[vorige] - [weblog] - [volgende]
zaterdag
15 januari 2005
TGP wordt TNT
09:24 uur

Ze blijven aan het veranderen, bij de post.
Het begon allemaal in 1770 met de Statenpost, wat in 1799 werd veranderd in PTT (Post Telefoon Telegraaf). En die naam, daarmee zijn we (bijna?) allemaal opgegroeid. En toen begon de privatersingsgolf in Nederland, eind tachtiger jaren. PTT werd toen ineens KPG (Koninklijke PTT Nederland NV).

Negen jaar later, in 1998, wordt de TPG een feit, het is de splitsing van TNT Post Group van KPN:de Postpoot gaat in zijn eentje verder met noteren op diverse internationale beurzen. Nou ja, in zijn eentje: samenwerkingsverbanden worden aangegaan met oa. China State Post en het Zwitserse Die Post.
In de 21e eeuw worden het aantal samenwerkingsverbanden alleen maar uitgebreid met oa. Japan, het Verenigd Koninkrijk en de VS.
In 2002 krijgt de firma opnieuw, nu naar TPG Post en worden de samenwerkingsverbanden verder uitgebreid in Europa: Scandinavië en Duitsland komen erbij. Daarnaast krijgt de pakketdienst een belangrijker rol in het geheel, doordat door de concurrentie van de e-mail het aantal poststukken afneemt.

En dan nu opnieuw een naamsverandering: TGP wordt TNT (zie de logo's boven het artikel). Er zijn al zoveel veranderingen geweest, waarom schenk je hier dan aandacht aan, zou je zeggen...
Nu: al die jaren, van 1770 tot 2004 was de herkenningskleur rood: rode brievenbussen, rode koetsen, rode autootjes en niet te vergeten rode posttassen. En dat wordt nu veranderd... in de kleur van TNT... oranje! De brievenbussen worden oranje, dat is reeds aangekondigd. Oranje!!!
De woordvoerder: "Oranje is dan de beste kleur die we hadden kunnen kiezen. Deze geeft toch een verbondenheid van nationale trots." Ja hoor... dat TNT al jaren een oranje kleur draagt en dat over de hele wereld doet, heeft er vast niets mee te maken... Hoe dom denkt de Woordvoerder wel niet dat we zijn?

In mijn gedachten zie ik al oranje autootjes rijden, en postbodes in oranje outfits op fietsen met oranje fietstassen of lopend achter oranje karretjes. En dat kan niet! Dat mag niet: de post hoort gewoon rood. Daar ben ik toevallig heel conservatief in!


Bas [www]
Ik heb heel lang zwarte posttassen gehad. Van die mooie leren tassen. En heel lang is degelijk blauw en grijs gelopen.
Ben het helemaal met je eens dat oranje niet kan. En vind het ook jammer dat de naam Post verdwijnt (want in tpg zat toch ook het woord post).
15-1-2005, 10.08 uur
missgien [www]
Dat klopt, Bas: een vriend van mij had ook zwarte tassen. Maar de brievenbussen zijn volgens mij altijd al rood geweest.
15-1-2005, 10.14 uur
Bas [www]
Voor zover ik weet ook. Ben iig blij dat ik niet meer bij de TPG, herstel TNT, werk. Ik ga toch niet in oranje lopen.....

(overigens heb ik veel van de wijzigingen meegemaakt als postbesteller: de privatisering, KPG, en TPG.
15-1-2005, 10.31 uur
Gooly [www]
Die oranje brievenbussen boeien me niet zo, dat zijn we na twee maanden gewend, maar wat ik erger vind ,is dat ik sinds twee maanden eindelijk uit mijn hoofd wist dat het TPG-post was, gaan ze wéér veranderen. Ik noem het bedrijf in de praktijk ook al jaren niet meer bij de naam. Ik heb het altijd over: "Die gasten van de post", of ik misbruik "Postkantoor" als term voor het gehele post systeem :-)
TNT zal ik trouwens wel kunnen onthouden, want daar heb ik in een grjis verleden nog wel eens wat ritjes voor gereden. Maar het blijft toch een beetje het gevoel alsof UPS de post rond gaat brengen. Overigens, in de tijd dat ik er wel eens voor reed is het ook binnen twee (!) jaar tijd van PCT, via EMS en Dentex naar TNT gegaan. En elke keer nieuwe logo's, nieuwe kleding, nieuwe lak en belettering op busjes, nieuw briefpapier, nieuwe reclames.
15-1-2005, 10.48 uur
eliane [www]
Ik had het er van de week nog met mijn dochter over, dat dat een van de dingen is die Canada zo heerlijk rustig maakt. Hier verandert nooit iets. Geen logo, geen brievenbus, geen lantaarnpaal, bushokje of subway station. Alles blijft in gebruik tot het uit elkaar valt. Nederland lijkt een groot vleesgeworden reclameblok.
15-1-2005, 14.19 uur
Micheline [www]
De fiets van mijn postbode is oranje met een beetje groen. Dat komt dan weer mooi uit want nu vloekt het wel een beetje met haar bruin-rode outfit.
15-1-2005, 23.24 uur