[vorige] - [weblog] - [volgende]
vrijdag
17 december 2004
Op straat blowen mag in Nijmegen
12:15 uur
Een joint opsteken op straat blijft toegestaan in Nijmegen. De burgemeester wilde een verbod hierop, althans zodra het roken van een jointje gebeurt in groepen van meer dan vier personen. Een meerderheid van de gemeenteraad (GroenLinks, SP, Stadspartij Nijmegen, D66 en Nijmegen Nu) dwarsboomt echter haar plannen. Dat bleek woensdagavond in de raadsvergadering na een motie van GroenLinks. Volgens de burgemeester gaat het haar niet om het onnodig opjagen van softdrugsgebruikers: "Wanneer iemand een joint rookt zonder dat anderen daar last van hebben, zal de politie niet optreden. Maar de politie heeft een instrument nodig om te kunnen optreden indien er sprake is van overlast. Groepsgebruik is de kapstok daarvoor."
Ter ondersteuning van haar betoog wees Ter Horst op allerlei andere grotere gemeenten waar het verbod wel geldt: "Het blijkt daar goed te werken." Ze verweet de raadsleden inconsequentheid: "U hebt ook ingestemd met een verbod op alcoholgebruik op straat. Niet omdat u zo nodig alcohol wil verbieden, wel omdat de overlast aangepakt moet kunnen worden."
De tegenstribbelende partijen bleven woensdagavond in de gemeenteraad evenwel bij het standpunt dat een jointje roken een maatschappelijk geaccepteerd gebruik is, net als het roken van een gewone sigaret. "U heeft al genoeg maatregelen om hinderlijk gedrag aan te pakken", gaf VVD-fractieleider P. Leferink op Reinink gepikeerd aan.
De GroenLinks-motie kon ook op de steun rekenen van Nijmegen Nu. Fractieleider B. van Hees: "De burgemeester wil de wet weer eens oneigenlijk gebruiken. Daar pas ik voor." [Bron: De Gelderlander]


Mannie [www]
Ik rook ze overal als ik er zin in heb hoor. Zelfs in antwerpen in het park zit ik rustig op mijn gemak een joint te fixen ;)
17-12-2004, 14.13 uur
bareuh [www]
of toch maar naar nijmegen verhuizen .... hmmm
17-12-2004, 20.38 uur