[vorige] - [weblog] - [volgende]
zaterdag
15 januari 2005
Graner schuldig
16:36 uur
Graner schuldig aan mishandelingen in Abu Ghraib
Een militaire jury in Texas heeft vrijdag de Amerikaanse cipier Charles Graner schuldig bevonden aan mishandeling van gevangenen in de door de VS beheerde gevangenis van Abu Ghraib in Irak. Volgens de jury is de 36-jarige militair schuldig op alle tien punten van de aanklacht.
Die luidt onder meer dat hij gevangenen heeft geslagen, gedwongen tot masturbatie en naakt op elkaar gestapeld. En van de punten is afgezwakt. Veel van de incidenten zijn vastgelegd op foto's, die vorig jaar in de media verschenen en de wereld schokten.
Graner werd samen met vriendin Lynndie England het gezicht van de mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis. Ze verschenen breed grijnzend op fotos naast vernederde Iraakse gevangenen.
De militaire jury komt mogelijk zaterdag met de strafmaat tegen Graner. Op basis van de oorspronkelijke aanklacht zou hij 17,5 jaar cel kunnen krijgen. [Bron: Plein.nl]

[Zie ook; Befehl ist befehl]


Gooly [www]
10 jaar vind ik een heel goede straf. Maar ik heb er heel dubbele gevoelens bij. Het zullen echt die paar mensen niet zijn geweest die dat hebben gedaan, maar ik heb het gevoel dat er nu enkelen bloeden voor wat velen hebben gedaan, onder het mom van: de VS probeert zijn gezicht te redden.
16-1-2005, 08.42 uur
missgien [www]
@Gooly: ik ben bang dat je gelijk hebt. Het is afgelopen week al duidelijke geworden dat de regering Bush geen probleem heeft met martelen om kennis te verwerven, vernederen is daar natuurlijk een peuleschil bij. :(
16-1-2005, 10.20 uur