[vorige] - [weblog] - [volgende]
woensdag
22 december 2004
'Kerstmarkt'
09:16 uur
Ieder jaar wordt er zo tegen kersttijd op Plein 44 een grote tent neergezet waarin een kerstmarkt wordt gehouden. Al jaren zijn wij er langs gelopen, maar afgelopen zondag besloten wij eens binnen een kijkje te nemen, want ik was nog op zoek naar een flinke bos mistletoe. Wat een tegenvaller!
Want we hebben behoorlijk moeten zoeken naar een kraam waar ťchte kerstspullen worden verkocht.
De meeste kramen waren wel opgetuigd met kerstversiersing, maar wat er werd verkocht had meestal in verste verten nog niets met Kerst te maken.
Ik zag een kraam met zwaarden. Zwaarden? Zwaarden?? Mooie dingen, hoor, daar niet van, maar zwaarden op een kerstmarkt? Volgens een artikel in de Gelderlander verkochten ze nog prima ook! Ziet u het al voor u: een zwaard onder de kerstboom? Kunt u daar nog iets van 'vrede op aarde' in vinden? Gewapende vrede, misschien, wat wel tekenend is voor de tijd waarin wij leven, maar niet bepaald een kerstgedachte.
Een volgende kraam, met speelgoed, maakt het minstens even bont: op batterijen rijdende tanks strijden om een plekje met vervaarlijk uitziende soldaatjes. Ik herhaal mijn vraag: wat heeft dit met Kerst te maken?
Kraam na kraam blijkt de markt niets anders te zijn dat een verzameling commerciŽle troep waarbij geen middel wordt geschuwd om je tot kopen over te halen. Van zelfgemaakte kleding tot gotische sierraden, van beschilderde keien tot kleipoppetjes die je aan je vensterbank kunt hangen, van tweedehands boeken en platen tot naammokken: de meest onverkoopbare troep werd op deze 'kerstmarkt' aangeboden.
Is het nu echt teveel gevraagd om op een kerstmarkt kramen te verwachten waar kerstspullen worden verkocht? Overigens geen mistletoe te vinden, niet in de tent op Plein 44 maar ook nergens anders in de stad. Er zal spontaan gezoend moeten worden, dit jaar.

[Dit stuk is vandaag ook verschenen op Nijmegen Centraal]


Jolie
Leuk stukje!! Daar heb ik niets aan toe te voegen.. :)
22-12-2004, 11.47 uur