missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


De Bataven komen!
30 juli 2004, 12:06 uur
De Bataven of Batavieren komen terug naar Nijmegen. Het plaatselijke museum De Valkhof schenkt van 18 september tot en met 9 januari uitgebreid aandacht aan dit legendarische volk dat ooit Midden-Nederland bevolkte.
De tentoonstelling probeert antwoord te geven op de vraag of de Bataven een stel barbaren waren met berenvel en knots of dat een beschaafde bevolkingsgroep was. Dat het Nijmeegse museum de Bataven voor het voetlicht brengt, is niet verwonderlijk. Ruim 2000 jaar geleden lag immers Oppidum Batavorum, de Bataafse stad, daar waar nu het huidige Nijmegen is.
De meeste informatie over de Bataven komt uit Romeinse bronnen. Het waren de Romeinen die lange tijd een prima verstandhouding hadden met het rijzige volk met blond of rossig haar. Het waren goede krijgers die dienst deden als hulptroepen voor de Romeinen. De relatie met de Romeinen liep stuk na de Bataafse opstand in de jaren 69 en 70.

Mythische bijnaam
In de loop van de middeleeuwen verdween de naam van de Bataven of Batavia uit de geschiedenis. Pas in de Renaissance werden Romeinse teksten over het verdwenen volk herontdekt en kregen de Bataven en hun cultuur een bijna mythische bijnaam. De naam is nog steeds terug te vinden in de huidige Nederlandse cultuur; het fietsmerk Batavus of de werf Batavia in Lelystad.
De overzichtstentoonstelling in De Valkhof brengt met schilderijen, archeologische vondsten, tekeningen, boeken, cartoons, reclames en zelfs tekeningen van Fiep Westendorp leven en mythe van de Bataven in beeld. Bij de tentoonstelling verschijnt een boek waarin elf auteurs hun licht laten schijnen over de Bataafse geschiedenis van Nederland. [Bron: ANP, 29 juli 2004]

[Nog meer over de Bataven]
[2]
Gooly
De romeinse bezetters helpen? Eigenlijk waren het een soort NSB'ers dus? Hmmm laat Asterix het niet horen ;-)
Ik vind dat wel altijd interssant om te lezen wat er hier zo'n tijd geleden allemaal afspeelde. Toen we hier nog Discovery Channel hadden, heb ik elke aflevering van 'Timeline" minstens 3 keer gezien.
30 juli 2004, 15.00 uur
missgien [www]
De Bataven werden zoals vrijwel alle 'overwonnen' volken 'geromaniseerd'. Ze namen gewoonten en gebruiken over van de Romeinen, maar behielden wel hun eigen identiteit.
30 juli 2004, 15.05 uur