missgien.log
Zoeken

Oeroude monsterzwam ontdekt
28 september 2004, 15:38 uur
Zwitserse wetenschappers hebben naar eigen zeggen de grootste zwam van Europa ontdekt. De 'monsterzwam' beslaat een oppervlakte van liefst 35 hectare.
De extreem grote honingzwam (Armillaria ostoyae) werd ontdekt in het Zwitsers Nationaal Park in de Alpen in de streek Engadin in het oosten van het Alpenland.
Het organisme is ongeveer 800 meter lang en 500 meter breed, aldus de federale WSL ((Forschungsanstalt für Wald, Schnee und Landschaft). De leeftijd van de honingzwam wordt op zo’n duizend jaar geschat.
"Het grootste deel van de zwam bestaat uit een ondergronds netwerk dat veel weg heeft van schoenveters”, aldus woordvoerder Muriel Bendel van de WSL. Dat zijn de zwamdraden die ondergronds een steeds grotere oppervlakte innemen. In het najaar zijn de vruchtlichamen te zien, die dan door de aarde heen breken en rond boomwortels boven de grond uitkomen. Die vruchtlichamen zien er bruingeel uit.
De zwam is voor mensen ongevaarlijk. De vruchtlichamen zijn zelfs eetbaar, maar ondergronds kan de zwam heel wat boomwortels aantasten die de boom uiteindelijk kunnen vellen. De honingzwammen worden samen met nekele andere soorten dan ook verantwoordelijk gehouden voor de relatief hoge sterfte onder naaldbomen in het park, aldus de WSL.
Een reden voor de late ontdekking kn zijn dat de zwammen bij mensen alleen in trek zijn wanneer ze nog jong zijn. Oudere honingzwammen schijnen niet meer zo smaakvol te zijn.
Hoewel de Zwitserse zwam mogelijke de grootste van Europa is, valt de zwam in het niet bij de grootste honingzwam van Noord-Amerika. In de Amerikaanse staat Oregon groeit een honingzwam van naar schatting 2400 jaar die een ondergrondse omvang van 890 hectare beslaat. Daarmee is deze zwam zover bekend het grootste levende organisme ter wereld. [Bron: Planet]


Renesmurf [www]
Goh, wat ontezettend groot nog! Dat zoiets in leven kan blijven.
28 september 2004, 17.24 uur
hansjepansjekevertje
En is hier ook nog iets van te zien op foto's of zo?
lucht/satellietfoto's misschien. Ik ben heel benieuwd!
29 september 2004, 08.13 uur
Frozen [www]
Dat wordt ragout ;)
29 september 2004, 08.18 uur
Gooly
Hoe wil je je champignon schat? In partjes of in schijfjes?
29 september 2004, 11.27 uur