kabinet en fractie]
Shit!
21:09 uur
Kerry geeft verlies toe
De Democratische presidentskandidaat John Kerry heeft zijn Republikeinse rivaal Bush woensdag gebeld om hem te feliciteren met diens overwinning bij de presidentsverkiezingen.
Kerry heeft zijn verlies officieel bekendgemaakt om 19.00 uur (Nederlandse tijd) in Boston. Twee uur later (nu, zo ongeveer) volgt een toespraak van president Bush in Washington.
Kerry belde het Witte Huis even na 17.00 uur en sprak circa vijf minuten met Bush. In het telefoongesprek zei Kerry dat hij geen verdere verdeeldheid wilde en daarom niet nog anderhalve week wil wachten op de telling van de zogenoemde 'provisional' stemmen in Ohio. De Democraten zijn tot de conclusie gekomen dat ze in deze beslissende staat circa 100.000 stemmen tekort komen. Ook drong de verliezende presidentskandidaat er bij Bush op aan om dringend iets te doen aan de verdeeldheid in de Verenigde Staten.
Kerry was uiteraard "teleurgesteld'', aldus een adviseur van Kerry tegen CNN. De Democraat was echter ook tevreden over zijn "sterke campagne''. [Bron: ANP]
[lees verder]
De Brief
17:27 uur
De brief is geanalyseerd en nu mogen we het allemaal weten: religieus motief moord Van Gogh Niet dat het me verbaast, ik had alleen anders gehoopt. Helaas.

"[...] op het lichaam van de regisseur een brief achtergelaten met teksten waarin wordt opgeroepen tot de islamitische heilige oorlog. Zelf droeg hij een afscheidsbrief bij zich.
Beide teksten worden beschouwd als aanwijzingen voor het vermoeden dat de man handelde vanuit een radicaal-islamitische achtergrond. Betrokkenen bij het onderzoek hebben dat vanochtend bevestigd. Het openbaar ministerie in Amsterdam wilde vanochtend geen mededelingen doen over de aard en de inhoud van beide brieven." [NRC]

Ook heeft Ayaan Hirsi Ali van zich laten horen, in dit artikel dat eveneens in NRC verscheen:
"[...] omdat Nederland opnieuw zijn onschuld kwijt is, een onschuld waar Theo het exponent van was. De aanval op Amerika en Spanje werd weggerationaliseerd als iets wat daar kan gebeuren, niet hier. Theo's naïviteit was niet dat het hier niet kon gebeuren, maar dat het hem niet kon gebeuren. Hij zei: 'Ik ben de dorpsgek, die doen ze niets. Wees jij voorzichtig, jij bent de afvallige vrouw.'"
[lees verder]
Sentiment
12:42 uur
Toen ik mijn kleine mannetje vanmorgen zag, wist ik het gelijk: die heeft weer lopen spoken.
De wallen onder zijn ogen waren paars en na kort overleg met Lief was de beslissing snel gevallen: niet naar school, maar slapen!
Zo rond half 11 heb ik hem -onder zwaar protest- naar bed gebesjoerd. Nog geen 10 minuten later lag hij te slapen als Doornroosje. En dan kan ik uren naar hem kijken: zo mooi als mijn kind slaapt, slaapt geen ander.
Een halfuurtje geleden moest ik hem echter weer wekken, en dan dat slaperige koppie en die heerlijke aanhankelijkheid! Dan weet ik ineens weer waar het ware geluk ligt: gewoon, hier thuis. Kunnen ze 10 mensen vermoorden en dan kan Bush nog 8 jaar president blijven, dat gevoel is onbeschrijflijk en onmiskenbaar: ik ben een moeder!
[lees verder]
Spannend!
09:51 uur
Update: 10.17 uur(1); 11.09 uur (2)
Het wordt toch nog spannend, daar aan de overkant van de plas. De laatste stand van CNN:

Kerry blijft maar dichterbij kruipen. Zelfs al haalt hij het niet, ik weet zeker dat Bush zijn hete adem in zijn nek voelt...

Update 1: Bush heeft er ondertussen weer 5 bij weten te sprokkelen. Huidige stand: Bush - 254 / Kerry - 242
Update 2 Kerry krabbelt langzamerhand weer terug. Stand: Bush - 254 / Kerry - 252...
[to be continued]
[lees verder]
Resumé
07:09 uur
kaak
Na een korte nacht toch weer vroeg wakker. Mijn kaak is minder pijnlijk, zelfs te verdragen zonder pijnstillers, maar veel kleiner is 't niet al heeft de zwelling zich verplaatst. Nog steeds geen tandarts gevonden, dus ik denk dat ik vandaag maar eens bij de trombosedienst te rade ga, voor ik echt radeloos wordt.
verkiezingen VS
Om half 7 vanmorgen lag Bush ruim voor op Kerry. Alles schijnt deze keer af te gaan hangen van de staat Ohio. Ik moet bekennen dat ik het somber inzie: ik zie al gebeuren dat die eikel van een Bush nog vier jaar lang de kans krijgt de verhoudingen op aarde nog meer naar de kl*ten te helpen. [CNN]

van Gogh
Met tranen in mijn ogen heb ik gisteren gekeken naar de enorme mensenmassa die samenkwam op de Dam. Voor het eerst in lange tijd wenste ik dat ik nog in Amsterdam woonde, dan was ik er beslist ook naar toe gegaan.
Het nieuws van zijn moord is de hele wereld over gegaan en vanmorgen lag er een mailtje van een Amerikaanse 'penpal' die naar het hoe en waarom informeerde. Dat vond ik best wel tof, gezien de spannende dagen die ze daar nu doormaken.

de Kneet
In een berichtje van misschien 30 seconden werd gisteren tussen de berichtgeving omtrent Van Gogh en de VS medegedeeld dat Gerrie Kneteman op 53-jarige leeftijd is overleden. Op vakantie, door een hartaanval. Waar heb ik dat toch meer gehoord?
[lees verder]
Ook nog
dinsdag, 02 november 2004 om 14:09 uur
Er zijn vandaag dus presidentsverkiezingen in de VS. Dat zou je bijna vergeten met alle commotie rond de dood van Van Gogh.
Als je op de hoogte wilt blijven, heb ik hier een zgn. "Current Electoral Vote Predictor. Hoeveel waarde je daaraan moet hechten, moet je zelf maar weten...
Totale gekte
dinsdag, 02 november 2004 om 11:02 uur
Theo van Gogh is dinsdagmorgen omstreeks 9.00 uur doodgestoken en -geschoten op de Linnaeusstraat Oost in Amsterdam...

Dat bericht sijpelde zojuist mijn brein binnen.
Is het echt waar? Is het geen flauwe grap?
Maar nieuwssite na nieuwssite bevestigd mijn angstige vermoeden: Van Gogh is écht vermoord. Ik ga niet huichelen: ik was niet dol op Van Gogh. Ik vond hem grof, gemeen, vals en soms ongelooflijk dom, maar hij stond voor wat hij zei en zijn films spreken voor zich.
En op zo'n manier zou niemand aan zijn einde mogen komen!

[Zie ook: BBC Bericht]
[Zie tevens: uitgebreid bericht bij het AD]
Tandarts
10:48 uur
En toen werd ik vanmorgen wakker met een opgezette kaak.
Gisteren, nee, eigenlijk tijdens het weekend voelde ik al dat er iets niet lekker zat bij een afgebroken tand. Pillen slikken en doorgaan is mijn devies dan, alles liever dan in een tandartsstoel gaan zitten. Ibuprofen ertegenaan en het zal wel weer gaan. Niet dus.
Het ziet er niet uit, wat zeg ik? Ik zie er niet uit. De pijn is minder maar daarvoor in de plaats is een enorme linkerkaak in de plaats gekomen. Ik zie het nog wel even aan. Vandaag houd ik het maar bij Panadol Plus.

Want naar de tandarts gaan, dat doe ik niet zo 1-2-3. Tandartsen houden niet van mensen die bloedverdunners moeten slikken. Op een of andere manier schieten ze daarvan in de stress. En als je ze dan ook nog verteld dat je hartpatiënt bent, zien ze je al helemaal liever gaan dan komen. En nu zit ik dus met de gebakken peren, of beter: met een ontstoken kaak. En waar haal ik zo gauw een tandarts vandaan die geen anti-stollingsfobie heeft (en om weet te gaan met mensen die echt heel erg bang zijn voor)?

Wie het weet, mag het zeggen.
[lees verder]
Site van het jaar
17:24 uur

'Site van het jaar'-verkiezingen van start
De verkiezing 'Site van het jaar' is weer van start gegaan. Voor de derde keer organiseert de website Webmasterstart.nl de verkiezing. Webmasters en bezoekers kunnen hun websites insturen van 15 november tot en met 31 december 2004 om kans te maken op de titel 'Site van het jaar' 2004.
Op 1 februari 2005 worden de winnende websites bekend gemaakt.
De organisatie heeft als doel het bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse website. Hiervoor worden de inzendingen opgedeeld in verschillende (sub)categorieën, onder andere 'particulier', 'professioneel' en 'kindersite'. [Bron: nu.nl]

De verkiezing gaat over 10 categorieën, namelijk contact, radio en TV, financieel, fun en games, nieuws, portals, reizen, telecom, vraag & aanbod en zoekmachines.

[Verkiezing Website van het Jaar]
[lees verder]
Nixon
maandag, 01 november 2004 om 14:45 uur
Richard Nixon, aka "Tricky Dick", was president van de VS van 1968 tot 1974. Hot item was de Vietnamoorlog. Ondanks de massale protestdemonstraties blijft hij het land bombarderen, vastbesloten de strijd te winnen en zo zijn populariteit te vergroten. Maar populair is hij allesbehalve. Flashbacks laten de jonge Nixon zien op weg naar de top. Steeds verder raakt hij verstrengeld in het moeras van leugen en bedrog en uiteindelijk breekt hij zijn politieke nek over Watergate.
[Vannacht 00:20-03:30, Nederland 1]

Zie ook: Nixon (wikipedia)]
Closer to home
12:46 uur
Bush belooft Cuba te verlossen van 'tiran' Castro
De Amerikaanse president George Bush heeft de Cubaanse ballingen in Florida zondag beloofd dat hij "de druk zal houden" op Cuba om dat land te verlossen van Fidel Castro. Bush rekent erop dat de Cubaanse gemeenschap in Florida hem dinsdag zal steunen bij de presidentsverkiezingen.
"Ik ben ervan overtuigd dat het Cubaanse volk moet worden bevrijd van de tiran'', zei Bush tijdens een campagnebijeenkomst in Miami. De menigte beloonde zijn uitlatingen aan het adres van de Cubaanse leider met een luidkeels "Viva Bush''.
Florida is een van de zogenoemde 'battleground states', staten waar de race om het presidentschap dinsdag zeer spannend belooft te worden. Dagblad The Miami Herald meldde zondag dat landelijk gezien een meerderheid van de Spaanstalige kiezers Bush' uitdager John Kerry steunt. [Bron: Planet Magazine]

Jawel, het ene fiasco is nog niet afgelopen of de Sjors is alweer op zoek naar een nieuw slachtoffer om te laten zien hoe macho hij toch wel niet is. Als het niet zo sneu was, was het humor, want wordt de VS verlost van de tiran Bush? Morgen zullen we het weten...
[lees verder]
De Grote Amerika Avond
10:03 uur
Eigenlijk had ik dit natuurlijk gisteren moeten posten, maar toen kwam het er niet van. Een aangezien de VPRO een kanjer van een website heeft gebouwd rondom haar Grote Amerika Avond is het niet overbodig om het vandaag alsnog te doen. Ik heb het bijna helemaal gehaald, maar halverwege het laatste item ging bij mij het licht uit, bij Lief bleef het nog even aan.
Op de website te vinden: fraaie videodagboeken van Abram Swaan, in drie delen verfilmd onder de titel "Amerika in Termijnen" en een dagboek van Hans Fels die met Swaan meereisde; aandacht voor Jan Donkers' boek De Tweede Amerikaanse Eeuw; diverse items van de Lobbyisten.
Ook: Eminem's videoclip tegen Bush waarvan ik -moet ik bekennen- onder de indruk was. Ik geef eerlijk toe dat ik Eminem niet hoog heb zitten, maar hij is nu in ieder geval 1 sportje omhoog geklommen door dit overduidelijke statement tegen Bush.
Alleen het item over Michael Moore en zijn invloed kan ik niet terugvinden op de website.
[lees verder]
missgien.net/weblog
missgien.nl

Archief
2005:
[04/05] [03/05] [02/05] [01/05]
2004:
[12/04] [11/04] [10/04] [09/04] [08/04] [07/04] [06/04] [05/04] [04/04] [03/04] [02/04] [01/04]
2003:
[12/03] [11/03] [10/03] [09/03] [08/03] [07/03] [06/03] [05/03] [04/03]
Oudere archieven (06/2001 - 03/2003) zijn helaas verloren gegaan

missgien.log