missgien.log
Zoeken

And the Award goes to....
25 oktober 2004, 11:41 uur
Bolkestein wint Big Brother Award 2004
Eurocommissaris Frits Bolkestein heeft zondag een Big Brother Award in de wacht gesleept. Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom reikt de prijs jaarlijks uit aan personen en bedrijven die burgers overmatig controleren en het niet zo nauw nemen met de privacy.
Bolkestein krijgt de award omdat hij als Europees commissaris een overeenkomst met de Verenigde Staten sloot over de overdracht van de passagiersgegevens. Ook het Digidoor project in Almere kreeg een Big Brother Award. Het project van scholen verzamelt gegevens van basisschoolleerlingen. De informatie is beschikbaar via internet. Volgens Bits of Freedom ontbreekt een reglement en hebben de ouders van de leerlingen nooit informatie ontvangen.

Centrum voor Werk en Inkomen
In de categorie overheid was er een award voor het Centrum voor Werk en Inkomen. Het CWI volgde het internetgebruik van werkzoekenden en persoonlijke gegevens van werkzoekenden kwamen terecht op internet. Het Europese plan 'bewaarplicht verkeersgegevens' kreeg een prijs in de categorie voorstellen. Telefoon- en internetbedrijven zouden volgens dit plan alle gegevens van bel- en surfgedrag moeten opslaan. Van 450 miljoen Europeanen wordt dan bewaard met wie ze bellen, sms-en en wie ze mails sturen en welke websites ze bezoeken.

Volgens de jury komt uit alle nominaties naar voren dat de overheid bezig is meer informatie te verzamelen van burgers die nergens van worden verdacht. De jury bestaat uit juristen en deskundigen op het terrein van computerbeveiliging en internet.