[vorige] - [weblog] - [volgende]
donderdag
17 februari 2005
Heksenmiddeltje bij de apotheek
07:57 uur
Extract Sint Janskruid helpt tegen zware depressies
De behandeling van matige tot ernstige depressies met een extract van Sint Janskruid (WS5570) is net zo effectief als het geneesmiddel paroxetine. Bovendien wordt het beter verdragen en veroorzaakt het minder bijwerkingen.
Dat stellen Duitse wetenschappers in het Engelse vakblad British Medical Journal van vrijdag.
De onderzoekers voerden een zes weken durende studie uit onder 251 patiŽnten met een acute depressie. De helft kreeg het kruidenextract, de andere helft kreeg paroxetine. Sint Janskruid is jaren verguisd door medici, omdat het de werking van andere medicijnen, zoals de anticonceptiepil, negatief kan beÔnvloeden.
Psychiater dr. P. Schulte van GGZ Noord-Holland Noord waarschuwt daarom dat mensen het middel alleen in overleg met een arts moeten slikken. [Bron: Nu.nl]

Dit is voor heksen (en anderen die liever met natuurproducten werken dan met farmaceutische producten) oud nieuws: St. Janskruid. Het is vrij verkrijgbaar bij de drogist. Nog niet zo lang geleden heb ik het middel aan een iemand aangeraden die van de anti-depressiva afwilde.
Ik snap niet dat de heren onderzoekers daar nog onderzoek naar moesten doen, want dat is gewoon algemeen bekend...


Novi O'Magum [www]
Het schijnt wel de werking van de anticonceptiepil te verminderen. Schijnt. Ik weet niet of dat waar is.
17-2-2005, 08.40 uur
missgien [www]
Van anticonceptiemiddelen weet ik het niet. Het is wel zo dat anti-stollingsmiddelen verminderde werking hebben, evenals anti-epileptica, hiv-virus remmers en nog een aantal andere middelen die onder invloed staan van het leverenzym cytochroom P450.
Maar het is natuurlijk nooit verstandig om zomaar zoiets te slikken, dat moet je altijd in samenspraak met je (huis)arts doen.
17-2-2005, 09.25 uur
matthijs [www]
De effectiviteit van St. Janskruid was inderdaad al langer bekend. Een paar jaar geleden werd er bijvoorbeeld alarm geslagen omdat mensen die aan de Prozac waren, gezellig St. Janskruid bijslikten, met tamelijk rampzalige gevolgen.

Overigens heeft St. Janskruid sommige van dezelfde fijne bijwerkingen als andere antidepressiva - je kunt er bijvoorbeeld, net als van Prozac, hele fijne plotselinge woede-aanvallen van krijgen.

Maar het helpt wel :-)
17-2-2005, 09.30 uur
Branwen [www]
Maar je kunt ook zonder prozac of St. Janskruid hele fijne woede aanvallen krijgen hoor. Ik heb er in ieder geval geen pilletje voor nodig. :-)
17-2-2005, 15.15 uur
bareuh [www]
of gewoon scheermesjes kopen
17-2-2005, 17.38 uur
Kitkat [www]
St.Janskruid schijnt gevaarlijk te zijn in combinatie met sommige medicijnen tegen hartklachten. Echter, "gewoon" grapefruitsap is dat ook. Als je goed oplet heeft alles zo zijn bijwerkingen. Eten bijvoorbeeld... word je dik vannn
17-2-2005, 18.53 uur
Branwen [www]
@Kitkat, jep! Helemaal waar. Vooral van het eten van veel kitkats schijn je erg dik te worden. :-)
17-2-2005, 21.09 uur
Qetesh [www]
het is wel gevaarlijk om dit middel op eigen houtje te slikken ipv antidepressiva.
en de twijfel van een paar berichtjen eerder kan ik wegnemen: het heeft wel degelijk invloed op de pil! Plus dat je huid gevoelig kan reageren op zonlicht.
Ook kruidenmiddelen zijn geen snoep en moet je dus mee uitkijken.
18-2-2005, 21.33 uur