missgien.log
Zoeken

vorige]">vorige - weblog - volgende
Bedrijventerrein wijkt voor natuur
09 september 2004, 10:56 uur
Renkum lijkt de wereldprimeur te hebben: een compleet bedrijventerrein moet het veld ruimen voor Moeder Natuur.

In 1996 begon het zich te roeren. Onder de noemer "Hert aan de Rijn" werd het plan opgevat om een verbindingsroute aan te leggen tussen de Veluwe en de Rijn. 'Hersenspinsels van natuurfanaten' was het eerste oordeel, maar geleidelijk zagen meer partijen de voordelen van zo'n verbinding, waardoor geÔsoleerd levende groepen dieren elkaar makkelijker en veiliger kunnen opzoeken.
In 2000 werd het opeens serieus en kwam het Renkums Beekdal in beeld als mogelijke route. Ecoducten over A12, A50 en spoorlijnen moeten er komen, zodat de dieren kunnen trekken van Veluwe naar Rijn en van daaruit wellicht door naar Utrechtse Heuvelrug of Gelderse Poort.
Sta-in-de-weg was en is industrieterrein Beukenlaan bij Renkum. Maar dat probleem wordt door forse rijks- en provinciesteun (€ 36 miljoen) in elk geval in financiŽle zin opgelost.
Rubberfabriek Vredestein staakte vorige week de productie en met een andere ondernemer is inmiddels overeenstemming over aankoop en verhuizing naar elders. Met de zeventien andere bedrijven wordt inmiddels gesproken.

Het zal nog zo'n vier jaar vergen om het Renkums Beekdal, inclusief het dan voormalig bedrijventerrein, helemaal klaar te maken voor de natuur. Maar het begin is er. Misschien lopen er over een jaar of 5-6 inderdaad weer herten aan de Rijn...