[vorige] - [weblog] - [volgende]
donderdag
09 december 2004
De meest realistische Arthur
10:36 uur

Over de legende van Koning Arthur zijn al vele films gemaakt:
"Excalibur" van Boorman is voor velen echter de ultieme Arthurfilm (persoonlijk vond ik het wat vreemd om ridders in 'shining armour' te zien rondlopen in de donkere middeleeuwen). De miniserie "Merlin" is een fraaie bewerking van het verhaal maar neemt Merlijn als centraal figuur in plaats van Arthur; deze bewerking staat echter bol van de magie en dat maakt hem erg interessant. "First Knight" is een leuk ridderfilmpje maar heeft op zich niets met de legende van Koning Arthur te maken. Een andere miniserie "The Mists of Avalon" is ook fraai, maar ook hier neemt een ander de centrale rol in plaats van de koning zelf: Morgaine vertelt het verhaal vanuit haar visie als vrouw. "Monty Python and the Holy Grail" is beslist de meest absurde en hilarische verfilming van het verhaal.

Recentelijk kwam "King Arthur" uit op DVD (in Nederland). Deze bewerking is, in mijn ogen, de meest realistische ooit. Arthur is een half Britse/half Romeinse soldaat in dienst van het Romeinse leger. Hij is in Brittannie opgegroeid en als de Romeinen vertrekken, heeft hij de keuze om naar Rome te gaan of in Brittannie te blijven: hij kiest voor het laatste om zo zijn landgenoten te beschermen tegen de invasie van de Saksen.

Ik heb nog een bon liggen... ik denk dat ik daarvoor de Director's cut van deze film in huis ga halen.


Noviomagum [www]
Ken je ook "Merlin: Bard of the Unseen", de rockopera van de Nederlandse band Kayak? Erg knap gedaan...
09-12-2004, 12.09 uur
missgien [www]
Volgens mij heb je mij daar al eens eerder op gewezen: in mijn 'guestbook' om precies te zijn. Ik ken 'em nog niet: zal es navraag doen bij de Cinematheek.

Maarrrrr: De Director's Cut heb ik! Yessssss!
09-12-2004, 18.24 uur
Branwen [www]
Jippie. Die wil ik ook. Even de kerstman lief aankijken. (die rockopera vond ik erg goed, ben er heen geweest in het plaatselijke tehatertje, leuke avond gehad).
09-12-2004, 22.45 uur
Noviomagum [www]
O ja, op de DVD is het geluid van zeer matige kwaliteit, je kunt beter de CD lenen/kopen/watdanook. Vind ik. Had ik het er al eerder over gehad? Zou kunnen... Ben er erg van onder de indruk (heb 'm twee keer live gezien, en dat doe ik niet zo vaak).
10-12-2004, 08.11 uur
Marvel [www]
Ja, Novio, je hebt het heel vaak over Kayak! :-)))
10-12-2004, 14.06 uur