missgien.log
Zoeken

Everzwijntje in centrum Nijmegen gevangen
17 september 2004, 10:30 uur
Samen met een aantal burgers, onder wie een krantenbezorger die tevens boswachter bleek, heeft de Nijmeegse politie donderdag in de vroege uren een everzwijntje gevangen midden in de stad.
Rond vier uur kwam de melding dat mensen het dier zagen lopen op de Oranjesingel. Om het verkeer te waarschuwen, plaatsten agenten hun dienstwagen met zwaailichten aan midden op de weg. Met hun politiejacks probeerden ze tevergeefs het zwijn te vangen.
Via de Arksteestraat en de Van Welderenstraat vluchtte de ever tegen het verkeer in naar de Van Schevichavenstraat. Burgers en agenten maakten daar een roadblock waarna een agent kans zag het dier in de houdgreep te nemen. Met hulp van een in de straat aanwezige 43-jarige krantenbezorger die tevens boswachter bleek, plaatste hij het zwijn in een politiewagen. Op het bureau werd het dier - inmiddels 'Eric' gedoopt, naar de centralist van de meldkamer die de eerste melding ontving - overgedragen aan de Dierenbescherming. Daar bracht het beestje de nacht door. Vrijwilligers Flora en Gerard Zweers haalden en passant ook een hondje op dat inmiddels weer bij de eigenaar terug is.

Jachtopzichter W. Donkers stelde gistermiddag vast dat het niet gaat om een Eric, maar om een Erica: een ongeveer tien weken oud vrouwtje. Na een gezondheidscontrole heeft hij het diertje teruggezet in de bossen rond Groesbeek. Donkers schatte de overlevingskansen hoog in. "Op deze leeftijd horen ze nog wel bij de moeder, maar zogen ze niet meer. Ze kunnen zichzelf dus al wel redden. De kans is ook groot dat ze de groep terug vindt. Het reukvermogen is sterk ontwikkeld bij deze dieren."
Hij sprak van een unieke gebeurtenis. "Rond de kinderboerderij bij de Goffert vind je weleens een verdwaalde vos en aan de rand van de stad zie je ook weleens wat, maar zo rond het Keizer Karelplein, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Misschien is ze vanuit het bos opgejaagd. Het is in ieder geval verboden thuis een everzwijn te houden. Dat zou ook niet lukken, ze kunnen anderhalve meter groot worden en breken de boel af."
Drie jaar geleden heeft hij langs het kanaal bij de wijk Hatert een volwassen mannetje van 135 kilo moeten afschieten.
Flora en Gerard Zweers zeiden ook nog niet eerder een wild zwijn te hebben gevangen. "Ruim twee maanden geleden zijn we wel in Lent bij iemand geweest die een wasbeer had gevangen onder een kelderluik. Dat dier ontglipte ons omdat we er nauwelijks bij konden. Dit was een mooie revanche. [Bron: De Gelderlander]


Frozen [www]
Ze schijnen wel lekker te smaken die dingen, vraag maar aan obelix ;)
17 september 2004, 13.20 uur
missgien [www]
Ik zou 'em eerst ff flink vetmesten, want aan die kleintjes zit nog amper vlees.
17 september 2004, 13.24 uur
Frozen [www]
Je zou maar honger hebben, dan zit er toch zat aan hoor ;
17 september 2004, 14.28 uur
Leibele [www]
Babi pangan,mjjj lekker hoor.Maar inderdaad,eerst vetmesten.Heeft dat beet effe mazzel.
17 september 2004, 22.53 uur