missgien.log
sinds 2001

[vorige] - [weblog] - [volgende]

 
woensdag
23 maart 2005
De Graaf en de burgemeester
08:35 uur


Zij vroeg zich af waar mijn stuk over de niet-gekozen burgemeester bleef. Echter, toen de PvdA-senatoren hun vernietigende stemmen uitbrachten, lag ik al lekker op één oor!
Ondertussen heb ik echter begrepen dat De Graaf een vette nederlaag heeft geleden. Ik vind dat wel best: Op zich ben ik niet tegen een gekozen burgemeester, maar een dergelijke verandering moet je er niet 1-2-3 doorheen moet jagen. Zelfs Jan Terlouw (D66-coryfee) zei aan de vooravond van het debat het eens te zijn met de kritiek van de PvdA-senatoren op de plannen van De Graaf: "die rammelen simpelweg."

De Gelderlander opent vandaag met de kop: PvdA torpedeert droom van D66. Hierin haalt een gefrustreerde Thom de Graaf fel uit naar de PvdA-fractie: "Het leek wel of men sowieso niet wilde meewerken aan de gekozen burgemeester. De PvdA is de kampioen van de regenten".
Tuttut Hoho, Thom! Als je je zin niet krijgt, ga je schelden? Kinderachtig, erg kinderachtig.

In PvdA-kringen reageert men ook niet erg positief op dit besluit: Bos is immers voor de gekozen burgemeester. Ook senator Van Thijn (die, ja) was óór, maar vond dat De Graaf "dom bezig was geweest. De Graaf hield teveel vast aan zijn oorspronkelijke plannen". Ook vond hij dat coalititiepartner CDA de minister had laten bungelen door hem niet volmondig te steunen.

De twee meest hete hangijzers voor de PvdA waren dat er een 'proef' zou moeten komen met 25 steden met meer dan 100.000 inwoners. Zo'n 'proef' vindt de PvdA niet verantwoord. Daarnaast -en dat is ook voor mij een erg belangrijk punt- vreest de PvdA dat de gekozen burgemeester straks niets te vertellen heeft over de politie. De minister van Binnenlandse Zaken is juist bezig zijn greep op de politie te vergroten. En aangezien Nederland meer en meer op een politiestaat begint te lijken, lijkt het me zinnig om de directe aansturing bij de burgemeesters te houden en niet bij de minister van BZ. En al helemaal niet deze minster van BZ!

En dan het vervolg: in diverse artikelen wordt druk gespeculeert of De Graaf nu wel aan zal blijven. D66-fractievoorzitter (2e Kamer) oris Dittrich reageerde furieus op de vraag of De Graaf nu zal aftreden: "Hij heeft het goed gedaan! Het is de PvdA die onze plannen hebben doorkruist."

Zie ook: Door Koningin benoemde burgemeester blijft in de grondwet op de D66-website.
Relevante krantenartikelen:
Trouw: Nacht van Van Thijn is bijna onvoorstelbaar (gisteren)
Trouw: Geen gekozen burgemeester
De Gelderlander: PvdA torpedeert droom van D66
AD: Zeperd voor De Graaf
Volkskrant: PvdA blokkeert gekozen burgemeester


Herr Doktor
Inderdaad volkomen terecht, dit soort mogelijk ingrijpende wijzigingen moet je niet te snel doorvoeren, dat had meneer de Graaf ook moeten inzien. Reactie was ook zeker kinderachtig. Maar ja, dit is nu eenmaal het stokpaardje van D66, verder hebben ze niet veel te zeggen... opblazen dat kabinet! Tijd voor iets beters.
23-3-2005, 13.25 uur

 
missgien.log