[vorige] - [weblog] - [volgende]
zondag
30 januari 2005
Nu tekenfilmkonijntje onder vuur
08:49 uur
Na de populaire tekenfilmfiguur SpongeBob Square Pants is een andere populaire Amerikaanse tv-persoonlijkheid onder vuur komen te liggen van conservatieve krachten die tegen positieve benadering van homoseksualiteit zijn. Ditmaal is het het tekenfilmkonijntje Buster, dat de kijkertjes naar de kinderserie 'Postcards from Buster' bekend moet maken met culturele diversiteit en tolerantie.
De conservatieve minister Margaret Spellings van Onderwijs vindt dat Buster de fout in is gegaan met een bezoek aan twee lesbische stellen. Zij deelde de producent van de serie, de publieke omroep PBS, mee dat het bezoekje van Buster niet door de beugel kon en dat PBS daarvoor geen overheidsgeld had mogen gebruiken.
"Talrijke ouders zouden het niet prettig vinden als hun jonge kinderen worden blootgesteld aan de levensstijlen zoals die in deze aflevering worden getoond", aldus Spelling in een brief aan PBS. PBS heeft daarop besloten de aflevering niet uit te zenden. Het geld terugstorten, zoals Spellings wil, doet PBS niet. Zij steekt het in een nieuwe aflevering.
De gewraakte opnamen zijn gemaakt in de staat Vermont. De acht jaar oude Buster reist Amerika af met zijn vader, die piloot is. Hij heeft op tal van plaatsen ontmoetingen met gewone echte mensen, zoals bewoners van een indianenreservaat in Wyoming en een gezin van negen personen dat in een caravan in Virginia woont - en maakt daar voor zijn vrienden een video-dagboek van.
De toonzetting daarvan is niet-opiniŽrend en onschuldig, zeggen de ouders van kijkertjes. Dat geldt ook voor de episode in Vermont, benadrukken tal van commentaren in tal van kranten, die de draak steken met Spellings actie.
In Vermont loopt Buster tijdens zijn kennismaking met de fabricage van maple-syrup tegen een kind van lesbische ouders aan en ontmoet daarna de ouders en nog een lesbisch paar. "Jongen, wat een hoop moeders", zegt Buster bij het bekijken van de familiefoto's van zijn nieuwe vriendinnetje Emma.
De met PBS gelieerde televisiezenders die ook de serie over Buster uitzenden, zijn het overigens niet allemaal eens met het besluit om de aflevering uit Vermont niet te brengen. Een zender in Boston, die de aflevering heeft gemaakt, heeft al gemeld dat hij de aflevering gewoon zal vertonen en dat hij die beschikbaar stelt voor andere zenders. Senator Jim Jeffords van Vermont zei het onbegrijpelijk te vinden dat "iemand van zo'n zoet verhaaltje over ahornstroop zoiets zuurs kunnen maken".

Dus een tekenfilm figuurtje wordt gecreëerd om kinderen "bekend moet maken met culturele diversiteit en tolerantie", maar als hij dat vervolgens doet door kinderen op -in mijn ogen- onschuldige manier kennis te laten maken met het fenomeen 'homostellen' mag dat niet?
Snapt u het nog??


Gooly
In Amerika zijn alleen stripfiguren toegestaan die aan het standaard amerikaanse beeld voldoen. Oftewel superhetero, hardwerkend , kortharig, biddend en alles vermoordend wat het niet met hen eens is.
30-1-2005, 09.34 uur
Marlous
Verbazingwekkend.....

Welk normaal denkend mens kan zich serieus afvragen wat de sexuele geaardheid van een getekende spons zou zijn?

Of waarom een konijn wel of niet op bezoek mag komen bij een homosexueel stel...

Vermoeiend..Vooral ook omdat de media er aandacht aan besteed....
30-1-2005, 15.43 uur