[vorige] - [weblog] - [volgende]
vrijdag
17 december 2004
Firewall XP deugt niet
11:44 uur
Beveiligingsprobleem in firewall XP ontdekt
Door een configuratiefout in de firewall van Windows XP zijn bestanden mogelijk met de hele wereld gedeeld. Door het probleem hebben gebruikers die Service Pack 2 hebben geďnstalleerd én printer- en bestandsdeling hebben geactiveerd, hun bestanden en printers mogelijk met de rest van internet gedeeld.
De functie waarmee bestanden kunnen worden gedeeld binnen het netwerk geeft de firewall van Windows opdracht computers binnen het 'lokale netwerk' toegang te geven tot gedeelde bronnen. Naar nu blijkt is de definitie van dat lokale netwerk afhankelijk van de gebruikte internetprovider.
In bepaalde gevallen, vooral wanneer internetters nog analoog inbellen, staat het lokale netwerk namelijk gelijk aan het gehele internet, aldus Microsoft.
"In de standaardconfiguratie van Windows XP SP2, stond de instelling van de firewall waarschijnlijk iets te ruim afgesteld", aldus Gary Schare van Microsoft.
Ook met de update is het echter mogelijk dat een lokaal netwerk niet zo lokaal is als een gebruiker zou wensen. Microsoft raadt gebruikers dan ook aan een extra firewall te plaatsen voor het netwerk (zoals een router met firewall-functie).
"Als je bestanden- en printerdelen activeert, willen we dat je er bij nadenkt dat je bestanden via het netwerk deelt. Als je verbonden bent met internet, kan dat netwerk groter zijn dan je denkt."

Voor iedereen die nog steeds XP op zijn computer heeft draaien en er echt niet vanaf wil: de zoveelste patch. Alle Mac-ers lachen weer in hun vuistje en ben ik blij dat ik Win98 op mijn computer heb geïinstalleerd...


Cynthia [www]
Ik lag wel in mijn vuistje... ;-)
17-12-2004, 12.17 uur
Cynthia [www]
Zo, dit is erg... Lach natuurlijk! Ik moet niet alles tegelijk doen, sufkop...
17-12-2004, 12.20 uur
missgien [www]
Ik wou net zeggen: dat zou ik wel eens willen zien... hoe Cynthia in haar vuistje lag :-p
17-12-2004, 13.05 uur
Gooly
Het is ook niet slim om Micro$oft je beveiliging te laten verzorgen, ze hebben nou niet bepaald een naam hoog te houden op dat gebied (Windows '98 ook niet trouwens). Ik zit gewoon achter een hardwarematige firewall en heb SP2 nog geen minuut gemist.
17-12-2004, 13.29 uur
missgien [www]
Ik heb ook geen M$ firewall: ik ben wel wijzer.
Firewall en virusscanner worden door mijn provider gratis aangeboden en ze zijn beiden van MacAffee
17-12-2004, 13.41 uur
Mannie [www]
Ik heb het ook harware matig geregeld hoor. En al zou iemand me pc kunnen zien boeie er staat niets intressants op ;)
17-12-2004, 14.15 uur