missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Snel-weg
08 juli 2004, 11:02 uur
Als kind was ik er al door geschokt: de A50 werd langs ons dorp aangelegd en de enorme heidevlakte werd meedogenloos in twee geknipt. Voor ons als kinderen had het als bijkomend nadeel dat we voortaan een stuk moesten omrijden om naar ons geliefde golfslagbad in het naburige Doorwerth te fietsen. Niet meer dwars de heide oversteken, maar "helemaal" naar de andere kant van het dorp moeten om daar het viaduct te gebruiken en vervolgens door de oude Wolfhezerbossen naar het zwembad te fietsen. De route werd er niet lelijker op - maar daar hadden we toen nog geen oog voor - wel langer. En dat vonden wij nu belangrijk! Die 10 minuten extra fietsen kon er toch maar mooi voor zorgen dat we een golfslag misten! Of dat ons favoriete plekje in de fietsenstalling bezet was. Dat de opsplitsing van de heide voor veel dieren een probleem was, daar stonden we al helemaal niet bij stil. Dat besef kwam pas later...
Nu is het zo'n 30 jaar later en langzaam maar zeker begint het tot iedereen door te dringen dat we die natuur wel heel hard nodig hebben om te kunnen overleven. Er wordt nu gesproken over ecoducten die over de A12 (aan de andere kant van het dorp) en de A50 moeten komen. Twee parkeerplaatsen zijn aangewezen om te worden opgedoekt en plaats te maken voor het dierenviaduct. De ene komt ongeveer op de plek waar wij, als kinderen, de hei overstaken richting het zwembad (parkeerplaats "de Kabeljauw" A50), de andere ter hoogte van het parkeerplaats "Ginkelse Zand" aan de A12. Tenminste dat zijn de plannen voor het natuurproject Renkumse Poort.
Helaas houdt Rijkswaterstaat nog een flinke slag om de arm. Zij noemen de viaducten één van de mogelijkheden en beslist het meest milieuvriendelijke alternatief.
We zullen het moeten afwachten, maar ondertussen duim ik mijn vingers blauw voor de komst van deze ecoducten. Duimt u mee?

[kaartje met gewenste ecoducten]
[2]
Leibele
Ik duim met je mee.Ben heel vaak op de fiets daar geweest.Kampeerde daar ook heel vaak.
08 juli 2004, 11.59 uur
Patrick [www]
Ik duim mee... Maar met dit kabinet zou het wel eens een probleem kunnen worden.
08 juli 2004, 12.55 uur