missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Ivens: de Nederlandse Moore
18 juni 2004, 09:12 uur
In Nijmegen willen ze alles hebben wat ooit van Joris Ivens is geweest. In ieder geval willen ze het gezien hebben om het evt. door te geven. Onlangs zijn er 9 koffers van Ivens opgedoken met een schat aan materiaal voor de Internationale Stichting Joris Ivens. Ze maken deel uit van een negental koffers die de stichting onlangs kreeg van de weduwe van Ivens, Marceline Loridan en ze zijn momenteel in het Gemeente-archief alwaar wordt bekeken wat er in Nijmegen moet/mag blijven en wat er doorgaat naar de internationale stichting die een groot deel van Ivens' nalatenschap beheerd. In de koffers zit vooral geschreven materiaal. Scripts bijvoorbeeld van zijn Chinese films, scenario's, montagelijsten, foto's en ook informatie over de films die Ivens in Vietnam heeft gemaakt. Voordat Joris Ivens Marceline Loridan leerde kennen en met haar ging samenwonen, had hij altijd koffers klaar staan. Hij was namelijk altijd op reis. Toen Ivens een vaste stek kreeg, zorgde zijn vrouw voor zijn koffers, althans zo is de overlevering.
Ivens was jarenlang ongewenst in eigen land omdat hij een kritische film (Indonesia Calling) maakte over de "politionele acties" van de Nederlandse regering in IndonesiŽ, zijn paspoort werd ingetrokken en hij werd als 'persona non grata' beschouwd. Nederlandse regeringen gaan over het algemeen niet erg best om met kritiek.
30 jaar duurde het voordat Ivens in zijn woonplaats Parijs werd gehuldigd door de toenmalige minister Brinkman. Hij overhandigde Ivens de grote culturele prijs het "Gouden Kalf" en stelde een ton beschikbaar om diens archief te ordenen. Daarbij sprak Brinkman de opmerkelijke woorden: "Ik constateer dat de geschiedenis U meer gelijk heeft gegeven dan uw toenmalige opponenten."
Joris Ivens, voor mij is hij de Michael Moore van de Lage Landen.

link: Joris Ivens met hier zijn biografie.
[0]