[vorige] - [weblog] - [volgende]
donderdag
24 februari 2005
Romeins schiettuig
19:58 uur
Bij de Rijn ter hoogte van de Duitse plaats Xanten hebben archeologen een uniek restant van een Romeins schietwapen gevonden.
De zeldzame vondst werd gevonden in een grindgroeve bij Xanten, een plaats vlakbij de grens met Limburg dat tweeduizend jaar geleden één van de belangrijkste Romeinse nederzettingen van de wijde omgeving was.


Reconstructie van het soort schiettuig dat is gevonden bij Xanten

'Archeologische sensatie'
De Romeinse legionairs hadden vaak de beschikking over de nieuwste wapens. Naast het kenmerkende korte steekzwaard (de gladius) en de werpspeer (pilum), beschikten bepaalde Romeinse militairen ook over schietwapens.
Een stuk Romeins metaal dat in de grindgroeve gevonden werd, bleek na vakkundig onderzoek tot zo'n schietwapen te behoren "Een kleine archeologische sensatie", aldus een woordvoerder van het archeologisch park in Xanten, waar bezoekers de Romeinse tijd kunnen opsnuiven.
Het gevonden object is 28 bij 21 cm groot en was in de Romeinse tijd onderdeel van een schietwapen dat veel lijkt op een zware kruisboog. Het metalen onderdeel zat aan het einde en kende een langwerpig gat waardoor de pijl werd afgeschoten.

Schietkracht
Goed bewaarde, vergelijkbare vondsten zijn tot dusver alleen in Spanje en Irak gevonden, aldus experts. Een nagebouwd exemplaar van het wapen laat goed zien hoe zwaar zo'n wapen was, dat een indrukwekkende schietkracht had. De boog moest met twee armen worden gespannen.
De opmerkelijke vondst wordt vanaf 12 maart voor het eerst aan de buitenwacht getoond in het Romeins-Germaanse museum in Keulen op de tentoonstelling 'Von Anfang an. Archäologie in Nordrhein-Westfalen.' [Bron: Planet]

[Link: Archäologischer Park Xanten]