weblog
missgien.net
gien.web-log
Doorzoek weblog:


Dutch strike again
24 augustus 2004, 09:41 uur
In het katholieke Portugal is abortus uit den boze: regelmatig staat er een vrouw voor de rechter die zich moet verantwoorden voor een illegale abortus. Maar de Nederlanders schieten te hulp: Abortion ship sails for Portugal.

[15]
Gooly
Ik vind het een nogal bemoeizuchtige organisatie moet ik zeggen. Hun eigen ideeen en opvattingen boven de wet van een ander land stellen.
Informatie verstrekken, proberen een land tot andere gedachten te bewegen, ja. Helemaal mijn idee.
Zelf naar dat land toegaan en via slimme weggetjes toch doen wat daar verboden is omdat je vind dat het wel zou moeten mogen, nee. Echte bemoeizucht.
24 augustus 2004, 11.44 uur
missgien [www]
Als het zo zou worden opgevat door alle vrouwen, zouden ze niet zoveel aanvragen krijgen, dunkt me. Ze proberen niemand te 'bekeren', ze zetten niemand een pistool op het hoofd, ze geven alleen goede hulp aan vrouwen die anders in achterkamertjes abortus zouden moeten plegen, met alle gevolgen van dien. Ik zie niet wat daar bemoeizuchtig aan is, ik vind het mensvriendelijk.
24 augustus 2004, 11.50 uur
Bareuh [www]
mee eens Gien. Ze varen niet langs om klantjes te winnen. Ik vind het een goede zaak.

Nog even een stukje Gooly aanhalen:
"Zelf naar dat land toegaan en via slimme weggetjes toch doen wat daar verboden is omdat je vind dat het wel zou moeten mogen, nee. Echte bemoeizucht."

Hoe sta jij dan tegenover het dragen van burka's en hijabs? Positie van vrouwen in islamitische landen? Vrouwenrechten in het algemeen?
24 augustus 2004, 13.50 uur
Gooly
Vrouwenrechten in het algemeen: Het feit dat de term 'vrouwenrechten' bestaat geeft al aan dat er iets fout zit. Het zouden mensenrechten moeten zijn, voor iedereen hetzelfde dus. En dat geldt (dus) ook voor moslimvrouwen. En Burka's vind ik afschuwelijke dingen. Maar daarom ga ik nog niet proberen om alle vrouwen in Teheran in een kort rokje te laten lopen. Ik denk dat we ons niet zoveel met andere landen moeten bemoeien als ze daar niet om vragen. Het klinkt raar, maar of we nu de bevolking van Irak gaan lastig vallen, of ergens niet toegestane medische handelingen gaan verrichten, voor mij is het bemoeizucht. In een land als Portugal zit een democratisch gekozen regering. Wie ben ik om mijn mening boven die van een meerderheid van de Portugese bevolking te stellen?
24 augustus 2004, 19.27 uur
missgien [www]
Veel vrouwen in Teheran durven/willen waarschijnlijk niet eens in een kort rokje te lopen (waarom moet het een korte zijn, trouwens....!), maar die paar die het wel durven/willen moeten er wel de kans voor krijgen. Zo is het ook met de abortusboot: het geeft vrouwen die op een velige manier abortus willen plegen de kans. Het is dat, of in een of ander achterkamertje een infectie oplopen of nooit meer kinderen kunnen krijgen. Ik vind het heel goed dat ze de KEUZE krijgen van het stelletje 'bemoeials" die het lef hebben tegen de gevestigde orde in te gaan.
Hadden de vrouwen in de 60-er jaren dat niet gedaan, hadden wij nu niet de vrijheid gehad die we nu hebben.
Maar misschien moet je wel vrouw zijn om dit te kunnen begrijpen...
24 augustus 2004, 20.04 uur
Gooly
Die vrouwen in de jaren zestig hebben dat ook niet gedaan. Er was geen sprake van een buitenlandse interventie omdat sommige mensen in het buitenland vonden dat Nederlandse vrouwen naar hun (vrijere) ideeen moesten leven. De vrouwen uit de jaren zestig (en lang daarvoor) hebben daar zelf voor geknokt. En nee, daar hoef je niet speciaal een vrouw voor te zijn om dit te begrijpen.
Natuurlijk vind ik het ook beter dat iemand geaborteerd wordt door een deskundige in een goeie omgeving dan in een achterkamertje, maar daar staat minachting tegen een meerderheid tegenover. Ik zou er niet aan moeten denken dat een ander land mij hier kwam vertellen dat ik volgens hun opvattingen zou moeten leven.Er zijn al heel wat oorlogen gevoerd omdat mensen hun opvattingen aan elkaar wilden opdringen.
24 augustus 2004, 20.40 uur
missgien [www]
Geen buitenlandse interventie? Ha! Wat dacht je van alle invloeden uit Amerika vanuit de jaren '50?
En ze dringen geen ideeë op: het zijn geen christenen, ze zetten geen messen op kelen, ze bieden domweg een KEUZE!
Sjesus, ik was vergeten hoe stijfkoppig en rechtlijnig jij soms kunt zijn!
25 augustus 2004, 07.10 uur
Gooly
Dank je voor het compliment ;-) (Vergeten? Heb je het ooit geweten dan?)
Invloed is iets anders dan interventie.
Vooruit dan maar:
Een organisatie uit verweggistan vind het belachelijk dat het hier verboden is om heroine aan minderjarigen te verstrekken. Dus morgen ligt er een boot voor de Nederlanse kust waar minderjarigen gratis heroine kunnen krijgen. Niemand wordt gedwongen, het gaat er om dat ze juist hun eigen keuze mogen maken als ze dat graag willen.
Ik denk dat er heel wat Nederlanders over de rooie zouden gaan.
25 augustus 2004, 08.29 uur
Marloes [www]
Mag ik me toch voor een groot deel achter Gooly scharen? Ja? Fijn, dan doe ik dat. :)
Wat een vrijheid van keuze hebben we toch :)
25 augustus 2004, 17.12 uur
missgien [www]
@Gooly: en dat is prima, want dat mag al je in territoriale wateren ligt... En Nederlanders gaan latijd over alles over de rooie, behalve over dingen die echt belangrijk zijn.
@Marloes: je gaat je gang maar.
26 augustus 2004, 08.23 uur
Gooly
Generaliseren? Welnee ;-)
Er van uitgaande dat je niet speciaal bent, voor het vestrekken van heroine aan minderjarigen, kan ik dus alleen concluderen dat je alles prima vind, zolang het maar in territoriale wateren gebeurt(?)
Dan ligt daar ons grote verschil in opvatting, ik ben van mening dat er toch iets meer bij komt kijken dan enkel een simpele afweging of iets wel binnen de wet is. Maar ik mag aannemen dat dat al duidelijk is geworden in mijn eerdere reacties.
26 augustus 2004, 10.04 uur
Bareuh [www]
@Gooly: de regering mag dan wel gekozen zijn, het draait bij abortussen nog altijd om het individu. De vrouwen die zich tot zo'n abortusboot wenden doen dit niet om hun roekeloos gedrag weg te moffelen. Het is op de één of andere manier een reddingsboei voor ze. Een man heeft nou eenmaal minder last van ongewenste zwangerschap, hij kan zichzelf zelfs ontrekken uit het geheel. De gene die baart zit met de gebakken peren.

Territoriale wateren of niet ... het gaat mij erom dat die vrouwen worden geholpen. Een kind wat niet gewenst is, kan een klote leven tegemoet gaan met alle gevolgen van dien. En of je met zo'n abortusbesluit een meerderheid schoffeert, dat is niet van belang.

We lopen toch ook niet allemaal braaf naar de kerk omdat Balkenende dat zo graag ziet? En die schijnt toch ook gekozen te zijn door de meerderheid.
26 augustus 2004, 11.56 uur
Gooly
Het menselijke streven achter het geheel is me wel duidelijk, en daar discussieren we ook niet over. Ik vind ook dat iemand met een ongewenste zwangerschap de beste hulp nodig heeft. Dat is ook niet mijn punt. Waar het nu over gaat is afwegingen. Hulp aan het individu aan de ene kant, en het niet respecteren van opvattingen, en regels van een ander land/cultuur aan de andere kant.
Waar de weegschaal aan de ene kant omhoog gaat, gaat ie automatisch aan de andere kant naar beneden, oftewel, wat je ook kiest, het heeft een keerzijde. En hoewel ik weet dat het betekent dat sommige mensen niet de hulp krijgen die ze eigenlijk wel nodig hebben, kies ik toch voor het respecteren van cultuur omdat de gevolgen daarvan uiteindelijk veel groter zullen zijn. Ik denk dat je op die manier uiteindelijk meer kans maakt op samenwerking, afspraken, wederzijds begrip. (Waardoor bovendien uiteindelijk ook nog eens meer vrouwen met een ongewenste zwangerschap kunnen worden geholpen, dan die paar die WoW kan helpen. maar dat terzijde)
26 augustus 2004, 12.56 uur
Bareuh [www]
... *droom* ... was het maar zo'n mooie wereld
30 augustus 2004, 18.12 uur
missgien
Respecteren van een cultuur boven iemands welzijn... je moet het maar willen.
31 augustus 2004, 08.15 uur