missgien.log
Zoeken

De legende van Mabon
25 september 2004, 08:05 uur
Toen Mabon, zoon van de Welshe godin Modron, pas drie nachten oud was werd hij ontvoerd en gevangen gezet in Gloucester. Maar omdat hij de hond in bedwang had die Culhwch nodig had om de hand van Olwen te winnen, werd hij bevrijd, zo was hij terecht in de grote vertellingen van de Mabinogion. Hier vind je het gedeelte dat verhaalt voer de zoektocht naar Mabon. (Engels)
Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over Mabon. Misschien was hij voordien Maponos, de Keltische god van de Jeugd, die uiteindelijk als krijger in de Welshe mythologie terecht kwam. De Romeinen kenden Maponos en stelden hem gelijk aan Apollo, de god van de waarzegkunst.

hoorn des overvloedsTegenwoordig is het feest van Mabon vooral het feest van de herfstequinox, voor de tweede keer in het jaar zijn dag en nacht in balans. Deze tijd markeert het keerpunt naar de donkere helft van het jaar, tijd om te oogsten. Het is een tijd om dankbaar te zijn voor al wat ons gegeven is, voor wat we hebben bereikt. Het is een tijd van overvloed welke vaak wordt gesymboliseerd door de Hoorn des Overvloeds.
De balans in de natuur nodigt uit om naar binnen te keren door middel van meditatie. De tijd lijkt langzamer te gaan, we hebben geen haast en komen tot bezinning. De tijd om tot jezelf te komen en terug te kijken. Hierna is er weer ruimte om een blik vooruit te werpen.
Rond deze tijd daalt de Godin af naar de onderwereld. Met haar vertrek zien we de teruggang in de natuur en de komst van de winter. Deze mythe zien we terug in de Sumerische mythe van Inanna en de Romeinse legende van Demeter en Persephone (in het Grieks: Ceres).
In september nemen we ook afscheid van de God van de oogst. Hij is de Greenman , de cyclus der natuur. Hij is de oogst en zijn zaad waarborgt de hergeboorte van de natuur. Deze cyclus wordt gesymboliseerd in de mythe van de God Mabon.

Fijne Mabon en tel je zegeningen!