[vorige] - [weblog] - [volgende]
woensdag
26 januari 2005
"Vader" Kikker en Klein Mannetje overleden
09:31 uur

Max Velthuijs, schepper van de wereldberoemde Kikker, is dinsdag in Den Haag overleden, zo heeft een familielid meegedeeld. Hij is 81 jaar geworden.
De tekenaar en schrijver van kinderboeken was jarenlang werkzaam in het reclamevak. Pas op latere leeftijd, in 1962, begon hij met illustraties voor kinderboeken. Zijn werk werd vele malen nationaal en internationaal bekroond. Hij drukte zijn stempel op de hedendaagse kinderboekcultuur. 'Kikker is Verliefd' betekende zijn internationale doorbraak.
Velthuijs ontving tweemaal Het Gouden Penseel. In 1977 voor 'Het goedige monster en de rovers' en in 1986 voor 'Klein-Mannetje vindt het geluk'. [Meer bij nu.nl]

Al is Max Velthuijs waarschijnlijk het bekendst vanwege zijn Kikker-boeken, hier in huis is vooral Klein Mannetje populair. Toen T. pas geboren was, noemde ik hem altijd Mijn Klein Mannetje (zoals waarschijnlijk vele moeders hun pasgeboren zoon noemen). Later kregen we van een famlilie het boekje "Klein Mannetje vindt het geluk": een passender kado had men niet kunnen bedenken. Later ontdekten we dat er nog twee boekjes waren over Klein Mannetje: "Klein-Mannetje helpt een vriend" en "Klein-Mannetje heeft geen huis". Al deze boeken staan nog steeds in T.'s boekenkast en al kent hij de tekst ondertussen van buiten: ze moeten nog regelmatig worden voorgelezen!
Ik denk dat ik voor de gelegenheid vanavond ons allereerste Klein Mannetje-boek maar weer eens uit de kast trek...