[vorige] - [weblog] - [volgende]
zondag
23 januari 2005
Roken kan beschermen tegen ziekte van Parkinson
10:41 uur
Roken kan de kans op de ziekte van Parkinson verkleinen. Dat heeft het Zweedse persbureau TT zaterdag gemeld. Onderzoekers van Karolinska, de medische faculteit van Stockholm, hebben de effecten van nicotine op het zenuwstelsel bestudeerd.
Daarvoor keken zij naar tweelingen van wie de één rookte en de ander niet. Van 52.000 tweelingen die tussen 1886 en 1958 werden geboren, onderzochten de wetenschappers gegevens over de leefwijze, doodsoorzaak en eventuele ziekenhuisopnamen.
Het onderzoek heeft aangetoond dat bij de gebruikers van tabak, om te snuiven of te roken, Parkinson minder vaak voorkwam dan bij hun tweelingbroer of -zus die geen nicotine binnenkreeg.
De wetenschappers, onder leiding van Nancy Pedersen en Karin Wirdefeldt, hebben hun studie gepubliceerd in het medisch tijdschrift Annals of Neurology. Zij zeggen het kennelijk beschermende effect van nicotine nog niet te kunnen verklaren. [Bron: Nu.nl]


Mannie [www]
*Steekt er nog maar een op*
23-1-2005, 11.11 uur
matthijs [www]
*kuch* oud nieuws *kuch*

;-)

Nicotine is niet alleen goed tegen Parkinson, het voorkomt ook dementie en psychotici en schizofrenen lijken de symptomen van hun ziekte te bestrijden door stevig te roken.

Helaas is het ook slecht voor je hart, vermindert het het vermogen kankercellen in een vroeg stadium op te ruimen en grijpt het dermate hard in je dopamine-huishouding in dat vergelijkingen met heroine en cocaine misschien smakeloos zijn, maar op zich niet eens zo vergezocht.
23-1-2005, 14.52 uur
Gooly [www]
't helpt tegen allerlei ouderdoms verschijnselen, al is het alleen al maar om het feit dat je er niet oud mee wordt :-p
23-1-2005, 15.26 uur
missgien [www]
@Matthijs: voor jou is dan misschien oud nieuws: voor mij niet en gezien het feit dat Nu.nl dit als 'nieuws' brengt, zullen er velen met mijn zijn.
Jouw aanvullingen, echter, zijn pas oud nieuws ;-)
Ik zal de laatste zijn die beweerd dat roken goed voor je gezondheid is, maar wat is dat tegenwoordig wel?
Je kunt de straat niet fatsoenlijk meer op of je wordt vergiftigd door uitlaatgassen, maar daar hoor je nooit een mens over. Stel je eens voor dat autorijden verboden zou moeten worden vanwege de volksgezondheid: dan zou de pleuris pas echt uitbreken.
Het is zoveel makkelijker om mensen met een willekeurige verslaving zwart te maken (waar jij ook toebehoort, als ik me niet vergis) dan eens te zeggen waar het echt op staat.
Vandaar dit berichtje: een beetje tegenwicht tegen alle ellende.
23-1-2005, 17.10 uur
missgien [www]
@Gooly: moet je eens een willekeurig bejaardentehuis binnenlopen: daar wordt heel wat afgepaft, hoor!
23-1-2005, 17.11 uur
matthijs [www]
Je hebt mij niemand zwart horen maken, hoor ...

Maar je hebt mij inderdaad wel eens mijn eigen longen zwart *zien* maken.

Haha.
23-1-2005, 17.29 uur
Lidewy [www]
Ik kende dit nieuwtje eigenlijk ook nog niet. En ja, roken blijft gevaarlijk, maar is leven niet levensgevaarlijk?
23-1-2005, 23.34 uur
missgien [www]
@Matthijs: dat zwartmaken was meer algemeen bedoeld dan dat het op jou sloeg ;-)
24-1-2005, 09.00 uur
LL [e-mail]
Als ik het bejaardentehuis haal, begin ik ook weer met roken. Sterker nog, dan neem ik zo veel mogelijk drugs :)

Tot die tijd toch maar niet. Want hoewel het hier in dit stukje over nicotine gaat, zit er in sigaretterook ook heel veel andere slechte stoffen.
25-1-2005, 13.06 uur
Jolie [www]
Goed idee LL - Misschien moeten we tegen die tijd afspreken welk bejaardentehuis dat zal zijn, want roken zal tegen die tijd wel overal verboden zijn, en dan lukt dat weer beginnen, in je 1tje, zo moeilijk ;)
25-1-2005, 15.24 uur