missgien.log
Zoeken

Trap van 3000 jaar oud
14 oktober 2004, 14:18 uur
Een houten trap van ruim 3000 jaar oud is gevonden in Halstatt in het noorden van Oostenrijk. De trap is perfect bewaard gebleven in de zoutmijn uit de Bronstijd. Met dit bericht kwam het Weense Natuurhistorisch Museum naar buiten.
"We hebben een houten trap gevonden, die is gedateerd op 1300 BCE. Het is de oudste trap ooit ontdekt in Europa, misschien wel in de wereld", vertelde Hans Reschreiter, directeur Opgravingen van het museum. "De trap is in perfecte conditie doordat de micro-organismen die ervoor zorgen dat hout rot niet kunnen leven in zoutmijnen", voegde hij eraan toe.
De trap in ongeveer 1 meter breed en is gemaakt van dennen- en sparrenhout. Het werd gebruikt tijdens de bronstijd, aldus de archeoloog, om in de mijn af te dalen. De trap werd op ongeveer 100 meter diepte gevonden.
De zoutmijn ligt op slechts 200 meter van de plaats waar de zgn. Hallstatt-beschaving zich ontwikkelde. Deze beschaving was een van de grootste en meest ontwikkelde gedurende de ijzertijd, ca. 700 BCE.
"Tot nu toe is er ongeveer 7 meter trap blootgelegd, maar de trap is langer, zowel naar boven als naar beneden", zei Reschreiter, en hij voegde eraan toe dat de tot nu toe oudste trap ooit gevonden in Europa werd gedateerd op 500 BCE. [Bron: Yahoo News]


Neneh [www]
Applaus voor de trap..... zo oud worden wij niet....
14 oktober 2004, 17.01 uur