[vorige] - [weblog] - [volgende]
dinsdag
11 januari 2005
Klaagzang
18:32 uur
Jaren geleden kocht ik veel strips, in ieder geval meer dan tegenwoordig. Eén serie in het bijzonder had mijn aandacht getrokken: Thorgal. Een strip over een jongen die opgroeit bij de vikingen maar afkomstig is 'van de sterren'. Het eerste exemplaar kreeg ik, misschien wel 15 jaar geleden, van vriendin A. Ondertussen staat de volledige collectie in mijn kast: afgelopen week liep ik tegen het meest recente album aan die overigens al sinds oktober in de winkel schijnt te liggen (en natuurlijk moest die worden gekocht). De tekenaar was Rosinski. En sinds die tijd ben ik een Rosinksi-fan: wat kan die man tekenen! Prachtig!
Later ontdekte ik de serie "De Klaagzang van de verloren gewesten", waaraan ook Rosinski meewerkte. Vier strips kwamen voort uit de samenwerking van deze geweldige tekenaar en Jean Dufaux, de tekstschrijver. Maar na die vierde was het, in 2002, afgelopen.
Maar het creatieve bloed gaat kennelijk waar het niet gaan kan, want vanmiddag ontdekte ik deel 5: De Moriganen, het eerste deel van een nieuwe serie in dezelfde reeks, ook al twee maanden verkrijgbaar. En al is de tekst nog steeds van Dufaux, de tekenaar is nu Philippe Delaby: een waardig opvolger voor Rosinski want wederom zijn de tekeningen prachtig. Uiteraard kon ik ook deze niet laten liggen.

[Grzegorz Rosinski | Jean Dufaux | Philippe Delaby]