missgien.log
Zoeken

Donderdagmorgen: maansverduistering
24 oktober 2004, 15:06 uur
Donderdagochtend vroeg is in Nederland een totale maansverduistering te zien. Als het weer meezit tenminste, want we gaan een wisselvallige periode tegemoet, meldde het KNMI zondag. De vorige maansverduistering, op 4 mei, ging schuil achter een dik wolkendek.
Tussen 4.23 uur en 5.44 uur hangt de maan volledig in de schaduw van de aarde. Vanaf 3.14 uur valt de eerste aardse schaduw over het hemellichaam. Vanaf dat moment ontbreekt linksbovenaan een steeds groter wordend stuk.
De maan is bij de verduistering niet helemaal onzichtbaar maar krijgt een rood-oranje kleur. Onze aardse atmosfeer buigt namelijk nog een aantal rode zonnestralen richting maan. Om zeven minuten voor zeven is de verduistering voorbij.
Een maansverduistering komt 66 keer per eeuw voor, ongeveer tweemaal in de drie jaar. Het verschijnsel treedt op wanneer de aarde zich tussen de zon en de maan bevindt. [Bron: Plein.nl]

De laatste maansverduistering die ik met eigen ogen heb mogen aanschouwen was vorig jaar, op 9 november, tijdens de viering van Samhain (Halloween)!


Renesmurf [www]
Ik zal het in de gaten houden, als ik er aan denk.
24 oktober 2004, 17.20 uur
Frozen [www]
Ach als ik al zo vroeg wakker ben ga ik toch echt niet naar de lucht staren om de maan niet te zien ;)
24 oktober 2004, 19.36 uur