missgien.log
sinds 2001
Sneeuwklokjes!
"Lente: mijn fiets heeft een afwijking naar grasveldjes en slootkantjes" - Loesje
 
Back to the 80's!
maandag, 28 februari 2005 om 19:56 uur
Beelden van sitdown-acties doemen voor me op. Studentenacties uit de jaren '80 tegen de plannen van Deetman en -later- Ritzen: was u er ook bij?

Vervang 'Deetman' door 'Rutte' en beleef het opnieuw. Want studenten zijn, zo blijkt helaas, nog steeds makkelijke prooien voor bezuinigende regeringen: er kan altijd nog meer af - of het nu om beursgelden of om studietijd gaat - en studiegelden kunnen altijd nog wel een "beetje" omhoog, lijkt men wel te denken in Den Haag.

Mijn sympathie hebben ze, de demonstrerende studenten. Niet dat ze daar veel mee opschieten, overigens...
Garnalenvisser wordt kopervisser
maandag, 28 februari 2005 om 14:13 uur
Een garnalenvisser uit Terschelling heeft de afgelopen maanden voor 140.000 euro koper en lood uit de Noordzee gevist.
De koperbroodjes zijn afkomstig uit een wrak van een schip dat tijdens de Eerste Wereldoorlog is vergaan. Bakker kan het geld goed gebruiken omdat er op dit moment niets te verdienen valt met het vissen naar garnalen. [Bron: Nu.nl]

Ik geloof dat ik daar mijn netten ook maar es ga uitgooien!
"Onbeperkt" datalimiet
maandag, 28 februari 2005 om 12:18 uur
Op 21 februari kwam XS4all met het bericht dat ze het datalimiet voor de meeste ADSL-aansluitingen gaat afschaffen. Nu werkte XS4all al met een 'fair use policy' dus erg veel verschil is er niet voor klanten van 's lands eerste internetprovider.

Vandaag komt WebWereld met het bericht dat ook Chello met onbeperkt dataverkeer komt. Maar er is een addertje onder het gras: "Om de hoge servicegraad en snelheid van het netwerk voor alle gebruikers te kunnen garanderen, behoudt UPC zich wel het recht voor om binnen de grenzen van de algemene voorwaarden maatregelen te nemen tegen klanten die daadwerkelijk overlast voor medegebruikers veroorzaken", met andere woorden, als Chello vindt dat je teveel downloadt, wordt je datalimiet toch weer beperkt... ['Onbeperkt dataverkeer' bij Chello]
MRI
maandag, 28 februari 2005 om 07:30 uur
Weet u nog? In november werd ik ineens opgeoepen voor allerlei onderzoeken, maar één onderzoek kon pas in februari plaatsvinden en vandaag is het dan zover: over een uurtje lig ik al in UMC St. Radboud voor een MRI.

Voortaan moet ik me echt beter voorbereiden: ik heb vanmorgen pas de folder gelezen: het onderzoek duurt 'enige tijd' (kunt u nog vager zijn, aub?), je mag je eigen muziek meenemen (Frank Boeijen slingert hier altijd wel ergens rond, dus die grijp ik straks bij zijn lurven), geen metalen objecten (dus uit die oorbellen!).

Aan de andere kant: nu heb ik geen tijd om me zenuwachtig te maken: over een halfuurtje loop ik richting ziekenhuis en nu pak ik eerste een flinke kop koffie.. want ik mag 'gewoon eten en drinken'. Toch aardig van ze.

Alle gekheid op een stokje, als je me een beetje beter kent, heb je allang door dat ik me hier zit op te vreten, want om nu 'enige tijd' in zo'n tunnel te moeten liggen, daar heb ik eigenlijk helemaal geen zin in!

[update 10.30 uur:] Wat een k*tonderzoek, zeg! De eerste 20 minuten ging nog wel, maar toen ze me de contrastvloeistof inspoten werd ik helemaal naar! Ben ondertussen al ruim een uur klaar, maar ik zit nog steeds een beetje te bibberen... Koffie, dan maar!
Ausweis!
zondag, 27 februari 2005 om 20:21 uur
Een onderzoek onder maar liefst 2331 mensen heeft uitgewezen dat 43% van de Nederlanders het verplichte plastic bij zich heeft waaruit blijkt dat hij/zij is wie hij/zij zegt te zijn. Dat is geen onderzoek, dat is zelfs nauwelijks een steekproef te noemen.
Zo'n neponderzoek kan Missgien ook en dus wil ik van u weten: draagt u altijd uw ausweis bij u?
Nieuw tv-seizoen
zondag, 27 februari 2005 om 17:43 uur
Vanaf maandag begint het lente-seizoen op TV. Dat betekent dat er weer een tweetal series terugkomen die ik node heb gemist:

Dinsdag(s) om 21.35 uur: Everwoord
Vrijdag(s) om 20.30 uur op Charmed

Oh, yeah!
Upgrade Firefox
zondag, 27 februari 2005 om 16:36 uur
Sinds afgelopen vrijdag is er een upgrade van Firefox verkrijgbaar op de website van Mozilla.
Klik hier om Firefox 1.0.1 direct te downloaden, of lees eerst de release-notes.
Inspiratie
zondag, 27 februari 2005 om 13:31 uur
Tjonge, soms dat wordt ik echt overspoeld door inspiratie en ga ik als een gek aan het bouwen.
Toen me gisteren realiseerde dat volgens de kalender de lente nu wel erg dichtbij komt, heb ik maar even hoeven nadenken over een nieuwe lay-out. En nu is het alweer bijna klaar!
Ik moet natuurlijk de details nog uitwerken, de itempagina's etc. nog maken, maar de basis is er... nu lijken drie weken ineens weer errug lang...
"Lekker rustig"
zaterdag, 26 februari 2005 om 20:57 uur
Ik ben mijn stem kwijt, alleen met een enorme inspanning kan ik nog mijzelf nog enigszins hoorbaar uitdrukken. Zonder dat is het niet meer dan een vaag gefluister.
En het commentaar van Lief? Dat staat hier boven dit stukje.
Grmbl! ;-)
Dan al?
zaterdag, 26 februari 2005 om 13:00 uur
Vanmorgen las ik op onze bespaarkalender dat over 4 weken de zomertijd weer ingaat. "Wat? Dan al?", dacht ik. Voor mijn gevoel ben ik nog maar net aan de wintertijd gewend. Toch maar even gecheckt of het klopt op de website van de KNMI: " In de nacht van zaterdag op zondag eind maart worden de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur. In 2005 valt het begin van de zomertijd op 27 maart toevalig samen met Pasen."
Verrek... het klopt!
Maar okee, prima, fijn! Want als de zomertijd begint, begint de zomer... nou ja, op z'n minst de lente...
Maar ojee! Mijn lay-out! Ik heb zelfs nog niet eens nagedacht over hoe mijn lente-jas eruit moet gaan zien en over drie weken moet die al klaar zijn!

Ojee, en ik had al zo'n hoofdpijn...! (de kaboutertjes zijn ondertussen begonnen met rondedansjes te maken, hetgeen behalve hoofdpijn ook duizeligheid teweegbrengt - waar is mijn thee??)
Balkenende en Afghanistan
11:54 uur
Gisteravond "Met het oog op morgen" (radio 1). Wallaart interviewt Balkenende na afloop van de ministerraad (het betreft hier letterlijke tekst, ongecorrigeerd, afkomstig van de nieuwsbank op overheid.nl)

Wallaart (W):Ik vroeg eerst maar eens aan Balkenende wat die commando's precies gaan doen in dat gebied.
Balkenende (B): Het zijn troepen die ingezet worden in de strijd tegen het terrorisme. Wat ze precies gaan doen ga ik uiteraard niet zeggen, want dan kom je op het operationele vlak. Daar moet je nooit mededelingen over doen. Het zijn wel hooggekwalificeerde mensen die willen bijdragen aan de strijd tegen terrorisme, tegen terreur, tegen geweld in dat deel van Afghanistan.

W: De Britten en de Amerikanen zijn daar vooral bezig met die operatie Enduring Freedom. Heeft u enig idee hoe de situatie daar momenteel is?
B: Het is zo dat de militaire staf heel goed op de hoogte is van het gebied. Zij gaat nooit over één nacht ijs. Zaken worden goed in kaart gebracht. Dat zijn allemaal zaken die te maken hebben met operationele aspecten.

W: In Zuid Irak, waar Nederlanders lang een vredesmissie hebben gedaan kregen we regelmatig berichten in de pers. Maar Zuid Afghanistan is echt een soort zwart gat. Maakt u zich er geen zorgen om dat er helemaal geen zicht op de situatie ontstaat?
B: Ik geloof niet dat je kunt zeggen dat er geen zicht is op de situatie. De militairen hebben natuurlijk wel een beeld van de hele omgeving, hoe het er uit ziet, wat er aan de hand is. Dat hoort ook bij die goede voorbereiding. Natuurlijk is het zo dat dit weer een ander type activiteit is dan in Irak, net zo goed als dat het andere activiteiten zijn dan wat we al doen in Afghanistan. We gaan niet nu beginnen in Afghanistan, alleen de aard van de activiteiten is anders. Wat we tot nu toe hebben gedaan in Afghanistan was vooral het bijdragen aan wederopbouw en stabiliteit. Dat doe je samen met andere landen. Die internationale betrokkenheid was bijvoorbeeld van belang bij de verkiezingen. Dat blijft ook zo. Alleen is dit een ander type activiteit.

W: Het is de bedoeling dat Nederlanders bij gevechtshandelingen betrokken raken. Hoeveel ervaring hebben onze militairen daar eigenlijk mee?
B: Je gaat er niet heen voor de gevechtshandeling om de gevechtshandeling. Je gaat er heen om Afghanistan veiliger te maken .

W: Maar de kans is groot he?
B: Als er iets gebeurt dan moet je kunnen handelen. De mensen die er heen gaan zijn natuurlijk professionals. Die weten van wanten.

W: Als ik aan ons leger denk, denk ik: waar hebben we die ervaring dan opgedaan?
B: Wanneer we het hebben over de mensen die daar heen gaan, die zijn zeer getraind. Dat zijn special forces; dat zijn zeer getrainde militairen die ook kunnen worden ingezet voor moeilijke missies. Juist omdat ze zo goed zijn opgeleid .

W: Maar opleiding in de kazerne is toch iets anders dan ervaring 'in combat' .
B: U kunt er verzekerd van zijn dat deze militairen ook met alle oefening, nationaal en internationaal een behoorlijke know-how hebben.

W: De Tweede-Kamerfractie van het CDA wil toch garanties voor de veiligheid van die troepen. Wat kunt u toezeggen?
B: Ik vind eigenlijk dat we nu niet een openbare discussie moeten gaan houden over de veiligheidsaspecten. Maar u kunt er verzekerd van zijn dat ook de militaire staf, de militaire top heel goed aan het werk is met het maken van inschattingen, met het kijken naar de veiligheid van de mensen daar.

W: Dus daar moet het CDA het maar mee doen?
B: Natuurlijk is het zo dat er inlichtingen worden gegeven aan de Tweede Kamer. Natuurlijk zullen wij er alles aan doen om de Tweede Kamer te informeren, maar dat zal op een vertrouwelijke manier moeten gebeuren.

W: Stel: onze troepen pakken een mogelijke terrorist op. Wat doen ze daarmee?
B: Er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden. Maar dat raakt eigenlijk de hele operationele kant.

W: In Irak leverden we ze uit aan de Britten he?
B: Dat was daar. Daar zijn ook afspraken over gemaakt. Sommigen werden uitgeleverd aan de Britten, maar het kon onder omstandigheden ook zo zijn dat personen werden uitgeleverd aan de Iraakse autoriteiten. Dat is een beetje afhankelijk van de aard van de persoon en de handelingen die de persoon had verricht. Nu in Afghanistan vind ik dat ik even niet in die als- vragen moet komen. Men zit daar. Het is een behoorlijk verantwoordelijke missie. Het is geen gemakkelijk missie. Men zal - ook in samenspel met andere landen daar - zo goed mogelijk opereren.

W: Ik ga er maar van uit dat de Nederlandse regering niet in Abu-Graib of Guantanamo-bay-achtige toestanden verzeild wil raken?
B: Zoals gezegd: ik vind dat ik niet moet praten over de exacte situatie over wat gebeurt wanneer mensen worden opgepakt.

W: Nog ééntje dan: onze jongens pakken Osama Bin Laden op, de hoofdprijs. Dragen we hem dan over aan de Amerikanen of vliegen we hem naar het Internationaal Strafhof in Scheveningen?
B: Dat zullen we dan wel zien. Ik ga me nu niet begeven in dit soort.... het zijn in feite toch operationele kwesties. Het is eigenlijk dezelfde vraag als die u zo-even stelde, maar dan op een andere manier.

W: Hoe komt zo'n missie eigenlijk tot stand? Ik neem aan dat de Amerikanen dan een concreet verzoek indienen?
B: In dit geval is het natuurlijk zo dat de Amerikanen het vragen, maar de Amerikanen doen dat ook weer op basis van resoluties van de VN en indachtig de andere landen die ook daar betrokken zijn.

W: De VN staat volgens mij achter die stabilisatiemacht, ISAF - dat wordt momenteel door de NAVO gedaan - maar Enduring Freedom is daarnaast toch meer een onderneming van de Amerikanen en de Britten?
B: Het wordt eigenlijk altijd zo gekwalificeerd dat Enduring Freedom een internationale militaire operatie is, waar betrekkelijk veel landen aan deelnemen. Dat is eigenlijk de situatie. Wat je wel ziet is dat het op termijn de kant uit zou kunnen gaan dat ISAF en Enduring Freedom meer en meer op elkaar worden afgestemd.

W: En dan zal de VN ook Enduring Freedom omarmen?
B: Natuurlijk is het zo dat er de nodige resoluties zijn ten aanzien van de betrokkenheid in Afghanistan en dat is niet alleen een kwestie van stabilisatie. Dat is ook een kwestie van strijd tegen het terrorisme. In die zin is het niet zo dat zonder uitspraak van de VN wordt geopereerd. Maar het is wel zo dat je natuurlijk kijkt wat kan de ene operatie en de ander, wat kan dat aan synergie en samenwerking opleveren?

W: Het besluit valt nagenoeg samen met het beëindigen van de vredesmissie in Irak. Is dat toeval?
B: Ik merk ook vandaag bij de persconferentie dat nogal wordt gezegd: is het niet een soort doekje voor het bloeden vanwege het stoppen in Irak. Ik vind dat eigenlijk een hele gekke vraagstelling. Nederland heeft een behoorlijke bijdrage geleverd aan Irak. In Afghanistan beginnen we nu niet plotseling met iets; we zijn al betrokken in het land zelf. Het zijn dus gescheiden zaken. Het zijn alleen allemaal voorbeelden van internationale betrokkenheid van Nederland.

W: Maar er zit wel echt een soort van omslag in Afghanistan?
B: Ik zou het geen omslag willen noemen. Natuurlijk praten we al langer over verschillende militaire activiteiten in Afghanistan. Nu is deze keuze gemaakt. Dat is op goede gronden gebeurd, maar los van Irak had het heel goed geweest kunnen zijn dat we precies dezelfde beslissing hadden genomen. Sterker: het zijn gewoon verschillende zaken. Het beeld dat dit gedaan wordt omdat we zijn gestopt in Irak, dat is echt onzin.

MissGien: Waarschijnlijk is het andersom: we zijn met Irak gestopt om in Afghanistan oorlogje te kunnen gaan spelen. Ik vraag me af wat er nog meer achter onze rug is bekonkeld door George W. Butcher en onze eigen Bak Ellende, wat niet in de openbaarheid wordt gebracht...
[lees verder]
100 kaboutertjes
zaterdag, 26 februari 2005 om 09:45 uur
Hij belde op om te vragen of ik zin had om naar de kroeg te gaan. Dat had ik wel en dus zaten we reeds om 8 uur aan de toog van onze oude stamkroeg, mijn ex en ik. Vroeg, want we hadden allebei een zware week achter de rug en wilden weer op tijd in bed liggen.
We spraken over ditjes en datjes, over koetjes en kalfjes, over politiek en romantiek, over voorbije jaren en verloren vrienden, over onze wederzijdse huidige liefdes, over het hebben van wel en geen kinderen, over Bush (sssst! niet vloeken!) en Clinton, over Irak, Aghanistan en militairen met gezinnen en familieleden.
De kwartjes Brand kwamen en gingen, de Blonde Chiney's kwamen en gingen, en toch maar weer terug naar het Brand, want ojee, wat is die Chiney zwaaaar. En de wijzers van de klok draaiden vrolijk hun rondjes. De muziek was weer heerlijk, het café weer gezellig druk, de oude bekenden weer aanwezig en natuurlijk werd the toch weer laat. Kortom het was een avond om niet meer te vergeten.

En dat zal ik vandaag ook niet doen, want nu zijn 100 kaboutertjes in mijn hoofd een marathon aan het lopen. Eerst maar eens flink eieren gaan bakken en hete, zoete, zwarte koffie door mijn keelgat gieten.

Ook goeiemorgen!
Ben d'r weer!
vrijdag, 25 februari 2005 om 17:27 uur
"XS4ALL websites verminderd bereikbaar
Door een technische storing waren een aantal Unix websites (waaronder ook de XS4ALL website) verminderd bereikbaar. De storing is inmiddels opgelost."

En dat heb ik gemerkt! Ik wilde namelijk een deel van het archief van Project 0 overzetten naar het archief van ArcheoNet... maar ja, ik kon d'r niet bij :-(

En natuurlijk betekende dat ook dat mijn log niet bereikbaar was... ik hoop niet dat u dat heel erg vond?
Rekken en strekken
vrijdag, 25 februari 2005 om 10:10 uur
Ja, hoooooor! Over een halfuurtje is het weer zover: dan ben ik weer aan het fietsen en ga ik mijzelf afbeulen op die machines bij de sportschool hierachter.
Zoals altijd heb ik nu nog geen zak zin, maar als ik er straks weer ben, zal ik wel weer even fanatiek gaan doen...
Romeins schiettuig
19:58 uur
Bij de Rijn ter hoogte van de Duitse plaats Xanten hebben archeologen een uniek restant van een Romeins schietwapen gevonden.
De zeldzame vondst werd gevonden in een grindgroeve bij Xanten, een plaats vlakbij de grens met Limburg dat tweeduizend jaar geleden één van de belangrijkste Romeinse nederzettingen van de wijde omgeving was.


Reconstructie van het soort schiettuig dat is gevonden bij Xanten

'Archeologische sensatie'
De Romeinse legionairs hadden vaak de beschikking over de nieuwste wapens. Naast het kenmerkende korte steekzwaard (de gladius) en de werpspeer (pilum), beschikten bepaalde Romeinse militairen ook over schietwapens.
Een stuk Romeins metaal dat in de grindgroeve gevonden werd, bleek na vakkundig onderzoek tot zo'n schietwapen te behoren "Een kleine archeologische sensatie", aldus een woordvoerder van het archeologisch park in Xanten, waar bezoekers de Romeinse tijd kunnen opsnuiven.
Het gevonden object is 28 bij 21 cm groot en was in de Romeinse tijd onderdeel van een schietwapen dat veel lijkt op een zware kruisboog. Het metalen onderdeel zat aan het einde en kende een langwerpig gat waardoor de pijl werd afgeschoten.

Schietkracht
Goed bewaarde, vergelijkbare vondsten zijn tot dusver alleen in Spanje en Irak gevonden, aldus experts. Een nagebouwd exemplaar van het wapen laat goed zien hoe zwaar zo'n wapen was, dat een indrukwekkende schietkracht had. De boog moest met twee armen worden gespannen.
De opmerkelijke vondst wordt vanaf 12 maart voor het eerst aan de buitenwacht getoond in het Romeins-Germaanse museum in Keulen op de tentoonstelling 'Von Anfang an. Archäologie in Nordrhein-Westfalen.' [Bron: Planet]

[Link: Archäologischer Park Xanten]
[lees verder]
Cultuurhistorie
donderdag, 24 februari 2005 om 18:09 uur
Projectenbank Cultuurhistorie:
De site waar u inspiratie vindt in de omgang met cultuurhistorische resten in het landschap. De site is permanent in ontwikkeling. Gebruikers, zoals u, leveren regelmatig projecten aan. Deze site gaat over resten van vroeger in het landschap van nu. U treft informatie aan over terreinen waar iets bijzonders mee is. Mysteries, verhalen en legenden. We willen deze plaatsen doorgronden, beleefbaar maken of ontwikkelen tot attractie. Deze site helpt u daarbij op weg.

Oh... mjammie... daar kan ik weer uuuuren mee zoek maken :-)
Stapje verder
07:56 uur
Juli vorig jaar kwam ik in de molen voor de cursus zelfprikken van de trombosedienst (TD). Vervolgens ging ik half november op wisselend succes en afgelopen dinsdag had ik de vervolgcursus: zelf doseren.
Dezelfde arts die de cursus over de theorie van het prikken gaf, vertelde ons rustig en duidelijk wat de bedoelling was. Er zijn lijsten met doseerschema's voor handen waar je gebruik van kunt maken (zo volg ik bijv. schema 36, niet dat u dat verder iets zal zeggen). Bovendien stuurden ze me 's middags een word-document op (waarvoor ik speciaal Word heb geďnstalleerd!) om mijn voorgenomen dosering op in te vullen met evt. een motivatie.
Woensdag (gisteren) is mijn vaste prikdag en ik kon dus gelijk te theorie in praktijk brengen. Mijn streefwaarde ligt tussen de 3.0 en 4.0 en ik zat er iets onder, dus stelde ik voor om mijn dosis voor gisteren iets op te schroeven en de rest van de week weer gewoon het schema te volgen.
En dat werd door de TD-arts die mijn dosering de komende maanden controleert, goedgekeurd!
Straks, om half 12, heb ik echter weer een afspraak bij de TD voor mijn eerste kwartaal-controle. Hierbij worden de waarden in mijn meetaparaat en het meetapparaat zelf gecontroleerd. Dat laatste om te zien of het misschien opnieuw geijkt moet worden.

Het is weer een echte doktersweek: a.s. maandag heb ik die vermaledijde MRI, weet u nog?
[lees verder]
Fietsen in Nijmegen...
woensdag, 23 februari 2005 om 10:31 uur
Het Nijmeegse beleid t.a.v. fietsers gaat er niet op vooruit. Twee Vier weken geleden schreef ik al over de beroerde staat van de fietspaden bij winters weer, vandaag moest ik de gemeenteraad het vel over de oren trekken vanwege het voorgenomen beleid t.a.v. 'gratis' bewaakte fietsenstallingen.
Je zou d'r bijna een auto van gaan kopen... (geintje!)
BN/De Stem-lezer gezocht!
woensdag, 23 februari 2005 om 08:08 uur
Vriendelijk verzoek aan de lezer(s) van BN/De Stem om contact met mij op te nemen, ten behoeve van mijn archeologisch project Archeonet. Lees jij zelf BN/De Stem of ken je iemand die deze krant leest, mail mij dan!
Mijn dank zal onuitdrukkelijk uit!

[update 24/2] Het probleem is opgelost. Dank voor jullie reacties, die ene (je weet wel wie je bent!) in het bijzonder!
Besmettelijk
woensdag, 23 februari 2005 om 07:49 uur
Mijn "slapeloosheid" is besmettelijk aan het worden. Afgelopen nacht heb ik -eindelijk- geslapen als een roosje (al heb ik wel een uur liggen woelen voordat ik uiteindelijk in slaap viel), maar Lief heeft vannacht geen oog dichtgedaan. Ik schrok om half zeven wakker en miste mijn lief naast me en kon daarna natuurlijk niet meer in slaap komen. T. was ook weer erg vroeg wakker vanmorgen, al heeft hij -zover ik weet- wel doorgeslapen vannacht. Die heeft 'gewoon' last van slaapwandelen en ondeugendheid ;-)

Ik begin iets te vermoeden van aardstralen of leilijnen, ofzo. Want dit is niet normaal meer. Toen wij nog hier (dat is, de ruimte waar nu onze computers staan) sliepen, hadden we geen last van chronisch niet of slecht slapen. Zou het mogelijk zijn dat het feit dat we nu een paar meter hoger liggen er iets mee te maken heeft? Of zouden we misschien gewoon een nieuw matras moeten aanschaffen (hoewel deze nog geen 8 jaar oud is).
Goede raad is duur. Of niet: weet u raad?
Maltezer catacomben her-ontdekt
dinsdag, 22 februari 2005 om 19:54 uur
Een deel van een netwerk van "werelderfgoed" catacomben, waarvan archeologen dachten dat ze verloren waren gegaan door de aanleg van een weg naar de berg 'Mount St. Joseph', in Mosta (Malta) zijn her-ontdekt bij werkzaamheden om de weg te verbeteren.
Ta' Bistra catacombs rediscovered

Zulk soort berichten doen mijn bloed kriebelen en wil ik heel graag weer een keer terug naar dat prachtige eiland in de Middellandse Zee.
Kontenlikkerij
dinsdag, 22 februari 2005 om 09:36 uur
Bush heeft de steun van Europa nodig: zijn economie faalt op een vreselijke manier, de schuldenlast van zijn land is op een 'all time low' en de dollar staat bedroevend laag. Na zijn illegale inval in Irak heeft Europa, met uitzondering van onze regering (let op: ik schrijf onze regering, niet ons land) en de Spanjaarden zich van de Verenigde Staten van Agressie gedistantieerd en dat moet nu worden teruggedraaid.
En dus komt Bush naar Europa om konten te kussen.
Eerst die van Guy Verhofstadt, omdat Brussel -het centrum van Europa- nu eenmaal in België ligt, vervolgens werd de achterste van Chirac geknuffeld. Kennelijk knuffelde Chirac niet genoeg terug, want op de vraag van een journalist of de verhoudingen nu weer goed genoeg waren om de Franse president uit te nodigen op Bush' farm, antwoordde de laatste ontwijkend met: "Ik zoek nog een goede cowboy''. Ook Chirac hield de president op afstand, hij bleef hem steevast "president Bush" zeggen waar deze te pas en te onpas "Jacques" zei tegen Chirac.
Het zal mij benieuwen hoe diep Bush door het stof gaat in Duitsland, ook niet bepaald een voorstander van het Irakese avontuur.
Slow week
dinsdag, 22 februari 2005 om 07:31 uur
Het viel me zojuist op dat ik de laatste week minder post.
Waardoor het komt? Ik heb geen idee. Wellicht heb ik gewoon teveel aan mijn hoofd, ben ik te druk met het archief van Archeonet, speelt de bijna-constant aanwezige hoofdpijn me parten.
Hoe dan ook: ik kom vanzelf wel weer terug... ik hoop dat u er dan ook nog bent !?
Etters
maandag, 21 februari 2005 om 20:12 uur
Sommige etters kunnen niet hebben dat browsers als Firefox pop-ups blokkeert en dus probeert men eromheen te gaan. Gelukkig kunnen Firefox gebruikers hier lezen hoe ze deze etters weer te slim af kunnen zijn! Thanks, Monchito!
Verbaast me niets..
maandag, 21 februari 2005 om 17:54 uur
Boontje komt om zijn loontje
maandag, 21 februari 2005 om 12:07 uur
Een 51-jarige Fries heeft een voorgenomen fietsendiefstal duur moeten bekopen. Agenten troffen hem gistermiddag gespietst op een hek in in Sneek aan. De man was in deze onfortuinlijke positie beland omdat hij een fiets vanaf een afgesloten gemeenteterrein over het 1.80 meter hoog hek wilde tillen.
De punt van het hek stak dwars door de onderbuik en het scrotum van de man. De brandweer heeft eerst de spiets doorgeknipt. Daarna is de man afgevoerd naar het ziekenhuis. "Gek genoeg heeft hij tijdens de hele actie geen kreet geslaakt'', aldus een politiewoordvoerder.

Die zal niet alleen het jatten, maar ook het fietsen voorlopig wel laten...
Rotnacht
07:47 uur
Er begint zich hier een patroon te ontvouwen: in de nacht van zondag op maandag slapen we alledrie slecht.
Zo heb ik gisteravond van 11 tot half 1 naar het plafond liggen staren, terwijl Lief heerlijk naast me lag te pitten. Toen ben ik opgestaan en heb ik in de woonkamer naar The West Wing zitten kijken, die we deze keer zouden opnemen opdat we een keer op tijd konden gaan slapen :-/
Rond 1 uur hoorde ik T. rondscharrelen op de overloop: hij was overduidelijk de weg kwijt en wist niet wat hij er deed of waar hij heen wilde. Hij heeft wel vaker last van slaapwandelen, dus we weten ondertussen hoe daarmee om te gaan: met zachte dwang terugleiden naar bed, instoppen en 'em gewoon verder laten slapen.
Door al het gerommel op de overloop was ook Lief weer ontwaakt en tegen de tijd dat The West Wing afgelopen was en ik weer naar bed ging voor een nieuwe poging, sliep hij nog niet. We woelden wat naast elkaar, en ik heb het nog 2 uur zien worden. Daarna moet ik wel ergens in slaap zijn gevallen.
Het volgende moment, om half 7, liep Lief's wekker af, die zal nu zo'n beetje in zijn trein zitten te wachten tot die gaat vertrekken. Tot overmaat van 'ramp' had T. een ongelukje, maar ja, dat kan nu eenmaal gebeuren.

Al met al geen beste start van de ochtend, hoewel die heerlijke knuffel die ik van T. kreeg wel een heleboel goed maakt ;-)
[lees verder]
Friends
10:06 uur
Zojuist heb ik weer een e-mail geschreven aan oude vrienden van me in London.
Ik heb ze leren kennen toen ik een klein meisje was van 8 jaar en ik ging kijken naar het parachutespringen ter herinnering aan het begin van "Market Garden". Het was in die tijd de gewoonte om handtekeningen te vragen aan de Engelse parachutisten en eentje schreef zijn hele adres erbij.
Daaruit vloeide een jarenlange correspondentie tussen mij en Roy&Thelma, waarbij mijn zussen als tolk fungeerden zolang ik zelf nog geen Engels beheerste. Op mijn 18e ging ik bij hen op bezoek in Londen en had er een fantastische tijd.
Later verwaterde het contact tussen hen en mij een beetje, maar mijn ouders hielden het contact wel in stand: Roy & Thelma waren immers meer van hun leeftijd dan van de mijne. Zij logeerden een paar keer bij mijn ouders en mijn moeder ging een aantal jaren geleden naar Londen.
Ongeveer een halfjaar geleden, toen mailde Thelma mij omdat ze dit jaar weer naar Nederland wilden komen en aangezien mijn Engels nu stukken beter is dan dat van mijn moeder, loopt het contact nu via mij.
Ik hielp ze met het zoeken naar een geschikt logeeradres - door omstandigheden gaat logeren bij mijn ouders niet meer - en ik blijf graag op de hoogte over hoe het met hen en hun (klein)kinderen gaat.

Ondertussen is het al ruim 30 jaar geleden dat ik die handtekening-met-adres kreeg en het is fijn om te weten dat door de jaren heen, al zie/spreek/schrijf je elkaar soms maanden of jaren niet, de vriendschap toch blijft bestaan.
[lees verder]
Zaterdag
17:04 uur
Het is hier weer een typische zaterdag: eerst naar de fitness (dat ging voor geen meter, volgende week maar weer gewoon op vrijdag), daarna met de hele familie voor een week boodschappen ingeslagen (vermoeiend, hoor!), daarna lui op de bank: schaatsen kijken (wat een race, zeg, van die Bob de Jong: hoe krijgt-ie 't voor elkaar.. op de duizendste seconde gelijk rijden op een 10 kilometer!).
En nu toch nog maar even wat archief-werk van Project 0 overzetten naar Archeonet. Een k*tklus, want de meeste artikelen zijn niet meer te vinden op de plek waar ze in 2003 stonden in de archieven van de diverse kranten...

Gisteren was het erg gezellig: er waren een aantal ooms en tantes die ik echt in geen jaren had gezien. T. gedroeg zich over het algemeen heel netjes en pa was blij met zijn kadootjes. Lekker geborreld, gegeten en heel veel afgewassen, maar ja, ik ging ook om mijn moeder een beetje te ontlasten, tenslotte.

Morgen misschien wel weer meer postjes, voor vandaag doet u het er maar mee ;-)
[lees verder]
75 jaar...
vrijdag, 18 februari 2005 om 08:28 uur
Proost, Pa!

en... van harte gefeliciteerd! T. en ik komen straks naar jou en mama toe!
Dat kan beter
donderdag, 17 februari 2005 om 22:40 uur
Als 't allemaal een beetje meezit, vieren mijn ouders volgend jaar hun gouden huwelijk. Da's lang. Maar het kan beter...
Heksenmiddeltje bij de apotheek
07:57 uur
Extract Sint Janskruid helpt tegen zware depressies
De behandeling van matige tot ernstige depressies met een extract van Sint Janskruid (WS5570) is net zo effectief als het geneesmiddel paroxetine. Bovendien wordt het beter verdragen en veroorzaakt het minder bijwerkingen.
Dat stellen Duitse wetenschappers in het Engelse vakblad British Medical Journal van vrijdag.
De onderzoekers voerden een zes weken durende studie uit onder 251 patiënten met een acute depressie. De helft kreeg het kruidenextract, de andere helft kreeg paroxetine. Sint Janskruid is jaren verguisd door medici, omdat het de werking van andere medicijnen, zoals de anticonceptiepil, negatief kan beďnvloeden.
Psychiater dr. P. Schulte van GGZ Noord-Holland Noord waarschuwt daarom dat mensen het middel alleen in overleg met een arts moeten slikken. [Bron: Nu.nl]

Dit is voor heksen (en anderen die liever met natuurproducten werken dan met farmaceutische producten) oud nieuws: St. Janskruid. Het is vrij verkrijgbaar bij de drogist. Nog niet zo lang geleden heb ik het middel aan een iemand aangeraden die van de anti-depressiva afwilde.
Ik snap niet dat de heren onderzoekers daar nog onderzoek naar moesten doen, want dat is gewoon algemeen bekend...
[lees verder]
't Mot maar
donderdag, 17 februari 2005 om 07:15 uur
Nee, de hoofdpijn is nog niet weg. De verhoging wel, gelukkig. De keelpijn zeurt ook nog even door, maar ik moet er wel uit, want Lief gaat vandaag naar Amstelveen en T. moet naar school en is echt nog te jong om dat alleen te doen.
Dus: koffie zetten en de pijn verbijten... ik ben tenslotte een stoere meid :-/
Grieperig
woensdag, 16 februari 2005 om 10:21 uur
Het gaat niet helemaal goed hier, met mij.
Hoofdpijn, keelpijn en lichte verhoging.
Ik reken er echter op dat de griepprik ervoor zorgt dat ik morgen weer zo fris als een hoentje ben...
Welgodver...
18:14 uur
Vorige week dinsdag kregen wij bericht van Nuon dat wij -volgens hun- een flinke achterstand hadden opgelopen in onze maandelijkse betalingen en dat we zouden worden afgesloten als we de volgende dag niet contant zouden betalen aan de Man van Nuon die daarvoor bij ons op de stoep zou staan.
We schrokken ons een rotje, want waren ons van geen kwaad bewust: het bedrag dat van ons geëist werd vonden we belachelijk hoog maar wij zorgden dat we het geld in huis hadden en hebben de volgende dag netjes betaald want zonder stroom zitten, dat wil je immers niet. De Man van Nuon bevestigde dat we nu tot en met februari 2005 'bij' waren en wij geen achterstand meer hadden.
We zochten later uit hoe het zat en het bleek dat we inderdaad 1 (één) maand halverwege vorig jaar niet hadden betaald. Aanmanings- en andere 'kosten' hadden het bedrag zo hoog doen oplopen, aldus de man van Nuon, daarover zou ons 'per omgaande' een compleet overzicht worden opgestuurd. Daar wachten we nu nog steeds op.

Vanmiddag lag er een brief in de bus van Nuon: een aanmaning over januari... Hoe durven ze???
[lees verder]
Kadootjes
10:40 uur
Kadootje kopen is leuk, zeker als je je erbij voorstelt hoe het gezicht van de ontvanger eruit ziet als hij het pakje openmaakt.
Vanmorgen heb ik kadootjes gekocht voor mijn vader, de eind deze week 75 jaar gaat worden. Vroeger kon ik nooit iets voor hem bedenken, nu had ik wel vier dingen op mijn lijstje staan. Ik heb me echter beperkt tot twee pakjes, maar met moeite. Ik moest steeds tegen mezelf zeggen: "Zo is het genoeg! Je hebt al genoeg! Met twee deze pakjes is hij ook beslist tevreden!"

Het laatste kadootje wat ik kocht is voor T. Die gaat mee naar opa's verjaardag -hij heeft er zelfs vrij voor gekregen van school, want een opa die 75 wordt, da's best bijzonder - en om ervoor te zorgen dat hij zich niet verveeld, krijgt hij (sssssst! niet verklappen!) een legodoos als we bij opa en oma zijn aangekomen.
Verder neemt hij zijn blokfluit mee, want toen hij de uitvoering had van de muziekschool, was opa ziek en konden hij en oma dus niet komen. Als het allemaal een beetje meezit, krijgt opa dus eind van de week een privé-optreden aan huis. Maar dat is een verrassing, dus als oma dit leest, mag ze dit niet verklappen!
[lees verder]
Mogge
dinsdag, 15 februari 2005 om 06:34 uur
Tjonge, 't is best koud, zo 's morgens vroeg als de thermonstaat nog niet omhoog is gezet...
En wat doe ik op dit tijdstip wakker? Ach, ik lag al anderhalf uur wakker, tot ik het mannetje hoorde en besloot er toen ook maar uit te gaan.
Wat denk je? Het mannetje is weer terug gegaan naar bed om daar te lezen. "Te koud", zei-d-ie. Ik kan 'em geen ongelijk geven.
Valentijn
maandag, 14 februari 2005 om 20:19 uur
En zo kreeg T. vandaag zijn allereerste Valentijn-kaartje van een heel lief, mooi meisje... en hij kreeg er nog een paar kadootjes bij, ook!

:-)
Klokjes
maandag, 14 februari 2005 om 14:03 uur
Gisteren zag ik ze voor het eerst. Terwijl we fietsten door de natte sneeuw (nou ja, de mannen fietsten, ik zat achter Lief's brede rug) zag ik ze staan in een tweetal tuinen aan de St. Annastraat: Sneeuwklokjes!
K. BA
11:10 uur
K., een vriendin uit mijn Amsterdamse tijd liet mij, en velen met mij, gisteren weten dat ze eindelijk, na al die jaren (maar toch nog voor haar veertigste!), een titel achter haar naam mag zetten: ze is afgestudeerd en mag zichzelf nu Bachelor of ICT noemen... hahah, die naam zal ze van mij nog vaak horen!!

K, meid! Van Harte!
[lees verder]
fb.mp3
maandag, 14 februari 2005 om 10:02 uur
Het eerste nummer kende ik niet maar de stem was zo onmiskenbaar van Frank Boeijen dat ik opveerde bij de eerste paar gezongen woorden: "In Ercolano gloeit de zon..." Lief blijkt een zestigtal nummers van Frank Boeijen op zijn computer te hebben staan.
Ik kon afgelopen nacht maar moeilijk in slaap kon komen. Ik heb het nog 3 uur zien worden en was dus erg blij dat ik mocht uitslapen en ik pas om half 10 wakker werd. Normaal gesproken zou ik echter een humeur hebben om op te schieten. Maar omdat ik hier nu heerlijk wakker zit te worden bij Frank's zoetgevooisde stem en een bak zwarte koffie komt het wel goed met dat humeur vandaag :)
What else is new?
09:22 uur
Oud-minister van Milieu Winsemius (VVD) noemt het klimaatbeleid van het huidige kabinet onzinnig. Hij zei zaterdag in het tv-programma Nova "zich dood te ergeren'', omdat in het regeerakkoord is afgesproken dat Nederland "in de pas moet lopen met het buitenland.''
Winsemius vraagt zich af welke landen bedoeld worden. Hij vindt het probleem van de broeikasgassen zo ernstig dat de regering volgens hem voorop moet lopen. Winsemius, minister van 1982 tot 1986, vindt het verkeersbeleid niet passend en de afspraken van de overheid met het bedrijfsleven over energiebesparing niet hard genoeg.
De oud-minister denkt dat meer gedaan kan worden aan opslag van het broeikasgas CO2 onder de grond. Hij vreest dat het grootschalig toepassen van alternatieve energie te laat komt om het smelten van poolijs en daarmee overstromingen voor te blijven.

Op zich is het natuurlijk erg opmerkelijk dat uitgerekend een VVD-man het kabinet op zijn sodemieter geeft. Anderszijds: als GroenLinks het doet, kraait er geen haan naar, want die "hoort" dat te doen. Echter, een VVD-er die het kabinet een veeg uit de pan geeft vanwege haar beroerde milieu-beleid: dŕt is natuurlijk wel nieuws... :-/
[lees verder]
Fit-fitter-fitness
zaterdag, 12 februari 2005 om 11:53 uur
Het ging verbazend lekker!
Ik heb zojuist in ca. 50 minuten ruim 2 kilometer geroeid, zo'n 5 kilometer gefietst, ongeveer 1250 meter flink doorgewandeld en 6 minuten op de stepsmachine gestaan, waarvan ik geen getallen herinner.

Ik moet zeggen dat het verbazend snel beter gaat met mijn conditie, alleen bij de steps wil mijn hartslag nog wel eens te hoog worden waardoor de machine enorm begint te piepen en het hartje rood begint te knipperen... je zou er bijna een ambulance van gaan bellen. Gelukkig neemt mijn hartslag weer snel af, als ik het rustiger aan doe. Maar die steps en ik.... we liggen elkaar niet!
Foute planning
zaterdag, 12 februari 2005 om 09:00 uur
Omdat we gisteren niet konden, hebben we onze fitness naar vanmorgen verplaatst... maar we zijn pas net wakker en onze spieren slapen nog. Ik hoop dat we allemaal (wij en onze spieren) over anderhalf uur wakkerder zijn...
Hoera!
vrijdag, 11 februari 2005 om 14:27 uur
Vandaag, 22 jaar geleden, kwam ze ter wereld, mijn favoriete nichtje. Helaas zie en spreek ik haar minder dan ik graag zou willen.
Haar tweede haam, Reni, was lang (heel lang) geleden mijn roepnaam... Van harte, meid!
Interview
vrijdag, 11 februari 2005 om 13:31 uur
ANS De Nijmeegse Stadskrant gaat in haar editie van maart een item besteden aan Nijmeegse weblogs. Gisteren ontving ik daartoe een interview in mijn mailbox: of ik mee wil doen.
Ja, natuurlijk wil ik dat: ik heb tenslotte een hele rits Nijmeegse logs op mijn weblog staan en de Nijmeegse Logs Ring opgezet?! Nijmeegse logs mogen best een beetje gepromoot worden (denk ik chauvinistisch).
Door de mand...
donderdag, 10 februari 2005 om 12:05 uur
"Intussen dreigt er een belangrijke groep tussen wal en schip te vallen, namelijk de mensen met een middeninkomen. En dan vooral die groepen waar meerdere personen van één inkomen moeten rondkomen: alleenverdieners en gezinnen met kinderen. Mensen met een middeninkomen, gezinnen met kinderen lijken steeds meer de dupe te worden van tal van beleidsmaatregelen van de overheid." (Bron: De Gelderlander)

Deze uitspraak is gedaan door JP Balkenende in 1999 en was bedoeld als sneer aan het adres van het toenmalige kabinet Kok. In 1999 behoorden wij ook al tot de middeninkomens (al leefden we toen van anderhalf salaris) en ik kan u vertellen: zo beroerd was het allemaal toen niet...

Hoe anders is het nu: de voorspelling van Balkenende is uitgekomen als hij zegt dat mensen met een middeninkomen (...) steeds meer de dupe worden van tal van beleidsmaatregelen van de overheid. Alleen is het nu niet Kok die aan het hoofd van het kabinet staat dat de maatregelen doorvoert, maar hijzelf.

Ben benieuwd hoe hij zich hier nu weer uit gaat lullen....
Brrr!
11:01 uur
Het was koud, vanmorgen, toen ik mijn bed uitkwam. Lief was al een uur op en had de verwarming hoger gezet. Maar de ketel was niet aangeslagen, daar kwam ik achter toen ik de termostaat hoger wilde zetten en zag dat hij al hoger stond.
Ik inspecteerde de ketel: geen storingsmelding stond er op het display. Volgens de code die het display wel aangaf, zou de 'temperatuur bereikt' moeten zijn. No way: 17 graden voelt toch echt anders dan 19 graden! En omdat ik een kind in huis heb dat net herstellende is, werd ik boos!
We hebben net twee maanden een nieuwe ketel, gvd!
De Energie-Service (storingsdienst) gebeld, daar stond nog niet in de computer dat wij een service-contract hebben. Aangezien ik zeker wist dat we dat contract hebben afgesloten bij de aanschaf van de nieuwe ketel, ben ik op zoek gegaan naar het contract... en vond het. Weer gebeld naar de Energie Service en het contractnummer doorgegeven. Ik liet nog tussen neus en lippen door vallen dat ik een ziek kind in huis had en dat helpt: zojuist is de monteur geweest en het zal snel weer warm worden...

De oorzaak van het euvel is te sneu voor woorden en ik geneerde me dood dat ik er zelf niet was opgekomen...: de warmwaterkraan in de badkamer druppelde...
=====
Voor wie de aanloop naar de plaatsing van deze ketel, 3,5 jaar nadat we ook al een nieuwe hadden geplaatst nogmaals wil lezen, begint hier, dan daar, vervolgens hier, dan leest u het stukje dat gelinkt staat onder 'een nieuwe ketel', om hier te eindigen en dan bent u weer helemaal bij...

tot de volgende storing, natuurlijk...
[lees verder]
Koortsvrij!
donderdag, 10 februari 2005 om 08:34 uur
Vanmorgen was T., voor het eerst deze week, koortsvrij!
Hij heeft vannacht goed geslapen: het klokje rond en dat was waarschijnlijk precies wat hij nodig had. Vanmorgen kreeg hij een e-mail van een oma van R., een jongetje die vlakbij woont en min of meer dezelfde handicap heeft als T. Ze hebben elkaar in de bus naar school leren kennen, al gaat R.meestal op de fiets. R.'s school is wel vlakbij die van T. Zijn oma, die hem altijd naar school brengt, en ik hadden afgesproken dat in de vakantie samen konden spelen, maar dat ging nu natuurlijk niet. R. heeft, net als T., last van koorts en griep. Dat het heerst, daar was ik gisteravond al achter gekomen. Vriend P. heeft al anderhalve week dezelfde symptomen als T. heeft.
Lente
woensdag, 09 februari 2005 om 15:52 uur
Het moet wel lente worden... waarom zou ik anders ineens zo'n drang hebben om de keukenkastjes uit te mesten en te soppen?
En het ergste is: ik heb er nog aan toegegeven ook, aan die drang. Een ruimte dat we ineens hebben!
Mr. Bush: zet ze liever in uw eigen achtertuin!
13:02 uur
VS hebben meer atoomwapens in Europa, dat is de kop van dit artikel bij nu.nl.
Het artikel gaat verder met: "In Europese landen bevinden zich veel meer nucleaire wapens dan deskundigen tot nu toe aannamen. Het zou volgens de New York Times van woensdag gaan om ca. 480 kernkoppen, het dubbele van het aantal waar kenners tot voor kort van uitgingen."

Een en ander is gebaseere op een nieuwe studie van de milieuorganisatie Natural Resources Defense Council, dat je hier in PDF kunt downloaden.
Het NRDC schrijft, onder meer:
"The military and political justifications given by the United States and NATO for U.S. nuclear weapons in Europe are both obsolete and vague. Long-range weapons in the United States and Britain supplant the unique role the weapons once had in continental Europe, yet it seems NATO officials have been unwilling or unable to give them up."
en
European security conditions have changed significantly since NATO set the level of 480 bombs in 1993, eliminating a need for U.S. nuclear weapons in Europe. Nearly all of the countries that once were potential targets for the weapons are now members of NATO.
Although NATO stated in 1996 that it had "no intention, no reason, no plan" to station nuclear weapons in new member states, the limited combat range of the nuclear strike aircraft deployed in Europe probably requires some form of staging through Eastern European air bases to effectively engage targets in Russia.


....
[lees verder]
Pastatjes
woensdag, 09 februari 2005 om 10:08 uur
Ik zag het gisteren voor het eerst: pastatjes… en ik proefde het woord op mijn tong.

pastŕŕtjes…
pŕsta-tjes…
pastat-jes…

Ik kwam er niet uit: hoe dien ik dit uit te spreken?
Over interpretatie heb ik het dan nog niet eens…
Wat denkt u: wat proeft het beste?
Nieuwbouw
woensdag, 09 februari 2005 om 09:43 uur
Hoe zit dat nou eigenlijk met die nieuwbouw in Bottendaal, de Nijmeegse wijk waar ik 9 jaar met een enorm groot plezier heb gewoond en waar ik zo graag naar terug wil!
100% korting
dinsdag, 08 februari 2005 om 19:14 uur
De tip kwam mijn moeder, zelf had ik er nog nooit van gehoord: de Weggeefwinkel.
In de Weggeefwinkel is alles gratis: alles wat je ziet en je bevalt, mag je meenemen (behalve het kopieerapparaat: dat moet blijven staan).
Het principe is eenvoudig: spullen worden gebracht door wie ze kan missen en meegenomen door wie het kan gebruiken. Doordat, in de regel, weggeefwinkels in kraakpanden zijn gevestigd en er enkel vrijwilligers werken, zijn de kosten nihil. De winkels zijn veelal eigendom van linkse groeperingen die zo hun steentje willen bijdragen aan overconsumptie. Er zijn weggeefwinkels in Haarlem, Dordrecht, Amersfoort, Leiden en Utrecht en Arnhem. In Nijmegen is er, zo ver ik weet, nog geen geopend. Maar die in Arnhem zal ik binnenkort eens bezoeken: wellicht hebben ze tweedehands kinderkleding enzo.
Zelf heb ik ook nog wel wat spulletjes die ik niet meer gebruik en dus kan weggeven: voor wat, hoort wat. Althans: dat vind ik dan.

[Weggeefwinkel Arnhem]
[persbericht weggeefwinkel]
Eerherstel geëist voor heks
12:49 uur
Spiritisten uit de hele wereld eisen eerherstel voor Helen Duncan, de laatste Britse vrouw die in 1944 wegens hekserij werd veroordeeld.

Helen kreeg tijdens een seance in 1944 'contact' met de geest van een matroos, die was omgekomen toen de oorlogsbodem HMS Barham zonk. Door die seance maakte Helen onbedoeld een strategisch verlies openbaar. Omdat Londen bang was dat het medium nog meer oorlogsgeheimen zou prijsgeven, besloot men tot vervolging wegens landverraad.
Probleem was echter dat niet te bewijzen viel dat Helen opzettelijk staatsgeheimen had prijsgegeven. De wet op de hekserij uit 1735 bracht uitkomst en waar overtreding daarvan normaliter met een boete van 50 cent zou worden bestraft, kreeg Helen negen maanden cel om D-Day niet in gevaar te brengen.
Het proces tegen Helen, een Schotse gebouwd als een burcht met een gewicht van 150 kilo, trok wereldwijde aandacht. De ene hoogwaardigheidsbekleder na de andere verklaarde met eigen ogen te hebben gezien hoe er tijdens seances ectoplasma uit Helens mond kwam waaruit zich lichamen van overledenen materialiseerden. De doorzichtige vuilwitte 'spoken' liepen door de kamer, lieten zich aanraken en gaven antwoorden op vragen.
In de Holloway-gevangenis zette Helen haar werk als medium gewoon voort. Behalve mede-gevangenen en bewaarders consulteerde ook premier Winston Churchill haar in haar cel. Churchill, een overtuigd spiritist en lid van de Grote Oude Orde der Druďden, probeerde Helen vrij te krijgen, maar moest toegeven dat het landsbelang zwaarder telde dan de tijdelijke opsluiting van een onschuldige. Na zijn herverkiezing tot premier liet Churchill de Heksenwet van 1735 schrappen. Helen overleed in 1956 in betrekkelijke vergetelheid. Haar in Amerika wonende kleinzoon Jack ijvert nu voor eerherstel. [Bron: AD]

Degenen die een aantal weken geleden de "heksen"-aflevering hebben gezien van Discovery's "True Horror" hebben daarin over haar proces gehoord.
Zie ook: The Official Helen Duncan Homepage
[lees verder]
Koorts -2-
07:37 uur
Weer een nacht met weinig slapen, nu was Lief degene die de minste rust was gegund.
T. kwam vannacht weer bij ons en hij sliep erg onrustig, is strontverkouden geworden en voelde vanmorgen weer warm aan, temperatuur weer te hoog: 38.4. Flink ingesmeerd met Luuf en nu er maar weer het beste van hopen.
Gisteravond was het nog 37,4 en was hij koortsvrij. Het dus schommelt nogal. Gistermiddag is hij zijn bankbedje uitgekomen, heeft nog een spelletje op de computer gedaan en met zijn lego gespeeld. Maar gisteravond liep hij al zo te spoken, dat Lief het verstandiger vond om hem bij ons te nemen. Ik moet toen al geslapen hebben.
Een halfuurtje geleden zijn T. en ik uit bed geklommen zodat Lief nog een uurtje het bed voor zichzelf kon hebben maar T. kroop gelijk zijn eigen bed in: da's geen goed teken.

Ik heb het niet op koorts. T. is eigenlijk nooit ziek, op af en toe een keertje overgeven na. Ik herinner me een keer toen we nog in Almere woonden, toen is hij een volle week echt ziek geweest ('t arme kind zag er niet uit!) maar dat is toch zeker 6 jaar geleden.
Maar verder is hij altijd zo fris als een hoentje.
[lees verder]
Enterprise
12:22 uur

Vanavond begint Veronica met het uitzenden van het 4e seizoen van Star Trek Enterprise.
Tegelijkertijd is de Nederlandse fanclub van de langst bestaande sciencefiction serie (The Flying Dutch) begonnen met een actie tegen de plannen van UPN en Paramount Network Television om na dit vierde seizoen te stoppen het produceren van Star Trek Enterprise. Voorgaande series, The Next Generation, Deep Space Nine en Voyager, liepen altijd 7 seizoenen lang. UPN en Paramount zijn tot hun beslissing gekomen wegen tegenvallende kijkcijfers in de VS.

Persoonlijk heb ook ik lang moeten wennen aan de laatste serie van Star Trek, maar ik moet zeggen dat seizoen 3 erg spannend was en ik elke maandag weer uitkeek naar de volgende aflevering.
Vanavond dus de eerste van 21 afleveringen van seizoen 4... of The Flying Dutch succesvol zal zijn met hun atie? We zullen het moeten afwachten. Maar mocht Enterprise inderdaad stoppen, dan hoop ik van harte dat UPN en Paramount een nieuwe serie gaat starten... want een tv-wereld zonder Star Trek, dat kan domweg niet!
[lees verder]
Koorts
maandag, 07 februari 2005 om 08:18 uur
Vannacht rond drie uur stond hij aan mijn bed... hij had naar gedroomd, heel naar. En nee, hij wilde er niet over vertellen. Ik nam 'em bij me in bed en merkte dat hij wel erg warm was.
Een nacht van waken en slapen volgde. T. werd steeds weer wakker en gaf veel warmte af.
Zojuist heb ik toch maar zijn temperatuur opgenomen" 38.8. Da's niet eens verhoging meer, da's gewoon koorts.. toch?
Hij voelt zich echter kiplekker maar laat zich lekker instoppen op de bank... hij mag tenslotte tv kijken en veel appelsap drinken... waarom zou hij dan klagen?
Nou, misschien omdat het een vakantieweek is...
't Zal ook es niet, he?
zondag, 06 februari 2005 om 20:44 uur
Lief is T. halen, die is wezen logeren bij Oma in Tilburg. Een uur geleden belt hij vanuit de trein...

Storingen
20:14 uur Den Bosch <-> Nijmegen
Door een aanrijding rijden er tussen Oss en Wijchen geen treinen. Vertraging: meer dan 60 minuten. Sneltreinen rijden niet tussen Oss en Nijmegen.
Reisadvies: *Doorgaande reizigers tussen Den Bosch en Nijmegen, Arnhem kunnen omreizen via Utrecht. (ns.nl)

Laten ze nu net in de trein zitten die achter de trein zit die het ongeluk heeft gehad...

[21.45 uur: ze zijn nog steeds niet thuis....]
Mico$oft blundert big time
10:10 uur
"Computergebruikers die de nieuwste antispyware software van Microsoft hebben geďnstalleerd, kunnen niet langer ongehinderd Startpagina.nl instellen als hun opstartpagina. Microsoft merkt Startpagina.nl aan als een 'browser hijacker' en raadt de gebruikers via deze software aan om www.msn.nl in te stellen als opstartpagina. www.msn.nl is de opstartpagina van Microsofts eigen internetportal.
Door deze software van Microsoft wordt bij de gebruiker de indruk gewekt dat Startpagina op slinkse wijze de instellingen van de browser verandert. Dit is onjuist: nog nooit heeft Startpagina de instellingen van de browser aangepast (en zal dat ook nooit doen!) tenzij de gebruiker dat zčlf doet. De meldingen van deze Microsoft programmatuur over www.startpagina.nl kunnen gebruikers dan ook met een gerust hart negeren."
Dat zijn de eerste regels van een persbericht uit gegeven door Startpagina.

Micro$oft beschuldigt dus niet alleen Startpagina van valse praktijken, maar probeert gebruikers ook gelijk over te halen om hun ieigen internetportal als startpagina in te stellen. Dat ze bij Micro$oft een hoge dunk van zichzelf hadden, wisten we allang, maar dat ze nu zulke gore methodes gebruiken om bezoekers te trekken, vind ik domweg Zum Kotzen!!!

Uiteraard kun je dit soort ellende voorkomen door Firefox te installeren en je computer regelmatig te controleren met Ad A-ware. Dan heb je die Micro$oft-meuk helemaal niet nodig.
[lees verder]
ArcheoNet goes international
zondag, 06 februari 2005 om 08:01 uur
We hebben Belgische concullega's ArcheoNet Vlaanderen. Het blijken echter meer collega's dan concurrenten: we mogen bij elkaar artikelen 'stelen' :)
Zo kan het ook
zaterdag, 05 februari 2005 om 11:00 uur
Chauffeurs moeten springen als kikkers
Truck-chauffeurs die, in een Indiase staat, worden betrapt op te hard rijden moeten springen als kikkers.
De politie in Bihar geeft liever een dergelijke vernederende straf dan de overtreders voor de rechter te dagen, aldus Newindpress.
De meest populaire straf is 'hazensprong' waarbij de overtreder op zijn hurken moet zitten, zijn beide oren vast moet houden en bijna een halve kilometer springend af moet leggen. Bovendien moeten de chauffeurs de naam van hun meest populaire politieke leider zingen, terwijl ze hun straf doen.
Een politie-agent merkte op: "Als ze aan hun leider noemen, terwijl ze worden gestraft, lijkt het net of ze hem beledigen. Als ze een beetje nadenken, zullen ze nooit meer te hard rijden". [Bron: Ananova]

Ziet u het voor zich: hele rijen springende truckchauffeurs die "Balkenende", "Zalm", of "Bos" lopen te scanderen! :D
Be(z)waarplicht
10:30 uur

Doke Pelleboer, directeur XS4all, in het actie-t-shirt.

XS4all, BiT zijn, met steun van Bits of Freedom, een nieuwe campagne begonnen tegen de bewaarplicht verkeersgegevens. De leden van het Nederlands parlement worden allen opgeroepen gehoor te geven aan de bezwaarplicht tegen de bewaarplicht. Alle Kamerleden hebben daarom een t-shirt met de tekst "www.bezwaarplicht.nl" gekregen.
"De Europese Ministers van Justitie besluiten in 2005 over een mogelijke bewaarplicht verkeersgegevens. De beslissing hierover wordt genomen in de JBZ-Raad in de vorm van een Europees Kaderbesluit. Deze ondemocratische wijze van besluitvorming zet het Europees Parlement buiten spel. Het is daarom aan u als leden van het Nederlands parlement om deze besluitvorming vooraf te toetsen en Minister Donner een duidelijke boodschap mee te geven. Wij willen u dringend vragen niet akkoord te gaan met een bewaarplicht verkeersgegegevens omdat..." Leest U vooral verder op www.bezwaarplicht.nl.


[lees verder]
ERROR
zaterdag, 05 februari 2005 om 10:00 uur


Maak je eigen error-message
Grijns
vrijdag, 04 februari 2005 om 17:44 uur
T. zit TV te kijken. Een jongetje zegt daar: "... en daarom is mijn mamma de liefste mamma van de hele wereld."
Roept T. heel hard: "Nietus! Mijn mamma is de liefste mamma van de hele wereld!"

U begrijpt natuurlijk wel dat ik hier nu met een hele grote grijns op mijn gezicht zit! :D
Taalspeeltuin
vrijdag, 04 februari 2005 om 15:13 uur
Ik heb weer even gespeeld met taal...
Luilak
vrijdag, 04 februari 2005 om 14:56 uur
T. heeft vandaag carnaval op school. Voor mij hoeft dat niet zo, dat ge-carnaval, maar goed op school doen er dus wel aan. De kids mogen verkleed komen, op school worden ze evt. nog geschminkt en dan bouwen ze een feestje in de aula om vervolgens weer gewoon in de klas plaats te nemen en verder te gaan met de les.
T. wilde als Superman, of als Indiaan, als Brandweerman mocht ook wel... Ik zocht me een ongeluk tussen de tweedehands aangeboden carnavalskleding van Het Goed en De Eeuwige Jeugd, maar er was niets bij dat hem paste. En dat is toch wel gewenst, dat het enigszins past.
Of we dan geen nieuw pak konden kopen? Ik besloot te kijken naar nieuwe pakken, maar schrok daarvoor terug: zo'n pak kost al gauw zo'n 15 euro en aangezien het heertje groeispurt na groeispurt doormaakt is de kans groot dat hij het pak maar 1 keer (lees: twee uurtjes) aanheeft. Ik ben dol op mijn mannetje, maar dat was met te gek: de broekriem moet hier behoorlijk worden aangehaald en dan ga ik geen carnavalspak kopen voor 15 euri. Helaas Pindakaas!

En toen ontsproot zich aan mijn brein een 'briljant plan' (aldus T.): Een luilak!
Hoe dat dan moest.
Nou, heel eenvoudig: je trekt je pyjama aan, je ochtendjas, je sloffen en je slaapmuts en je vraagt of ze enorme wallen onder je ogen schminken en je gaat de hele tijd enorm staan gapen of slapen.

En nu maar hopen dat hij het op school nog net zo'n 'briljant plan' vind als toen ik het voorstelde...
Strookje
vrijdag, 04 februari 2005 om 07:35 uur
Nondeju: zomaar ineens 150 euro minder op de rekening! Dat voel je wel, hoor!
Viel uw salarisstrookje ook zo tegen, afgelopen maand??
Sam
donderdag, 03 februari 2005 om 15:47 uur
"Hoe is het nu met Sam?", die vraag kwam ik de afgelopen week een aantal keer in mailtjes tegen.
Dat zal ik jullie vertellen: met Sam gaat het heel goed.
Hij eet zijn buikje lekker vol en slaapt nog steeds redelijk veel. Hij is weer begonnen met spelen, de krassen op mijn handen getuigen daarvan en hij wordt zo onderhand weer zijn eigen brutale zelf.
Wel is hij aanhankelijker geworden: zo komt hij tegenwoordig elke avond dicht bij me liggen als ik in bed lig en blijft daar liggen, zelfs als Lief in bed komt: dat deed hij voorheen nooit. Ook komt hij tegenwoordig gelijk de trap afgetrippeld als ik hem roep: iets wat hij voorheen ook nooit deed: dan bepaalde Sam en Sam alleen wanneer hij naar beneden kwam.
Ook wil hij niet zo graag meer naar buiten, al begint dat wel weer te komen. Vandaag is hij al twee keer naar buiten gegaan, maar beide keren had hij er binnen 10 minuten alweer genoeg van en bovendien blijft hij binnen een afstand van maximaal 10 meter van de voordeur. Ik vind dat niet erg, want ik zie hem elke keer nog met een bezwaard hart naar buiten gaan; als de dood dat hij er weer vandoor gaat.
Deutsche Grundlichkeit
donderdag, 03 februari 2005 om 11:16 uur
Duitse agent slingert collega's op de bon
Een overijverige Duitse politieagent heeft zijn collega's op de bon geslingerd. Hij liet de prent achter onder de ruitenwisser van hun patrouillewagen, terwijl zij bezig waren radarapparatuur op te zetten voor een snelheidscontrole. Dat meldde een Duits regionaal dagblad woensdag.
De agenten hadden hun voertuig geparkeerd aan de verkeerde kant van de weg, tegen de rijrichting in. De agenten moeten de boete gewoon betalen. "De verkeersregels gelden voor iedereen", zei commissaris Hans-Joachim Schneider van de politie in het Oost-Duitse Jessen tegen het dagblad Mitteldeutsche Zeitung. [Bron: Plein Nieuws]
SWOV: beloon automobilisten voor aanrijden fietsers
woensdag, 02 februari 2005 om 11:09 uur

De SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) constateert uit een onderzoek dat het voor fietsers veiliger is om ze geen voorrang te laten hebben op rotondes met vrijliggende fietspaden. De SWON heeft ontdekt dat automoblisten er vanuit gaan dat zij voorrang hebben en daardoor worden fietsers aangereden op rotondes. Op 60% van de binnen de bebouwde kom liggende rotondes hebben fiesters op dit moment voorrang.
Het SWON zegt dus eigenlijk: automoblisten zijn arrogante sukkels en daarom moeten fietsers maar wachten. Dat lijkt mij de omgekeerde wereld. Automoblisten moeten gewoon opletten als ze een rotonde verlaten!
Het CROW, het nationaal kennisplatform voor infrastructuur, is juist het tegenovergestelde van mening: hun aanbeveling is al jaren dat fietsers voorrang moeten hebben op alle rotondes binnen de bebouwde kom. Kijk, dan is het voor iedereen duidelijk en hoeven fietsers niet te wachten tot ze een ons wegen voordat ze kunnen oversteken.

[persbericht SWOV] [het gewraakte onderzoeksrapport van SWOV in PDF]
[Standpunt CROW]
[De Fietsersbond over voorrang op rotondes] (met dank aan Branwen)
Bellen met het hiernamaals
woensdag, 02 februari 2005 om 07:56 uur
Een Duitse uitvinder uit Osnabrück heeft een speciale mobiele telefoon ontwikkeld voor in het graf van een overledene. De 'Telefoon-Engel' maakt het mogelijk om na de begrafenis nog te 'bellen' met de gestorvene.
De telefoon bestaat uit een luidsprekertje en een batterij die tot twaalf maanden meegaat. De producent garandeert op zijn website een goede ontvangst onder de grond.
De telefoon, verpakt in een soort plastic schoenendoosje, heeft een eigen nummer en meteen na het intoetsen komt er contact tot stand. Wie wil kan dan de overledene nog toespreken; ook handig als je geen tijd hebt voor een bezoek aan de begraafplaats, aldus de website.
Kosten voor de telefoon: €1495. De 'Handy' komt overigens niet in de lijkkist, maar in de grond erboven. Wie binnen achttien maanden de telefoon terugstuurt naar de producent, krijgt € 50 retour. [Bron: nu.nl]
[Telefoon-Engel]

Stel je voor: je gaat naar het graf van opa of oma en ineens lijkt het of er uit het graf ernaast een stem verschijnt: dan schrik je je toch dood?
Gaaaaap
dinsdag, 01 februari 2005 om 13:44 uur
Een 71-jarige Chinees heeft al 50 jaar niet meer geslapen. Tot hij ongeveer 20 jaar was, sliep hij gemiddeld 2 uur per nacht, maar nu doet hij zo af en toe alleen nog maar een dutje van een paar minuten.
Hij voelt zich prima alleen zijn ogen voelen wat droog aan.
De man is behandeld in het ziekenhuis, waar hij werkt als schoonmaker, maar de doktoren hebben geen middel voor zijn slapeloosheid kunnen vinden en staan voor een raadsel. [Bron: Ananova]

Tjonge... ik word al moe als ik eraan denk!
Federale rechters keert zich tegen Bush
07:48 uur
'Tribunalen Guantánamo onwettig', dat is het oordeel van de Amerikaanse federale rechter Joyce Hens Green:

De militaire tribunalen die oordelen over het lot van gevangenen op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay (Cuba), zijn ongrondwettelijk. Dit heeft de Amerikaanse federale rechter Joyce Hens Green geoordeeld. De uitspraak is een tegenvaller voor de regering - Bush. Die heeft de gevangenen tot dusver altijd beschouwd als 'vijandige strijders'. Dat betekende volgens Washington dat internationale verdragen over de behandeling van krijgsgevangenen niet op hen van toepassing waren. Het Witte Huis heeft gisteren afwijzend gereageerd op Greens uitspraak.

In Guantánamo zitten 540 gevangenen voor onbepaalde tijd vast na de aanslagen van 11 september 2001, als onderdeel van de oorlog tegen terrorisme onder meer in Afghanistan. Ze hebben nooit een proces gehad.
Na internationale kritiek op die toestand besloot de regering-Bush dat er militaire tribunalen kwamen die de individuele zaken van de betrokkenen moesten gaan beoordelen. Zo werd de indruk gegeven dat er toch van een soort procesgang sprake was.
Volgens Green hebben de gevangenen een zaak als zij zich beroepen op de Amerikaanse grondwet die onder meer bepaalt dat mensen die beschuldigd worden van zware misdaden, zoals 'vijandige strijder', recht hebben op een eerlijk proces.
Medio januari kwam een collega van Green tot een heel ander oordeel. Hij wees de zaak van zeven gevangenen af omdat zij geen duidelijke grondwettelijke rechten hadden Guantánamo ligt niet in de VS en hun zaak onder de militaire rechter was. [Bron: De Gelderlander]
[lees verder]
missgien.net/weblog
missgien.nl

Archief
2005:
[04/05] [03/05] [02/05] [01/05]
2004:
[12/04] [11/04] [10/04] [09/04] [08/04] [07/04] [06/04] [05/04] [04/04] [03/04] [02/04] [01/04]
2003:
[12/03] [11/03] [10/03] [09/03] [08/03] [07/03] [06/03] [05/03] [04/03]
Oudere archieven (06/2001 - 03/2003) zijn helaas verloren gegaan

missgien.log