[vorige] - [weblog] - [volgende]
donderdag
18 november 2004
De Julia Roberts van het Stenen Tijdperk
12:49 uur
Archeologen hebben een bijzonder skelet -9.000 jaar oud- gevonden: het had nog een perfect gebit. Daarom hebben ze het skelet "Julia Roberts" genoemd.
De tanden van de oude dame waren allen nog geheel intact en bovendien prachtig recht. De archeologen zijn van mening dat mensen in het Stenen Tijdperk een vorm van tandpasta moeten hebben ontwikkeld. Vondsten rondom het skelet gaven aan dat haar dieet gelijk was aan ieder ander in het Stenen Tijdperk, hoewel haar gebit er vele malen beter uitzag dan dat in menig ander skelet uit dezelfde periode.
Het skelet werd aangetroffen in Bulgarije, en wordt algemeen aangenomen als het oudste in Europa.
De vinder: "Ze moet een bijzondere schoonheid zijn geweest en had de concurrentie aan kunnen gaan met de Hollywood-figuren van tegenwoordig. Ze is de Julia Roberts van het Stenen Tijdperk: ze moet een perfecte glimlach hebben gehad. Maar voor ons is het vooral een groot mysterie.
Vorig jaar berichtten Weense historici dat ze een bijzondere ontdekking hadden gedaan in het oude Egypte: een manier om tandpasta te maken, en het zag ernaar uit dat het om massaproductie ging.
In oude Egyptische geschriften wordt gewag gemaakt van een 'poeder voor witte en perfecte tanden' dat, gemengd met speeksel, een 'schoonmaakpasta' vormde.
Volgens het recept heb je ervoor nodig: een halve gram zout, 1 gram munt, een kwart gram iris en 20 peperkorrels. Deze allen moeten worden geplet en vermengd met speeksel om het perfecte gebit te bewerkstelligen. [Bron: Ananova]

[Meer van dit soort berichten vind je bij Archeonet]