[vorige] - [weblog] - [volgende]
dinsdag
25 januari 2005
Jezus mag niet surfen en blowen
11:01 uur

In Griekenland is striptekenaar Gerhard Haderer veroordeelt tot een halfjaar gevangenisstraf vanwege zijn stripboek "Het leven van Jezus". In dit stripboek wordt Jezus afgetekend beetje sullige, aardige wierookverslaafde surfer, wiens hoofd gaat glimmen als hij high wordt. Zijn wonderen worden afgeschilderd als toevalstreffers, waar zijn op geld beluste discipelen flink aan verdienen. Tel daar nog een flinke zuippartij met Jimi Hendrix bij op en de rel is geboren. Het boek kwam al in 2002 uit in Oostenrijk en toen liepen er al een stapel bisschoppen tegen te hoop. Een Oostenrijkse kardinaal zei destijds dat "hij er niet aan kon wennen dat geloofszaken altijd moeten worden geridiculiseerd in naam van de artistieke vrijheid". Ook de Grieks Orthodoxs Kerk was 'not amused' en diende, al bijna twee jaar geleden, een klacht in. De verkoop van het boek in Griekenland is gestaakt totdat er een definitieve uitspraak is.
De Internationale Uitgevers Associatie (IPA) zegt 'bezorgd' te zijn over de uitspraak. Omdat Griekenland deel uitmaakt van de Europese Unie en die vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft, is de uitspraak op zijn minst opmerkelijk te noemen. Haderer's advocaat heeft reeds aangekondigd de uitspraak aan te vechten bij het Europese Hof indien ze niet wordt vernietigd, hij heeft tegen het vonnis beroep aangetekend.

"Das Leben des Jesus", zoals de originele titel luidt, is al uitgebracht in Duitsland, Frankrijk, Zuid-Korea, Tsjechië, Portugal, Hongarije en Haderer's thuisland Oostenrijk, waar het 80.000 exemplaren verkocht. In geen van deze landen is het zo hoog opgelopen als nu in Griekenland. [Bronnen: Ananova, Katholiek Nederland, News24]

[Link: Das Leben des Jesus homepage]


bareuh [www]
ah, u heeft diepte onderzoek gedaan!
25-1-2005, 12.22 uur
missgien [www]
Ikke wel! :-)
25-1-2005, 12.34 uur
Jolie [www]
Och hemel, Griekenland valt ook al af als Gezellig Land voor de Oude Dag, ofzoiets ;-]
25-1-2005, 15.20 uur
Branwen [www]
Waarom niet in NL uitgebracht? Lijkt mij best een leuk boek.
25-1-2005, 15.58 uur