[vorige] - [weblog] - [volgende]
woensdag
12 januari 2005
De westerlijke vleugel
17:39 uur
De Amerikaanse dramaserie The West Wing is enig in zijn soort. Weinig tot geen actie, maar veel, heel veel dialogen van een behoorlijk hoog niveau. Geen kost voor de gemiddelde Amerikaanse tv-kijker zul je denken, maar toch loopt in de VS alweer de vijfde serie.
De serie handelt om het personeel van de 'West Wing' van het Witte Huis wat je een 'inside' geeft van het reilen en zeilen van een politiek centrum: de sleutelfiguren die niemand ziet maar wel al het werk verzetten. President Josiah Edward "Jed" Barlett (een rol van filmacteur Martin Sheen) zwaait er de scepter: hij is echter opmerkelijk weinig aanwezig evenals "First Lady" Stockard Channing, die we nog kennen als Rizzo uit Grease. Een andere blikvanger is advocaat en speech-schrijver Sam Seaborn, gespeeld door niemand minder dan Rob Lowe, al heeft hij ondertussen de serie verlaten. Overige acteurs mogen dan minder bekend zijn, hun acteerprestaties zijn er niet minder om. The West Wing wordt ook in Nederland uitgezonden, door RTL 4 op het onmogelijke tijdstip van kwart voor 12 op zondagavond. Geen wonder dat het merendeel van de Nederlandse bevolking deze prachtserie nog niet heeft ontdekt. Bovendien zendt RTL4 alleen de afleveringen met meer dan gemiddelde actie uit, waardoor je verhaallijn compleet misloopt.
Gelukkig wordt de serie ook op DVD uitgebracht. De Cinematheek heeft seizoen 1 en 2 in hun bestand zitten. Tijdens de feestdagen hebben wij ons verlekkerd aan de 22 delen van het eerste seizoen: we waren in no-time verslaafde. Vier, vijf afleveringen op een avond was geen uitzondering, dus soms zaten wij tot lang na 'bedtijd' aan onze tv gekluisterd.
De tweede serie afleveringen moest echter uit een filiaal in Tilburg komen, dus moesten wij wachten. Hetgeen we knarsetandend deden. Vanmiddag kwam echter het verlossende mailtje: ze lagen klaar. Zojuist ben ik op mijn fietsje naar het verhuurbedrijf gesjeesd en heb de eerste 11 afleveringen opgehaald. De andere 11 bewaren ze voor ons en worden voorlopig nog niet uitgeleend. Toffe lui, daar bij de Cinematheek. Nu hopen dat ze ook zo tof zijn om de resterende series op te kopen: seizoen 3 in onlangs op DVD uitgekomen...


Patrick [www]
Dank je!!! Ik zit al sinds ik de serie kijk te denken waar ken ik the first lady nou toch van? Maar ja, geen actie ondernemen.. Nu zie ik zomaar het antwoord.
12-1-2005, 17.51 uur