missgien.log
Zoeken

Vondst mammoetkalfje in Oosterschelde
22 september 2004, 09:09 uur
Amateur-archeologen hebben begin september in de Schaar van Colijnsplaat in de Oosterschelde een schouderblad van een babymammoet gevonden. De unieke vondst is vanaf 25 september een maand lang te zien als onderdeel van de tentoonstelling Oerparade in Naturalis in Leiden, zo liet het museum dinsdag weten.
Eens per jaar gaat een club enthousiastelingen in de Oosterschelde vissen naar fossiele botten, de zogenoemde Kor en Bottocht. Met behulp van een mosselkotter dreggen ze in de diepe aardlagen naar overblijfselen. In de netten van de kotter trof het gezelschap begin september een plat driehoekig stuk been aan. Na een analyse van het bot en een vergelijking met botten uit de wetenschappelijke verzameling van Naturalis bleek het om het schouderblad van een mammoetkalfje te gaan.
De vondst is volgens het museum uniek. Naturalis bezit de grootste collectie mammoetbeenderen van de wereld, maar een schouderblad van een babymammoet ontbrak nog. De algemene opvatting is dat jonge resten als dit schouderblad alleen in de eeuwig bevroren bodem van SiberiŽ bewaard zijn gebleven. Maar door vondsten als deze wordt die opvatting steeds vaker weerlegd.
Duizenden jaren geleden was er in Nederland een grote steppe waar veel mammoetkuddes liepen en graasden. Ook leefden er wolharige neushoorns, paarden en bizons. In Naturalis kunnen bezoekers het babyschouderblad vergelijken met volwassen exemplaren en zien waar het stuk bot thuishoort in een skelet. [Bron: Prov. Zeeuwse Courant]

[Meer van dit soort nieuws vind je op Archeonet]


Bareuh [www]
en Naturalis is zooo dichtbij voor Bareuh!
22 september 2004, 10.19 uur