missgien.log
sinds 2001

[vorige] - [weblog] - [volgende]

 
zaterdag
19 maart 2005
NIMF
13:24 uur


Maar liefst 58% van de Nederlandse bevolking vindt het acceptabel als er Nederlandse soldaten sneuvelen bij de militaire actie in Afghanistan. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Typisch geval van een nimf: "niet in mijn famlilie". Ik zou wel eens willen weten wat de uitslag is als je deze vraag voorlegt aan familieleden van militairen...
Vreemd genoeg is bijna de helft van Nederland (49%) het niet eens met de uitzending van 165 commando's en mariniers en 85 man luchtmachtpersoneel naar Aghanistan. 45% vindt het wel een goede zaak.

Ik zal wel blond zijn, maar dan snap ik niet hoe 58% dode militairen acceptabel kan vinden als slechts 45% het eens is met deze uitzending. ??
Een en ander is te lezen in het volgende ANP-bericht:
'Sneuvelen militairen acceptabel'
De Nederlandse bevolking vindt het acceptabel dat eigen militairen bij oorlogsmissies, zoals in Afghanistan, sneuvelen. De Tweede Kamer en niet de regering of de NAVO moet echter het laatste woord hebben over de uitzending van Nederlanders naar oorlogsgebied.
Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 58 procent van de achthonderd ondervraagden het sneuvelen van Nederlandse militairen bij zulke riskante missies acceptabel vindt. Voor 40 procent geldt dat niet. Binnenkort vertrekken 165 commando's en mariniers en 85 man luchtmachtpersoneel naar Aghanistan om onder Amerikaanse leiding jacht te maken op terroristen van al-Qaeda en resten van het verdreven Taliban-regime.

Geheime missie
De oppositie in de Tweede Kamer viel over premier Balkenende heen die aanvankelijk stelde dat de instemming van de Kamer met de geheime missie niet nodig was. Zijn argument was dat de missie valt binnen Enduring Freedom, zoals de Verenigde Staten de internationale strijd tegen het terrorisme betitelen. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) verzekerde in het debat dat die instemming wel gewenst was en dat de gevolgde procedure, waarbij de volksvertegenwoordiging voorafgaande over de missie zal worden geÔnformeerd, zal worden gehandhaafd.
De missie in Afghanistan ligt niet goed bij de bevolking. 45 Procent is het ermee eens dat er Nederlandse militairen aan meedoen, 49 procent is tegenstander, blijkt uit de peiling die De Hond zaterdag vrijgaf. Ook de beŽindigde uitzending van militairen naar Irak ligt gevoelig: voor- en tegenstanders (46 procent) houden elkaar in evenwicht. Daarentegen geniet deelname aan vredesmissies onder de vlag van de Verenigde Naties, zoals destijds in Libanon en Cambodja, wel brede steun: 69 procent vindt dat een goede zaak, slechts 11 procent is ertegen gekant. (Bron: ANP, 19 maart 2005)


Gooly
Wellicht komt het door de opvatting: "Je behoort zowiezo geen oorlog te beginnen, en als je er toch een begint moet je er (dus) niet raar van opkijken dat er mensen sneuvelen?"
Da's in ieder geval mijn mening.
Van de andere kant, "er niet raar van opkijken" is iets anders dan acceptabel vinden, want doden door geweld zijn nooit acceptabel.
19-3-2005, 14.56 uur
bareuh [www]
Mochten er slachtoffers vallen, mag Balkenende en het zooitje andere hufters zelf de familie gaan uitleggen met welk doel ze naar Afghanistan zijn gestuurd en of het wat heeft geholpen. Ik kan het gewoon niet begrijpen dat er een ploegje jonge jongetjes naar zo'n gebied wordt uitgezonden.

Bah.
19-3-2005, 19.12 uur
missgien [www]
Of het nu jonge jongetjes zijn of door de wolgeverfde ouwe rotten: ze horen er gewoon niet. punt uit!
19-3-2005, 19.57 uur
Mannie [www]
Ja er is geen dienstplicht meer, het zijn beroepsmilitairen dus weten ze van te voren wat er gebeuren kan. Niet dat het goed is dat we daar zitten hoor.
20-3-2005, 04.19 uur
Chantal [www]
Elke dode militair is er 1 teveel. Het nederlandse leger heeft niks in Afghanistan te zoeken...
20-3-2005, 11.11 uur

 
missgien.log