[vorige] - [weblog] - [volgende]
zaterdag
01 januari 2005
Een heel jaar feest
11:25 uur
Vanaf vandaag is het zover: Nijmegen viert een heel jaar feest, zoals ik een halfjaar geleden al aankondigde. Want Nijmegen bestaat 2000 jaar, althans: er is al 2000 jaar een nederzetting aan de oevers van de Waal, daar waar nu Nijmegen ligt. 1900 jaar geleden kreeg die nederzetting stadsrechten, dat vieren we ook. Wat daarmee is Nijmegen met recht de oudste stad van het jaar en heette de stad Ulpia Noviomagus Batavorum wat zoveel betekent als "de Nieuwe Markt der Bataven door Trajanus gesticht".
De website is behoorlijk uitgebreid sinds de laatste keer dat ik ernaar verwees. Er is natuurlijk een stukje historie te lezen maar het gaat overwegend over het feest, waarvan de pagina met de evenementen wel de belangrijkste is.
Gisteravond gaf TV Gelderland de aftrap met een 'wervelende show' (aldus de website), persoonlijk vond ik dat wervelende nogal meevallen (maar het was vannacht dat ik de herhaling keek - ik was derhalven niet helemaal helder meer) maar het gaf mooie plaatjes van mijn geliefde stad en Clemens van de Ven zong een lied dat hij speciaal voor de gelegenheid gemaakt had. (Clemens is wereldberoemd in heel Nijmegen: hij is een blueszanger, die in 1991 op Texel een concert gaf voor 1000 schapen, wat hij "Woolstock" noemde. De beelden gingen de hele wereld over. Wij kwamen vroeger in dezelfde kroeg en vroeger of later kroop Clemens dan achter de piano en zette de tent op zijn kop met zijn stemgeluid dat hij van Tom Waits lijkt te hebben gejat. Dat even ter uwer informatie.)

Vooralsnog ziet het er best leuk uit, dat programma: diverse opvoeringen van Mariken, Nijmeegs beroemdste meisje. Het meest spectaculaire is echter waarschijnlijk dat de Donjon (de toren van de Valkhofburcht) die 600 jaar de "slyline" van Nijmegen beheerste voor een jaar weer terugkomt: " Maar niet voor altijd, want in 2005 herrijst hij! Speciaal voor de viering van Nijmegen 2000 jaar wordt deze 48 meter hoge toren gereconstrueerd. Een fantastische eyecatcher als u via de Waalbrug Nijmegen binnenkomt. Deze concrete herinnering aan wat hier ooit heeft gestaan, brengt de geschiedenis dichtbij! In de maand januari wordt de eerste paal geslagen. Tenminste als het weer het toestaat en de vorst niet in de grond zit.", aldus de Nijmegen 2000.