missgien.log
Zoeken

Herfstvakantie-tip
25 oktober 2004, 09:02 uur
Bijgewerkt: 10.38 uur
Regelmatige bezoekers weten dat ik een zwak heb voor Malta.
En wat zal mijn verbazing weten te schetsen toen ik vanmorgen mijn mailbox opende en een aankondiging vond voor een tentoonstelling in het Alard Piersonmuseum in Amsterdam, genaamd: Malta, tempels en tombes.
Een stukje van de beschrijving:
De oudste stenen monumenten in de wereld
Bij velen roept de naam Malta het beeld op van een zonovergoten eiland in de Middellandse zee. Deze kleinste lidstaat van de Europese Unie met een oppervlakte van slechts 316 km2 (nog niet eens twee keer Texel!) herbergt de resten van de oudste beschaving ter wereld die vrijstaande stenen gebouwen neerzette. Vanaf circa 4000 v. Chr. begonnen de toenmalige bewoners van Malta namelijk met de bouw van deze kolossale stenen heiligdommen waaronder tempels en gedeeltelijk onderaardse grafcomplexen. Dat is dus ruim 1000 jaar vr de piramiden van Giza, 1500 jaar vr Stonehenge en bijna 2000 jaar vr het paleis van Knossos op Kreta. De afmetingen (rechtopstaande stenen van wel 8 meter hoog) en de unieke vormen (halfronde ruimten rond een centrale hof) zijn van een technologisch en creatief zeer hoog niveau. Het gegeven dat deze gebouwen zijn neergezet door een volk dat verder alleen aan landbouw deed en slechts gebruik kon maken van gereedschap van steen, maakt de prestatie alleen nog meer uniek. Op de Maltese eilanden zijn 30 van dergelijke tempels, verdeeld over 14 heiligdommen terug gevonden. Ook de in de heiligdommen teruggevonden (kunst)voorwerpen, fijn versierd aardewerk, kleine mens- en dierfiguurtjes en sieraden, wijzen op een zeer hoog ontwikkelde beschaving.

[update]: Ik zie nu pas dat de tentoonstelling aanstaande vrijdag van start gaat. En dat terwijl wij woensdag wilden gaan :(


Juul
Wauw helemaal te gek!!!
25 oktober 2004, 09.28 uur