[vorige] - [weblog] - [volgende]
donderdag
06 januari 2005
Beetje boos
08:12 uur
Weet u, eigenlijk ben ik een beetje boos. Waarom, wilt u weten? Tja, hoe zal ik dat eens uitleggen zonder tegen al dan niet zere schenen aan te trappen.
Kijk, ik weet ook wel dat die ramp in Azië echt een hele erge ramp was. En dat er veel geld nodig is om de mensen daar weer op de been te helpen, dat snap ik ook. Dagenlang kijken we nu al, sensatiebelust als we zijn, naar beelden van enorme golven, grote chaos, drijvende lijken, mensen die zich vastklampen aan alles wat maar drijven wil en satellietbeelden van ervoor en erna... En met ons groeiend schuldgevoel, wij zitten immers warm, 'hoog' en droog, trekken we massaal onze portemonee om deze mensen te helpen. En dat is goed, daar zul je me niet over horen.

Maar wat de hele wereld massaal schijnt te vergeten dat er dit jaar velen meer zullen sterven van de honger in Afrika. Dat daar een ramp staat te gebeuren -wat zeg ik?- dat daar een ramp plaatsvindt waarbij de gevolgen van de zee-beving in het niets verdwijnen. Er zullen dit jaar op het Afrikaanse continent meer mensen sterven aan gebrek aan voedsel dan aan de gevolgen van aids, TBC, oorlog en polio samen!
En ik zou willen dat al die mensen die zich nu zo 'spontaan' inzetten met allerlei benefietweetikveelwatjes dat ook zouden doen voor al die miljoenen in Afrika. Want zij hebben het ook zo hard nodig. Om eerlijk te zijn: zij hebben het harder nodig dat wie dan ook!

En? Hoeveel blauwe schenen zijn er te tellen?


Bas [www]
Mijn schenen zijn in ieder geval niet blauw. Ik kan me wel in jouw standpunt vinden. Misschien ook juist wel omdat de honger in Afrika voor een groot deel (zo niet het grootste deel) is te wijten aan de hebberigheid van de machthebbers en de (door mensen veroorzaakte) oorlogen.
Geld geven voor AziŽ is alleen maar goed te keuren. Iemand op een mailinglijst kreeg het onaangename gevoel dat nu allerlei organisaties, bedrijven, indivuduen, BN'ers etc over elkaar heen tuimelen in een 'wie biedt meer' wedstrijd. Even laten zien dat je beter bent dan de ander. Tja, ook daar herkende ik veel in. Al ben ik blij met zoveel geld naar de slachtoffers in AziŽ. Maar laten we inderdaad Afrika niet overslaan!
06-1-2005, 08.43 uur
Cynthia [www]
Sluit me volledig bij je aan, dus ook geen blauwe schenen! ;-)
06-1-2005, 10.10 uur
Gooly
Je hebt volkomen gelijk Gien. Ik ga eens kijken wat ik voor Afrika kan doen.
06-1-2005, 10.58 uur
Jolie [www]
Helemaal met je eens MissGien! Net las ik een kop in de Volkskrant 'Laten we dit ook voor Sudan doen' (o.i.d.) en dan hoop ik dat het optimisme dat iets DOEN helpt (wat kennelijk verdwenen was?) ook terugkeert waar het Afrika betreft.
06-1-2005, 12.12 uur
missgien [www]
Ah, bij de Volkskrant zijn ze er dus ook achter..., helaas staat er niets over op de online-versie.
06-1-2005, 12.26 uur
Bareuh [www]
ik mis idd het enthousiasme voor Dafur (bestaat dat eigenlijk nog?) maar bijvoorbeeld ook de kust van SomaliŽ waar 56.000 mensen zonder huis zitten door de Tsunami of MaleisiŽ ...
06-1-2005, 13.33 uur