missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Verhalenverteller
02 juni 2004, 08:51 uur
Vroeger was de verhalenverteller het centrum van de avond. Hij (want helaas: het was meestal een hij) trok van kasteel naar kasteel, van markt naar markt, van boerengehucht naar boerengehucht en verdiende zijn brood door het vertellen van verhalen die al eeuwenlang mondeling werden overgeleverd. Later werden veel van deze verhalen opgeschreven en bewaard. Denk aan de fabels van La Fontaine, aan de stadssages Mariken van Nimweghen en Beatrijs, en aan de vele sprookjes die door de gebr. Grimm zodanig zijn bewerkt dat ze met de toen heersende christelijke moraal in overkomst waren door een enorm onderscheid aan te brengen tussen goed en slecht.

Deze verhalen en vele anderen zijn nu verzameld door het Meertens Instituut; je kunt een database doorzoeken in de Nederlandse Volksverhalenbank.
Deze 'bank' heeft niet alleen oude sages en legendes, ook nieuwe verhalen zijn erin te vinden: hoe koningin Wilhelmina tijdens haar bezoek aan psychiatrisch ziekenhuis Wolfheze door een van de patiënten werd aangesproken met "Mien", hoe Hans Wiegel een belediging weet te pareren... voor elk wat wils.
[0]