missgien.log
Zoeken

'Marktwerking in gezondheidszorg is slecht'
26 oktober 2004, 08:12 uur
Marktwerking in de gezondheidszorg is niet heilzaam voor de patiŽnt en leidt juist tot hogere kosten. Het kabinet moet daarom de plannen voor meer concurrentie in die sector terugdraaien.
Dat is de strekking van een manifest, dat is ondertekend door bijna veertig hoogleraren, zieken- en verpleeghuisdirecteuren, artsen en specialisten. Het manifest, dat is opgesteld door SP-kamerlid Agnes Kant, is dinsdag gepubliceerd in de Volkskrant.
Volgens het schrijven wordt de zorg duurder door de marktwerking. ,,De markt en de vraagsturing daarin, zullen de kosten niet in de hand houden. Bij de huidige schaarste zullen de prijzen stijgen (bij het loslaten van de prijzen) en bij het opheffen van de schaarste zal de vraag stijgen'', aldus het manifest. "Marktwerking werkt consumptie in de hand.''
De ondertekenaars vrezen verder dat er binnen de zorg minder zal worden samengewerkt, de kwaliteit afneemt, er meer bureaucratie ontstaat en dat de markt zich zal richten op de lucratieve zorg waar snel geld in te verdienen valt.
Onder de ondertekenaars zijn mensen als prof. Baartman (bijzonder hoogleraar preventie en hulpverlening inzake kindermishandeling VU Amsterdam), prof. Galjaard (emeritus hoogleraar humane genetica) en prof. Verheij (hoogleraar huisartsgeneeskunde UMC Utrecht). [Bron: ANP}

Strakke actie van de SP, hopelijk is dit er eentje die wel effect heeft, maar gezien de koppigheid van deze regering ben ik bang dat ook deze actie geen zoden aan de dijk zet en dat Hogervorst fijn verder gaat met het veramerikaniseren van de Nederlandse gezondheidszorg.


bareuh [www]
maar ze hebben het wel bij het rechte eind!

(p.s. de belgen gebruiken een slimmere tactiek, die vertellen aan de burgers dat het een tijdelijke maatregel is)
26 oktober 2004, 09.54 uur
Mark Gerritsen [e-mail]
De zorg, daar kun je je terecht zorgen om maken! Wees solidair met de werkers in de zorg. Kom naar de protestbijeenkomst die de vakbonden ABVAKABO, CNV Publieke Zaak en FHZ/AC organiseren: donderdag 11 november, 12.00 - 13.30 uur, op het Geert Grooteplein 10-zuid bij UMC Radboud.

Richten je zorgen zich meer op het kabinet in het algemeen? Iedere derde donderdag, ACTIE! BALKENEINDE-DAG, 19.00 uur, Koningsplein. Info: www.keerhettij.nl/nijmegen
28 oktober 2004, 17.47 uur