missgien.log
Zoeken

Paleis Genghis Khan blootgelegd
11 oktober 2004, 10:10 uur
Op de steppes van MongoliŽ hebben archeologen de overblijfselen van een paleis van de legendarische Mongoolse heerser Genghis Khan blootgelegd. De ontdekkers hopen in de buurt van het paleis ook het graf van de Mongoolse leider te vinden, waar al tijden tevergeefs naar gezocht wordt. Een Japans-Mongools onderzoeksteam vond de stenen restanten zoín 250 km ten oosten van de Mongoolse hoofdstad Oelan Bator, aldus de Japanse wetenschapper Shinpei Kato van de Kokugakuin universiteit in Tokyo. De wetenschappers zijn er van overtuigd dat de ruÔne ooit het paleis van Genghis Khan was. Tussen de restanten vond het team porselein dat uit de periode van de Mongoolse krijgsheer stamt. De plek komt ook overeen met de plaats die beschreven staat in een Chinese bron uit 1232 van de zuidelijke Tang Dynastie.
Volgens de archeologen heeft de Mongoolse heerser het vierkante paleis rond het jaar 1200 laten bouwen in de vorm van een eenvoudige, typisch Mongoolse tent.
De archeologen hopen nu ook het graf van de
geharde krijgsheer te ontdekken, waar diverse onderzoeksteams tevergeefs naar hebben gezocht.
De rustplaats van Genghis Khan wordt omgeven door vele legendes en mysteries. Volgens oude geschriften moet het graf zich binnen een straal van 12 km van zijn paleis bevinden. De veldheer zou daar niet alleen liggen, maar begraven zijn met dertien of veertien strijders en enkele kamelen. Later zouden ook ziijn nakomelingen hier begraven zijn.
"Genghis Khan veroverde bijna geheel EuraziŽ en tijdens zijn bewind vond er in cultureel opzicht veel uitwisseling plaats tussen het oosten en het westen. Archeologen zijn dan ook benieuwd welke voorwerpen bij het stoffelijk overschot zijn geplaatst. Wanneer we het graf van Genghis Kahn vinden, kunnen we een nieuwe bladzijde van de wereldgeschiedenis schrijven,"aldus Kato.
Bij de zoektocht zullen de Japanners een stapje terug doen. Eerdere zoektochten van buitenlanders werden voortijdig afgebroken vanwege Mongoolse tradities. Bodemonderzoek bij rustplaatsen zou de zielen van de doden verstoren. "Een eventuele opgraving laten we dan ook over aan de Mongolen zelf", liet Kato weten.
Genghis Chan (1160-1227) slaagde er begin 13de eeuw in om de vele rivaliserende Mongoolse stammen met elkaar te verenigen. Zo kon hij een enorm leger op de been brengen waarmee de Mongoolse leider grote gebieden veroverde.
Zijn rijk strekte zich in de loop van zijn 72-jarige leven steeds verder uit over grote delen van AziŽ, van de Pacifische kust tot aan de Kaspische zee. Zijn zoons en kleinzoons breidde het rijk nog verder uit van Korea tot in Hongarije. [Bron: Planet]