[vorige] - [weblog] - [volgende]
zaterdag
04 december 2004
Bussen en strijdwagens
09:40 uur
Sommige plekken zijn gemaakt voor een bepaalde functie. Althans dat lijkt de vondst van een Romeinse rustplaats onder een Duits busstation te bevestigen: de plek die in gebruik was voor de rustplaats was echter veel groter dan het huidige busstation.
Archeologen in Neuss hebben de vondst eind november bekend gemaakt. De rustplaats was gevestigd aan de zgn. Lange Weg, die van de Noordzee doorliep tot Zuid-Italië. Dergelijke rustplaatsen waren er velen, maar er zijn er maar weinig teruggevonden. Deze rustplaats was uitgebreid met een servicestation voor (strijd)wagens, een restaurant en een hotel met centrale verwarming. Daarnaast werd er hevig handel gedreven bij dergelijke rustplaatsen. Die Romeinen hadden het, ruim 2000 jaar geleden, al goed voor elkaar!
Het opmerkelijke aan deze vondst is dat het duidelijk maakt dat een reiziger nu en een reiziger rond het begin van de huidige tijdrekening min of meer dezelfde behoeften had: een plek om te rusten en te zitten, iets te eten of een slaapplaats en een dienst om je voertuig te onderhouden: zie daar een uitgebreid benzinestation aan de snelweg van tegenwoordig. [Lees er meer over bij Discovery Channel]
[Meer van dit soort nieuws vind je op Archeonet]


matthijs [www]
De opmerkelijkste zin in je post vind ik "de plek die in gebruik was voor de rustplaats was echter veel groter dan het huidige busstation".

Hij geeft maar weer eens goed aan hoe ontzettend groots dat Romeinse rijk was. We denken altijd dat we in de twintigste eeuw het monopolie hebben op schaalvergroting en mega-projecten. Voor een deel is dat ook zo (bruisend Athene was naar hedendaagse maatstaven een klein provinciestadje, bijvoorbeeld) maar voor een deel ook zeker niet. Rome was een miljoenenstad, zijn burgers woonden in gigantische flatgebouwen en nu leren we weer dat Romeinse pleisterplaatsen zo mogelijk nog groter zijn dan een eenentwintigste-eeuwse Duitse rastplatz-bitte-sauber-halten.
04-12-2004, 12.09 uur
missgien [www]
Op zich is het ook logisch dat het groter was dan het busstation: bedenk je eens hoe die mensen reisden: met karrevrachten vol (letterlijk!) met van alles en nog wat: al die karren nemen me een hoop ruimte in. Da's nog 'ns wat anders dan auto-met-sleurhut! :-)
04-12-2004, 12.20 uur
matthijs [www]
Klaarblijkelijk :-)

Zelf had ik niet verwacht dat honderden ossekarren meer ruimte in beslag zouden nemen dan caravans, vrachtauto's en touringbussen, maar kennelijk is dat dus wel zo ...

Uit het gelinkte artikel valt overigens op te maken dat het eten er een stuk beter was (naar de maatstaven van die tijd dan) dan tegenwoordig. Ze hebben er tenminste geen resten gevonden van kleffe bockworstcroissants.
04-12-2004, 13.05 uur