[vorige] - [weblog] - [volgende]
dinsdag
08 februari 2005
Eerherstel geŽist voor heks
12:49 uur
Spiritisten uit de hele wereld eisen eerherstel voor Helen Duncan, de laatste Britse vrouw die in 1944 wegens hekserij werd veroordeeld.

Helen kreeg tijdens een seance in 1944 'contact' met de geest van een matroos, die was omgekomen toen de oorlogsbodem HMS Barham zonk. Door die seance maakte Helen onbedoeld een strategisch verlies openbaar. Omdat Londen bang was dat het medium nog meer oorlogsgeheimen zou prijsgeven, besloot men tot vervolging wegens landverraad.
Probleem was echter dat niet te bewijzen viel dat Helen opzettelijk staatsgeheimen had prijsgegeven. De wet op de hekserij uit 1735 bracht uitkomst en waar overtreding daarvan normaliter met een boete van 50 cent zou worden bestraft, kreeg Helen negen maanden cel om D-Day niet in gevaar te brengen.
Het proces tegen Helen, een Schotse gebouwd als een burcht met een gewicht van 150 kilo, trok wereldwijde aandacht. De ene hoogwaardigheidsbekleder na de andere verklaarde met eigen ogen te hebben gezien hoe er tijdens seances ectoplasma uit Helens mond kwam waaruit zich lichamen van overledenen materialiseerden. De doorzichtige vuilwitte 'spoken' liepen door de kamer, lieten zich aanraken en gaven antwoorden op vragen.
In de Holloway-gevangenis zette Helen haar werk als medium gewoon voort. Behalve mede-gevangenen en bewaarders consulteerde ook premier Winston Churchill haar in haar cel. Churchill, een overtuigd spiritist en lid van de Grote Oude Orde der DruÔden, probeerde Helen vrij te krijgen, maar moest toegeven dat het landsbelang zwaarder telde dan de tijdelijke opsluiting van een onschuldige. Na zijn herverkiezing tot premier liet Churchill de Heksenwet van 1735 schrappen. Helen overleed in 1956 in betrekkelijke vergetelheid. Haar in Amerika wonende kleinzoon Jack ijvert nu voor eerherstel. [Bron: AD]

Degenen die een aantal weken geleden de "heksen"-aflevering hebben gezien van Discovery's "True Horror" hebben daarin over haar proces gehoord.
Zie ook: The Official Helen Duncan Homepage


marion [www]
Waanzin. Eeuwenoud verzet tegen het bestaan van heksen wordt even aan de kant gezet om een eventueel falen van veilgheidsdiensten te camoufleren...
09-2-2005, 14.00 uur