missgien.log
sinds 2001

[vorige] - [weblog] - [volgende]

 
maandag
21 maart 2005
Hoezo, scheiding van machten?
10:45 uur


In de VS wordt een gevaarlijk politiek spel gespeeld: de scheiding tussen Wetgevende en Rechterlijke macht wordt door de eerste overschreden, nu er een noodwet is uitgevaardigd die het leven van comapatiënte Theresa (Terri) Schiavo uit Florida (jawel, de staat waar het kleine broertje van Sjors gouverneur is!!) moet verlengen. Eerder had immers een rechter in Florida bepaald dat het leven van Terri mocht worden beëindigd door het kunstmatige voeden te stoppen. Terri verkeert al 15 jaar in comatueuze toestand nadat ze in 1990 een hartstilstand kreeg en ten gevolge daarvan ernstig hersenletsel heeft opgelopen. Mocht ze ooit wakker worden, dan zal ze niet veel meer zijn dan het kasplantje dat ze de afgelopen 15 jaar al was. Al twee keer eerder is de sonde verwijderd en weer teruggeplaatst.
Echtgenoot wil haar uit haar lijden verlossen, ouders willen hun dochter niet kwijt. Je kunt van euthanasie vinden wat je wilt maar het stoppen met kunstmatig voeden is geen actieve daad. Je laat de natuur zijn werk doen, nadat je dat jarenlang hebt tegengehouden.
Er is wellicht toch hoop: een eerder wet, door Jeb Bush uitgevaardigd werd door het Hooggerechtshof ongrondwettelijk verklaard.

De houding van de Amerikaanse regering vind ik vreselijk hypocriet: enerzijds stuur je gezonde jonge jongens de dood in door ze naar, bijvoorbeeld, Irak en Afghanistan te sturen maar een zieke vrouw moet kunstmatig in leven worden gehouden. Totale gekte!

[Zie ook Leven comapatiŽnte Schiavo verlengd - Planet]


Jolie [www]
[ik durf het bijna niet te zeggen maar......] eh, [aarzel aarzel...] Als het mijn zus was geweest die nog met haar ogen een ballon kon volgen en nog "Huh huh" zou kunnen zeggen als ze me 'herkende' zoals de familie van Terri meent, zou ik waarschijnlijk ook overvallen zijn geweest door een vlaag van egoisme en haar in leven hebben willen houden... ;-)

ik heb haar verhaal tenminste destijds naast "de coma van mijn zus" gelegd - en kwam tot de conclusie dat mijn zus er veel, veel ernstiger aan toe was, en het compleet onrechtvaardig zou zijn geweest haar een "leven als Terri" te 'gunnen.' "Gelukkig" vond bij ons het ziekenhuis dat ook, en waren er veel te veel complicaties: ze kon niet (lang) zelf meer leven.

Mijn moeder zei over Terri hetzelfde als jij.. :-) Maar ik kon me het egoisme van de familie toch wel indenken, het is geen Ťchte coma, maar ""gewoon"" een verschrikkelijk zware hersenbeschadiging. (Dat afgezien van de vreselijke dood van 14 dagen uithongeren.)

Wat ik me wel afvraag, is wat die familie doet bij complicaties.. als Longonsteking enzo. Zo'n zware geestelijke handicap blijft toch zelden zonder zware complicaties? Geven ze Terri soms telkens griepprikken en antibiotica?

[/me twijfelt... klikt plaats..]
22-3-2005, 11.38 uur
Jolie [www]
P.S. doet de accolade het niet? ik had eigenlijk accolades in mijn "smileys" gezet ;-) afijn....
22-3-2005, 11.41 uur
missgien [www]
Ik kan me dat heel goed voorstellen, Jolie. Toch moet je denk ik juist uitgaan van degene die er ligt. Zou jij zo willen "leven"? Had je zus zo willen "leven"? En zou ze je zus nog zijn?

Ik heb het gisteren nog tegen Lief gezegd (en zal dat binnenkort tegen mijn naaste familieleden herhalen om toestanden als deze te voorkomen): "Als ik er ooit zo bij kom te zitten, hoop ik toch echt dat ik snel uit mijn lijden wordt verlost. Laat mij er asjeblieft nooit zo bij liggen!"
22-3-2005, 12.41 uur
Jolie [www]
Ze had het inderdaad vreselijk gevonden, ja - dat had ik me indertijd ook zitten bedenken :-]

Ook moest ik denken aan die enige passage die ik ken uit dat boek van Isabel Allende: die dochter die voor haar dood een brief schrijft, dat ze een nachtmerrie had gehad waarin ze opgesloten zat in een levenloos lichaam. Dat ze dat *nooit* zou willen.

Die moeder leest die brief pas als de dochter al maanden in coma ligt :-/

Op zo'n moment moet de familie inderdaad het eigen egoisme opzij zetten, hoe moeilijk ook.
Ik hoop maar dat we / onze families het nooit hoeven meemaken :-(
22-3-2005, 12.54 uur

 
missgien.log