weblog
missgien.net
gien.web-log
Doorzoek weblog:


Vondst van je leven
09 juli 2004, 18:20 uur
Stel je voor: je wandelt met je hond langs een plaatselijk riviertje. Je spoelt je modderlaarzen af aan het water en dan zie je iets liggen. Een lang stuk roest, denk je in eerste instantie, misschien een duig van een ton. Je neemt het mee naar huis, laat het een paar maanden slingeren in je bijkeuken tot je ineens het idee krijgt om het eens naar een museum te brengen. En wat blijkt? Het is een heuse Romeinse spatha, zeer zeldzaam en dus kostbaar.
De eigenaar van het land bedenkt zich geen moment en geeft het zwaard aan het Hereford Museum. In Engeland ben je nl. bezit van alles wat je in de grond vindt. In Nederland is alles wat je in de grond vindt automatisch bezit van de staat, alhoewel je vaak wel een riante vergoeding mag verwachten voor unieke vondsten.

[5]
Leibele
Het licht er wel aan op welke diepte in de grond je iets vind.Volgens mij is deze vondst van jouw.Je hebt er niet voor hoeven graven.
09 juli 2004, 23.17 uur
Frozen [www]
Als ik iets zou vinden ga ik het echt niet aan de staat geven. Ze kleden je zo ook al uit. Dan hadden ze zelf maar moeten zoeken hoor. ;)
10 juli 2004, 06.25 uur
missgien [www]
@Leibele: nee, alle archeologische vondsten zijn van de staat.
@Frozen: er is een reden voor dat het van de staat is. Dan komt het nl. in een museum, waar iedereen ervan kan genieten. Zelf houden is dus egoistisch, bovendien levert 't niets op.
10 juli 2004, 07.51 uur
Frozen [www]
Maar niet alle museums zijn van de staat dacht ik zo.
10 juli 2004, 11.13 uur
Leibele
Het is dus onze kunst.Zoals Pierre Janssen al voorstond behoren musea gratis toegankelijk te zijn voor het volk.
10 juli 2004, 15.40 uur