[vorige] - [weblog] - [volgende]
vrijdag
26 november 2004
Heilige Graal
07:43 uur
Raadsel rond Heilige Graal opgelost
Britse codebrekers zeggen dat ze een raadsel rond de Heilige Graal hebben opgelost. Een mysterieus 18e eeuws inschrift in een monument blijkt geen verwijzing naar de beker van Jezus, meldden Britse media donderdag.
Volgens het wereldberoemde echtpaar Oliver en Sheila Lawn gaat het mogelijk om een inscriptie van een oude christelijke sekte, de Priorij van Zion. Het duo, dat in de Tweede Wereldoorlog al hielp bij het ontcijferen van de Duitse codeermachine Enigma, boog zich zeven maanden over de letters D.O.U.O.S.V.A.V.V.M. De Lawns kwamen tot de vertaling: "Jezus, als godheid, verzet je". De boodschap wordt geÔnterpreteerd als de ketterse opvatting van de sekte dat Jezus een aardse profeet was, geen goddelijk wezen.
Het inschrift bevindt zich in een marmeren plaat van een 250 jaar oud monument op het Engelse landgoed Shugborough, Staffordshire. Het gedenkteken is een stenen nabootsing van het schilderij De Herders van ArcadiŽ van Nicholas Poussin. De kunstenaar geldt als een van de Grootmeesters van de Tempeliers, een orde die tijdens de kruistochten Jeruzalem innam en de Heilige Graal zou beheren. Zelfs Charles Darwin, de bedenker van de evolutietheorie en mogelijk ook een grootmeester, zou de letters hebben willen ontraadselen.
De zoektocht naar de Heilige Graal staat onder meer centraal in het uiterst populaire boek "De Da Vinci Code" van Dan Brown. De beker van Jezus was ook het doel van filmheld Indiana Jones in zijn Last Crusade.


Noviomagum [www]
En natuurlijk van Monty Python! ;-)
26-11-2004, 13.24 uur