[vorige] - [weblog] - [volgende]
donderdag
30 december 2004
Vrekkige Staten van Amerika
17:55 uur
De VS is gierig als het gaat om noodhulp. Dat schrijft de The New York Times vandaag in een redactioneel commentaar. Het bedrag dat de VS in eerste instantie voor directe noodhulp heeft gedoneerd was slechts $ 15 miljoen: dat is nog niet de helft van het bedrag dat begin volgend jaar wordt gespendeerd aan de inauguratie van Hoofdvrek Bush!
Na hevig commentaar en druk vanuit de Verenigde Naties is daar nog $ 20 miljoen bijgelegd. Een druppel op de gloeiende plaat. Overigens kan onze eigen regering er ook wat van: Zalm had aangekondig dat er € 2 miljoen was vrijgemaakt. De VVD vindt echter dat de 100 miljoen die was gereserveerd voor Darfur beter gespendeerd kan worden in Azië.
De VS zijn altijd nogal krenterig als het gaat om gaat om geven van geld voor hulp en ontwikkelingssamenwerking: in 2003 gaf de VS in totaal $ 16,2 miljard tegenover $ 37,1 miljard die vorige jaar door de Europese Unie aan hulp werd gegeven. Daarnaast heeft de VS de naam om meer te zèggen te doneren dan dat er daadwerkelijk wordt uitgegeven, zo heeft Bush in 2002 beloofd om ieder jaar $ 5 miljard aan hulp te geven aan Afrikaanse landen. De eerste dollar moet echter nog worden overgemaakt, aldus The New York Times.

[The New York Times: Are We Stingy? Yes registratie vereist]


Mannie [www]
Tjah en dan zag ik die bush nog zo opschepperig zeggen van dat ze gelijk geld hadden voor de slachtoffers. Hij zal bedoelen geld voor de mensen die nog slachtoffer moeten worden ergens van.
31-12-2004, 07.49 uur