missgien.log
Zoeken

Ids over :(
29 oktober 2004, 08:59 uur
Ids Postma stopt met schaatsen
Ids Postma zet per direct een punt achter zijn schaatsloopbaan. De 30-jarige Fries heeft ruim tien jaar op het hoogste niveau meegedraaid. Vrijdagmiddag geeft Postma in Heerenveen een toelichting op zijn besluit om te stoppen.
Postma, die in 1994 ineens naam maakte als Nederlands kampioen allround, schaatste in zijn lange loopbaan een zeer respectabele erelijst bijeen. Als allrounder was hij twee keer Nederlands kampioen, eenmaal Europees kampioen en twee keer de beste van de wereld.
De middenafstandspecialist won in 1998 tijdens de Olympische Winterspelen in Nagano verrassend goud op de 1000 meter. In Japanse stad werd hij op de 1500 meter - doorgaans zijn specialiteit - verslagen door de Noor Adne Sondral. Daarnaast veroverde Postma ook nog drie titels op de wereldkampioenschappen afstanden.
De Friese boerenzoon, een man van weinig woorden en zeker geen trainingsbeest, vestigde in 1994 ineens de aandacht op zich. Als 20-jarige veroverde hij in Den Haag de nationale allroundtitel. Hij liet er gevestigde namen als Rintje Ritsma en Bart Veldkamp achter zich. In hetzelfde jaar debuteerde hij op de Europese titelstrijd met de vierde plaats en vervolgens veroverde hij in Göteborg zelfs zilver op de WK allround achter de Noor Johann Olav Koss.
Postma behaalde zijn eerste grote internationale triomf in 1996, met de wereldtitel op de 5000 meter. Een jaar later triomfeerde hij op de schaatsbanen als Europees - en wereldkampioen allround. In 1998 prolongeerde de Fries zijn wereldtitel. Dat jaar was er ook olympisch goud in Nagano. [Bron: plein.nl]