missgien.log
Zoeken

Hear! Hear!
22 oktober 2004, 09:22 uur
Pleidooi voor invoering basisuitkering
Het stelsel van sociale uitkeringen moet worden vervangen door één basisuitkering waarbij mensen zich kunnen bijverzekeren. Dat schrijven kopstukken uit de vakbeweging, werkgeverskringen en het openbaar bestuur vrijdag in een manifest in de Volkskrant.
De groep bestaat uit onder anderen FNV-bestuurder Heerts, SER-voorzitter Wijffels, voorzitter Fischer van het Verbond van Verzekeraars en De Leij die de werkgeversverenigingen AWVN en VNO/NCW vertegenwoordigt.
Ze willen een basisuitkering voor drie levensfases: één voor de studietijd, één voor de periode waarin wordt gewerkt en één voor de AOW- en pensioenfase. De groep hekelt de sanering van de sociale zekerheid waarvoor de achtereenvolgende kabinetten zich hebben ingespannen, omdat ze die zonder toekomstvisie zouden hebben uitgevoerd. Met het manifest willen de ondertekenaars de discussie openen over een nieuwe opzet van de sociale wetgeving.

Levensfases
In de eerste fase, de zogenoemde vormingsfase, moet de overheid het recht op scholing tot bachelorsniveau financieel garanderen tot het derde studiejaar. Personen die eerder met hun studie stoppen en gaan werken, krijgen het overblijvende studiebedrag bijgeschreven op hun persoonlijke levenslooprekening.
In de tweede levensperiode, de productieve levensfase, kan met deze rekening bijvoorbeeld zorgverlof worden gefinancierd. De rekening kan ook worden gebruikt voor prepensioen. Wie tijdens het werkzame leven werkloos of arbeidsongeschikt wordt, ontvangt een basisuitkering. Die kan met CAO- of bedrijfsregelingen worden aangevuld. Langdurig werklozen krijgen een bovenminimale uitkering.
In de laatste levensfase moet de regering opnieuw een basisuitkering garanderen. Die minimale AOW wordt in de praktijk dan meestal aangevuld met pensioen dat bij CAO of per bedrijf wordt geregeld. [Bron: ANP]


bareuh [www]
het wachten is op de kleine lettertjes ... iemand al een volledige tekst gezien?
22 oktober 2004, 09.58 uur
missgien [www]
Neuh... maar er word tenminste wel iets van initiatief getoond, dat is al heel wat. Ik moet bekennen dat ik even moest fronsen toen ik 'werkgeverskringen' las...
22 oktober 2004, 10.06 uur
Renesmurf [www]
Als ze het niet al te ingewikkeld maken ben ik voor!
22 oktober 2004, 12.13 uur
Hippo [www]
Is die basisuitkering voldoende om je van bij te verzekeren?
En waarom wordt stoppen met je studie beloond?
22 oktober 2004, 22.53 uur