[vorige] - [weblog] - [volgende]
donderdag
25 november 2004
De Nijmeegse Kerkboog
08:02 uur
Het is het beroemdste gebouw van Nijmegen. Niet de Stevenstoren. Niet de Waalbrug. Niet de Waag. Nee, het is de kerkboog, het poortgebouw dat het Stevenskerkhof verbindt met de Grote Markt. Dit gebouw wordt in elk standaardwerk over de architectuurgeschiedenis genoemd en getoond. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Daarom is het volgens Gerard Lemmens het onzalige idee om de kerkboog te verkopen, zoals de gemeente van plan is. Nijmegen wil alle gemeentelijke panden verkopen.
Voor de kerkboog zou ze een uitzondering moeten maken: de topgevel van de kerkboog is rond 1605 gebouwd naar een ontwerp van Thomas Singendonck. Hij gebruikte een weelderige stijl die onder deskundigen bekend staat als die van Hans Vredeman de Vries ofwel 'maniëristische renaissancestijl'. Bij alle architectuurhistorici komt de Nijmeegse kerkboog op het netvlies als het gaat om Vredeman de Vries. Dat maakt het gebouw voor Nijmegen uniek.
Lemmens vindt het passen bij 'een soort stedelijke trots' dat de gemeente dit pand in eigen bezit houdt. "We hebben iets heel bijzonders in handen."
Lemmens oproep komt nu op het bureau van B&W terecht. De commissie beeldkwaliteit adviseert het college. Doorgaans nemen B&W de adviezen van de commissie over. Volgens een gemeentelijke woordvoerster wil het college vooralsnog niets veranderen aan de lijst met te verkopen gebouwen. Eerder haalde het wel de Belvédère en het Waaggebouw van deze lijst. [Bron: De Gelderlander]
[Meer foto's van de kerkboog vindt je bij Noviomagus]