missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Au! Au! Au!
03 september 2004, 13:44 uur
Brand in historische bibliotheek Weimar
Door een grote brand in de historische Herzogin Anna Amalia-bibliotheek in het Duitse Weimar zijn donderdagavond duizenden waardevolle boeken beschadigd. De vlammen sloegen volgens ooggetuigen hoog door het dak van het kasteel dat de bibliotheek herbergt.

De brandweer, die met vijfhonderd man uitrukte, kon na enkele uren het sein brand meester geven. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
De in 1691 gestichte instelling herbergt met naar schatting een miljoen geschriften een uiterst waardevolle collectie boeken uit de Duitse literatuur. Zo bevindt zich in het gebouw 's werelds grootste Faust-collectie. De bibliotheek, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, stond tweehonderd jaar geleden onder toezicht van de toneelschrijver en dichter Johann Wolfgang von Goethe.
Volgens de voorzitter van de Stiftung Weimarer Klassik und Kunstsammlungen moeten circa 30.000 waardevolle boeken als totaal verloren worden beschouwd, waaronder de complete bijbelverzameling. Ongeveer 40.000 boeken zijn beschadigd en moeten diepgevroren worden om uiteenvallen te voorkomen. De schade loopt in de vele miljoenen.
[1]
Sannet
Ach jee, wat zonde. Wat vreselijk zonde!
03 september 2004, 17.50 uur